Buitenmuur schilderen: stappenplan & kostprijs per m2

Bij woningen waarvan de buitengevel is geverfd gaat de conditie van het schilderwerk na verloop van jaren achteruit. Dat komt door de weersomstandigheden. De grootste vijand van een geschilderde buitenmuur is vocht in combinatie met vrieskou. Daardoor gaat de verflaag kapot. Met een nieuwe laag verf krijgt je woning een ware facelift. De buitenmuur verven kun je goed zelf doen, maar het is wel een flinke klus. Je moet er ruim voldoende tijd voor nemen, zorgen voor een goede voorbereiding en nauwkeurig werken. In dit artikel vind je alle benodigde informatie om je woning een fris nieuw uiterlijk te geven. Lees meer over het schilderen van muren.

Bij geschikte weersomstandigheden

Een buitenmuur verven kan niet bij alle weersomstandigheden. Het mag niet warm of zonnig zijn, want dan droogt de verf te snel. Winderig weer is ook niet goed. Ook dan droogt de verf te snel. Vochtige en koude weersomstandigheden zijn helemaal uit den boze, want dan droogt de verf niet. Een buitenmuur verven bij mist of regen kan dus niet. Het beste verfweer is droog met weinig zon, een matig windje en een temperatuur tussen 10 en 20 graden. De winterperiode valt dus af. Een buitenmuur verven plan je bij voorkeur in het voorjaar of najaar. ‘s-zomers is het vaak te warm.
Bekijk hier alle soorten schilderwerken dat een schildersbedrijf voor u kan doen.

schilderen buitenmuurBuitenmuur schilderen prijs

De buitenmuur laten schilderen door een vakman kost gemiddeld tussen 20 en 40 euro per m2. Deze prijs omvat een basisreiniging van de ondergrond en het aanbrengen van een grond-, tussen- en afwerkingslaag met acrylverf.

Voorbereiden

De buitenmuur verven is alleen zinvol als de gevel in goede conditie is. Doe daarom vooraf een uitgebreide inspectie van de muren. Als het oude schilderwerk begint los te laten kun je die beter helemaal verwijderen. Als er losse voegen in de muur zitten moeten die eerst worden hersteld. Reserveer voldoende tijd om de nieuwe voegen te laten drogen voordat je begint met het verven van de muren. Eventuele vochtproblemen moeten ook eerst worden verholpen. Een buitenmuur verven vereist droge muren, anders hecht de verf niet goed. Ook wordt geadviseerd om de gevel te laten reinigen voordat je hem gaat verven.

De juiste verf

De belangrijkste eis die aan verf voor buitenmuren wordt gesteld is dat de muur moet kunnen ademen. Als dat niet kan ontstaan er onherroepelijk vocht- en schimmelproblemen. Hoewel er veel soorten buitenmuurverf bestaan wordt er meestal gekozen voor een acrylverf. Die laat de muur niet alleen goed ademen, maar beschermt ook tegen de straling van de zon. Een bijkomend voordeel van acrylverf is dat het snel droogt. Overigens wordt aanbevolen om niet al te opvallende kleuren voor je huis te kiezen. Het kan zijn dat de gemeente felle kleuren afkeurt en dat je gedwongen wordt je huis opnieuw te schilderen.

Ook andere verftypes zoals mineraalverven, syloxaanverven etc. komen in aanmerking voor het schilderen van je buitenmuur. Elke verfsoort heeft echter afzonderlijke kwaliteiten. Let bijvoorbeeld zeker op dat geen verf gebruikt wordt die bedoeld is voor binnengebruik. Uitgebreide info over een buitenmuur schilderen vind je op renovatiegevel.be.

Eindelijk aan het werk

Als je buitenmuur na maanden van voorbereidingen en muren herstellen in goede conditie is kun je eindelijk je buitenmuur verven. Plak ramen en deuren goed in om te voorkomen dat daar verfspetters op komen. De eerste laag die wordt aangebracht is een primer, ook wel grondverf genoemd. Deze primer beschermt de muur tegen de weersomstandigheden en zorgt voor een goede hechting van de muurverf. Deze muurverf wordt in twee lagen aangebracht. Let er op dat de eerste laag goed droog is voordat je met de tweede begint. Het verven gebeurt met een roller. Details worden met een kwast gedaan.

Buitenmuur verven uitbesteden

Het hele traject van plannen, voorbereiden, muur herstellen, muur reinigen en buitenmuur verven is behoorlijk tijdrovend. Daardoor is niet iedereen in de gelegenheid om zo’n omvangrijke klus zelf te doen. Een andere reden waarom je opziet tegen de buitenmuur verven is dat je bang bent dat je niet netjes genoeg werkt. Een buitenmuur bepaalt het aanzicht van je woning, en je wilt graag dat zo’n muur er netjes uitziet. In die situaties is het goed om een professionele schilder in te huren.

Tarieven van de buitenmuur schilderen

Een professionele schilder zal je buitenmuur verven en de muur vooraf reinigen. De prijzen van een schilder kunnen nogal uiteen lopen, maar je moet rekening houden met 20 – 40 euro per vierkante meter. Als je wilt dat de schilder de muren vooraf ingrijpend herstelt moet je dat met hem bespreken. Anders zorgt hij alleen voor reiniging met een hogedrukspuit, het aanbrengen van grondverf en het in twee lagen schilderen met muurverf. Houd er rekening mee dat de prijs van de schilder kan veranderen als je kiest voor andere verfsoorten.