Kenmerken en de prijs van encaustic

 • Wat is encaustische verf?
 • Hoe maak je encaustic wax?
 • Aanbrengen van wasverven
 • De prijs van wasverf

Encaustische verf, of encaustische was, is een oplosmiddelvrije verf die een diep, glanzend effect geeft. Als wasverf hoofdzakelijk voor artistieke doeleinden wordt gebruikt, kan hij ook worden gebruikt om houten oppervlakken en zelfs binnenmuren te beschermen. In dit geval zorgt het voor een natuurlijke aanblik en helpt het om milieubelastende verven te vermijden.

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Wat is encaustische verf?

We spreken van encaustische verf, of meer algemeen wasverf, om een natuurlijke verf aan te duiden, waarbij bijenwas als bindmiddel wordt gebruikt.

Presentatie van de was aan encaustiek

Deze schildertechniek wordt al sinds de oudheid gebruikt.

De term “encaustic” komt van het Griekse “branden”, en verwijst naar de methode van schilderen met encaustic: het smelten van bijenwasbroden en gekleurde pigmenten om een duurzame en elegante verf te creëren.

Wasverf: voor welke toepassingen?

Zogenaamde encaustische verf wordt vandaag de dag nog steeds door sommige kunstenaars gebruikt, en het is een zeer populaire schildermethode (naast olieverfschilderen).

Maar deze verven kunnen ook worden gebruikt bij renovatie of woningdecoratie. Ze worden voor velerlei doeleinden gebruikt:

 • Een encaustische was kan worden gebruikt om een houten meubelstuk of een houten vloerbekleding te behandelen. Op houtwerk en vlakke materialen beperkt het aanbrengen van een kleurloze was het verschijnen van stof.
 • Het is ook een afwerking voor muurschildering. Aangebracht na een acryl muurverf, beschermt het de muur en geeft het een licht glanzende afwerking. Hieronder vindt u onze selectie van encaustische verven:

Product Foto

Onze selectie

Productnaam

R&F Encaustic Opaque Kleur Set van 6

FINE ART Encaustic Beginner met IJzeren Schilderijenset, Wax Kleurkaarten, Wax, Kleurkaarten,…

CREARTEC Encaustic verf Plant pack

Beschrijving

Set van 6 encaustische verven

Encaustische verf voor beginners

Encaustic verf kit

Product Foto

Productnaam

R&F Encaustic Opaque Kleur Set van 6

Beschrijving

Set van 6 encaustische verven

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

FINE ART Encaustic Beginner met IJzeren Schilderijenset, Wax Kleurkaarten, Wax, Kleurkaarten,…

Beschrijving

Encaustische verf voor beginners

Product Foto

Productnaam

CREARTEC Encaustic verf Plant pack

Beschrijving

Encaustic verf kit

In tegenstelling tot sommige zeer vervuilende verven, zoals glycerolverven (hier voorgesteld), is wasverf volkomen natuurlijk en milieuvriendelijk.

Dit soort product vereist echter een uitgebreide voorbereiding. Wasverf vereist enige voorbereiding, vooral als je er pigmenten in wilt smelten. Je moet het zelf ontwerpen, door de volgende stappen te doorlopen:

1. De bereiding van pigmenten

Allereerst moet je zorgen voor de pigmenten, waarmee je je verf met encaustic kunt kleuren:

 • Om te beginnen worden natuurlijke pigmenten gemengd met terpentijn.
 • Het ideaal is ongeveer 5% pigment met terpentijn te gieten, in een gesloten pot en zonder te mengen.
 • Wacht ongeveer 15 uur om de terpentijn de pigmenten te laten absorberen.
 • Zodra de pigmenten zijn opgenomen, giet u er een lepel kleurloze lijnolie over en mengt u tot een homogene pasta is verkregen.

2. De bereiding van de was

Als de pigmenten klaar zijn, kun je de was erdoor mengen. Dit vereist ook enige voorbereiding:

 • Snijd een wasbrood in kleine stukjes en verwarm het in een steelpan op laag vuur zodat het smelt. De was mag niet koken.
 • Zodra de was gesmolten is, houdt u de pan in een waterbad om te voorkomen dat de was weer hard wordt.
 • Voeg geleidelijk uw mengsel van pigmenten en terpentijn toe, tot een homogene pasta is gevormd. Blijf nog een paar minuten mengen.

Als de verf klaar is, laat je hem afkoelen in een glazen pot. Het is het beste om het te laten staan voor gebruik.

Het maken van een wasschilderij is vrij technisch, en vereist veel aandacht. Verwaarloos het risico op brandwonden niet bij het hanteren van hete was.

Namelijk: om hout te beschermen of te vernissen, kan encaustic wax zonder pigmenten worden gebruikt. Het beschermt ze dan zonder hun kleur te veranderen. Door de toevoeging van pigmenten krijgen meubelen een patina en een levendiger uiterlijk.

Lokale professionele schilders zullen u gratis prijzen geven voor encaustische verf >>

Aanbrengen van wasverven

Het is best lastig om encaustic verf te gebruiken. En voor een goede reden, deze verf heeft de neiging te verharden onder invloed van de kou. Daarom moet het voor de toepassing worden verwarmd.

Hier is hoe je een wasverf kunt gebruiken:

 1. Zet het potje in een waterbad om de verf zacht en vloeibaar te maken,
 2. De encaustische verf wordt rechtstreeks met een penseel aangebracht, over de passen heen,
 3. Het is belangrijk dat de verf snel wordt aangebracht, zodat er niet te veel laag op komt,
 4. Na twee of drie uur kunt u de verf oppoetsen met een doek of een borstel.

In geval van overmatige dikte of reliëf, hoeft u het oppervlak alleen maar een beetje te verwarmen met een haardroger, zodat de verf zachter wordt (Ontvang gratis schattingen van professionals in uw regio voor uw schilderklussen)

U zult begrepen hebben dat encaustiek schilderijen bijzonder technisch zijn, en niet noodzakelijk het meest geschikt voor een muur. Anderzijds zijn ze zeer doeltreffend om een houten meubelstuk of zelfs een houten werkblad of vloer te beschermen.

Wat de prijzen betreft, moet u rekenen op 8 tot 20 euro voor een potje bijenwas, en op 10 tot 20 euro voor de aankoop van pigmenten.

Het aanbrengen van encaustic wax door een vakman is betrekkelijk zeldzaam, en kost vaak meer dan 40 euro per vierkante meter.

Als u meer advies wilt over het kiezen van een muurschildering, kunt u dit artikel lezen. U kunt ook offertes aanvragen bij schilders in de bouwsector, dankzij onze site.