Leidraad platen van MDF schilderen

MDF schilderen is niet zo moeilijk. Je moet er alleen ruimschoots de tijd voor nemen. MDF is een houtachtige plaat. MDF wordt gemaakt door fijne houtvezels te vermengen met kunsthars en dat mengsel tot platen te persen. De platen zijn sterk en kunnen niet versplinteren. Ze zijn slijtvast en blijven jarenlang hun vorm houden. Het is een ideaal basismateriaal, dat veel gebruikt wordt in het interieur van nieuwbouw- en renovatieprojecten. MDF is in allerlei meubilair te vinden en wordt gebruikt in compleet voorgemonteerde maatwerk keukens en badkamers. Het heeft meestal een harde kunststof toplaag, maar kan ook worden geschilderd. Ook gyproc kan je laten schilderen.

Bekijk alle soorten schilderwerken.

mdf schilderenOpletten bij MDF schilderen

Een plaat MDF schilderen kun je niet zomaar met elke verf doen. MDF bestaat gedeeltelijk uit kunsthars. Als daar een verkeerde verf op wordt gesmeerd lossen die harsen op. Dan kan de plaat zijn sterkte verliezen en komen er door de kunsthars tranen of blazen in het nieuwe schilderwerk. Een ander bezwaar, dat je pas na het schilderen ziet, is dat een MDF plaat kan gaan kromtrekken als de verf begint te drogen. Dat komt doordat de MDF plaat aan één kant is geverfd. Je kunt het kromtrekken voorkomen door de plaat aan beide zijden te schilderen met dezelfde verf.

Speciale verfproducten voor MDF schilderen

Voor MDF schilderen moet je een verf gebruiken die daar geschikt voor is. Als basis kun je het beste een sneldrogende primer op waterbasis gebruiken. Doordat die primer snel droogt kunnen de harsen in het MDF niet oplossen. Voor de afwerking van de MDF platen wordt bij voorkeur een lak op waterbasis gebruikt. Een lak met een ander oplosmiddel is ook mogelijk. MDF schilderen moet worden gedaan met speciale verfrollen en kwasten. Voor grote oppervlakken kan een viltroller worden gebruikt. De details kunnen worden geschilderd met een kwast met synthetische haren.

MDF schilderen stap voor stap

Een glad eindresultaat bij MDF schilderen krijg je alleen in een stofvrije omgeving. Zorg er dus voor dat de te schilderen plaat altijd goed stofvrij is. Voordat het MDF schilderen start worden de randen van de plaat afgeplakt met tape. Daarna wordt de grondverf aangebracht. Van deze primer zijn twee lagen nodig, anders ontstaan er vlekken. De primer moet telkens 6 uur drogen. Schuur de plaat na het aanbrengen van de primerlagen op met schuurpapier korrel 220. Let op dat de plaat na het schuren weer goed stofvrij wordt gemaakt. Werk de plaat af met twee lagen lak. Schuur ook hier voor elke volgende verflaag.

Extra aanwijzingen bij MDF schilderen

MDF schilderen moet je goed voorbereiden. Zorg dat je de juiste gereedschappen en verfsoorten in huis hebt en lees de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Als je het risico dat een plaat gaat kromtrekken wilt vermijden, kun je beter vooraf besluiten dat je die plaat aan beide kanten wilt schilderen. MDF staat er om bekend dat het lastig is om een egale verflaag te krijgen. Als na twee lagen primer nog steeds vlekken zijn, is het beter om voor de afwerking een lak met een ander oplosmiddel dan water te gebruiken. Bij een lak op waterbasis zullen de vlekken zichtbaar blijven. Lees ook meer over het schilderen van osb