Hoeveel lagen primer voor elke situatie? Je zult het antwoord leuk vinden.

Hoeveel lagen primer kort antwoord: alle onafgewerkte oppervlakken zoals nieuwe gipsplaat hebben één laag primer nodig: het sluit de poriën af. Een muur overschilderen? Als de kleurveranderingen niet drastisch zijn, is er geen primer nodig!

Quick Menu: Primers zijn er in 3 basissmaken: latex-olie-schellak (deze reinigen met water – minerale spiritus – alcohol). Breng in de meeste gevallen één laag primer aan. Alles kan geschuurd worden voor een mooie gladde start.



Als je ze gewoon snel wilt zien:

(al deze worden gratis verzonden)

Aanverwant:
Lees alles over Best Drywall Primer & 4 Eenvoudige stappen voor priming

Onze tool post voor elke basis professionele schilder gereedschap tegen de beste prijzen die we kunnen vinden

3 Primer Regels:

Ik werd gevraagd om te bespreken hoeveel lagen primer nodig zijn in binnenschildersituaties, maar tijdens het werk komt de vraag zelden naar voren. Hier zijn de basisprincipes.

Trouwens, het daadwerkelijk schilderen van de primerlaag kan heel snel zijn omdat het beter stroomt dan verf (plus uiteindelijk is 3 lagen beter vanuit het oogpunt van kwaliteit). Lees zeker de shortlist van wat primer voor jou doet net hieronder:

  1. Algemeen: Alle onafgewerkte oppervlakken hebben een primer nodig. Het bespaart je tijd en geld en ziet er een stuk beter uit, maar hoeveel lagen primer moet je aanbrengen? Bijna altijd heb je maar één laag primer nodig als het de juiste is! Niet wat ze je vertelden? Luister niet naar websites die niet tot schilders behoren. Ze huren Engelse majors in.
  2. Verven? Veel primers kunnen worden getint, maar niet veel omdat de tint de afdichtingsprestaties beïnvloedt. De verkopers van de verfwinkel weten wat ze niet moeten doen. Begin langzaam als je D-I-Y wilt: zie hieronder hoe grijs het beste is voor coating met rood, enz. Lees hier meer over tinten.
  3. Hoe lang duurt het voordat een primer droog is? Zelfs de hieronder genoemde primer op oliebasis droogt snel: veel sneller dan verf op oliebasis. Latexprimer duurt gemiddeld 30 minuten tot 1 uur en primer op oliebasis tot 3 uur. Hoe lang de primer nodig heeft om te drogen, hangt af van de luchtvochtigheid en temperatuur van de kamer (koud en vochtig langer, uiteraard). Maar primer droogt meestal sneller dan verf.
  4. Controleer de toxiciteit: als de primer (of verf) niet ‘nul VOC’ of ‘low-VOC’ zegt, gebruik ik VOC-vrije primers en verven of draag ik bescherming: een gasmasker. De wereld van filters is verbijsterend, dus lees dit eenvoudige bericht over ademhalingsbescherming van goede kwaliteit. Ze zijn niet duur en ik geef dit cadeau.

Voorzichtigheid: Primers op waterbasis op onbehandeld hout hebben, kunnen en zal houtnerf verhogen. Waarom? Boomringen wisselen hard/zacht af en de zachte ringen pakken meer verf en zetten uit, en drogen op die manier: een glad oppervlak wordt hobbelig. Primers op oliebasis hebben de voorkeur voor bijna al het hout. Zie hieronder hoe je de juiste primer op hout zet.

  • Hoeveel lagen primer op nieuwe gipsplaat? Een laag primer, als je een kwaliteitsprimer gebruikt: klik op de afbeelding die je hier of bovenaan de pagina ziet. Wanneer de ongeverfde muren in slechte staat zijn (oud, maar nooit geverfd) koop ik de 5-gallons van een ‘high-build’ primer die onvolkomenheden verbergt Benjamin Moore Ultra-Spec (een aannemerslijn): dit is 5 gallons maar blijft lang (laat het nooit bevriezen!)
  • Over glanzende verf: Eén jas. Was het voor het laatst geverfd met olie of latex? Groot belangrijk. Je moet het uitzoeken. De test staat hieronder*. Vergeet niet: latexverf kleeft NIET aan een olieglazuuroppervlak. (Dit is niet wat olieprimers zijn). Als je twijfelt, ben je veilig met Stix. Het blijft hangen. Nieuw in de wereld van primer, Stix is mijn go-to bonding magic. (BTW: Je moet toch elke keer glanzende afwerkingen schuren). PS: Stix is gemaakt door Benjamin Moore (lees erover op BM’s Insl-x website). Alternatief: gebruik een deglosser en prime dan met de Kilz Premium net hieronder.
  • Muren— muurkleur veranderen: Eén jas. Prime alleen bij het aanbrengen van drastische kleurveranderingen (of bij het aanbrengen Rood en Geel). Vraag het ons in de comments of bel een verfwinkel over het schilderen over donkere kleuren met lichte kleuren of andersom maar ja je hebt een primer nodig. Mijn belangrijkste latex primer is Kilz latex primer, a.k.a. Kilz Premium. Fooi: Rood dek het beste af met grijs abc. Ja, grijs. Geen groot kleurverandering? Geen primer nodig. Kun je nog kilz verfkleuren gebruiken met primer? Zeker.
  • Verf en primer in één? Eén jas. Hoewel het enkele vlekblokkerende elementen kan bevatten, vinden we het niet leuk voor de meeste toepassingen. Lees mijn bericht erover. Proberen te bedekken in één vacht is langzamer dan twee normale jassen (je moet blijven controleren om ervoor te zorgen dat je vacht dik genoeg is). En we gebruiken dezelfde tools die u zou moeten gebruiken. (Waardeloze tools zorgen ervoor dat je een hekel hebt aan schilderen!) Het is uiteindelijk ook duurder als je tijd als geld meetelt. Wij wel. Kilz-verven worden beschouwd als de beste waarde in deze stijl en hun verfkleurkeuzes zijn behoorlijk. Maar verf en primer in één faalt vaak. Ik zou het alleen overwegen voor goedkope huureenheden.
  • Badkamers: Eén jas. Gebruik een primer voor gebieden met een hoog vochtgehalte: van Benjamin Moore – de beroemde Auqa-Lock. We gebruiken deze primer niet voor halve baden – alleen de belangrijkste latexprimer, tenzij er een douchecabine is. Hoeveel lagen primer in een badkamer? één laag primer is voldoende met een primer van goede kwaliteit.
  • Greenboard gipsplaat: Eén jas. Greenboard is meestal in badkamers, en hoewel het waarschijnlijk prima is om normale gipsplaatprimer te gebruiken, raad ik een waterprimer op oliebasis aan. Het is de extra rommelige opruiming waard. Tip: ik zou een borstel en roller kopen die ik niet zou schoonmaken… sorry daarvoor.
  • Geschilderd hout: Eén jas. Heeft waarschijnlijk geen primer nodig (zie over glanzende trim en zie over kleurveranderingen hierboven). Maar we spotten wel prime chips en versleten plekken met een olieprimer voor grenen, het meest voorkomende trimhout en degene die het meest bloedt.
  • Ongeverfd hout: Eén jas. Ja, gebruik altijd een primer, en bijna nooit gebruik latex. We gebruiken olieprimers met wegwerpborstels. Eigenlijk proberen we de oude borstel in het blikje te houden voor snelle hits later! Als u een gladde afwerking wilt, vult u de houtnerf, u moet een vlak oppervlak maken met een graanvuller **. Verf en primer zijn niet ontworpen om gaten te vullen. Eikenkorrel kan er prima uitzien met een dikke laag of twee van een laag van een fatsoenlijke olieprimer, schurend tussen de lagen. In ieder geval gebruiken we voornamelijk deze vlekblokkerende primer: Ben’s Prime Lock Plus.
  • Vlekken: Eén laag primer als deze vlekblokkerende kracht heeft, maar het hangt af van de vlek. We hebben een hele post over het aanbrengen van verf over beits. Voor watervlekken etc, alle taaie vlekken, spring naar de shellac (op alcohol gebaseerde) primer omdat je weet dat het probleem zal verdwijnen. BIN schiet te hulp. Controleer of je werkt als het droog is. Bloedden er vlekken doorheen? Een 2e laag (spot priming) kan helpen. Sommige slechte vlekken zoals houtknopen kunnen een jaar duren om door mindere primers te bloeden.

Andere minder vaak gevraagd over:

  • Vloeren: Eén jas. Bekijk een heel bericht over het schilderen van vloeren en een ander over de beschikbare soorten verf.
  • Schimmel: Eén jas. Als je gewoon de juiste dingen wilt, is het gemakkelijk, maar als je over schimmel wilt lezen, is hier een kijkje.
  • Spaanplaat: Eén jas. Als het moet. Gebruik dezelfde primer als voor ongeverfd hout: Prime Lock Plus.
  • Multiplex: Eén laag. Bekijk een video van een echte houtnerd (hij is erg slim) over de enorme verschillen in multiplex. Sommige zijn van kastkwaliteit. Sommige voor ondervloeren. Gebruik dezelfde olieprimer als hout. Plafondafdichting. Haha. Beste hert.
  • Metselwerk: Eén jas. Gemakkelijk… metselwerk primer. Gebruik een blokvuller als u de institutionele look wilt vermijden.
  • Metaal: Eén jas. Er zijn metalen primers zoals Rust Scat van Benjamin Moore. Je moet geen metaal schilderen zonder. Laat geen blikje op je eigen oprit vallen zoals bradthepainter. O ja.
  • Tegel, steen, laminaat, enz. Nul. Schilder het niet. Geloof me op dit punt. Jij en ik kennen elkaar al heel lang.
  • Rookschade, stinkende geuren: Eén vacht, als je de grote hond van primers gebruikt. Daar is een inleiding voor. Sigarettenrook is berucht. Er kunnen meer dan één of 2 lagen nodig zijn om het te ontstinken. Ik heb succes gehad met Kilz Restoration: je moet zeker een gasmasker dragen.
  • Maak alles nat: Oi vey, schilder niets tenzij het kurkdroog is. Probeer ventilatoren, warmte etc. Als je iets moet schilderen als het nat is, gebruik dan een primer op oliebasis en probeer de primer krachtig in het materiaal te werken. Nogmaals, niet aanbevolen. Ik heb de zwembadverf nog nooit geprobeerd, maar het kan helpen.

De enige keer dat we ooit zouden nadenken how veel lagen primer om te gebruiken is wanneer ons eerste product niet genoeg afdichtingsmiddelen (harsen, enz.) bevatte en sommige vlekken van het oude oppervlak erin slaagden door te bloeden. Toch zal een primer soms vlekken vertonen als het droog is, maar het heeft in feite de vlek daar gestopt: het zal de vlek niet in de afwerkingsverf laten bloeden. Eenvoudig om hiervoor te testen. Bij twijfel is B-I-N het antwoord. BIN is het antwoord.

We lieten een lezer schrijven en vragen waarom de donkere plekken bij haar radiator doorbloedden. Antwoord: Verkeerde primer. Sommige primers sluiten gewoon gipsplaat af (en ze zijn niet erg duur). Anderen dichten vervelende watervlekken en magische markeringsvlekken af. Die zijn moeilijk af te dichten, dus je moet die plekken raken met de nucleaire optie. Hierna uitgelegd.

De shortlist om te weten over primer:

  1. Primer werkt door poriën van verschillende grootte in verschillende delen van uw oppervlak te vullen – niet alle gebieden zijn hetzelfde, alleen omdat ze op elkaar lijken.
  2. Waarom niet gewoon oude verf als primer gebruiken? Want verven zijn geen vlekblokkers/poriëndichters. Als u nieuwe gipsplaat primeert met gewone verf (gebruik nooit buitenverf binnenin), ziet u altijd de getapete naden door de toplagen. Zie het eerste opsommingsteken hierboven.
  3. Zelfs afgeroomde vachtwanden hebben een primer nodig om een uniforme topcoat-look te bereiken. (Prima met één laag van een goede gipsplaatprimer.)
  4. Primers op waterbasis op hout kunnen het verpesten. Lees hierboven de bulletpoint over ‘ongeverfd hout’.
  5. Primers vullen geen gaten of korrels in het hout.
  6. Primers brengen sneller aan dan verf en het hoeft je niet te schelen hoe ze eruit zien, zodat je vrij snel kunt gaan.

* Testen van oude verf: Om glanzende afwerking opnieuw te schilderen, moet u weten of het is geverfd met verf op oliebasis of niet. Test het met aceton of in een snufje, ontsmettingsalcohol. Leg het oplosmiddel op een doek of papieren handdoek en wrijf over de verf. Wordt het kleverig? Het is latex. Geen goh, olie. Latex over olie schilderen: zand als een banshee (kras elk beetje om een band te creëren voor nieuwe verf), of gebruik de Moeder van alle Giftige materialen, ontglosser. Dit spul verdampt als water op een gloeiend hete koekenpan. Naar. Draag je gasmasker!!

** Houtnerfvullers werken echt. Er zijn 2 maten van het beste product, maar als je meer doet dan een klein meubelstuk, word dan groot om geld te besparen. Dit vult geen grote gaten. Daar heb je houtvuller voor nodig.

Dit is een generieke eenlaagse verf van bruin halfglans gerold op een primer. Het bruin zag er prima uit als het nat was. Kijk nu:

Dit zag er prima uit als het nat was. Als het droog is, zie je de waarheid.

Hebben we iets weggelaten? Laat het ons weten in de comments!

—-

Recente vragen:

Ik wil groen bord schilderen gipsplaat Lowes verkoopt. Kan ik verf gebruiken met primer, Zinsser 123 primer of de Kilz primer die Lowes verkoopt? Ja, dat kan allemaal, maar de basis gipsplaatprimer is minder duur en je hoeft niet meer uit te geven. De volgende keer dat je bij Lowes bent, wordt Kilz daar verkocht, net als 123 Primer. Elk van deze zijn prima. De Kilz verf die Lowes verkoopt, als hij primer heeft, is ook prima. Je kunt ook de Kilz Home Depot verkopen.


Hoeveel lagen primer op hout?
Op de een of andere manier kregen mensen het idee dat je meer dan één laag primer op hout nodig hebt.

Je hebt alleen de Rechts abc. Zie hout hierboven.

Zal Zinsser vlekken bedekken? Ja, als je de juiste krijgt.

Hoe lang duurt het primer om te drogen voor het schilderen? Afhankelijk van waar je woont, minder dan een uur, soms meer. Hoe meer vocht je aan de lucht toevoegt, hoe langzamer het droogt.

Werkt Zinsser cover stain primer als laatste verflaag? Nee, alle primers zijn zacht en wrijven letterlijk af. Je moet primers overschilderen.

Hier is een manier waarop we eerst de minste toxiciteit gebruiken: we beginnen met een primer waarvan we denken dat deze voldoende vlekblokkerende kracht heeft en als vlekken of kleuren doorbloeden, raken we de vlekken. Dit vergt enige ervaring, maar het bespaart geld en gebruikt minder giftige materialen in huis.