Glasschilderen

 • Alles wat u moet weten over glas in lood schilderen
 • Welke verf te kiezen?
 • Een schilderij maken op glas
 • De prijs van schilderijen op glas

Het is heel goed mogelijk om op glas te schilderen. Deze techniek is bovendien een kunstdiscipline op zich, meer nog dan het binnenwerk. Wilt u meer weten over het schilderen op glas, of over de technieken om dit soort werk uit te voeren? We leggen alles uit van A tot Z.

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Alles wat u moet weten over glas in lood schilderen

Glas kan worden overgeschilderd als de juiste verf wordt gekozen.Anderzijds wordt deze activiteit over het algemeen eerder als een artistieke hobby beoefend dan als een oplossing voor de binnenhuisarchitectuur.

Als u glas-in-lood wilt gaan schilderen, raden wij u aan eerst te oefenen op kleine glazen voorwerpen (b.v. een glazen of mosterdpot).

Let op: de meeste verven die geschikt zijn voor glas zijn niet geschikt voor huishoudelijk gebruik. Hun rol is vooral decoratief. Gebruik ze niet om serviesgoed of eetgerei te verven (Vraag een gratis prijsopgave van professionals voor uw decoratieve schilderwerk).

Welke verf te kiezen?

Om te slagen in het schilderen van glazen voorwerpen, is het essentieel om te kiezen voor glas in lood schilderen. Deze verven, die meestal in kleine hoeveelheden worden verkocht, zijn speciaal aangepast om op glas te worden aangebracht.

Er zijn twee hoofdafwerkingen voor glas-in-loodschilderijen:

 • Transparant: de verf laat het licht door en geeft het effect van glas-in-lood.
 • Ondoorzichtig: de verf laat het licht niet door, zodat het patroon beter zichtbaar is.

Sommige verven kunnen met water worden schoongemaakt, voor andere moet terpentine worden gebruikt. Verven op waterbasis zijn minder handig, omdat het voorwerp dan soms moet worden gebakken om de kleur te fixeren. Zij zijn echter minder giftig voor het milieu.

Vergeet niet de gebruiksaanwijzing te lezen van de verf die u wilt gebruiken.

Materialen

Een schilderij maken op glas

Het is mogelijk om elk glaselement te beschilderen. U kunt dus zowel een klein voorwerp aanpakken als een meubelstuk schilderen dat gedeeltelijk uit glas bestaat.

Aangezien het gemakkelijk is om goedkope glazen voorwerpen te vinden, kunt u het beste goed oefenen voordat u een groot project aanpakt.

Hier zijn de verschillende stappen die nodig zijn om te slagen in het schilderen op glas in lood:

1. Voorbereiding van het oppervlak

Alvorens te schilderen moet u ervoor zorgen dat het glasoppervlak dat u wilt schilderen perfect schoon en doorzichtig is. Indien nodig, kunt u het schoonmaken:

 1. Maak het schoon met een gewoon schoonmaakmiddel,
 2. Spoel het af,
 3. Laat het drogen.

Indien het glas geïntegreerd is met een ander element, aarzel dan niet om afplaktape of krantenpapier te gebruiken om de elementen te beschermen die u niet wenst te schilderen.

2. De voorbereiding van motieven

Schilderen op glas is meestal het schilderen van patronen, niet van een heel oppervlak. Om te zorgen voor strakke patronen, is het raadzaam ze van tevoren te tekenen en sjablonen te gebruiken:

 1. Neem de afmetingen van het te schilderen voorwerp.
 2. Teken of kopieer het patroon dat u wilt schilderen. Uw ontwerp mag niet verder reiken dan het te schilderen oppervlak.
 3. Knip het vel papier of overtrekpapier op de binnenlijnen van de tekening om een sjabloon te maken. Gebruik hiervoor een kniptang of een schaar.
 4. Lijm de sjabloon op het glasoppervlak met lijm. Zorg ervoor dat de sjabloon recht is en op de plaats ligt waar u het motief wilt zien.

Opgelet: alleen volwassenen mogen scherpe voorwerpen hanteren (schaar, cutter, enz.).

Schilders in uw omgeving geven u een gratis prijsopgave voor uw glasschilderwerk >>

3. Voorbereiding van de verf

In tegenstelling tot de meeste conventionele verven, moet glasverf worden verdund. Tenzij uw verf als gebruiksklaar is geëtiketteerd, moet u de instructies volgen voor de voorbereiding ervan.

Een glasschilderij wordt meestal verdund met :

 • Witte geest,
 • Een geurloze minerale essence,
 • Of water.

Volg nauwkeurig de aangegeven maatregelen, zodat uw verf niet te bleek of te uitgesproken is.

4. Schilderen op glas

Om uw verf aan te brengen, staan u verschillende keuzes ter beschikking:

 • De borstel met zachte haren: ideaal voor precisiewerk. Het werkt soepel en in schokken, zonder ooit op de borstel te drukken.
 • De spons: perfect voor het werken op grote oppervlakken. De spons moet lichtjes in de verf worden gedompeld en voorzichtig op het glas worden aangebracht. Niet aandrukken om druipende verf te voorkomen.

Schilderingen op glas-in-lood worden gewoonlijk in twee lagen aangebracht om hun glans te versterken. In tegenstelling tot traditionele verven is het niet nodig dat de eerste laag droog is om de tweede aan te brengen.

Als u een sjabloon gebruikt, vergeet dan niet om het te verwijderen voordat de verf is opgedroogd. Laat het voorwerp vervolgens drogen in een stofvrije omgeving.

Vergeet niet je gereedschap schoon te maken voordat de verf droogt.

Tip: Denk eraan bij het schilderen de tafel waarop u schildert te beschermen en geschikte kleding te dragen. Schilderwerk op glas-in-lood zal waarschijnlijk vuil worden (Vraag gratis een offerte aan bij vakmensen in uw regio voor uw decoratieve schilderklussen).

Onze product selecties voor het schilderen op glas :

De prijs van schilderijen op glas

Wees gewaarschuwd, glas-in-loodverf behoort tot de duurste, vooral als je de prijs per liter in aanmerking neemt.

Het is belangrijk te weten dat het schilderen van glas in de eerste plaats precisiewerk is. Daarom worden voor het beschilderen van glas in het algemeen potjes van minder dan 100 ml gebruikt. Gemiddeld moet tussen 3 en 5 € worden gerekend voor een potje verf van 50 ml op glas in lood.

Het kan ook interessant zijn om kits te kopen, waarmee u verschillende kleuren verf kunt krijgen, en dat alles voor enkele tientallen euro’s. In ieder geval moet uw initiële investering nog steeds redelijk blijven.

Als u geïnteresseerd bent in schilderwerk, kijk dan verder op onze site. Als je naar deze pagina bent gekomen omdat je op zoek bent naar het schilderen van glas op canvas, dan kunnen deze tips je helpen!