parket verf al het advies om parket te schilderen

  • Het kiezen van een vloerverf
  • Een vloer verven: onze methode
  • Video: Hoe een vloer verven

Zoekt u een goed idee om een onderdeel volledig te vervangen tegen lagere kosten? Het enige wat je moet doen is de vloer opnieuw verven! Met het lakken van een parketvloer kunt u inderdaad een kamer radicaal veranderen, terwijl u uw hout renoveert en een vleugje nieuwigheid aan uw interieur geeft. Toch is het beter om meer te weten te komen over het schilderen van een parketvloer, aangezien het schilderen van parket bepaalde specifieke kenmerken heeft. Geen paniek: Expert Peinture legt alles uit!

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Het kiezen van een vloerverf

Voordat u een parketvloer gaat schilderen, moet u nog uw vloerverf kiezen. Zoals u misschien al geraden hebt, zijn niet alle verven geschikt om een vloer te verven. U hebt een speciale houtverf nodig, maar ook een verf die geschikt is voor de vloer.

Controleer altijd of de verf die u hebt gekozen geschikt is voor het gebruik dat u ervan gaat maken. Het verven van een parketvloer kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Daarom kunt u er maar beter zeker van zijn dat u een vloer niet beschadigt of lelijk maakt met verf die niet geschikt is (vraag gratis offertes van vakmensen voor het verven van uw vloeren).

Er zijn twee soorten parketverven:

  • Dekkende verven: zoals hun naam aangeeft, maken zij het mogelijk een vloer volledig te bedekken door hem een andere kleur te geven. Dit is een kans voor u om de kamer radicaal te veranderen met een gloednieuwe kleur.
  • Transparante verven: zoals de naam al zegt, wordt met transparante verven gewoon een transparante laag over uw parket aangebracht. Dit is een kans voor u om het hout van uw vloer naar voren te brengen en het een tweede jeugd te geven.

Als u kiest voor een dekkende verf, moet u begrijpen dat de houtnerf volledig zal verdwijnen onder de verf. Zo bent u er zeker van dat u de houtlook van uw vloer niet zult missen! Ook raden wij u aan te kiezen voor lichte kleuren, die een indruk van ruimte geven.

Als u voor een transparante lak kiest, moet u weten dat u een parketvloer ook kunt renoveren met een fineervernis, waarmee u de tint van uw huidige vloer enigszins kunt aanpassen. Hieronder vindt u onze selectie parketlakken:

Product Foto

Onze selectie

Een veilige gok

Productnaam

Pep up Renovatieverf voor houten vloeren en trappen Lichtgrijs satijn 2,5 l

Gori 51 Verf voor houten vloeren en trappen, kleurloos dekkend

Syntilor – Vitrificator Parket™ Gelakt Wit 2L

Beschrijving

2.5L vloer- en trappenhuisverf (lichtgrijs)

Verf voor houten vloeren en trappen

2L vitrificator parket (wit gelakt)

Product Foto

Productnaam

Pep up Renovatieverf voor houten vloeren en trappen Lichtgrijs satijn 2,5 l

Beschrijving

2.5L vloer- en trappenhuisverf (lichtgrijs)

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

Gori 51 Verf voor houten vloeren en trappen, kleurloos dekkend

Beschrijving

Verf voor houten vloeren en trappen

Een veilige gok

Product Foto

Productnaam

Syntilor – Vitrificator Parket™ Gelakt Wit 2L

Beschrijving

2L vitrificator parket (wit gelakt)

Professionele schilders in uw omgeving maken gratis een offerte voor uw werk >>

Een vloer verven: onze methode

Als u een parketvloer goed wilt lakken, is dat een betrekkelijk eenvoudige klus… mits u de juiste vloerverf hebt. Het is ook beter om methodisch te werk te gaan. En is er een betere methode dan de onze?! Nou, hier is het:

  1. Voorbereiding van de ondergrond: zoals altijd begint u met de voorbereiding van de ondergrond. Het is van essentieel belang dat uw vloer schoon, droog en gezond is. Voor een beschadigde vloer zal het nodig zijn te stofzuigen, de vloer te wassen en idealiter te schuren. Voor een nieuwe parketvloer volstaat het te stofzuigen en lichtjes te schuren. Door een parketvloer te schuren kan de verf beter hechten.
  2. Aanbrengen van de grondlaag: Sommige vloerverven hebben een grondlaag nodig om te hechten. Ga na of dit het geval is voor de uwe en pas het zo nodig toe. U kunt de instructies in het volgende punt volgen om de grondverf aan te brengen.
  3. Breng de eerste laag aan: het is het beste om een vloer direct met een roller te verven, waarbij u de richting van het hout volgt om het impregneren te vergemakkelijken. Voor randen en moeilijke ruimten kunt u een penseel gebruiken. Begin altijd eerst met de randen en werk dan op de vloer vanaf het verste punt van de deur. Het vloeroppervlak tegenover de deur wordt als laatste behandeld, zodat u de kamer kunt verlaten en de verf kunt laten drogen.
  4. Breng de volgende lagen aan: Doe hetzelfde voor de volgende lagen. Een parketvloer wordt meestal in twee lagen geschilderd, maar soms is het nodig om drie of zelfs vier lagen aan te brengen (vooral als de vloer erg donker was). Vergeet niet om het ongeveer tien uur te laten drogen tussen elke laag!
  5. Aanbrengen van de vernis: sommige vloerverven, zoals acrylverf, vereisen het gebruik van een vernisverzegelaar. U kunt het aanbrengen zodra uw laatste laag droog is. Merk op dat u ook een vernis kunt gebruiken als u uw vloer een afwerking wilt geven.