Samenstelling, het gebruik en de prijs van de ecologische schilderij

  • Wat is ecologische verf?
  • Waar is ecologische verf van gemaakt?
  • Ecologische verf: voor welk gebruik en tegen welke prijs?

Ecologische schilderkunst wint steeds meer terrein in de harten van particulieren. Milieuvriendelijke verf heeft immers, ondanks zijn relatief hoge prijs, verschillende voordelen. Uw gezondheid en het behoud van het milieu staan op het spel. Dit artikel geeft u alles wat u moet weten om te beslissen of u al dan niet voor natuurlijke verf moet kiezen.

Vraag om gratis schattingen voor uw ecologisch schilderwerk

Wat is ecologische verf?

Ecologische verf is een verfsoort die hoofdzakelijk wordt gemaakt van bestanddelen die aan de natuur worden onttrokken. De oorsprong van deze bestanddelen kan mineraal of plantaardig zijn. Zij hebben echter de eigenschap niet schadelijk te zijn voor de menselijke gezondheid of het milieu. Dit is de reden van het huidige succes van deze ecologische verven.Biologische verf is echter niet 100% natuurlijk, vergis u niet. In feite is groene verf slechts voor 95% natuurlijk. Over het algemeen is dit het minimum dat vereist is om voor dit label in aanmerking te komen. Voor de beste van hen zal het voor 98% uit natuurlijke en ecologische componenten bestaan. Dat gezegd hebbende, milieuvriendelijke verf is veel minder schadelijk dan zijn conventionele tegenhangers.

Ter vergelijking: een standaardverf kan tot 30 g VOS per liter bevatten. Deze vluchtige deeltjes kunnen bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar bovenal raken ze ingebed in bepaalde materialen waar je heel moeilijk, zo niet onmogelijk, van af komt. Dit zijn onder meer de belangrijkste argumenten voor milieuvriendelijke verven:

  • VOC-gehalte: slechts 5 g/l,
  • Geen spoor van zware metalen,
  • Gebruik van 95% – 98% natuurlijke ingrediënten,
  • Respect voor het milieu en bescherming van de gezondheid.

Waar is ecologische verf van gemaakt?

Om u te laten zien waar ecologische verven van gemaakt zijn, zullen we hun samenstelling in detail bespreken. Natuurlijk heeft elke fabrikant zijn eigen manier om ecologische verf te ontwerpen. Maar over het algemeen zou er niet al te veel verschil mogen zijn tussen de producten op de markt.

Oplosmiddelen zijn de componenten die verantwoordelijk zijn voor het feit dat milieuvriendelijke verf niet 100% milieuvriendelijk is. Fabrikanten gebruiken natuurlijke extracten zoals terpenen van citrusvruchten of terpentijn. Maar ondanks de beste inspanningen van de wereld, doen deze stoffen niet alles. Daarom moeten petroleumadditieven voor 5% als oplosmiddel worden gebruikt. Voor de andere bestanddelen van de milieuvriendelijke verf hoeft u niet bang te zijn.

Vulstoffen van minerale oorsprong

Om milieuvriendelijke verf dikker te maken, worden vulstoffen gebruikt die gemaakt zijn van mineralen zoals kwarts en silica. Bij sommige formules wordt ook klei of krijt gebruikt.

Bindmiddelen op basis van plantenextracten

Om alle bestanddelen van de ecologische verf te binden, wordt bij de samenstelling ervan plantaardige olie gebruikt. Het kan even onschadelijk zijn als lijnzaad-, castor- of sojaolie. In plaats van oliën kan ook plantaardige hars worden gebruikt.

Natuurlijke pigmenten met drie oorsprongen

Pigmenten geven kleur aan verf. Voor ecologische verven zijn er twee belangrijke bronnen voor de extractie van pigmenten. Bij conventionele verven kunnen deze pigmenten afkomstig zijn van zware metalen.

De pigmenten die voor ecologische verven worden gebruikt, kunnen origineel zijn :

  • Plantaardig: indigo, kurkuma, zonnebloem, meekrap, verkoold hout,
  • Mineraal: spinels, gekleurde aarde, malachiet, azuriet, oker, enz.

Vakmensen in uw regio zullen uw schilderwerk gratis schatten.

Ecologische verf: voor welk gebruik en tegen welke prijs?

Omdat ze afwasbaar en microporeus is, kan ecologische muurverf net als gewone verf worden gebruikt. Het is een multi-media verf en is geschikt voor alle soorten muren. Hierdoor kan het zelfs worden gebruikt om de muren van uw keuken te verven.

Wat de prijs betreft, zijn milieuvriendelijke verven minder betaalbaar dan conventionele verven. De prijs kan variëren van het ene merk verf tot het andere en van de ene dealer tot de andere. Gemiddeld kost milieuvriendelijke verf echter tussen 20 en maximaal 50 euro per liter.