Verf het interieur: alles over

 • Hoe kies je een binnenverf?
 • Alle tips om binnenshuis te schilderen
 • Onze selectie binnenverven
 • Prijzen binnenverf
 • Succesvol verf aanbrengen binnenshuis

Het is van essentieel belang om meer te leren over interieurverven wanneer u uw binnenhuisdecoratie wilt vernieuwen. Het moet gezegd worden dat een nieuwe verflaag de sfeer van een woning gemakkelijk kan vernieuwen. Maar voor een geslaagde decoratie is het beter te weten hoe u binnen schildert, uw kleuren te kiezen en een verf te vinden die aangepast is aan uw steun. Hier zijn onze tips!

Gratis: uw verf offertes

Binnenschilderwerk is ideaal om een kamer te renoveren of uw decoratie een nieuw tintje te geven. Maar voor een professioneel en succesvol effect, is het het beste om ze uit te zoeken.

Het succes van een mooie binnenverf zit hem in het vinden van het product dat het best bij uw behoeften past. Er zijn veel criteria waarmee u rekening moet houden bij de keuze van uw verf:

 • De te verven ruimte: u kiest niet dezelfde verf voor een slaapkamer, een badkamer of een woonkamer.
 • Onderhoudsgemak: een verf die regelmatig moet worden gewassen (zoals in een badkamer of keuken) moet bijzonder goed bestand zijn tegen schoonmaakmiddelen.
 • Het te verven oppervlak: je kiest niet noodzakelijk dezelfde verf om een sjabloon te verven of om een hele kamer opnieuw in te richten!
 • Uw voorkeuren: het spreekt vanzelf dat de kleur en de afwerking van uw verf naar uw smaak moeten zijn. Kies standaard voor satijnverf en let daarbij goed op de keuze van de verfkleuren.

Voor een badkamer, bijvoorbeeld, moet u noodzakelijkerwijs een verf kiezen die is aangepast aan de luchtvochtigheid. Kies in een keuken een verf die niet wordt aangetast door warmte of vlekken. Sommige verven zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere (“afwasbare verven”).

Als u wilt, kunt u in dit speciale dossier alles lezen over de belangrijkste verfsoorten en hun gebruik.

Ons advies: binnen, altijd aandacht besteden aan het ecologisch karakter van uw verf. Kies acrylverf, die perfect gezond is voor mens en milieu. Gebruik in de woonkamer een klassieke interieurverf. Gebruik in de keuken en de badkamer acrylverf voor natte ruimten.

Vergelijk gratis alle offertes van schildersbedrijven

Alle tips om binnenshuis te schilderen

Meer tips nodig voor het kiezen of aanbrengen van uw interieurverven? Onze site geeft u vele praktische tips en methoden om succesvol binnenverf te kiezen en aan te brengen.

Dankzij onze talrijke artikelen gewijd aan dit thema, vindt u de binnenschilderkunst die u nodig hebt en weet u alles over binnenschilderkunst:

 • Schilderen van een volwassene of kinderkamer,
 • Schilderij van een woonkamer,
 • Een gang schilderen,
 • Een badkamer schilderen, enz.

Of u nu een kamer in zijn geheel wilt verven, een eenvoudig stuk muur of wat decoraties wilt aanbrengen, wij geven u alle adviezen die u nodig hebt om het voor elkaar te krijgen.

Zoek niet verder, Expert Peinture is uw referentie voor binnenschilderwerk!

Ontvang uw gratis verf offertes

Onze selectie binnenverven

Voor een goede weergave van uw binnenschilderwerk moet u altijd kiezen voor veilige merken, zelfs als dat betekent dat u iets meer moet betalen. Het verschil zal na verloop van tijd zeker voelbaar zijn. Hieronder vindt u onze selectie van interieurverven om u te helpen bij uw keuze:

Product Foto

Speciale verf voor vochtige ruimtes

Onze selectie

Productnaam

Ripolin Witte Muur- & Plafondverf met Geïntegreerde Grondverf, Satijn, Wit 10L

Renaulac Monocoat verf Keuken & Badkamer, Speciale Natte Ruimte, Satijn Pewter Grijs

Renaulac Interieurverf Muren & Plafonds Monocoat Acryl Wit Mat 10L – 100m² Binnenschilderwerk

AVI – ALLE DEELKLEUR – Hoog Opacifiërend Vermogen – Satijn – 2,5L – Taupe

Beschrijving

10L Muur- & plafondverf met geïntegreerde grondverf

2,5L Keuken & badkamer éénlaags verf

10L Acryl muur & plafond verf

2,5L lak uit één stuk (taupe)

Product Foto

Productnaam

Ripolin Witte Muur- & Plafondverf met Geïntegreerde Grondverf, Satijn, Wit 10L

Beschrijving

10L Muur- & plafondverf met geïntegreerde grondverf

Speciale verf voor vochtige ruimtes

Product Foto

Productnaam

Renaulac Monocoat verf Keuken & Badkamer, Speciale Natte Ruimte, Satijn Pewter Grijs

Beschrijving

2,5L Keuken & badkamer éénlaags verf

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

Renaulac Interieurverf Muren & Plafonds Monocoat Acryl Wit Mat 10L – 100m² Binnenschilderwerk

Beschrijving

10L Acryl muur & plafond verf

Product Foto

Productnaam

AVI – ALLE DEELKLEUR – Hoog Opacifiërend Vermogen – Satijn – 2,5L – Taupe

Beschrijving

2,5L lak uit één stuk (taupe)

Prijzen binnenverf

Bij binnenschilderwerk is budget altijd een belangrijk criterium om rekening mee te houden. In dit verband zij erop gewezen dat de prijs van binnenschilderwerk kan worden onderverdeeld in twee grote kostenposten:

 • De prijs van verf,
 • De arbeidskosten (als u van plan bent een ambachtelijke schilder in te schakelen.

Laten we samen eens kijken hoe we de prijs van binnenverf kunnen bepalen:

Schilderprijs per m² (exclusief plaatsing)

Als u van plan bent uw eigen binnenschilderwerk te doen, is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de kosten van een schilderbeurt.

Over het algemeen wordt de prijs van een binnenschilderbeurt geacht tussen 0,15 en 5 € per m² te liggen, exclusief plaatsingskosten. Er zal dus tussen 12 en 400 € verf nodig zijn om 80 m² oppervlak te bedekken.

Deze prijs is geldig voor de aankoop van één verf en het aanbrengen ervan in één laag. Indien u wenst, kunt u in de volgende tabel de prijzen van binnenverven vergelijken:

Schilderij model Verfkosten (exclusief installatie)
Onderlaag voor binnen 0,15 à 2 €
Acrylverf voor binnen 0,15 à 3 €
Matte verf 0,5 à 2 €
Fluwelen verf 0,5 à 3 €
Glanzende verf 1 à 4 €
Satijnverf 0,5 à 5 €

Gemiddeld wordt ervan uitgegaan dat de prijs van een binnenverf in de meeste gevallen tussen 0,5 en 2 € zal bedragen. Merk op dat de prijs van een verf per liter of per vierkante meter onder meer afhangt van de volgende elementen:

 • Soort verf,
 • Verfspoor,
 • Verf afwerking,
 • Totale gekochte hoeveelheid.

Naast de prijs van de verf moet u rekening houden met enkele tientallen euro’s voor de aankoop van beschermende dekzeilen, afplaktape en kwasten.

Tarieven voor een binnenschilder

Natuurlijk kunt u uw binnenschilderwerk ook aan professionals toevertrouwen. In dat geval zult u een supplement moeten voorzien om de tarieven van een schilder per m² te dekken.

Gemiddeld ligt de prijs van een schilderij per m² tussen 15 en 40 €. Om 80 m² oppervlakte te bedekken, plan tussen 1200 en 3200 €.

De volgende tabel geeft nadere informatie over de kosten van een huisschilder:

Binnenschilderwerk Prijs van een schilder
Muren verven Tussen 15 en 35 € per m²
Een plafond schilderen Tussen 15 en 40 € per m²

De tarieven van een huisschilder lijken misschien hoog, maar men mag niet vergeten dat de prijs van een schilder een volledige dienstverlening omvat:

 • Bescherming van muren en oppervlakken,
 • Aanbrengen van een grondlaag,
 • Aanbrengen van verf in twee lagen,
 • Schoonmaak aan het einde van de bouwplaats.

Het inschakelen van een schildersbedrijf zorgt niet alleen voor een onberispelijk resultaat, maar bespaart u ook kostbare tijd, want u mag niet vergeten dat schilderwerken bijzonder tijdrovend zijn.

Vraag meerdere gratis verf offertes

Succesvol verf aanbrengen binnenshuis

De grootste moeilijkheid bij het aanbrengen van binnenverf is de elementen die u niet wilt schilderen (vloeren, plinten, schakelaars, stopcontacten, ramen, enz.)

Afgezien van dit detail, omvat het aanbrengen van een binnenverf over het algemeen de volgende stappen:

 • Voorbereiding van het te schilderen oppervlak: binnenverf mag alleen worden aangebracht op een vlakke, schone, droge en stevige ondergrond. Of u nu een muur of een plafond schildert, zorg ervoor dat uw oppervlak brandschoon is voordat u uw kwasten tevoorschijn haalt!
 • Breng een grondlaag aan: zelfs binnenshuis is het beter om een grondlaag aan te brengen om een goede hechting van uw verf te garanderen. Een grondverf voor binnen helpt u uw achtergrond te egaliseren en kan u besparen dat u meer dan één of twee verflagen moet aanbrengen.
 • Binnenverf aanbrengen: over het algemeen is het aan te bevelen de verf in twee lagen aan te brengen (tussen elke laag een droogtijd in acht nemen). Kruis de horizontale en verticale passen zo dat er geen sporen achterblijven en dat een uniform en succesvol resultaat wordt verkregen.

Wilt u nog preciezer advies over hoe u een muur of plafond binnenshuis schildert, dan vindt u in de volgende video alle tips van schilders om te schilderen zonder sporen achter te laten, van de keuze van het materiaal tot het aanbrengen van de binnenverf:

Let op: binnenshuis schilderen is niet zo eenvoudig als het lijkt! Als u geen tijd of energie hebt om een woonkamer of slaapkamer te schilderen, kunt u het beste een schildersbedrijf inschakelen.

Bent u op zoek naar een budget voor dergelijke werkzaamheden? Vul ons gratis formulier in om meerdere gratis en vrijblijvende verframingen te ontvangen!