Airless Paint methode en tips


 • Wat is airless verf?
 • Kenmerken van een airless spuitstation
 • Onze selectie van airless verfstations
 • Hoe gebruik ik een hogedruk verfpistool?
 • De prijs van een airless pistool

Airless spuitpistolen behoren duidelijk tot de referenties voor professionele schilders. Het moet gezegd worden dat een airless spuitpistool een uitstekende weergave biedt, en het mogelijk maakt zeer grote oppervlakken te behandelen. Toch kunt u zich het best informeren over deze techniek voordat u een airless spuitstation aanschaft. En met reden, zo’n machine vertegenwoordigt een zekere investering. Expert Peinture vertelt u alles over airless sprays en hoe ze werken!

Wat is airless verf?

Allereerst is het belangrijk te onthouden wat een airless pistool is. Een airless verfstation is een station dat verf spuit met behulp van een hogedrukprocédé.

De term “airless” betekent “zonder lucht” in het Engels, en staat dus tegenover de meeste spuitpistolen, die een compressor gebruiken om verf te spuiten.

In tegenstelling tot luchtspuiten kan door het gebruik van hoge druk een meer esthetische afwerking worden verkregen, terwijl minder materiaal wordt gebruikt.

Terwijl veel professionele schilders zijn uitgerust met airless spuitpistolen, is het een accessoire dat steeds meer wordt gebruikt in particuliere woningen. Maar voordat u investeert, moet u eerst meer te weten komen over deze technologie.

Kenmerken van een airless spuitstation

Zoals bij de meeste verfspuitpistolen is het belangrijk in gedachten te houden dat een airless spuitpistool in de eerste plaats bedoeld is voor iemand die regelmatig schildert. Het is inderdaad een materiaal van professionele kwaliteit, en vertegenwoordigt dus een zekere kostprijs.

Alvorens in een hogedrukspuitstation te investeren, kunt u zich het best informeren over dit type product:

De voordelen van een airless verfstation

Het valt niet te ontkennen dat hogedrukverven u tal van voordelen biedt.

Als u regelmatig moet schilderen, kunt u met een dergelijk toestel van de vele voordelen profiteren:

 • Deze oplossing maakt het mogelijk grote oppervlakken in recordtijd te schilderen.
 • Sproeien levert een uitstekende opbrengst op. U dekt grotere oppervlakken, met minder verf. Het is dus een zeer economische oplossing op lange termijn.
 • Met de hogedruk verfpistolen kunt u elk oppervlak schilderen, zelfs als het oneffen of ongelijk is. Het is bijvoorbeeld een uitstekend hulpmiddel voor het verven van een radiator.
 • Dit gereedschap is zeer gemakkelijk te hanteren, ook al vereist het een zekere mate van beheersing voor een perfect beheerst resultaat.

De aanschaf van een hogedruk verfpistool is sterk aan te bevelen als u grote verfrenovaties moet uitvoeren, of als u uw huidige verfpistool regelmatig gebruikt en op zoek bent naar apparatuur van hogere kwaliteit.

Onze tip: als u niet regelmatig verf nodig hebt, is het ook mogelijk om een airless verfpomp voor een dag te huren. Reken op ongeveer 100 euro per dag.

Beperkingen van airless spuitpistolen

Toch is het belangrijk om, alvorens te investeren in een hogedrukspuitmachine, goed op de hoogte te zijn van de weinige gebreken van dit procédé.

Airless verf heeft een paar gebreken, dat is goed om te weten:

 • Een verfspuitpistool moet na elk gebruik worden schoongemaakt, wat het gebruik ervan op een klein oppervlak vrij moeilijk maakt (u zou meer tijd besteden aan het schoonmaken van het pistool dan aan het verven!).
 • Hoewel airless pistolen gemakkelijk te gebruiken zijn, vereisen zij toch een zekere mate van hantering (vooral bij het afstellen van de apparatuur en het kiezen van de spuitmonden).
 • Bij hogedrukschilderen ontstaat een verfneveleffect (een wolk verf wordt vaak door het pistool voortgestuwd). Het is daarom belangrijk het onderdeel voor gebruik goed voor te bereiden en een werkpak te dragen.
 • Laten we niet verhelen dat de kosten van een airless verfpistool vrij hoog zijn, ook al zijn de prijzen de laatste jaren gestaag gedaald.

Als u zich terdege bewust bent van deze beperkingen, en u bent nog steeds geïnteresseerd in de aanschaf van een airless verfstation, ga er dan voor!

Deze oplossing is inderdaad optimaal als u een groot oppervlak van muren en plafonds moet herschilderen en een efficiënt en veelzijdig hulpmiddel zoekt.

Onze selectie van airless verfstations

Om u te helpen bij uw keuze voor de aankoop van een krachtig airless spuitstation, hebben wij hieronder enkele interessante modellen geselecteerd met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding:

Product Foto

Onze selectie

De beste waar voor uw geld

Productnaam

WAGNER Airless spuitpistool Control Pro 250 M voor muurverven, lakken en vlekverwijderaars, en…

Airless verfspuit 2200W Kleur spuiten systeem – Hoge druk -…

Wagner 2394312 Pro 150M Airless pistoolbediening 150 voor muurschilderingen, verven en beitsen, hout en houtproducten,…

Beschrijving

Airless verfpistool 9m slang

Airless verfspuit

Airless spuitpistool 7,5m slang (verven en beitsen)

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

WAGNER Airless spuitpistool Control Pro 250 M voor muurverven, lakken en vlekverwijderaars, en…

Beschrijving

Airless verfpistool 9m slang

Product Foto

Productnaam

Airless verfspuit 2200W Kleur spuiten systeem – Hoge druk -…

Beschrijving

Airless verfspuit

De beste waar voor uw geld

Product Foto

Productnaam

Wagner 2394312 Pro 150M Airless pistoolbediening 150 voor muurschilderingen, verven en beitsen, hout en houtproducten,…

Beschrijving

Airless spuitpistool 7,5m slang (verven en beitsen)

Zoals hierboven gezien, vergt airless schilderen een zekere tijd om zich aan te passen. Beginners wordt vaak aangeraden eerst op kartonnen dozen te oefenen, om de druk van het toestel aan te passen en de instelling ervan te optimaliseren.

Hier volgen een paar tips die u kunnen helpen om uw hogedrukschilderklussen tot een goed einde te brengen:

Gebruik een airless verfstation

Zoals bij al uw schilderwerken moet u bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen om de kwaliteit van het resultaat te garanderen.

Hier zijn de verschillende stappen om te schilderen met een hogedruk verfpistool :

 • Ten eerste, zorg ervoor dat je de kamer goed voorbereid. Het is essentieel om het meubilair zoveel mogelijk te verwijderen. Zorg ervoor dat uw muren schoon en gezond zijn voordat u verf aanbrengt.
 • Gebruik afplaktape en plastic folie om overspray te voorkomen. Bescherm alle oppervlakken die u niet wenst te schilderen.
 • Voordat u begint te schilderen, moet u de reflex hebben om uw pistool af te stellen. Gebruik een stuk karton om het pistool af te stellen, en zorg ervoor dat u een airless spuitmond gebruikt die geschikt is voor uw project. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een Graco airless spuitdop voor uw spuitpistool, zal de keuze niet alleen afhangen van het te spuiten materiaal, maar ook van de spuitdophouder van uw pistool. In dit geval zijn het er drie: Graco RAC V, RAC X en XHD.
 • Als u gaat schilderen, werk dan eerst aan plafonds en hoge oppervlakken voordat u de muren aanpakt. Vergeet niet de passen over te steken, en vergeet de hoekjes en gaatjes niet.
 • Hogedrukverf kan in één of twee lagen worden aangebracht. Als u niet tevreden bent met de eerste laag, laat u deze drogen en brengt u een tweede laag aan.
 • Vergeet niet het toestel te reinigen zodra u klaar bent met de werkzaamheden.

Voordat u met een dergelijk verfstation begint te schilderen, moet u ervoor zorgen dat u tijd hebt om het werk af te maken en het apparaat schoon te maken. Als u onderweg stopt, moet u de machine verschillende keren schoonmaken.

Het is onmogelijk om de unit ’s nachts vol met verf te laten zitten zonder het schoon te maken! Je zou het risico lopen dat het verstopt raakt.

Namelijk: bij het gebruik van een airless pistool om te schilderen, duurt het vaak langer om het onderdeel voor te bereiden met plastic folie dan om te schilderen! Maar wees gerust: zelfs als u de tijd meetelt die nodig is om het onderdeel voor te bereiden, zult u kostbare tijd besparen.

Airless verf zonder nevel

Het grootste probleem met hogedruk verfgereedschap is verfnevel. De eerste manier om uzelf tegen verfnevel te beschermen is gewoon gebruik te maken van dekzeilen en afplaktape.

Er zijn echter enkele technieken om de verfwolk te beperken bij gebruik van een hogedrukstation:

 • Een van de sleutels ligt in de voorbereiding van de verf. Te dikke verf zal resulteren in een dichtere verfnevel. Als de verf te vloeibaar is, kan hij gaan lekken.
 • Blijf altijd tussen 20 en 25 cm van het te schilderen oppervlak. Dichterbij zal het effect ruw zijn en kan de verf uitlopen. Verder weg, zal het misteffect toenemen.
 • Vergeet niet het geweer goed af te stellen. Te veel druk zal het beslaan versterken.

Er bestaat echter niet zoiets als een mistvrij airless pistool. De verfnevel is inderdaad inherent aan hoge druk. Een goede voorbereiding van de lokalen en een goede behandeling van de apparatuur kunnen dit enige defect van hogedrukverf echter sterk verminderen.

Onze aanbeveling: voor meer advies over het aanbrengen van airless verf, kunt u deze gespecialiseerde blog over dit onderwerp raadplegen. U vindt er vele tips voor de toepassing, evenals diverse hulpmiddelen om uw verfspuitpistolen te vergelijken of te kiezen.

De prijs van een airless pistool

Over het onderwerp van de prijs moet nog worden gediscussieerd. Zoals hierboven gezien, vertegenwoordigt de kostprijs van een airless spuitpistool een zekere investering.

Gemiddeld moet tussen 1000 en 8000 euro worden uitgetrokken voor de aankoop van een hogedrukspuitstation. De hoogste prijzen gelden uiteraard vooral voor apparatuur die gereserveerd is voor professionals en de meest ambitieuze klussen.

Als u op zoek bent naar een eenvoudig airless spuitpistool (meer voor particulieren), liggen de eerste prijzen rond de 400 euro.

Als u een beperkt budget hebt, kies dan voor een tweedehands kwaliteitsproduct in plaats van voor een goedkoop airless pistool dat misschien niet duurzaam of effectief is.

 

 

 

Recent Posts