Restylen en de badkamertegels schilderen

Als je badkamer al op leeftijd is wordt het tijd om hem te restylen. Maar hoe doe je dat? Als de tegels niet beschadigd zijn en het badkamermeubilair nog goed is, begin je niet zomaar aan een kostbare verbouwing. Badkamertegels schilderen is een goed en betaalbaar alternatief. Daarmee heb je de kans om je badkamer weer een nieuw fris uiterlijk te geven. Je kunt er je creativiteit helemaal op uitleven, want er zijn vele leuke kleuren tegelverf verkrijgbaar. Daarmee kun je een tegelwand zelfs een leuke mozaiekstructuur geven. Lees meer over het schilderen van je badkamer.

badkamertegels schilderen voorbeelden en stappenplan

Badkamertegels schilderen: eerst kapotte tegels vervangen

Badkamertegels schilderen is niet moeilijk, maar het is wel een secuur werkje waar je voldoende tijd voor moet reserveren. Onderzoek eerst of alle tegels die je wilt schilderen nog heel zijn. Als dat niet zo is, is dit het ideale moment om de kapotte tegels te vervangen. De nieuwe tegels hoeven niet precies dezelfde kleur te hebben als de oude. Je gaat ze immers schilderen. Dat de badkamertegels niet exact dezelfde kleur hebben zie je na het schilderen niet terug.Voorbereidingen badkamertegels schilderen

Tegelverf hecht het best op een droog, schoon en vetvrij oppervlak. Voordat je kunt beginnen met badkamertegels schilderen moet je de tegelwand goed voorbereiden. Om de tegels schoon te krijgen boen je ze af met een speciaal ontvettingsmiddel. Dat is in de verfwinkel verkrijgbaar. Gebruik bij het schoonmaken warm water, want daar lossen zeepresten gemakkelijker in op. Gebruik voor het boenen een schuurvlies. Dat is een nylonvlies van kunsthars met schuurkorrels. Een schuurvlies zorgt ervoor dat de badkamertegels een beetje ruw worden. Daardoor kan de verf beter hechten.

Afplakken voor het badkamertegels schilderen

Na het schoonmaken van de tegelwand worden de tegels afgedroogd. Laat de badkamer daarna goed opdrogen, liefst bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Ventileren is goed, maar vermijd tocht. Als alles droog is kun je gaan afplakken. Doe dat met afplaktape en stucloper. Dat is een afdekmiddel van papier. Het is waterdicht en glijdt niet weg. Het afplakken moet heel zorgvuldig gebeuren. Plak alles af wat niet geschilderd moet worden. Als je een mozaiek gaat maken worden ook de tegels afgeplakt die later een andere kleur krijgen.

badkamer tegels verven

Badkamertegels schilderen: het verven

Na al dat voorbereidende werk kun je eindelijk gaan verven. Badkamertegels schilderen doe je met een kleine kwast en een roller. Die moeten goed schoon zijn. Verwijder eerst de losse haren uit de kwast. Gebruik een stukje afplaktape om eventueel vuil op de roller weg te halen. De verf moet voor het schilderen goed worden doorgeroerd. Gebruik de kwast om eerst de randen en voegen te verven. De tegels doe je met de roller. Gebruik voldoende verf en breng die in verticale banen aan. Rol de verf daarna in horizontale banen uit. Badkamertegels schilderen doe je van boven naar beneden.

Nabehandeling badkamertegels schilderen

Verf voor badkamertegels moet minstens 24 uur drogen. Voor een mooi resultaat zijn er twee of drie verflagen nodig. Dat kan met dezelfde verfkwast en roller. Bewaar die tussen de verfbeurten door in een plastic zak, zodat ze niet opdrogen. Tussen het verven van de verschillende lagen door kun je de wand voorzichtig nog even opschuren met het schuurvlies. Na het verven moet de afplaktape worden verwijderd. Dat kun je het beste doen als de verf nog nat is, want anders kan de verf beschadigen. Laat de verfkwast en de roller opdrogen en gooi ze weg bij het huishoudelijk afval.