Handleiding keukenkasten schilderen

Na verloop van jaren raak je op den duur een beetje uitgekeken op je keuken. Het is nog niet nodig om hem te vervangen, maar een opfrisbeurt is wel wenselijk. Een goede manier om je keuken een nieuwe look te geven is een schilderbeurt. Schilder niet alleen de muren, maar ga ook de keukenkasten schilderen. Door totaal andere kleuren te kiezen ziet je keuken er dan heel anders uit. Keukenkasten schilderen vraagt de nodige aandacht. Hoe het precies in zijn werk gaat lees je in deze handleiding.

keuken schilderen stappenplan

Voorbereidingen

Hoe goed je je keuken ook schoonmaakt; op muren, plafonds en kasten zit altijd wel een vettige aanslag van het koken. Om goed te kunnen schilderen is het essentieel dat dit vet eerst wordt verwijderd, want anders hecht de verf niet goed. De keuken schilderen begint dus met een flinke schoonmaakbeurt. De keukenkasten schilderen gaat het best als je ze zoveel mogelijk uit elkaar haalt. Demonteer de deurtjes en de planken. Verwijder ook de sluitingen, scharnieren, handvatten en eventuele haakjes en stootblokjes.Herstelwerk

Keukenkastjes moeten voor het schilderen worden geschuurd. Gebruik daarvoor schuurpapier met korrel 120. Dat is een tamelijk fijne korrel, die wel de oude glanslaag afbreekt maar geen groeven achterlaat. Keukenkasten schilderen is ook een mooie gelegenheid om oude blutsen en deuken in de kasten en deurtjes te repareren. Eventuele gaten worden dichtgemaakt met een vulmiddel. Als je na het schilderen nieuwe handvatten gaat monteren is dit een goed moment om de gaten van de oude handvatten op te vullen. Vul de gaten met vulmiddel en laat dit drogen. Schuur het oppervlak glad en vul een eventuele inklinking nogmaals op.

De juiste grondverf

grondlaag keukenkasten

Als de keukenkasten goed zijn geschuurd en schoongemaakt kan de grondverf worden aangebracht. Kies voor keukenkastjen een grondverf van goede kwaliteit, liefst een witte op oliebasis. Deze zorgt voor een goede hechting van de verf en geeft de toplaag een strakke afwerking. Strijk de alle onderdelen van de keukenkasten gelijkmatig in met de grondverf. Eén laag is voldoende. Gebruik hiervoor een roller die geschikt is voor verf op oliebasis. Let op: als je keukenkastjes zijn gemaakt van melamine moet je een speciale primer gebruiken.
Je kan bij ons een offerte aanvragen voor een schilder uit je regio

Toplaag bij het keukenkasten verven

Als de primer of grondverf goed is opgedroogd kun je de keukenkasten schilderen met een toplaag. Kies hiervoor een goede kwaliteit verf, die afwasbaar is. Dat is gemakkelijk in het onderhoud van de keuken, maar biedt ook de mogelijkheid om de kastjes in de toekomst vrij eenvoudig nogmaals een schilderbeurt geven. De grondverf hoef je niet te schuren. Het aanbrengen van de toplaag gebeurt met dezelfde techniek als bij de grondverf is gebruikt. Er zijn op zijn minst twee lagen nodig voor een goed resultaat.

Creativiteit

bordverf keuken

Keukenkasten schilderen geeft je meteen de kans om bijzondere accenten aan te brengen. Al eerder werd genoemd dat nieuwe handvatten het aanzicht van de keukenkasten flink kan veranderen. Maar er zijn ook allerlei andere manieren om een bijzonder effect te creëren. Bijvoorbeeld door verfsoorten te gebruiken met speciale eigenschappen. Als je de kastdeurtjes met bordverf schildert kun je er van alles op schrijven en wordt de functionaliteit van de kastjes beter benut. Zwarte kastjes waar met krijt van alles op wordt geschreven hebben de gezellige uitstraling van een ouderwetse keuken.

Magneetverf

Hoe leuk is het niet als je met magneetjes recepten en boodschappenlijstjes op de keukenkasten kunt plakken. Dat kan met magneetverf. Magneetverf is een verfsoort die vol zit met hele kleine ijzerdeeltjes. Als je er een magneetje tegenaan houdt blijft dat plakken. Magneetverf wordt tijdens het keukenkasten schilderen onder de toplaag aangebracht en is dus onzichtbaar. Een tip voor als je een vrij kleine keuken hebt. Dan kun je ervoor kiezen om doorlopende teksten op de muren en kastjes te zetten. Die teksten hebben een ruimtelijk effect, waardoor je keuken een stuk groter lijkt. Lees ook hoe je hout kan ontvetten