Als je je klaar bent om een kamer te schilderen, kan de keuze voor een muurkleur behoorlijk overweldigend lijken. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat je niet slechts één kleur kiest, maar dat je een palet moet maken voor de ruimte, met accentkleuren voor meubels en accessoires. Het goede nieuws is dat er een geweldig hulpmiddel is dat u kunt gebruiken om de perfecte kleuren voor uw ruimte te vinden. Het heet het kleurenwiel, en als je eenmaal weet hoe je het moet gebruiken, zul je het hele proces van het kiezen van een kleurenschema veel gemakkelijker vinden.
Lees meer over: Schilder gezocht: alle prijzen + tips
Kleuren en Dimensies
Er is zoveel meer te kleuren dan alleen een naam. Elke kleur heeft afmetingen die helpen om een andere versie van dezelfde kleur te creëren. Om het kleurenwiel te kunnen gebruiken, is het handig om een aantal basistermen te begrijpen. Laten we eens kijken naar een aantal veelgebruikte kleurterminologie die we zien op het kleurenwiel.
- Tint: De tint van een kleur verwijst naar de basiskleur. Blauw is bijvoorbeeld de tint die aanwezig is in zowel lichtblauw als donkerblauw.
- Tint: Een tint is het mengsel van een kleur met wit, wat de lichtheid vergroot.
- Schaduw: Een tint is het mengsel van een kleur met zwart, wat de lichtheid vermindert.
- Toon: Toon is het resultaat van het toevoegen van grijs aan een kleur om de verzadiging te veranderen. U kunt de toon ook aanpassen door zowel te kleuren als te arceren in afzonderlijke processen.
- Waarde: De waarde beschrijft de hoeveelheid wit of zwart in de kleur. Waarden variëren van licht tot donker op een grijstinteniveau
- Verzadiging: Dit verwijst naar de kracht of zwakte van een kleur in een ander licht. Denk erover na in termen van helder of saai.
Het kleuren wiel gebruiken
Het traditionele kleurenwiel bestaat uit 12 verschillende tinten. De ene helft van het wiel heeft koele kleuren, terwijl de andere helft warme kleuren heeft. De wielen zijn verder onderverdeeld in de volgende classificaties: 1. Primaire Kleuren; 2. Secundaire Kleuren; en 3. Tertiaire Kleuren.
Primaire Kleuren
Alle kleuren zijn gebaseerd op primaire kleuren, met uitzondering van wit. Er zijn 3 primaire kleuren: blauw, geel en rood. Combinaties van deze drie kleuren leveren zogenaamde secundaire kleuren op.
Secundaire kleuren
Als je gelijke hoeveelheden van twee primaire kleuren mengt, krijg je secundaire kleuren. De mogelijke mengsels vormen de secundaire kleuren van violet (rood en blauw), groen (blauw en geel) en oranje (rood en geel).
Tertiaire kleuren
Wanneer u primaire kleuren in ongelijke hoeveelheden mengt, creëert u tertiaire kleuren. Als je bijvoorbeeld een deel blauw met twee delen rood mengt, wordt het rood-violet.
Monochroom kleurenschema
Een monochromatisch kleurenschema bestaat uit kleuren met dezelfde tint maar in verschillende tinten, waarden en verzadiging. Het is bijna als een kleurverloop, of wat je ziet als je naar een verfstalen kaart kijkt. Als je bijvoorbeeld met rood zou werken, zou je een mix van rood kunnen kiezen van donker naar licht. Monochrome kamers werken goed voor mensen die met kleur willen experimenteren, maar niet te gek willen worden.
Aanvullend kleurenschema
Kleuren die aan weerszijden van het kleurenwiel liggen, worden complementaire kleuren genoemd. Dit type van kleurencombinaties zorgt voor een grote balans in een ruimte, omdat elke kleur de rijkdom in de andere naar boven haalt. Bij het werken met complementaire kleuren is het het beste om de ene kleur te kiezen om de meer dominante te zijn. Een intens, donkerviolet moet bijvoorbeeld worden gecombineerd met een medium tot lichtgeel.
Een andere koppeling in dit soort kleurenschema is gespleten complementaire kleuren. Dit palet biedt meer een gedurfder contrast. Om dit te bereiken, begin met je hoofdkleur, zoek dan de complementaire kleur en selecteer de kleuren van elke zijde van de complementaire kleur. Bijvoorbeeld, als groen je basiskleur is, zou je het combineren met roze en oranje, omdat ze naast rood staan, wat de complementaire kleur is voor groen.
Analoog kleurenschema
Het analoge kleurenschema wordt gemaakt door 3 kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen te koppelen. Dit kleurenschema is voor iedereen gemakkelijk te beheersen omdat de kleuren altijd een progressie van warm en koel zullen vormen. Bijvoorbeeld, een lichtgroen, helderder echt groen, en een lichtblauw.
Drieklankmotief kleurenschema
Een triadisch kleurenschema bestaat uit 3 kleuren die op het wiel gelijkmatig uit elkaar staan. Triade paletten zijn vaak vrij levendig, dus het is het beste om de ene dominante kleur te kiezen en de andere twee als accenten te gebruiken. Houd er rekening mee dat ze nog steeds vrij levendig kunnen lijken, zelfs als je bleke of onverzadigde versies van elke kleur gebruikt.
Tetradisch kleurenschema
Tetradische kleurenschema’s worden gemaakt door 4 kleuren te kiezen die een rechthoek op het wiel vormen. Dit geeft je 2 paar complementaire kleuren en geeft je een ton aan potentiële paletten om mee te werken. Dit kleurenschema werkt het beste wanneer je één hoofdkleur als basis gebruikt en de andere als accenten, wat een betere balans creëert omdat ze niet allemaal met elkaar concurreren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de balans tussen warme en koele kleuren, omdat je niet wilt dat je het te druk hebt met je ruimte.
Warme kleuren t.o.v koude kleuren
Als je het in tweeën deelt in het midden, geeft het kleurenwiel ons de ene helft met warme kleuren en de andere helft met koele kleuren. Een goede manier om te onthouden welke kleuren in elke categorie vallen, is te denken aan de warme kleuren die geassocieerd worden met daglicht of een zonsondergang, en koele kleuren die geassocieerd worden met een grijze of bewolkte dag.
Aan de rechterkant van het wiel, heb je warmere kleuren. Deze kleuren bieden dat warme en gezellige gevoel dat we willen in ruimtes waar we graag ontspannen. Deze kleuren zijn onder andere rood tot en met geel, met bruine en bruine tinten inbegrepen. Hier zijn enkele voorbeelden van warme kleuren en hoe ze een kamer kunnen beïnvloeden:
- Rood is zeer energiek en is een goede keuze voor een kamer waar je het socialiseren wilt stimuleren.
- Oranje is iets minder agressief dan rood, maar is nog steeds super energiek en voegt een gevoel van plezier en speelsheid toe aan een ruimte.
- Geel is erg blij en verheffend, maar kan ook een beetje overweldigend zijn als je er te veel van gebruikt.
Aan de linkerkant van het wiel hebben we de koele kleuren. Deze kleuren zijn over het algemeen heel rustgevend en zijn zeer geschikt voor ruimtes waar we ons moeten kunnen concentreren en rustig zijn. Dit omvat de tinten van blauwgroen tot en met blauwviolet, met de meeste grijstinten inbegrepen. Koele kleuren bevorderen de rust en een gevoel van vertrouwen. Hier zijn enkele voorbeelden van koele kleuren en hoe deze ons kunnen laten voelen:
- Groen heeft een sterke band met de natuur, wat het heel kalmerend en vredig maakt.
- Blauw staat alom bekend als een kalmerende kleur en is geweldig om ons te helpen focussen en te ontspannen.
- Paars of paars heeft de kalmerende elementen van blauw, met een deel van de energie van rood. Het voegt een element van verfijning toe terwijl het nog steeds ontspannend is.
Zodra u de basisprincipes van het kleurenwiel begrijpt, kunt u beginnen met het creëren van meer verfijnde paletten door te spelen met verschillende elementen van elke kleur. U kunt bijvoorbeeld de waarde (lichtheid/donkerheid) en intensiteit (lichtheid/donkerheid) van kleuren aanpassen om combinaties te maken die passen bij uw stijl. Gebruik de kleurenschema’s waarover we het hebben gehad en pas uw basiskleuren aan om intenser, of subtieler en rustiger te worden. Als u bijvoorbeeld met geel en violet als complementaire kleuren wilt werken, kunt u dit omzetten in crème en lavendel, of diep goud en amethist.