Met meubels verven creëer je een nieuwe look

Met meubels schilderen kun je oude tafels, kastjes en stoeltje een tweede leven geven. Met een ander kleurtje en nieuwe accenten zullen je oude meubels er weer als nieuw uit gaan zien. Meubels schilderen is leuk werk. Je begint met het uitzoeken van één of meer kleuren verf. Speel niet alleen met de kleuren, maar kijk ook naar varianties in de mate waarin de lak glanst. Ter inspiratie hebben we een stappenplan gemaakt om jou te helpen een oud meubel een facelift te geven. Neem vandaag nog contact op met een schildersbedrijf uit je regio.

verven van meubels

Meubels schilderen begint met schoonmaken

Voordat je het hout van meubels schilderen kunt, moet je het eerst schoonmaken. De oude verf is in de loop der jaren vuil en vet geworden. Dat moet je verwijderen voor het verven. Als je dat niet doet zal de nieuwe verflaag niet goed hechten. Dan is al je werk voor niets geweest, want dan laat de lak binnen de kortste keren los. Hout schoonmaken en ontvetten moet je niet doen een gewone huishoudelijke reiniger, maar met een speciaal product. Dat is bij elke verfwinkel verkrijgbaar. Een goed middel is St. Marc, een product in korrelvorm dat in water wordt opgelost.Schuren als basis voor meubels schilderen

Na het schoonmaken en ontvetten van het hout wordt het meubel afgenomen met lauw tot warm water. Laat het meubel daarna goed drogen. Als het oude schilderwerk nog intact is kun je dat schuren met schuurpapier met een korrelgrootte van 220-280. Als het hout kaal is moet je grover schuurpapier gebruiken met een korrelgrootte 150-180. Met het schuren zorg je ervoor dat de eerste verflaag, de primer, tijdens het meubels schilderen beter op het hout gaat hechten. Als je klaar bent met schuren moet je het meubel goed stofvrij maken. Nu ben je klaar om te schilderen.

schilderen meubels in verschillende kleuren van kasten

Meubels schilderen met grondverf

De basis voor het schilderen van meubels leg je met grondverf. Grondverf, ook wel een primer genoemd, hecht goed aan de houten ondergrond en aan de afwerkende laklagen. Meestal heb je voor meubels schilderen maar een klein gedeelte van een blik verf nodig. Giet daarom een beetje grondverf in een los potje en doe het blik weer dicht, zodat de resterende grondverf niet verdroogt. Voor een goede hechting kun je de primer verdunnen met 5% water. De primer dringt dan beter in het hout.

De techniek van het meubels schilderen

Voor een goed resultaat moet de kwast egaal verzadigd zijn met verf. Doop hem daarom enkele keren halverwege in de verf en strijk de overtollige verf langs de randen van het potje af. Begin met verven in het midden van een stuk hout en werk naar de randen toe. Daarmee voorkom je dat er in de hoeken zakkers of druppels ontstaan. Bij grote oppervlakken kun je een verfroller gebruiken. Verdeel het oppervlak in denkbeeldige vlakken. Verzadig de roller met verf en schilder die vlakken één voor één. Beweeg de roller in verticale en horizontale richting. Zo krijg je een egale verdeling van de verf.

Afwerking bij het meubels schilderen

Als de grondverf droog is moet deze met een schuursponsje of heel fijn schuurpapier met korrel 220-280 worden geschuurd. Na het stofvrij maken kun je de afwerkende verflaag aanbrengen. Dat gebeurt met dezelfde techniek als bij de grondverf is gebruikt. Soms dekt de laklaag bij het meubels schilderen niet in één keer en moet je twee keer aflakken. Om bij het aflakken kleuraccenten te maken kun je gedeelten van het hout afplakken. Verwijder het afplaktape voordat de verf is opgedroogd. Na het meubels schilderen moet de lak goed uitharden voordat hij kan worden belast. Dat duurt ongeveer twee weken. Lees meer over het schilderen van gyproc.