Wanden van Gyproc schilderen

Gyproc of gipsplaten worden zeer veel toegepast als afwerkingsmateriaal van wanden en plafonds. Het is licht en sterk en gemakkelijk verwerkbaar. Gyproc schilderen kan vanwege de sterk zuigende werking van het materiaal een flinke uitdaging zijn. Maar als je daar rekening mee houdt en de goede producten gebruikt kan er niet zoveel misgaan. Het uitgangspunt van mooi schilderwerk is een compleet afgewerkte Gyproc wand, waar de voegen egaal zijn opgevuld. Zo’n wand kun je met het volgende stappenplan in bijna elke gewenste kleur schilderen. Lees meer op schilderwerkensnel.be over de verschillende mthodes.

gyproc verven ondergrond

Voorbereidingen voor Gyproc schilderen

Het is ontzettend belangrijk dat de wanden voor het Gyproc schilderen goed droog en stofvrij zijn. Verder moeten ze schoon en glad zijn, ook de voegen. Als dat niet zo is kun je de voegen met een stukje schuurpapier nog een keer voorzichtig schuren. Gebruik daarna een borstel of een stofzuiger met borstel om al het stof weg te halen. Nu ben je bijna klaar om te starten met Gyproc schilderen. Het enige wat je nog moet doen is de plekken die niet door de verf geraakt mogen worden afplakken. Dat zijn de kozijnen, deurposten, het plafond en dergelijke.Primer aanbrengen

stappenplan gyproc verven

Door de zeer sterk zuigende werking van Gyproc platen is een primer essentieel. Gyproc schilderen zonder primer levert een vlekkerig resultaat op, ongeacht hoe vaak je de platen schildert. De primer heft de zuigende werking van het gips op, zodat de verf niet onmiddellijk in het materiaal trekt. Het effect van de primer is ook dat de verf zich goed op de platen hecht. Primer wordt aangebracht met een vachtroller met korte haren. Een gewone kleurloze primer voldoet prima. Als je een felle kleur verf gebruikt kun je een primer kiezen die ongeveer dezelfde kleur heeft als de verf. Dan dekt de verflaag beter.

Zonder vlekken

stappenplan verven gyproc

Als de primer goed droog is kun je het Gyproc schilderen. Dat doe je met een muurroller voor de grote vlakken en een borstel voor de hoeken en randen. Het schilderen van een Gyproc wand gebeurt in minimaal twee lagen. Begin het verven met de borstel in de hoeken en randen. Verdeel de wand daarna in verticale stroken. Vul die met de muurroller op met horizontale bewegingen. Schilder daarna hetzelfde oppervlak nogmaals, maar met verticale bewegingen. Daardoor wordt de verf mooi gelijk verdeeld. Zodra de eerste verflaag droog is kan de wand nogmaals worden geschilderd. Doe dat volgens dezelfde methode als de eerste laag.

Professionals inhuren

Zodra je klaar bent met Gyproc schilderen moet de afplaktape worden verwijderd. Doe dat bij voorkeur als de verf nog nat is. Anders loop je het risico dat de verf aan de tape blijft plakken. Dan kunnen er stukken afbladderen en raakt je pas beschilderde wand meteen beschadigd. Je ziet, een wand van Gyproc schilderen is best mogelijk. Maar als je weinig ervaring hebt met schilderen of er tegenop ziet om zo’n klus zelf te doen kun je er een professionele schilder voor inhuren. Die zorgt voor alle gereedschappen en materialen.

Alternatieven

Direct schilderen is niet de enige manier om een Gyproc wand netjes af te werken. Je kunt ook gebruik maken van renovlies behang. Dat is een heel sterk soort behang. Renovlies behang is uitstekend te schilderen met latexverf. Het effect dat ontstaat is een prachtig strak geschilderde en gestucte muur. Net als voor Gyproc schilderen moet je voor het aanbrengen van renovlies eerst een primer gebruiken. Na de eerste verflaag op het behang kunnen er vezels rechtop gaan staan. Dat kun je weghalen door de muur licht te schuren met korrel 220 of 320, voordat de tweede verflaag wordt aangebracht. Ook kan je offertes aanvragen voor het verven van de kinderkamer.