Paint venster (hout, pvc) slagen het schilderen van uw ramen

  • Kun je een raam schilderen?
  • Het schilderen van een houten venster: de methode
  • Hoe schilder ik een PVC venster?

De ramen van een huis die rechtstreeks aan het weer zijn blootgesteld, kunnen snel verslechteren. Om ze hun jeugd terug te geven zonder ze te moeten vervangen, kan het interessant zijn om ze opnieuw te verven! Door een houten of PVC-raam te schilderen, kunt u het zijn oorspronkelijke aspect teruggeven en het versterken. Vandaag legt Expert Peinture uit hoe je een PVC of houten raam schildert.

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Kun je een raam schilderen?

Als u er nog aan twijfelt, is het perfect mogelijk om een raam te schilderen of over te schilderen, ongeacht het materiaal. U kunt een raam schilderen tijdens een renovatie, of gewoon om het uiterlijk ervan te veranderen.

Het is bijzonder geschikt om een houten raam te verven, omdat dit een gemakkelijk materiaal is om opnieuw te verven (zie ons advies over het verven van hout aan de buitenkant). Het schilderen van een PVC venster is echter iets delicater, zoals wij u in dit artikel zullen laten zien (vraag gratis offertes van professionals voor uw schilderwerk).

Het schilderen van een houten venster: de methode

Laten we dit artikel beginnen met een gedetailleerde beschrijving van de methode om een houten raam te schilderen. Als u zich ons artikel over het verven van een rolluik herinnert, zult u zich realiseren dat de methode hier heel gelijkaardig is. Maar laten we het in plaats daarvan detailleren:

1) Voorbereiding van het venster

Bij het schilderen van een PVC of houten raam is het ideaal om horizontaal te werken, d.w.z. op een gedemonteerd raam. Uw verf kan namelijk druipen als u een gemonteerd raam schildert, en de handeling zal delicater zijn.

In het ideale geval moet de vleugel daarom uit het raam worden gehaald en op een schraag worden geplaatst. Vergeet niet om het raamkozijn ook opnieuw te schilderen.

Allereerst moet het raam worden voorbereid voor het schilderen. Om dit te doen, moet u alle sporen van de oude verf wegschuren. Indien nodig, kan het gebruik van een verfverwijderaar nuttig zijn (vooral op gebeitste ramen). Hieronder vindt u onze selectie van verfafbijtmiddelen:

Product Foto

Onze selectie

Een veilige gok

Productnaam

Biostrip 20 Verfafbijtmiddel, 750 ml, verwijdert verf

Camp Strip Professional Gel Stripper voor hout, ijzer en muren, verwijdert verf, beits en vernis….

Biostrip PLUS Metselwerk Stripper 1 l

Jenolite Paint Remover Spray – Voor gebruik op baksteen, metaal, hout, beton…

Beschrijving

750ml verfafbijtmiddel

Professioneel afbijtmiddel voor alle soorten oppervlakken

1L Metselwerk Verf Stripper

400ml Spuitverf Afbijtmiddel

Product Foto

Productnaam

Biostrip 20 Verfafbijtmiddel, 750 ml, verwijdert verf

Beschrijving

750ml verfafbijtmiddel

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

Camp Strip Professional Gel Stripper voor hout, ijzer en muren, verwijdert verf, beits en vernis….

Beschrijving

Professioneel afbijtmiddel voor alle soorten oppervlakken

Een veilige gok

Product Foto

Productnaam

Biostrip PLUS Metselwerk Stripper 1 l

Beschrijving

1L Metselwerk Verf Stripper

Product Foto

Productnaam

Jenolite Paint Remover Spray – Voor gebruik op baksteen, metaal, hout, beton…

Beschrijving

400ml Spuitverf Afbijtmiddel

De voorbereiding van het hout voor uw raam zal dezelfde zijn als bij het schilderen van een houten meubelstuk. Door een goede voorbereiding van de ondergrond zal de verf zich gemakkelijker hechten.

Zodra uw hout schoon en droog is, brengt u afplaktape aan, direct op het glas, langs de lijst, om te voorkomen dat het tijdens het schilderen gekleurd wordt. U demonteert ook alle metalen onderdelen (handgrepen, enz.) om te voorkomen dat ze worden geverfd.

2) Het aanbrengen van houtverf

Om een houten raam te schilderen, moet u van tevoren een houtverf voor gebruik buitenshuis hebben gekocht. Het gebruik van een speciale houtonderlaag zal u een beter resultaat geven, vooral op nieuwe ramen.

Houtverf kan worden aangebracht met een kwast of een verfspuit. Op een raam moet het gebruik van een roller over het algemeen worden vermeden. Voor precisiewerk kan niets het gebruik van een of meer borstels van geschikte grootte vervangen. Vermijd het aanbrengen van een te dikke verflaag en strijk de verf goed glad.

Na de eerste verflaag licht schuren om de hechting van de tweede laag te vergemakkelijken. Stof het raam af, breng dan de tweede laag aan (Vraag om gratis schattingen van professionals voor uw schilderwerk).

3) De afwerkingen

Je hebt net je houten raam geschilderd! Zodra de verf perfect droog is, hoeft u alleen nog maar de afplaktape te verwijderen en de metalen delen van het raam terug te plaatsen.

U kunt van de operatie gebruik maken om ook de metalen onderdelen te verven. Strip daartoe eerst de metalen delen en gebruik vervolgens een roestwerende verf die bij de kleur van uw ramen past.

Schilderprofessionals bij u in de buurt maken gratis een offerte voor het verven van uw ramen >>

Het schilderen van een PVC venster is een complexere operatie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet onmogelijk PVC te verven. Het is echter veel moeilijker om een perfect resultaat te bereiken bij het schilderen van een PVC venster.

In ieder geval raden wij u af om een nieuw PVC venster te schilderen. U zou het risico lopen de garantie van de fabrikant te verliezen. Indien u een PVC venster wenst te schilderen voor een renovatie, volgt hier ons advies:

1) Voorbereiding van het PVC venster

Zoals eerder, ontmantelt u het raam en maakt u het klaar. Het is van essentieel belang een PVC venster te ontvetten alvorens het te verven. Het PVC moet schoon, gematteerd en ontvet zijn.

Om dit te doen, gebruikt u wasmiddel of een alkalisch wasmiddel. Door een schuursponsje of een fijn schuurpapiertje aan te brengen wordt het PVC opgeruwd, zodat de verf zich gemakkelijker kan hechten.

Nogmaals, vergeet niet afplaktape op het glas aan te brengen om te voorkomen dat het vuil wordt.

2) Het aanbrengen van verf

Een PVC-verf wordt meestal in één of twee lagen aangebracht. Het schilderen van een PVC venster kan met een spuitpistool of een kwast worden gedaan.

Voor een goed resultaat slechts eenmaal borstelen, zonder de reeds geschilderde delen te bewerken. Indien een tweede laag noodzakelijk is, moet deze tussen drie en twaalf uur na de eerste laag worden aangebracht. Neem tussen elke laag de tijd om het PVC lichtjes op te schuren met schuurpapier.

De verf mag niet op de raamkrukken worden aangebracht, om de werking ervan niet te hinderen.

Helaas is het erg moeilijk om terug te komen op een slecht geschilderd PVC raam. Daarom raden wij u aan extra voorzichtig te zijn bij het schilderen van een PVC venster, en de aanbevelingen op uw speciale PVC verfblik te lezen (Ontvang gratis offertes van professionals in uw regio voor uw schilderwerk).

Om meer te weten te komen over schildertechnieken, aarzel dan niet deze pagina van onze site te raadplegen, waar u de beste adviezen vindt om uw schilderwerk tot een succes te maken.