Raliser een kruik schilderij

 • Wat is een gewaxte verf?
 • Welk materiaal voor een gewaxte effect verf?
 • Hoe maak je een gewaxte verf voor hout?
 • Verven: een goed alternatief voor waspasta?

Als u hout wilt schilderen, waarom kiest u dan niet voor het waseffect? Ceruse is een verfeffect dat de houtnerf accentueert, waardoor het een wittige en antieke uitstraling krijgt. Wilt u ook zo’n effect in uw huis? Deze pagina geeft u alle adviezen die u nodig hebt om uw meubels en houten voorwerpen wit of in kleur te verven!

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Wat is een wasachtige verf?

Als u nog niet weet wat “een meubel in de was zetten” betekent, moet u weten dat in de was zetten een decoratieve techniek is om hout te schilderen.

Om een ceruse te maken, brengt u gewoon een speciale verf aan op de zichtbare nerven van een houtsoort, zodat ze opvallen.

Dit geeft een licht verouderd effect, en geeft een beetje karakter aan houten meubelen.

De volgende video geeft een overzicht van de verschillende stappen om een ceruseffect te bereiken:

Deze techniek kan worden toegepast om een houten stoel, een meubelstuk of zelfs kleine decoratieve voorwerpen van hout te beschilderen. Het belangrijkste is echter te werken op hout waarvan de nerven van nature zichtbaar zijn (kastanje, eik, es of beuk). U vindt onze selectie van ceruse verven hieronder:

Productfoto

Onze selectie

Een veilige gok

Productnaam

Hemway – Krijt effect verf – matte afwerking/vintage stijl – voor muren/meubels – 14 kleuren

LIBERON Meubel- en objectverf op basis van caseïne, Wolkengrijs, 0,5L

Renaulac Houtbeitsverf gebleekt – garantie 8 jaar – 1L – 12m² / pôt

Beschrijving

1L krijtverf vintage stijl

0.5L Verf voor meubelen en voorwerpen

1L Gebleekt hout verf (12m2)

Onze selectie

Productfoto

Productnaam

Hemway – Krijt effect verf – matte afwerking/vintage stijl – voor muren/meubels – 14 kleuren

Beschrijving

1L krijtverf vintage stijl

Productfoto

Productnaam

LIBERON Meubel- en objectverf op basis van caseïne, Wolkengrijs, 0,5L

Beschrijving

0.5L Verf voor meubelen en voorwerpen

Een veilige gok

Productfoto

Productnaam

Renaulac Houtbeitsverf gebleekt – garantie 8 jaar – 1L – 12m² / pôt

Beschrijving

1L Gebleekt hout verf (12m2)

In het verleden werd deze decoratietechniek namelijk gebruikt met ceruse (vandaar de naam). Het ceruse bevatte pigmenten op loodbasis. In plaats van loodhoudende pigmenten wordt acrylverf of waspasta gebruikt, die onschadelijk zijn voor de gezondheid (vraag naar een gratis prijsopgave van professionele schilders voor het maken van een wasverf).

Welk materiaal voor een gewaxte effect verf?

Als u zelf een in was gezet schilderij wilt maken, hebt u het volgende materiaal nodig:

Let erop dat u deze methode alleen toepast op massief hout met zichtbare nerven. Op een dennenboom of op een houtsoort zonder adering zal het effect zeer onduidelijk zijn.

Namelijk: onze methode is gericht op het bereiken van een echt ceruseffect. Als u liever een verf met waseffect gebruikt (wat vaak minder succesvol is), raadpleeg dan het laatste deel van dit artikel.

Het is niet moeilijker een meubelstuk uit te snijden dan het te schilderen. In beide gevallen komt het erop aan een doeltreffende methode te volgen.

Hier zijn de verschillende stappen die je moet doorlopen:

1) Schuur het hout

Allereerst moet het gehele oppervlak van het hout worden geschuurd, om de hechting van de waspasta te vergemakkelijken.

Vergeet niet beschermende handschoenen, een veiligheidsbril en een gezichtsbescherming te dragen om spatten van zaagsel te voorkomen.

Het ideaal is om in drie gangen te schuren:

 1. Gebruik eerst de schuurmachine met korrel 120,
 2. Daarna stofvrij maken en een tweede keer door de schuurmachine halen, met een schuurkorrel 150.
 3. Werk vervolgens met de hand, met een schuurblok met schuurpapier korrel 150. Schuur altijd in de richting van de houtvezels, voor een perfect glad en krasvrij oppervlak.

Als het oppervlak perfect geschuurd is, stofvrij maken en het hele oppervlak schoonmaken.

2) De houtnerf uitgraven

Voor een geslaagd ceruse effect is het belangrijk dat de nerven van het hout goed gedefinieerd zijn. Zo kan de witkalkpasta in het hout dringen.

Om in het hout te graven, kunt u een klassieke messing draadborstel gebruiken, of een speciaal voor de gelegenheid gekochte wasborstel. Messing laat u toe het hout te bewerken zonder het te veel te beschadigen.

Borstel het hout zonder de borstel te veel aan te drukken, in de richting van de houtvezels. Lichtjes aandringen op de mooiste en meest zichtbare aders.

Als het borstelen klaar is, stofzuigt u het hele oppervlak om stof te verwijderen.

3) Het hout beitsen

Als u een gekleurde ceruse hout wilt, het is heel goed mogelijk! De whitewash pulp zal de houtnerf witter maken en door het contrast een decoratief effect creëren.

Als u uw meubelen met een gekleurd ceruse wilt hebben, is de eerste stap het beitsen van het hout. U kunt een houtvernis aanbrengen in de kleur van uw keuze.

Merk op dat hoe donkerder of gekleurder het hout is, hoe sterker het ceruseffect zal zijn. Als uw hout wit is, kan het wasachtige effect (d.w.z. witte houtnerf) onopgemerkt blijven!

4) Breng de vernis aan

Daarna is het raadzaam het hout te vernissen om het beter te behandelen. Gebruik een kleurloze vernis, die u met een penseel aanbrengt.

Aarzel niet om onze tips voor het vernissen van hout te lezen als u meer details wenst over het aanbrengen van een vernis.

Nogmaals, werk in de richting van de houtvezels voor een geslaagd effect. Bedek het gehele oppervlak en laat de vernis volgens de aanwijzingen van de fabrikant drogen.

De vernis helpt het hout te voeden, en zorgt ervoor dat de was zich beter in de nerven kan impregneren, in plaats van aan het oppervlak van het hout.

Professionele schilders in uw regio geven u een gratis offerte voor uw schilderwerk.

5) Het polijsten van het hout

Uw hout wordt geschuurd en gelakt. Het enige wat je nog moet doen is de waxpasta aanbrengen! Hier leest u hoe u een gewaxt effect verkrijgt bij het schilderen van een houten tafel of een ander meubelstuk:

 1. Schuur het gehele oppervlak met fijn schuurpapier (200) om het reliëf van de vernis te verwijderen. Vergeet niet af te stoffen na afloop.
 2. Meng de waspasta tot een gladde massa.
 3. Breng de waxpasta aan met een schone, pluisvrije doek. Werk in een cirkelvormige beweging, zodat de poriën van het hout gevuld worden.
 4. Zodra uw oppervlak volledig geverfd is, veegt u de waspasta in de richting van de houtvezels.

Als het ceruse is opgedroogd, kunt u het desgewenst licht schuren met fijnkorrelig schuurpapier, om het ceruse aan het oppervlak van het hout te verwijderen en het effect te accentueren. Deze voorzorgsmaatregel is echter nutteloos als u het meubilair mooi vindt zoals het is!

Tenslotte is het van belang één of twee opeenvolgende lagen vernis over de te waxen pasta aan te brengen. Zo blijft het waseffect behouden en worden de meubelen beschermd. Wacht tot de eerste vernislaag droog is voordat u de tweede aanbrengt.

Namelijk: standaard is de gewaxte verf wit. Maar als u een grijze of gekleurde waxverf wilt, staat het u vrij een kleurstof aan de waxpasta toe te voegen, zodat de nerven niet wit, maar in een andere kleur worden gekleurd. Aangezien het effect door contrast werkt, moet de kleur van de witkalk anders zijn dan die van het hout.

Verven: een goed alternatief voor waspasta?

Tot slot, en als u deze methode om hout in de was te zetten te ingewikkeld vindt, weet dan dat er een alternatief is: acrylverf!

In deze video leggen we uit hoe je pastelverf gebruikt om een ceruseffect te geven:

Als je geen specifieke verf koopt, kun je acrylverf ook verdunnen voor een wasachtig effect. Gemengd met water zal de verf inderdaad licht transparant zijn, en de houtnerf laten verschijnen.

Toch bieden deze technieken een veel minder uitgesproken decoratief effect dan “echt” ceruse.

Nu weet je alles over gewaxte verf. U kunt onze site blijven bezoeken voor meer informatie over schildertechnieken. Bezoek gerust deze pagina als u meer wilt weten over het schilderen van een balk!