De betekenis van kleuren verf


  • Warme kleuren verf
  • Koude verfkleuren op basis van blauw
  • Neutrale kleuren die zich lenen tot elke associatie

Wij kiezen de kleur van onze verven naar onze smaak. Het is waar dat smaken en kleuren niet ter discussie staan. Maar buiten de intrinsieke keuze van elke kleur, weet dat elke kleur een zeer precieze betekenis heeft. De Chinezen passen deze kleurcodes al duizenden jaren toe, via Feng Shui. Vandaag zult u de betekenis van kleuren ontdekken, zodat u uw visie kunt herzien en de juiste keuze kunt maken voor uw schilderijen.

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Warme kleuren verf

De pijlers van de warme kleuren zijn rood en geel en hun variaties zoals oranje. Deze warme kleuren doen denken aan vuur, zon en alle bronnen van warmte. Ze zijn ook energiek en geven kracht.

Rood, de kleur van passie

Rood is zeker de warmste van alle kleuren. Rood is een teken van passie. Daarom wordt het geassocieerd met liefde. In een kamer met een romantische sfeer is rood de meest aanwezige verfkleur. Deze kleur wekt sterke sensaties in ons op. Maar als het een teken van liefde is, wordt het vaak in verband gebracht met de duivel, ongetwijfeld vanwege het bloed, dat zelf rood is.

Puur rood kan soms te overweldigend zijn, dus moet het worden gecombineerd met een andere, zachtere kleur, of worden getemperd tot een donkerder, eleganter rood.

Waarschuwing: in sommige Afrikaanse landen wordt rood geassocieerd met rouw.

Schilders in uw omgeving maken gratis een offerte voor uw schilderwerk >>

Geel: een schitterende verfkleur die moet worden getemperd

Geel is de helderste kleur. Geel symboliseert licht, hoop en welzijn. Het is echter niet aan te raden een kamer helemaal in het geel te schilderen, dat wordt eerder als overijverig beschouwd. Het is beter om een subtiele toets te gebruiken met lijnen of kleine cirkels verspreid door de kamer.

Belangrijk: deze zogenaamde warme kleuren zijn er in vele varianten, zoals oranje of goud, maar ook die welke worden verkregen door kleuren in verf te mengen en die zich lenen voor alle subtiliteiten van de binnenhuisinrichting (Vraag gratis offertes van professionele schilders voor uw werk).

Koude verfkleuren op basis van blauw

De koude kleur wordt hoofdzakelijk verkregen uit blauw. Variaties zijn paars, maar ook groen. Deze verfkleur is lichter en zachter. Blauw doet ons denken aan water of de rust van de oceaan. Het brengt een zekere sereniteit en in een huis sereniteit, ontspanning, rust. Groen, verkregen door blauw en geel te mengen, herinnert ons aan het groen van de weiden. Het weerspiegelt overvloed. Paars is lang een teken van adel geweest. Monarchen waardeerden het om zijn soberheid en distinctie. Deze betekenis blijft tot op de dag van vandaag bestaan.

Neutrale kleuren die zich lenen tot elke associatie

Wit en zwart zijn de basis van alle kleuren, daarom worden ze neutraal genoemd. Zwart is de meest elegante en sobere verfkleur. Maar het betekent ook de dood. Het is niet aan te bevelen de muren van een kamer geheel in het zwart te schilderen, ten eerste omdat het dan aanzienlijk donkerder wordt, en ten tweede omdat uw gasten bang kunnen worden in zo’n donkere kamer.

Wit heeft een betekenis van zuiverheid. Dit is waarom de meeste bruidsjurken wit zijn.

De mengeling tussen zwart en wit geeft het grijs dat oorspronkelijk droefheid voorstelde, maar dat hedendaags design zich heeft toegeëigend om de moderne stijl te produceren die vandaag zo gewaardeerd wordt, vooral met het antracietgrijs. (Ontvang gratis schattingen van professionele schilders in uw omgeving voor uw werk)

Nu weet je alle betekenissen van de kleuren. Natuurlijk kunnen deze kleuren worden getemperd om verschillende donkere of lichte tinten te verkrijgen, of worden gecombineerd om een verfkleur op maat te creëren die past bij uw stemmingen en wensen. Hieronder vindt u onze selectie van favoriete verven:

Product Foto

Onze selectie

Productnaam

Fluweel acrylverf Aqua déco – Muurschildering – 44 kleuren – 0,7 L – 7,5 m² (Ivory Beige)

Renaulac Blue Batik Satin meerlagenverf 2,5L – 25m² – 25m² Renaulac

Acrylverf mat aspect Aqua déco – Muurschildering – 44 kleuren – 750 ml – 7.5 m² (Betongrijs)

Beschrijving

2,5L Mono laag verf (voor 25m2)

0,75L matte acrylverf (voor 7,5m2)

Product Foto

Productnaam

Fluweel acrylverf Aqua déco – Muurschildering – 44 kleuren – 0,7 L – 7,5 m² (Ivory Beige)

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

Renaulac Blue Batik Satin meerlagenverf 2,5L – 25m² – 25m² Renaulac

Beschrijving

2,5L Mono laag verf (voor 25m2)

Product Foto

Productnaam

Acrylverf mat aspect Aqua déco – Muurschildering – 44 kleuren – 750 ml – 7.5 m² (Betongrijs)

Beschrijving

0,75L matte acrylverf (voor 7,5m2)

 

 

 

Recent Posts