Goede Tips voor het schilderen van deuren

Deuren schilderen? Een goede voorbereiding, de juiste gereedschappen en materialen en een goede techniek resulteren in een zijdezachte, duurzame afwerking. Gebruik deze pro tips om een oude deur er weer nieuw uit te laten zien.

Lees meer over deuren schilderen of verven: Verfsoorten, Stappenplan

Leg de deur plat om druipen te voorkomen.

deur plat leggen

Voor het gemak is het verleidelijk om een deur aan de scharnieren te laten hangen als je schildert. Maar voor een gladde afwerking moet je hem plat leggen en de scharnieren, knoppen en ander hang- en sluitwerk verwijderen. Als u de deur plat op zaagpaarden legt, kunt u de verf sneller verspreiden en hoeft u zich geen zorgen te maken over druppels en verfafvallen. En u kunt nog steeds beide kanten in een dag schilderen als u de deur op vertragingschroeven laat rusten.

Boor een 3/16-in. gat in de onderkant van de deur en twee aan de bovenkant en draai dan 4-in. met 1/4-in. vertragingsschroeven 1-1/2 in. in de deur. Spreid de zaagpaarden net genoeg uit elkaar zodat de deur niet aan beide zijden raakt, maar volledig op de bouten rust. Verf de eerste zijde en draai vervolgens de deur op de enkele grendel aan de onderkant van de deur terwijl u de andere twee grendels vasthoudt.

Maak het vuil schoon voordat u begint met primer

schoonmaken voor primer

Het wassen van uw oude afwerking is waarschijnlijk de belangrijkste stap die u kunt nemen om een goede lakhechting te garanderen. Zelfs de beste verf zal niet goed hechten aan olie en vuil, en er is veel van beide op deuren, vooral in de buurt van de knop, waar vuile handen hebben geduwd en getrokken voor jaren. Schrob voor het vullen van de gaten of het voorstrijken van de deur de hele deur met een zware huishoudreiniger. Laat de deur volledig drogen en vul dan eventuele gaten op.

Pas op voor verfopbouw

verfopbouw

Decennia van verfopbouw kan een deur tegen het deurblad of de deurstop laten wrijven. De snelste manier om verfafzetting op een houten deur te verwijderen is met een scherpe roestvrijstalen of hardmetalen schraper.

Schuur na het schrapen de houten deur om de afgeschraapte randen glad te strijken. Gebruik krachtschuurmachines die spaarzaam met hoge snelheid schuren kan de verf smelten, waardoor het nog moeilijker wordt om het glad te strijken.

Gebruik schuurpapier in plaats van een schraper op metalen deuren. Chemisch strippen van fiberglas deuren als ze schilferige verf hebben – u zult snel een fiberglas deur (glad of houtnerf) verpesten als u ze schuurt of schuurt.

Vul alle gaten op, zelfs de kleine

gaten opvullen voordat verven

Je zou kunnen aannemen dat nieuwe verf kleine deukjes en krasjes verbergt, maar dat is niet het geval. In feite benadrukt de nieuwe verflaag kleine gebreken. Vul deuken van minder dan 1/8 in. diep met spackling compound. Voor diepere gaten gebruikt u een tweedelige vuller of een epoxy houtvuller. Het is meer een gedoe om te gebruiken en je gooit meestal veel gedeeltelijk uitgeharde plamuur weg (meng kleine partijen), maar de pleister zal hard genoeg zijn om veel misbruik te maken zonder uit te vallen.

De hele deur voorlakken voordat je gaat schilderen

e hele deur voorlakken voordat je gaat schilderen

Tenzij de oude verf in perfecte staat is, moet u deze voor het schilderen in de grondverf zetten. Primer blokkeert vlekken, dempt donkere kleuren en helpt nieuwe verf beter te plakken. Het sluit ook poreuze vulstoffen af zodat de toplaag er glad en egaal uitziet. Vermijd spotpriming-it zal de toplaag van de verf er vlekkerig uit laten zien. Als u een kleur of schilderij op een nieuwe kleur (iets anders dan wit) bedekt, gebruik dan een grijs getinte grondverf in plaats van een witte grondverf.

Zoeken naar fouten na het gebruik van primer

fouten na het gebruik van primer

Kleine foutjes in je patches zijn moeilijk te zien op een oud geschilderd oppervlak, maar ze komen veel beter tot hun recht na een nieuwe grondverflaag. Controleer na het drogen van de primer de deur opnieuw met een sterk licht. Bedek eventuele gebreken met meer spacklingmateriaal, schuur deze gebieden vervolgens met dezelfde roller of borstel, waarbij de randen worden bevederd zodat de extra primer zich goed vermengt.

Schuren tussen de lagen

tussen lagen schuren

Het maakt niet uit hoe voorzichtig u bent, meestal vindt u ribbels of bellen of een paar stukjes stof en pluis in een verse laag verf of grondverf. Voor een zo glad mogelijke toplaag schuurt u de hele deur met de hand na de primer en tussen de verflagen door. Het lijkt misschien veel werk, maar het zou niet meer dan vijf minuten moeten duren als de deur plat op de zaagpaarden ligt. Schuur met niet-verstoppend 180- of 220-korrelig schuurpapier of schuursponzen (kijk voor ‘niet-verstoppend’ of ‘gestoorde’ op het etiket). Schuur net genoeg om het oppervlak glad te laten aanvoelen. Na het schuren de deur stofzuigen en met een vochtige doek afvegen om al het stof te verwijderen.

Een gladdere afwerking krijgen met een speciale mini-roller

Een gladdere afwerking krijgen met een speciale mini-roller

De beste manier om borstelsporen te vermijden is het gebruik van borstels te vermijden. Schuimrollen met hoge dichtheid verdelen de verf soepel en gelijkmatig, zonder penseelstrepen en zonder het hobbelige oppervlak dat de standaardrollen achterlaten. Ze hebben ook afgeronde uiteinden, waardoor er bijna geen schootsvlekken ontstaan en u in de hoeken kunt schilderen zonder schaafplekken of ribbels achter te laten.

Randen rond ramen en panelen eerst met een borstel insmeren en daarna de rest van de deur met de schuimroller insmeren. Gebruik de rollen voor zowel de grondverf als de verf. Ze verspreiden een dunnere verflaag dan penselen of conventionele rollers, dus u hebt minstens twee lagen nodig. Schuimrollers zijn verkrijgbaar bij verfwinkels en thuiswerkplaatsen.

Beschermen van vers geverfde deuren tegen vastplakken

vers geverfde deuren beschermen

Het is moeilijk om te weten hoe snel een deur weer op te zetten na het schilderen. En voor de veiligheid van het huis, wil je de buitendeuren zo snel mogelijk weer omhoog krijgen. Maar zelfs als de latexverf droog aanvoelt, kan het nog steeds aan de deurstopper of het weerstripje blijven plakken en dan afbladderen als je de deur opent.

Wacht voor de zekerheid minstens twee dagen voordat u een binnendeur sluit. Dit geldt vooral in vochtige omstandigheden, wanneer het langer duurt voordat de verf goed is uitgehard. Bij een buitendeur verwijdert u de weerstrips of bedekt u deze met schilderstape zodat de verf niet blijft plakken.

Nadat u klaar bent met dat, bekijk dan de video hieronder om te zien hoe u een deur kunt trimmen.