Ramen schilderen Antwerpen

Met ramen schilderen voeg je kleur toe aan je woning. Kies eens voor andere kleuren dan wit, dan gaat je huis extra stralen. Regelmatig ramen schilderen heeft ook praktisch nut. Ramen zijn de meest kwetsbare onderdelen van je woning. Ze worden in de winter blootgesteld aan wind, water, sneeuw, ijs en dooi. In de zomer brandt de zon er ongenadig op los. Het is niet verwonderlijk dat een raamkozijn aan slijtage onderhevig is. Dat kun je tegengaan door je ramen goed te onderhouden. Inspecteer ze elk jaar en repareer beschadigingen. Laat elke twee jaar een schilder de ramen schilderen. Meer informatie over offerte schilderwerken antwerpen

Ramen schilderen in Antwerpen in vier stappen

Ramen schilderen is niet moeilijk. Het is wel een heel secuur en tijdrovend werkje, dat bestaat uit vier stappen. De eerste stap is het opschuren van de raamkozijnen. Daarna krijgt het kozijn een behandeling met grondlak. De derde stap is voorlakken en tenslotte kan er worden afgelakt. Schilders hanteren hiervoor prijzen per meter raamomtrek met een kozijnbreedte van 10 – 20 centimeter. Hier volgen de gemiddelde prijzen. Opschuren 1 euro. Grondlakken 2 euro. Voorlakken 1,5 euro. Aflakken 2,5 euro. De totale prijs voor het ramen schilderen is 7 euro per vierkante meter raam.

ramen schilderen antwerpenSchilders voor ramen schilderen vergelijken

Als je een raam hebt van 4 meter raamomtrek kost het schilderen van dat raam gemiddeld 28 euro. Wie daarvoor een schilder wil inhuren kan op diverse vergelijkingssites schilders in de buurt selecteren. Het is heel eenvoudig om hen via zo’n site een offerte te laten uitbrengen. Die offertes kun je vergelijken, zodat je weet hoeveel speelruimte er is om over de prijs te onderhandelen. Vergeet niet naar de reviews te kijken. Daaruit is informatie te halen over de kwaliteit van het schilderwerk. Kies uit die offertes een bedrijf dat je aanspreekt voor het ramen schilderen. Dan krijg je een goede schilder in Antwerpen voor een redelijke prijs.

Wanneer ramen schilderen

Ramen hebben heel veel te leiden onder de verschillende weeromstandigheden. Het is verstandig om elk jaar te controleren of ze nog in een goede conditie zijn. Je moet de ramen schilderen als er scheurtjes ontstaan in het schilderwerk, als de verf verkleurt en als de verf loslaat of afgeeft. Als je dan nalaat om de ramen te schilderen zullen ze erg snel achteruit gaan. Het risico op verrotten en vergrijzen is dan erg groot. Uiteindelijk zal dat ertoe leiden dat de kozijnen moeten worden vervangen. De verf die je aanbrengt met het ramen schilderen beschermt de raamkozijnen tegen de weersinvloeden en zorgt ervoor dat ze jarenlang meegaan.

Voorbereiding voor het ramen schilderen

Je kunt het best ramen schilderen door ze eerst te demonteren. Maar dat is niet altijd mogelijk. Begin met het afplakken van het glas, de scharnieren en het slot. Daarmee wordt voorkomen dat daar stof en verf in terecht komen. De volgende stap is reparatie van beschadigingen. Beschadigd hout wordt opgevuld met een houtvulmiddel. Daarna wordt de oude verflaag opgeschuurd. Dat is erg belangrijk, want als er slecht wordt geschuurd zal de nieuwe verflaag niet hechten aan het kozijn. Dan kan er water onder de verf komen en gaat het hout rotten. Bij zonnig weer zal de nieuwe verf snel barsten vertonen. Neem vandaag nog contact op met een schilder uit Antwerpen

Houten ramen schilderen met grondverf

Na het schuren worden de kozijnen goed ontvet met een speciaal ontvettingsmiddel. Als eerste wordt er een laag grondverf of primer aangebracht. Die zorgt voor een goede hechting op het raamkozijn. Als de grondverf droog is wordt deze licht opgeschuurd. Soms laat de grondverf op enkele plekken los. Op die plekken wordt steviger geschuurd en dan worden ze opnieuw met grondverf geverfd. Na het schuren wordt veel aandacht besteed aan het stofvrij maken van het kozijn. Anders komen er stofresten in de verf terecht en dat bederft het eindresultaat van het ramen schilderen.

Houten ramen schilderen met lak

Er kunnen best een paar verfbeurten overheen gaan voordat de grondverf goed op het raamkozijn zit. Als de grondverf na een droogtijd van minimaal twee uur droog is, kan er worden voorgelakt. Voorlakken heeft als doel de houtstructuur te accentueren. Als de eerste laklaag droog is kan die ook heel licht worden opgeschuurd. Daarna wordt de uiteindelijke laklaag aangebracht. Bij die laatste lakbeurt komt het er op aan dat de verf mooi gelijkmatig wordt verdeeld. Na het lakken kan de afplaktape worden verwijderd en is het ramen schilderen klaar.

PVC en kunststof ramen

Van kunststof (PVC) en aluminium ramen wordt vaak gedacht dat die niet kunnen worden geschilderd. Dat is niet correct. Kunststof en aluminium ramen kunnen wel degelijk worden geverfd en dat leidt vaak tot verbluffend goede resultaten. Want ook dit type ramen kan verweren en verkleuren onder invloed van de zon. Het voorbereidende werk bij dit type kozijnen is identiek aan dat bij houten raamkozijnen. Aanvullend moet worden onderzocht of de afdichting tussen het kozijn en het glas en die tussen het kozijn en de muur niet worden aangetast door de verf. Een siliconen afdichting wordt verwijderd als dat kan. Neem vandaag nog contact op met een schilder uit de regio Antwerpen

PVC en kunststof ramen schilderen

Kunststof en aluminium raamkozijnen worden klaargemaakt voor het schilderen door ze te ontvetten. Daarna worden ze met een schuursponsje afgeveegd en opgeruwd. Vervolgens wordt een grondlaag of primer op het kozijn geschilderd. Die moet 6 uur drogen. Als de primer droog is kan een afwerkingslaag worden aangebracht. Afhankelijk van de soort verf moet die 6 tot 24 uur drogen. Met siliconenkit kan tenslotte een nieuwe afdichting worden gemaakt. Het enige verschil tussen PVC en aluminium ramen is de grondverf die wordt gebruikt. Bij PVC is dat een primer voor gladde oppervlakken. Bij aluminium is dat een primer voor non-ferro metalen.

Laat ramen schilderen over aan een professional

Ramen schilderen is een klus waarvoor de nodige vakkennis is vereist. De jaarlijkse inspectie van houten ramen kun je best zelf doen, maar het ramen schilderen kun je het best uitbesteden. Op ramen die verkeerd zijn behandeld blijft water staan en dat kan in korte tijd veel schade veroorzaken. Een professionele schilder heeft voldoende kennis van de materialen om dit te voorkomen. Met het inhuren van een schilder bespaar je ook veel tijd. Via vergelijkingssites kun je vrijblijvend offertes opvragen. Door goed te vergelijken kun je tot wel 40% besparen op de kosten van schilderwerk.


pvc schilderen antwerpen


Schilderwerken prijs Antwerpen