5 Verschillende soorten verfspuiten: Welke is geschikt voor u?

soorten verfspuiten

De onderstaande verfspuiten zijn geëvalueerd op basis van hun vermogen om de dagelijkse schilderwerkzaamheden uit te voeren. Ons doel was om een lijst samen te stellen die een profiel geeft van elk van de gangbare typen verfspuiten, om ervoor te zorgen dat zowel professionals als amateurs in staat zijn om iets te krijgen dat zo goed mogelijk zal presteren.

Hieronder bekijken we hoe de verfspuiters die u waarschijnlijk tegenkomt, slagen in wat ze doen, en waar ze falen.De 5 verschillende soorten verfspuiten:

1. Airless Verfspuiten

Airless Verfspuiten

Voor bekwame amateurs en professionals met een groot budget

Airless verfspuiters gebruiken een ton druk om de verf te verstuiven, waardoor deze in de vorm van kleine druppeltjes door de kop van het apparaat naar buiten wordt geduwd. Deze druppeltjes gaan uit van een gelijkmatig patroon dat gladjes op het werkoppervlak eindigt.

Het draait allemaal om snelheid als je te maken hebt met een airless spuitmachine. De enorme hoeveelheden druk zorgen voor een snelle stroom die u in staat stelt om grote projecten in relatief korte tijd af te werken.

Groot volume werk is waar airless verfspuiten het meest voor worden gebruikt. Ze zijn in staat om muren (zowel binnen als buiten) te schilderen in een kwestie van minuten in plaats van uren.
Meestal zijn ze vrij duur en zijn ze dan ook meestal in handen van professionals. Er zijn echter meer commercieel betaalbare opties beschikbaar om te huren of te kopen.

Er zijn echter een paar manieren waarop ze worstelen. Ten eerste zijn ze vaak schuldig aan overspuiten, wat precies is hoe het klinkt. Overspray komt voor wanneer je meer uitspuit dan dat je onderhandelt, wat resulteert in gloppy strepen, en andere ongelukkige fouten in je schilderij.

Als gevolg daarvan worden deze sproeiers niet vaak gebruikt op ambachtelijk werk. Als u een ingewikkeld ontwerp wilt maken op een meubelstuk, of zelfs op kasten, dan kunt u waarschijnlijk beter een andere verfspuit gebruiken.

Het andere probleem is dat ze buiten niet altijd goed werken. Dit geldt eigenlijk voor zowat elke spuitmachine, maar des te meer in het geval van airless units door de snelheid waarmee de vernevelde verf wordt weggepompt.

Als het zelfs lichtelijk winderig is, zal de verf aanzienlijk afdrijven, wat leidt tot ernstige nauwkeurigheidsproblemen, evenals het potentieel voor grote puinhoop.

-> U kunt hier een overzicht zien van onze top 5 keuzes.

Schilderprojecten die goed werken voor: binnen- & buitenmuren, dekken en hekken

Voordelen

 • Verft grote ruimtes zeer snel
 • Meestal produceert het schone patronen

Nadelen

 • Potentieel voor overspray
 • Werkt niet erg goed op projecten die precisie vereisen…

2. HVLP-verfspuiten

Wagner Spraytech HVLP verfspuit

Geweldig voor bekwame amateurs en professionals met een budget. Blinkt ook uit in precisiewerk

De hoog volume lage druk (HVLP) verfspuit is precies het tegenovergestelde van het airless systeem. HVLP-verfspuit verstuiven ook hun verf, maar in plaats van veel druk te gebruiken om een fijne spuitnevel te produceren, minimaliseert het HVLP-systeem de druk om hogere volumes te produceren.

Het resultaat is dat het geen snel systeem is – het is niet gemaakt om er een te zijn. U zou het waarschijnlijk niet gebruiken om een kamer te schilderen, maar u zou het kunnen gebruiken om een verfbeurt aan te brengen op de kroonlijst, uw meubels of uw kasten. Het is een precisie schildersgereedschap.

Een fatsoenlijke HVLP-verfspuit zal een mooie afwerking opleveren op projecten die u echt goed wilt laten uitzien.

Het belangrijkste probleem met deze verfspuiten is dat ze veel verstoppen. Dit is eigenlijk een probleem met elke verfspuit, maar vooral met de HVLP. Het is een gevolg van de lage druk die het gebruikt. Verf heeft de neiging om te verstoppen in de buizen en tips waardoor het nutteloos wordt totdat je de kans hebt om het schoon te maken.

Er zijn een aantal sproeiers die functies bevatten om dit probleem te verzachten. Ze kunnen bijvoorbeeld voorzien zijn van een speciale poort waarmee u het systeem kunt aansluiten op uw tuinslang voor een eenvoudige reiniging.

Ongeacht de problemen, als u een HVLP-spuit nodig hebt, zal geen enkele andere optie echt in staat zijn om de klus te klaren.

Schilderprojecten die goed werken: kasten, meubels, gietwerk & alles wat nuance nodig heeft.

Voordelen

 • Meestal betaalbaarder dan airless modellen
 • Geweldig voor up-close en persoonlijk werk

Nadelen

 • Lijdt aan meer verstoppingen dan het gemiddelde sproeisysteem

3.LVLP-verfspuiten

Astro EVOT14 LVLP verfspuit

Goed voor doe-het-zelvers

De laag volume lagedrukspuit (LVLP) is het perfecte gereedschap voor de leek. Omdat deze spuiten over het algemeen redelijk betaalbaar zijn en gemakkelijk te gebruiken, combineren ze waarde met kwaliteit om goede verfwerkzaamheden te leveren tegen een betaalbare prijs.

De naam beschrijft effectief hoe ze werken. Met een lage druk hebben ze inderdaad slechts 10PSI of zo nodig om te functioneren. Als gevolg daarvan bent u in staat om basisluchtcompressoren te gebruiken in tegenstelling tot de dure industriële apparaten die intensievere spuitsystemen vereisen. Dit bespaart veel geld en veel opbergruimte voor de persoon die alleen maar probeert een basispakket aan bouwgereedschap uit te rusten.

Deze sproeiers kunnen op dezelfde manier werken als een airless pistool, waardoor grote oppervlakken relatief eenvoudig kunnen worden gelakt.

Het probleem is dat de lage druk die deze pistolen gebruiken, het soort materiaal waarmee ze kunnen werken beperkt. Dikkere verven zijn niet compatibel. Dit is een groot probleem voor de professional, maar niet zo’n groot probleem voor de gemiddelde persoon die tegen lage kosten een hek wil schilderen.

Schilderprojecten die goed werken: binnenmuren, hekken & dekken

Voordelen

 • Over het algemeen zeer betaalbaar
 • In staat om grote oppervlakken snel te schilderen

Nadelen

 • Niet krachtig genoeg om te werken met dikkere verven

4. Zwaartekracht Spuitpistolen

DEWALT DWMT70777 zwaartekracht verfspuitpistool

Zeer geschikt voor het spuiten van auto’s

Het zwaartekrachtvoedingsspuitpistool (zo genoemd vanwege het feit dat het verfreservoir boven op de sproeier rust) is een andere eenheid die ontworpen is voor het produceren van een fijne afwerking. Net als de HVLP kan het een verscheidenheid aan verschillende lagen op het werkoppervlak produceren.

In werkelijkheid is de zwaartekrachtvoeding geen subcategorie van de verfspuiter, maar een ontwerpelement dat in verschillende systemen kan worden toegepast.

Met het hevelelement op de bovenkant van het pistool heeft de zwaartekrachtvoedingsspuit veel minder druk nodig dan andere opties. Het resultaat is extreme precisie, geen overspray en een zeer kleine schoonmaakbeurt. Dit type spuit wordt zeer vaak gebruikt voor het spuiten van auto’s, waar het echt in uitblinkt.

U zult deze aanpak niet gebruiken bij grotere klussen, maar het is een goede manier om een meer verfijnde touch aan uw werk toe te voegen. De zwaartekracht-spuitmachine komt voor het eerst in beeld in het kader van het autowerk. Hij werd vooral geprezen voor zijn vermogen om heldere laklagen aan te brengen. Nu wordt hij echter gebruikt voor een breed scala aan projecten.

Werkt goed voor: het spuiten van uw auto

Voordelen

 • Uiterst nauwkeurig
 • Gemakkelijk op te ruimen

Nadelen

 • Niet erg goed voor hoog volume werk

5. Verfspuiten met perslucht

Enigszins verouderd – We zouden in plaats daarvan kiezen voor een van de bovenstaande

Technisch gezien is de LVLP eigenlijk een persluchtverfspuit, maar dit is een bredere categorie die wat meer aandacht verdient. De persluchtverfspuit is meestal aan de eenvoudigere kant, waarbij alleen een spuitpistool en een luchtcompressor nodig zijn.

Door de eenvoud van de opzet worden ze over het algemeen gewaardeerd door amateurs, al kan iedereen er wel een gebruiken. Zoals hierboven is aangetoond, werken ze het beste met hoog volume spuittaken, maar u kunt ze ook gebruiken in samenwerking met speciale accessoires voor het uitvoeren van precisietaken.

Afhankelijk van het systeem kunnen ze worstelen met overspuiten of verstopping, maar eventuele problemen zijn afhankelijk van het type pistool dat wordt gebruikt, evenals van het vermogen van de compressor.

Merk ook op dat dit type verfspuiter vrij veel is vervangen door de LVLP, waardoor het moeilijk is om deze op de markt te vinden.

Voordelen

 • Eenvoudige installatie
 • Gemakkelijker te gebruiken voor amateurs

Nadelen

 • Overspray
 • Verstopping
 • Enigszins verouderd

Conclusie

Professionals hebben meestal meer dan één verschillende soort verfspuit. Ze hebben op zijn minst een HVLP en een airless verfspuit. Om voorbereid te zijn op eender welke job, kan je niet echt wegkomen met alleen maar het bezit van één.

Voor de leek is het niet erg praktisch om meerdere van deze apparaten te kopen. Voor u is het een kwestie van evalueren wat er moet worden gedaan en het kopen of huren van de spuit die in ieder geval voldoet aan de meerderheid van uw criteria.

Alle vier de hierboven genoemde opties zijn geschikt voor iemand. De hoop is dat u nu precies weet welke voor u geschikt is.