Houten tuinhuis schilderen in jouw stijl

Een tuinhuis schilderen zorgt ervoor dat jouw tuin helemaal af is. Of je nu een nieuw tuinhuis hebt of een oud tuinhuis opknapt; met een nieuwe verflaag ziet het er meteen heel anders uit. Ter voorbereiding op het tuinhuis verven moet je wel de tijd nemen om kleuren te kiezen die passen bij de stijl van jouw tuin en woning. Donkere kleuren zijn ideaal voor een strakke moderne stijl. Echte tuinliefhebber laten hun tuinhuis met groene kleuren graag aansluiten bij de tuin. Wie een loungehoek of een terras heeft bij het tuinhuis kiest misschien liever voor een Scandinavische stijl. Je kan voor al je schilderwerken een gratis offerte aanvragen.

tuinhuis verven

Tuinhuis schilderen met beits of verf?

Je kunt je tuinhuis een kleurtje geven met verf en met beits. Welke keus je maakt is afhankelijk van de stijl die je wenst. Als je de houtnerf van het tuinhuis intact wilt laten kun je het beste een beits gebruiken. Een beits of impregneermiddel trekt gedeeltelijk in het hout, waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft. Voor een gladde afwerking kun je beter een verf gebruiken. Een goed dekkende verf zorgt voor een strakke afwerking. Of je nu kiest voor beits of verf; beiden zorgen ze voor een goede bescherming van je tuinhuis tegen alle weersomstandigheden.Voorbehandeling tuinhuis schilderen

Bij een nieuw tuinhuis kun je meteen beginnen met schuren van het hout. Wacht niet te lang, want dan krijg je schade door weersinvloeden. Bij een oud tuinhuis moet je beginnen met een goede inspectie van de ondergrond. Repareer eventuele beschadigingen met plamuur en schuur het hout daarna op met schuurpapier. Gebruik een korrel van 150-180. Door het schuren hechten de nieuwe verflagen goed op het hout. Bij een bestaand tuinhuis is het niet nodig om oude onbeschadigde verflagen volledig weg te schuren. Na het schuren moet het stof worden verwijderd. Maak de ondergrond daarna vetvrij met een ontvettingsmiddel.

Hoe moet je een tuinhuis schilderen?

Als je de ondergrond eenmaal goed hebt voorbereid is het tuinhuis schilderen niet meer zoveel werk. Begin met het aanbrengen van een grondlaag of primer voor een goede hechting van de verf op het hout. Voor een goede dekking kies je een kleur primer die lijkt op de kleur van de uiteindelijke toplaag. De primer moet goed drogen. Deze laag kan eventueel licht worden geschuurd als er houtvezels rechtop zijn gaan staan. De toplaag wordt twee keer aangebracht. Laat de eerste toplaag goed drogen voordat je de tweede laag aanbrengt.

Een verweerd tuinhuis schilderen

Als je je tuinhuis door tijdgebrek lange tijd niet hebt kunnen verven is het hout sterk verweerd en grijs geworden. Dat kun je wel weer netjes krijgen, maar dat kost de nodige energie. Haal het verweerde deel van het hout weg met grof schuurpapier, liefst met behulp van een schuurmachine. Ga daarna verder met de gebruikelijke voorbereidingen voor het tuinhuis schilderen. Je kunt vrij eenvoudig voorkomen dat het hout opnieuw verweert of dat het schilderwerk beschadigt. Zorg er dan voor dat nergens vocht bij kan komen. Controleer elk jaar de conditie van het schilderwerk en werk eventuele beschadigingen plaatselijk bij. Ook je badkamer kan je laten schilderen.