Hoe deuren schilderen

deur laten verven

Hoe je deuren schilderen moet: Krijg geweldige resultaten, zelfs op paneeldeuren.

Lees meer over Schilderwerken (laten) uitvoeren? Tips en prijs adviesHet schilderen van paneeldeuren is de ultieme uitdaging voor de schilder. Om het gemakkelijker te maken, hebben we verschillende gereedschappen en verven uitgeprobeerd en hebben we de profs aan het werk gezien. Dit is wat we hebben gevonden.

Voordat u begint

Het eigenlijke werk voor deuren schilderen bedraagt doorgaans drie tot vijf uur, afhankelijk van de toestand van de deur en hoe kiesk$ig je bent. Maar voeg daar de droogtijd aan toe en het is een project van een hele dag. Dus als je een deur schildert, kun je niet zonder – zoals een badkamer of buitendeur – ’s ochtends vroeg beginnen, zodat het aan het eind van de dag weer in gebruik kan worden genomen.

Beste verf voor binnendeuren en sierlijsten

Terwijl je een verfkl$ kiest, denk dan ook aan glans: Met een vlakke afwerking zijn schuursporen en handafdrukken moeilijk weg te vegen. Hoogglans is gemakkelijk schoon te maken, maar accentueert elk klein foutje, dus uw prep en verfb$t moeten perfect zijn. Satijn en semigloss zijn goede compromiskeuzes. Controleer ook de werking van de deur. Als de deur tegen de deurvleugel schuurt of over het tapijt sleept, is het nu tijd om de randen te schuren of te schaven. Als u meerdere deuren heeft die geschilderd moeten worden, begin dan met de minst opvallende. Het is beter om leerfouten te maken aan de binnenkant van een kastdeur dan aan uw toegangsdeur. Lees verder voor meer tips over het schilderen van een deur.

Voorbereidingstips

Verwijder alle hardware

Verwijder alle hardware

Snijd door de verfopbouw rond de scharnieren en grendels. Anders zou u het omringende hout kunnen versplinteren als u beslag verwijdert.

Pro’s schilderen deuren op hun plaats. Maar van de voorbereiding tot deuren schilderen, krijg je betere resultaten als je de deur verwijdert. Als u in uw garage, winkel of kelder werkt, kunt u de verlichting en het drogen beter regelen. En het platleggen van de deur minimaliseert het aantal runs in het schilderwerk. Dit is wat u moet doen nadat u de deur hebt verwijderd:

 • Maak de deur schoon met een huishoudreiniger. Bijna elke reiniger is goed, zolang het maar vetvrij is. Vooral gebieden rond de deurknoppen zijn gevoelig voor vetophopingen.
 • Verwijder al het deurbeslag om een netter schilderwerk te krijgen en tijd te besparen. Als u te maken heeft met meer dan één deur, vermijd dan hardwareverwarring door het labelen van plastic zakken die het beslag voor elke deur vasthouden.
 • Vul deuken en gaten op met een schuurbare vulstof zoals MH Ready Patch. U zult waarschijnlijk twee keer diepe deuken moeten vullen om de krimp te compenseren.
 • Verwijder oude verf van het beslag. Begin met een product dat bedoeld is om verfspetters te verwijderen, zoals Goof Off Pro Strength Remover of Goo Gone Painter’s Pal, beide verkrijgbaar via onze affiliatie met Amazon.com. U kunt verfafbijtmiddelen gebruiken, maar ze kunnen ook heldere coatings uit de hardware verwijderen of sommige soorten afwerkingen beschadigen.

Tips voor het schuren van deuren

Schuur het glad

hoe een deur schilderen

Op vlakke gebieden, egaliseer oude loopjes en borstelsporen met een hard schuurblokje. Voor de gevormde profielen heeft u een combinatie van schuursponzen, sponzen en restjes schuurpapier nodig.

Verwijder het schuurstof

Verwijder het schuurstof

Een stofzuiger met een borstelvoorzetstuk verwijdert het grootste deel van het stof. De rest veegt u af met een vochtige doek.

Schuur na het voorstrijken

priming zand

Schuur eventuele onvolkomenheden in de grondlaag uit. Schijn een licht over het oppervlak in een lage hoek om de onvolkomenheden te accentueren. Als u vlekken vindt die een extra beetje vulmiddel nodig hebben, markeer ze dan met lipjes afplaktape.

Als uw deur in goede staat is, hoeft u alleen maar licht te schuren met schuurpapier of een schuurspons (180 of 220 korrel). Zo wordt het oppervlak een beetje opgeruwd en kan de primer beter hechten. Maar hoogstwaarschijnlijk moet u ook de verf die u hebt verspaand en de onvolkomenheden van eerdere verfwerkzaamheden gladstrijken. Dit is meestal het meest tijdrovende, vervelende deel van het project. Hier zijn enkele tips voor snellere, betere resultaten bij deuren schilderen:

 • Verf plakt vaak aan schuurpapier, verstopt het gruis en maakt het nutteloos. Controleer dus zeker het etiket en koop schuurpapier dat bedoeld is voor de verf. Je krijgt dan misschien nog wel wat verstopping, maar je krijgt minder. Dit geldt ook voor sponzen en andere schuurmiddelen.
 • Begin met 120 of 150 korrels. U kunt overschakelen op grover papier (zoals 80 korrel) op probleemgebieden, maar zorg ervoor dat u de schuurkrassen gladstrijken met fijnere korrel.
 • Op vlakke gebieden zal een hard schuurblok het oppervlak veel beter gladstrijken dan sponzen of andere schuurmiddelen met zachte achterkant (foto 2).
 • Probeer een afwerkingsschuurmachine of een excentrische schuurmachine op vlakke oppervlakken. Dit kan u veel tijd besparen. Dan weer kan het schuurpapier direct verstoppen door de warmteontwikkeling. Dit hangt af van het type en de leeftijd van de verf.
 • Koop een collectie schuursponzen en pads voor de gevormde gebieden. Met vallen en opstaan zult u merken dat sommige beter werken dan andere op uw profielen.
 • Inspecteer uw werk met laaghangende verlichting.

Alkydverf op waterbasis is het beste

Alkydverf op waterbasis is het beste

Sommige verven vertonen penseelstrepen, ribbels en rolstippels, hoe vaardig of voorzichtig u ook bent. Anderen gaan soepel door en dan mooi gladgestreken, zelfs als u geen meesterschilder bent.

Als u een gladde afwerking wilt, kies dan een verf die daar voor ontworpen is. Sommige verven, zelfs van goede kwaliteit, zijn gewoon niet geformuleerd voor gladheid. Gladde verven worden meestal aangeduid met “emaille” of “deur en sierlijst”. Maar het label alleen zegt niet genoeg; sommige merken “glazuur” zijn veel beter dan andere. Advies van het winkelpersoneel en de prijs zijn de beste indicatoren. Supergladde verven kosten vaak $25 tot $30 per kwart! Maar het is een extra 10 dollar per deur waard om eersteklas resultaten te krijgen.

Onder de verven die we hebben gebruikt, valt één categorie op voor gladheid: op water gebaseerde alkyds. Deze verven drogen langzaam voor extra werktijd en egaliseren bijna net zo goed als traditionele op olie gebaseerde alkyds. Na het opbrengen met een hoogwaardige roller kunt u meestal de penseelstreep overslaan zoals te zien is op foto 7 en 9 en toch een perfect resultaat krijgen. De reiniging is net zo eenvoudig als met elke andere verf op waterbasis. De nadelen van alkydverf op waterbasis zijn een zeer lange wachttijd voor het overspuiten (16 tot 24 uur) en een hoog prijskaartje. Hier zijn er twee die we hebben gebruikt: Benjamin Moore Advance Waterborne Interior Alkyd en Sherwin-Williams ProClassic Interior Acryl-Alkyd Enamel op waterbasis.

Tips voor een perfecte werkruimte

Nadat het rommelige schuurwerk is gedaan, zet u de deur opzij en bereidt u uw werkruimte voor. Voor het gronden en schilderen wilt u een goed verlichte en schone werkzone. Zaagsel op je werkbank komt op penselen terecht; stof in de lucht zorgt voor snorharen op de verf. De omstandigheden in je werkruimte moeten ervoor zorgen dat de verf langzaam droogt. Een tragere droging betekent meer tijd voor u om de verf glad te strijken voordat deze plakkerig wordt en meer tijd voor de verf om zichzelf te egaliseren. Hier is hoe u uw ruimte kunt voorbereiden:

 • Maak alles schoon. Stofzuig de werkoppervlakken en veeg de vloer.
 • Minimaliseer de luchtbeweging voor minder stof in de lucht en een tragere droging. Sluit deuren en ramen. Schakel de verwarming of koeling met geforceerde lucht uit
 • Vertrouw niet op de bovengrondse verlichting, u wilt deze misschien zelfs uitschakelen. Plaats in plaats daarvan een werklamp van 4 tot 5 ft. boven de vloer. Dit laaghangende licht zal eventuele druppels of ribbels accentueren.
 • Houd al uw gereedschap en benodigdheden klaar, inclusief een emmer water om uw verfgereedschap in te doen zodra u klaar bent.
 • Als u in de garage werkt, haal dan de stekker van de garagedeuropener uit het stopcontact, zodat deze niet kan worden geopend terwijl u werkt. Een openende deur doet stof opwaaien.

Favoriete Schildertrucs

Maak de deur draaibaar
Rijdt een schroef in het ene uiteinde en twee in het andere. Zo kunt u beide zijden van de deur bedekken zonder te wachten tot de eerste zijde droog is. Boor pilotgaten en rij 5/16 x 5-in. lagerschroeven ongeveer halverwege. Kleinere schroeven kunnen buigen en de deur laten vallen, net als de afwerking van de eindlaag.

Maak de deur draaibaar

Maak de vloer nat
Twee voordelen voor de prijs van één: Een natte vloer voorkomt dat u stof doet opwaaien waardoor er stofnesten in uw afwerking ontstaan. Beter nog, het verhoogt de luchtvochtigheid, wat de tijd die u hebt om de verf glad te strijken en geeft de verf meer tijd om te egaliseren. In onze informele experimenten heeft het verhogen van de luchtvochtigheid de werktijd van de verf verdubbeld. (We ontdekten ook dat gladde vloeren nog gladder worden als ze nat zijn, wat kan leiden tot drie Stooges-achtige verfongelukken. Wees voorzichtig.)

Houd een pincet bij de hand
Pluk de verfkwastharen uit of red vastzittende insecten zonder de verf te verknoeien. Dit werkt ook prima met andere afwerkingen. Voor echtelijke harmonie moet u het pincet niet terugbrengen naar het medicijnkastje. Koop een nieuw paar (een andere les die je op de harde manier hebt geleerd).

deur haar en insecten vrij houden

Tips bij het gebruik van Primer

Verf de randen en veeg de slop eraf.

deurstijlen verven

Borstel of rol de verf op alle vier de randen. Veeg met een vod of een schuimrubberen borstel onmiddellijk alle verf af die op het gezicht van de deur valt. U hoeft de verf niet volledig te verwijderen, maar u moet wel de verf platdrukken om ribbels te voorkomen.

Borstel rond de panelen

deurlijsten schilderen

Werk de verf in de hoeken en de groeven, en sleep dan de kwast over de verf om deze glad te strijken. Veeg een eventuele strook rond het paneel weg zoals weergegeven in
de foto.

Rol, borstel dan de panelen

panelen borstelen

Smeer de panelen snel in met een roller. Vervolgens de verf gladstrijken met een kwast. Let op dat u de profielen rondom het paneel niet aanraakt.

Rol de rails en stijlen op

verfrol deuren

Rol de deur in secties en dek niet meer dan een kwart van de deur tegelijk af. Borstel vervolgens de verf uit. Let op dat u de verf niet over de randen van de panelen schuift.

Verf met de korrel mee

zandkorrel mee schilderen

Borstel over de verbindingen waar deurdelen samenkomen. Sleep de borstel vervolgens in een rechte lijn langs het kruispunt. Op die manier lijken zichtbare borstelstrepen meer op een houtnerfpatroon en minder op slordig borstelwerk.

U kunt een deur “spot-prime” maken, waarbij u alleen gepatchte deuken of delen waar u doorheen geschuurd heeft, met een laagje kaalslag bedekt. Maar het beste is om de hele deur in de grondverf te zetten; de nieuwe verf zal beter plakken en u krijgt een meer uniforme afwerking. Hier zijn enkele tips voor deze kritische stap:

 • Uw keuze van de primer is net zo belangrijk als uw verfkeuze. Vraag in de verfwinkel om een primer die compatibel is met uw verf, die goed egaliseert en soepel schuurt.
 • Laat de grondverf op basis van de kl$ van uw verf kl$en.
 • Breng de primer net zo voorzichtig aan als de verf en volg dezelfde stappen (zie foto’s 5 – 9). Bekijk ook de schildertips in het volgende hoofdstuk.
 • Voor een ultrasoepele verfb$t brengt u twee lagen primer aan. Met een dikke laag primer kunt u de grondlaag glasachtig glad schuren, zonder door te schuren naar de oude verf.
 • Schuur de grondverf licht op met korrel 220 en controleer de verf op het moment dat deze wordt aangebracht (foto 4). Een paar snelle passen is voldoende. Als u niet gehaast bent om de deur weer in gebruik te nemen, laat de primer dan een nacht drogen voordat u gaat schuren. Hoe langer het droogt, hoe beter het zal schuren.

Schilder tips

sneller schilderen met verfspuit

Een deuren schilderen is een race tegen de tijd. Je moet de verf neerleggen en gladstrijken voordat het te plakkerig wordt om mee te werken, of zo stijf dat de penseelstrepen niet meer vlak zijn en verdwijnen. Blijf in beweging. Stop niet om de telefoon op te nemen of koffie te halen. Minuten tellen. In warme, droge omstandigheden zijn zelfs seconden van belang.

 • Overweeg een verfadditief om het drogen te vertragen en het egaliseren te verbeteren. Uw verfhandelaar kan u een verfadditief aanbevelen dat compatibel is met uw verf.
 • Begin met een stofvrije deur; veeg deze af met een vochtige doek vlak voordat u gaat schilderen.
 • Geef minstens $10 uit om een kwaliteitsborstel te krijgen voor een gladdere afwerking. Pro schilders zijn het niet eens over de grootte en het type te gebruiken, maar de meeste geven de voork$ aan een 2-in. of 2 1/2-in. sjabloonborstel.
 • Gebruik geen goedkope rolmouwen of je krijgt vezels in de afwerking. Gebruik een mini-roller en krijg goede resultaten met microvezel, mohair en schuimrubberen mouwen. Schuimstof mouwen laten ook een gladde afwerking achter, maar ze houden heel weinig verf vast, wat je vertraagt.
 • Verf eerst alle vier de randen van de deur (foto 5). Hier is de reden waarom: bij het schilderen van de randen komt er onvermijdelijk wat verf op de gezichten van de deur te zitten. Het is beter om dat te laten geb$en voordat de gezichten worden geschilderd.
 • Penseel op een lichte laag. Een zware laag verf bedekt beter en egaliseert soms beter, maar loopt waarschijnlijker en de penseelstrepen zijn dieper. Begin dus lichtjes, en leg het dan wat dikker als je penseelvaardigheden verbeteren.
 • Rol de verf op waar je kunt. Rollen leggen veel sneller op de verf dan een penseel, waardoor je een paar kostbare minuten meer tijd hebt om de verf te bewerken voordat deze begint te verstijven.
 • Borstel opgerolde verf uit. Geborstelde verf egaliseert meestal beter dan opgerolde verf, en eventuele penseelstrepen zijn minder opvallend dan een rolstippel. Maar misschien kun je de stap naar buiten wel helemaal overslaan. Met topkwaliteit glazuur en rolmanchetten kan het resultaat van de verfroller superglad zijn. Dit is mede afhankelijk van de droogcondities, dus probeer het eerst op een kastdeur of een gegrond stuk hout.
 • Breng minimaal twee lagen aan en schuur licht tussen de lagen door met korrel 220 om eventuele stofneuzen te verwijderen.

De Ultieme gladde afwerking

Zelfs de meest bekwame schilder kan de perfectie van een gespoten afwerking niet evenaren. Er zijn twee soorten spuiten: “airless” en “HVLP” (hoog volume, lage druk). Beide kunnen in enkele minuten een foutloze laklaag aanbrengen, maar HVLP is vergevingsgezinder; het produceert een fijnere nevel, waardoor de kans op het stralen van te veel lak en het creëren van runs afneemt. Veel HVLP sproeiers zullen geen acryl/latex verf spuiten. Voor een model dat 100 tot 150 $o zal uitgeven, is het de moeite waard als u een huis vol met deuren heeft om te schilderen. Afgezien van de afwerking kwaliteit, zal een spuitmachine bespaart u ook uren van penseelwerk als je meerdere deuren te schilderen.

Benodigd gereedschap voor dit project

Laat de nodige tools voor dit doe-het-zelf project opstellen voordat je begint, dan bespaar je tijd en frustratie.

 • Emmer
 • Stofmasker
 • Baanschuurmachine
 • Verfroller
 • Verfschraper
 • Verfkwast
 • Plamuurmes
 • Rags
 • Rollenkoker
 • Rollenbak
 • Schuurblok
 • Winkelvacuüm
 • Mes

Je hebt ook een winkellampje en een pincet nodig.

Benodigde materialen voor dit project

Vermijd last-minute shoppingtrips door al uw materialen op voorhand klaar te hebben. Hier is een lijstje.

 • Schuimborstels
 • Verf
 • Verfdruppelverwijderaar
 • Primer
 • Schuurbare vulstof
 • Schuursponzen
 • Schuurpapier

Lees ook