Houten plafonds schilderen

Houten plafonds schilderen

Iedereen kent waarschijnlijk wel de bruin gebeitste of geverniste schootjesplafonds in woningen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ze zien er misschien wat gedateerd uit, maar deze houten plafonds hebben hun populariteit nog lang niet verloren. Dat is logisch, want hout is een product dat een comfortabel gevoel geeft. Dat komt doordat het goed isoleert en een warme uitstraling heeft. Hout is daarnaast goed te verwerken. Alleen die donkerbruine houtkleur in de woning vindt niet iedereen mooi. Maar dat is geen bezwaar, want je kunt je houten plafonds schilderen in elke gewenste kleur. Dat levert een prachtig resultaat op. Lees meer over het schilderen van plafonds.

houten plafond schilderen

Voorbereiding houten plafonds schilderen

Houten plafonds schilderen vraagt een goede voorbereiding. Het belangrijkste voor een goed resultaat is dat het plafond heel goed wordt ontvet. Dat kun je het beste doen met St. Marc, een biologisch product in poedervorm, dat wordt opgelost in water. Inspecteer vervolgens of het plafond beschadigd is en repareer dat met een plamuurmiddel. Gebruik daarna een schuurspons of een stuk schuurpapier met een hele fijne korrel om het plafond te schuren. Door het schuren wordt het hout een beetje ruw. Dat is goed voor de hechting van de eerste verflaag. Spoel het hout tenslotte goed af en laat het drogen.Houten plafonds schilderen in twee stappen

Het eigenlijke houten plafonds schilderen gebeurt in twee stappen. Gebruik als grondlaag een speciale primer voor hout. Die kun je het beste aanbrengen met een viltroller. Als die niet diep genoeg in de voegen komt kun je dat met een dunne ronde kwast of een borstel doen. Laat de primer goed drogen. Voor de afwerking is een lakverf het meest geschikt. Verf het plafond in twee of drie stroken naast elkaar. Dat geeft het beste resultaat, zonder overlappingen. Voor de primer en de laklaag wordt aanbevolen om verfsoorten op waterbasis te gebruiken. Die zijn geurvrij en onschadelijk voor de gezondheid.