Selecteer een verf ondervacht

 • Is het nodig om te kiezen voor éénlaagse verf?
 • Hoe kies je een onderlaag voor je muur?
 • Het geval van universele onderleggers
 • Video: Schilderen met een grondlaag

Het gebruik van een speciale verfonderlaag garandeert de kwaliteit van uw werk. Deze behandeling zal het inderdaad gemakkelijker maken voor de verf om te hechten. Maar het is belangrijk het juiste product te kiezen alvorens een binnen- of buitenmuur te schilderen. Expert Peinture begeleidt u bij de keuze van een grondlaag voor al uw schilderwerken.

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Is het nodig om te kiezen voor éénlaagse verf?

Vaak komen huiseigenaren in de verleiding om het underlayment over te slaan. Het moet gezegd worden dat er steeds meer zogenaamde “monolaag”-verven zijn. Dus is de ondervacht nutteloos geworden?Helemaal niet. U moet weten dat zelfs eenlagige verven in twee lagen kunnen worden aangebracht. De term monolaag is vaak een misleidend commercieel argument, omdat de eerste laag niet voldoende is om een onberispelijke afwerking te verkrijgen.

Daarom wordt het gebruik van muuronderlagen aanbevolen, zelfs bij éénlagige verven. Aarzel niet om nog eens onze herinnering te lezen over het nut en de rol van een grondlaagapplicatie (Vraag gratis offertes aan bij vakmensen voor uw schilderwerk).

Het is echter belangrijk een product te kiezen dat aan uw behoeften is aangepast. Als er universele onderleggers verkrijgbaar zijn, is het beter eerst een specifiek product te kiezen.

Hier zijn de verschillende criteria die in aanmerking moeten worden genomen bij de keuze van een grondverf:

Het materiaal

Het is in de eerste plaats het materiaal dat u gaat verven dat zal bepalen welke grondverf u moet kiezen. De meeste grondverven passen zich namelijk aan een bepaald materiaal aan.

Er is een breed scala van producten op de markt:

 • Speciale houten onderlagen
 • Grondverf voor pleisterwerk
 • De tegel onderlaag

Het voordeel van deze producten is dat zij zich aanpassen aan de poreusheid van de drager, waardoor deze beter hecht… ongeacht welke verf u daarna gebruikt.

Het voordeel van specifieke grondverven is namelijk dat hun instructies precies uitleggen hoe u uw ondergrond moet verven. Hieronder vindt u onze selectie van grondverven:

Product Foto

Onze selectie

Productnaam

Renaulac speciale witte gipsplaat grondverf 5L – 40m² – 40m² – Renaulac speciale witte gipsplaat grondverf 5L – 40m² – Renaulac

ALPINA HOGE KWALITEIT universele ondervloer – Speciale Grote Werken – Mat Blanc 5L 40m²

JULIEN gipsplaat onderlaag – Mat Wit 2.5L

Beschrijving

5L speciale gipsplaat onderlaag

5L Universele matte onderlaag wit

2.5L gipsplaten onderlaag

Product Foto

Productnaam

Renaulac speciale witte gipsplaat grondverf 5L – 40m² – 40m² – Renaulac speciale witte gipsplaat grondverf 5L – 40m² – Renaulac

Beschrijving

5L speciale gipsplaat onderlaag

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

ALPINA HOGE KWALITEIT universele ondervloer – Speciale Grote Werken – Mat Blanc 5L 40m²

Beschrijving

5L Universele matte onderlaag wit

Product Foto

Productnaam

JULIEN gipsplaat onderlaag – Mat Wit 2.5L

Beschrijving

2.5L gipsplaten onderlaag

Vochtbestendigheid

Bij het schilderen van buitenmuren of vochtige ruimtes zijn speciale grondverven vereist:

 • Microporeuze onderlagen
 • Speciale ondervloeren voor badkamers
 • Gevelonderlagen (voor buitenmuren)

Deze producten maken het niet alleen gemakkelijker voor de verf om te hechten, maar zorgen er ook voor dat de verf niet afbladdert wanneer hij aan vocht wordt blootgesteld.

De prijs

Ook de prijs moet in overweging worden genomen alvorens een underlayment aan te kopen. De prijs van een ondervacht per liter ligt gemiddeld tussen 2 en 15 €. (Voor nauwkeurige, gratis en gepersonaliseerde offertes van vakmensen uit uw regio voor uw schilderwerk, klik hier!)

Als het verleidelijk zou zijn om voor de goedkoopste onderlaag te gaan, pas dan op! Houd er rekening mee dat de goedkoopste onderleggers vaak een resultaat van slechte kwaliteit bieden.

Dit geldt vooral als u zeer specifieke materialen moet schilderen, zoals PVC (zie onze techniek) of hout.

Professionele schilders bij u in de buurt geven u een gratis prijsopgave voor uw project >>

Het geval van universele onderleggers

Er zijn veel zogenaamde universele grondverven op de markt. Deze passen zich aan de meeste materialen aan:

 • Cement
 • Gips
 • Hout
 • IJzer
 • PVC

Op papier kunnen deze producten heel handig zijn, vooral als u verschillende materialen moet behandelen. Pas echter op voor goedkope universele onderleggers. Het is mogelijk dat zij niet geschikt zijn voor bepaalde ondergronden.

Als u de keuze hebt, kies dan liever voor een zeer specifiek product, dat voor 100% is afgestemd op de drager die u gaat schilderen.

Nu weet u alles wat er te weten valt over het kiezen van een grondverf. Let wel, alleen het gebruik van een efficiënte verftechniek garandeert u een professioneel resultaat. Daarom is het in uw eigen belang om onze schildermethodes te ontdekken voordat u met uw werk begint!

Video: Schilderen met een grondlaag