Gevel schilderen

Begint je gevel te brokkelen? Of zie je lelijke scheuren of verkleuringen? Dan is het de hoogste tijd dat jouw gevel weer kunnen schilderen. Bij een gemetselde gevel is het nodig het materiaal goed te onderhouden. Daarmee voorkom je vervelende schade, zoals vocht of afbrokkeling, en zorg je voor een goed onderhouden huis. Een sterk vervuilde gevel moet ook regelmatig worden gereinigd. Als je besluit je gevel te schilderen zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Ben je benieuwd naar de kostprijs per m² voor het laten schilderen van jouw gevel of jouw gehele woning of bedrijf? Of ga je liever zelf aan de slag? Lees dan hier de gemiddelde schilder kosten per project, soorten verf en bekijk ook de handige tips voor wanneer je zelf aan de slag gaat.
Lees ook meer over onze schilderwerken.

Prijs gevel schilderen per vierkante meter

Het schilderen van je gevel is een lastige klus. Het is daarom een goede keuze om het schilderen van de gevel wellicht aan een vakkundig schildersbedrijf over te laten. Daarmee ga je gegarandeerd voor een strak en correcte resultaat.

prijs gevel schilderenWanneer je besluit je gevel te laten schilderen wil je ongetwijfeld een correcte prijsindicatie weten van de geschatte kosten. Echter verschillen schilder kosten vaak enorm. Veel schilders hanteren wel vaak een standaardprijs per m2 of rekenen een uurtarief. Het uurtarief en prijs per m2 is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de schildersklus. Is er bijvoorbeeld lastig voorbereidingswerk? Of zijn er veel kleine ruimtes die moeten worden geschilderd? Dan kan het zijn dat de kosten hoger oplopen. Gemiddeld variëren de prijzen voor het schilderen ongeveer van €20 tot ongeveer €40 euro per m² (inclusief 1 primerlaag en 2 afwerkingslagen).

Bij grote klussen, zoals het volledig schilderen van een huis, is het ook mogelijk een totaalopgave op te vragen. Dan bepaald de schilder, na observeren van de ruimte, hoeveel het gevel schilderen ongeveer gaat kosten.

Daarnaast verschilt de prijs qua type verf en het soort ondergrond. Het is van belang om een hoogwaardige kwaliteit verf te kiezen, met name voor buitenverf is het belangrijk dat de verf beschermd is tegen diverse weersomstandigheden.

Stappenplan gevel schilderen

Wanneer je zelf gaat beginnen aan het schilderen van je gevel, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zijn de juiste voorzorgsmaatregelen van belang, en het kiezen van de juiste materialen.

 • Stap 1: Zorg voor de juiste materialen
 • Stap 2: Reinigen van de ondergrond
 • Stap 3: Behandel van de ondergrond en eventueel isoleren
 • Stap 4: Het verven

Voorbereiding gevel schilderen

voorbereidend werk schilderen gevel

Voordat je begint met schilderen zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Er is niets zo vervelend als het verven zonder de juiste materialen. Een goed begin is het halve werk! Zorg daarom dat je ten minste de volgende items in huis hebt gehaald:

 • Gevelverf
 • Tape
 • Eventueel een trap
 • Afdekzeil
 • Vulmiddel
 • Kwasten/ rollers
 • Emmer, spons, harde borstel
 • Verlengstuk voor kwasten/rollers

Zorg er daarnaast voor dat je beschermende kleding draagt. Draag kleding die comfortabel zit en die vies mogen worden.

Ondergrond en Primer

ondergrond schilderen gevel

Begin met goed gereinigde oppervlakken voordat je verf aanbrengt op je gevels. Zorg dat je muur volledig vuilvrij is en vrij is van loszittende verflagen met de juiste gevelreinigingsmethode. Gebruik hiervoor een milde reiniging met warm water en een natuurlijk of neutraal schoonmaakmiddel waarbij je de voegen niet te veel beschadigd. Wanneer je last hebt van lelijke aanslag op je muur, of vochtplekken, laat deze dan eerst behandelen. Verwijder de plekken met een harde kunststofborstel of gebruik verdund bleekwater. Zorg dat de muren vervolgens uitgebreid drogen voordat je begint met schilderen. Dit kan wel een week duren.

Voordat je begint met het aanbrengen van de verf, is het van belang om een primer (grondlaag) aan te brengen. Dit verschilt echter van je type ondergrond. Voor onbeschilderde bakstenen is een primer noodzakelijk, het zorgt namelijk voor een zo optimaal mogelijke aanhechting van je verf. Wanneer je gevel al eerder geschilderd is, of je verflaag nog goed intact is, is het aanbrengen van een primer niet altijd van belang.

Bekijk daarnaast of je wellicht gevelisolatie wilt aanbrengen, daarmee zorg je ervoor dat je huis minder warmte verliest. Het goed isoleren van je gevel is daarnaast van belang om vochtproblemen tegen te gaan, zoals vervelende schimmelvorming of een lelijke groene aanslag.

Verven

verven gevel

Wanneer je de juiste voorbereiding hebt getroffen en de muur voorzien hebt van de juiste grondlaag, kan het echte verven beginnen. Welke verf je kiest, is echter afhankelijk van de gewenste kwaliteit en de soort muur je wilt schilderen.

De geschikte verf voor het schilderen van gevels

Er zijn verschillende soorten verf die je kunt gebruiken voor het schilderen van je gevel. Van belang voor een goede buitenverf is dat de verf weerbestendig is, zowel voor hoge temperaturen in de zomer, als sterk dalende temperaturen in de winter. Daarnaast is een verf die kras- en slijtvastheid een geschikte keus. Je gevel heeft voortdurend te maken met invloeden van het weer, waardoor er krassen en slijtage kunnen ontstaan. De meest voorkomende verf is dampdoorlatende muurverf en kalkpleister. Ook kun je kiezen uit acrylverf voor het buitenmuren schilderen, met deze verf heb je veel kleur mogelijkheden en zorg je voor een dekkende en ademende laag.

Dampdoorlatende muurverf

gevel schilderen dampopen verf

Dampdoorlatende verf (ook wel vochtregulerende verf) is speciaal voor buitenmuren. De verf voorkomt dat nat door de muren komt en zorgt er daarnaast voor dat eventueel vocht in het steen toch kan ontsnappen. De verf is dus uitermate geschikt om vochtproblemen te voorkomen.

Van belang voor een goede laag dampdoorlatende verf, is dat je het product minimaal twee keer aanbrengt. Daarnaast is het altijd van belang om voor een goede kwaliteit te kiezen met een goede dekking op silicaat- of siloxaanbasis.

Kalkpleister

voorbeeld kaleien gevel

Naast dampdoorlatende verf is kalkpleister een vaak gekozen buitenmuurverf. Kalkpleister zorgt net als dampdoorlatende verf voor een goede bescherming tegen vochtplekken en zorg er toch voor dat je muren prima kunnen blijven ventileren.

Kalkpleister is zeer geschikt om ongewenste oneffenheden, zoals gaten, kieren of scheuren te camoufleren, en heeft een authentieke, rustieke uitstraling.

Een veelvoorkomende gevelbepleistering is crepi. Het materiaal van crepi is een soort gevelpleister substantie dat voornamelijk bestaat uit cement en zand. Crepi is een veel gebruikt afwerkingsmateriaal en kan zowel voor buiten- als binnenmuren worden gebruikt. Met crepi kun je velen kanten op, het is voor vele materialen geschikt en toepasbaar en past bij elke bouwstijl. De prijs wat je voor crepi betaald is afhankelijk van het type, zo heb je bijvoorbeeld synthetische crepi, crepi met isolatie en minerale crepi. Crepi beschikbaar in verschillende kleuren en draagt bij aan een betere energiebesparing, vanwege het beschermende en isolerende karakter. Crepi beschermt daarnaast ook tegen vervelend doorslaand en opstijgend vocht.

voorbeeld gevel schilderen

Kiezen voor een kwast of verfroller?

De keuze voor een verfroller of een kwast is afhankelijk van je onderlaag en de grootte van je gevel. Een kwast is meer geschikt voor randen, diepe voegen, en smalle oppervlakken, waardoor je nauwkeuriger te werk kunt gaan. Met een roller zorg je eenvoudig voor het aanbrengen van de verflaag op grote oppervlaktes.

Voor een ondergrond van baksteen, is een vachtroller het meest geschikt. Kies een roller met lange haren, waarmee je ervoor zorgt dat dieper gelegen oppervlaktes zoals voegwerken en hoeken ook goed te bereiken zijn. Als je in de hoogte werkt is het zeer handig om een verlengstuk te gebruiken. Daarmee werk je veilig op hoogte en zorg je voor een goede afwerking in detail.

Een blokkwast is handig wanneer je je gevel wilt kaleien. Met de lange haren van een blokborstel voor kaleien krijg je namelijk meer structuur en effect, waarmee je voor een mooie natuurlijke afwerking zorgt voor je gevel. Kaleien is echter een lastige klus en redelijk tijdrovend, en kun je dus ook het best door een professional laten uitvoeren.

Let daarnaast op dat je altijd voor een goede kwaliteit kwast of roller gaat. Met de juiste roller en kwast breng je eenvoudig een goed dekkende verflaag aan. Het bezuinigen op deze artikelen kan tot knoeiwerk zorgen en zal je meer tijd kosten.

Alternatieven gevel schilderen

Zie je toch van de schilderklus af? Dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden in plaats van schilderen om je gevel weer als nieuw te maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je gevel volledig te laten cementeren. Met een dunne laag zandcement, zorg je voor een stijlvolle manier van het volledig onzichtbaar maken van je bakstenen.

Daarnaast is het mogelijk om houtengevelbekleding aan te brengen op je gevel. Zorg ervoor dat je een duurzame houtsoort kiest voor een lange levensduur. Er zijn veel houtsoorten toepasbaar als gevelbekleding, zoals bijvoorbeeld vuren, lariks douglas of Ayous (thermisch gemodificeerd hout)

Ook zijn andere materialen mogelijk voor gevelwerken voor buitenmuren, zoals bijvoorbeeld Steenstrips-, leien-, PVC-gevelbekleding, of ga voor een groen alternatief met een groengevel of plantengevel. Met een groengevel installeer je een houten of metalen rooster waartussen een gekozen klimplant kan groeien.

Een offerte ontvangen voor schilder- pleisterwerk van je gevel?

Wanneer je besluit om je gevel te laten schilderen of te bepleisteren kun je een prijs offerte aanvragen. Een prijs opvraag is zo geregeld. Vraag ons vrijblijvend een prijsvoorstel en advies, en kies voor een erkend en ervaren uitvoering van jouw schilderklus.

Plafond schilderen