Schilderij een houten tafel

 • Welke verf voor een houten tafel?
 • Uw tafel verven: de methode
 • Onze selectie van verven voor uw houten tafel
 • Video: Schilderen van een houten tafel

Heb je net een oude tafel gekocht om te renoveren? In dat geval, is het tijd om je borstels tevoorschijn te halen! Door een salontafel of een houten tafel te schilderen, kunt u ze haar jeugdigheid teruggeven, of ze gewoon bij uw interieur laten passen. Maar om te slagen in het schilderen van een tafel, is het belangrijk om een nauwgezette methode te hebben. Expert Peinture onthult zijn geheimen!

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Welke verf voor een houten tafel?

Om te beginnen is het belangrijk om de juiste verf te kiezen.

Om uw nieuwe of oude tafel te herschilderen, raden wij u aan geschikte producten te kiezen:

 • Een speciale grondlaag voor hout: deze zorgt voor een betere hechting van de verf.
 • Glycerol- of acrylverf: standaardverven kunnen worden gebruikt om een tafel te dekken. Merk op dat acrylverven milieuvriendelijker zijn.
 • Een beschermende vernis: deze beschermt de verf en vergemakkelijkt het latere onderhoud ervan.

Om uw werk te vergemakkelijken, zijn er speciale verven voor keukenmeubelen, waarmee u zonder grondverf en schuren kunt werken (vraag gratis offertes van professionele schilders voor het schilderen van meubels).

Plaatselijke schilders zullen u een gratis prijsopgave doen voor uw schilderwerk >>

Uw tafel verven: de methode

Om de kleur van een tafel te veranderen en hem zijn jeugdigheid terug te geven, is het belangrijk de volgende stappen te volgen:

1. De tafel voorbereiden

Het is niet aan te raden rechtstreeks op een onvoorbereide tafel te schilderen. De verf kan zich moeilijker hechten, of zelfs lelijke vlekken of reliëfs achterlaten.

Hier is hoe je je tafel moet voorbereiden:

 1. Demontage: probeer, indien mogelijk, de voeten los te schroeven. Dit zal het schilderen veel gemakkelijker maken. Als uw meubelstuk dat niet toelaat, hoeft u niet aan te dringen.
 2. Schoonmaken: ontvet en reinig uw houten tafel met zwarte zeep en heet water. U kunt een andere houtreiniger gebruiken als u dat liever hebt.
 3. Strippen: zodra de tafel schoon en droog is, schuurt u het hele oppervlak. Als de tafel met was is behandeld, vergeet dan niet om eerst een wasverwijderaar aan te brengen.
 4. Afstoffen: vergeet niet om na het schuren de tafel af te spoelen en het zaagsel te verwijderen.
 5. Bescherming: indien er elementen zijn die u niet wenst te schilderen (metalen delen, versieringen, enz.), verwijder deze dan of bescherm ze met schilderstape.

Onze tip: om te werken, plaats de tafel en zijn elementen op schragen. Vergeet niet om een zeil of krant op de vloer te leggen zodat die niet vuil wordt. Draag ook geschikte kleding (handschoenen, doe-het-zelf-kleding, zelfs een beschermingsmasker als u glycerolverf gebruikt).

2. Het aanbrengen van de grondlaag

Om een houten meubelstuk te verven (zie onze methode om een stoel te verven), verdient het over het algemeen de voorkeur om een geschikte grondlaag aan te brengen vóór de eerste verflaag.

De grondlaag is een witte verf die de hechting van de volgende lagen zal vergemakkelijken en een homogener resultaat mogelijk zal maken.

De grondverf wordt op dezelfde manier aangebracht als de verf (zie volgende hoofdstuk) (Vraag gratis offertes van professionele schilders voor het schilderen van meubels)

3. De tafel schilderen

Om je tafel te schilderen, gebruik je:

 • Eén rol: voor gemakkelijk bereikbare onderdelen.
 • Een ronde borstel: voor delicate delen.

Begin met het verven van de moeilijk bereikbare delen en werk dan aan het grootste deel van de tafel. Breng een dunne laag verf aan, zonder aandringen van de kwast of roller.

Het is niet nodig om de verf te forceren. Breng, indien nodig, en zodra de eerste laag droog is, een tweede laag aan om de kleur van de tafel te versterken. Schuur tussen de eerste en tweede laag heel lichtjes om de verf beter te laten hechten.

Onze tip: om houten luiken of meubelen te schilderen zonder het uitzicht van het hout te verliezen, gebruikt u geen verf maar een beits. De beits zal de nerven van het hout accentueren en de kleur ervan versterken. Het wordt aangebracht in twee lagen, zonder grondverf.

4. De afwerkingen

Zodra uw tafel geschilderd en droog is, aarzel dan niet om een onzichtbare beschermende vernis over het hele oppervlak aan te brengen. Dit zal het onderhoud van uw tafel vergemakkelijken en het ontstaan van vlekken of schokken voorkomen.

Het is raadzaam een tafel in alle omstandigheden te vernissen, zelfs als u een speciale meubelverf hebt gebruikt. De vernis wordt gewoonlijk in twee lagen aangebracht.

Zodra de lak droog is, kunt u de tafel weer in elkaar zetten en eventuele markeringstape verwijderen.

U heeft nu alle informatie die u nodig heeft om uw salontafel of keukentafel te schilderen! Meer schildertips nodig? Klik op deze pagina als u wilt ontdekken hoe u een meubelstuk in formica schildert voor zijn renovatie!

Onze selectie van verven voor uw houten tafel

Om uw houten tafel smaakvol te renoveren, kiest u uit onze selectie van verven hieronder:

Product Foto

Onze selectie

Onze favoriete

Productnaam

Hemway – Krijt effect verf – matte afwerking/vintage stijl – voor muren/meubels – 14 kleuren

Verf (750 ml) Shabby Chic voor meubelen – Matte en krijt kleur – Met vintage look. , blauw

Julien Meubelverf – Brillant Framboise 2 L

Beschrijving

0.75L Shabby chic lak

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

Hemway – Krijt effect verf – matte afwerking/vintage stijl – voor muren/meubels – 14 kleuren

Product Foto

Productnaam

Verf (750 ml) Shabby Chic voor meubelen – Matte en krijt kleur – Met vintage look. , blauw

Beschrijving

0.75L Shabby chic lak

Onze favoriete

Product Foto

Productnaam

Julien Meubelverf – Brillant Framboise 2 L