Het vraagstuk van muren schuren

Veel doe-het-zelf-schilders vragen zich af of ze de bepleisterde binnenmuren moeten schuren voordat ze de muren gaan schilderen. Als je twijfelt, doe het niet. De kans dat je onherstelbare schade aan de muur toebrengt is vrij groot. Nieuw gepleisterde muren mag je sowieso nooit schuren. Als je dat doet gaat de toplaag kapot en heb je kans dat de hele muur opnieuw moet worden gepleisterd. Als je de korrels in de nieuw gepleisterde muur wilt verwijderen voorafgaand aan het schilderen moet je dat doen met een speciaal stuk gereedschap, dat in de winkel te koop is.

schuren van muren voor het schilderen

Muren schuren met een bestaande pleisterlaag

Muren schuren met een bestaande pleisterlaag is alleen een goed idee als die muur veel oneffenheden bevat. Vergeet dan niet om ook de plamuur, waarmee de ergste gaten zijn opgevuld, mee te schuren. Een andere reden om een bestaande gepleisterde muur te schuren is dat je de muur wilt afwerken met een glanzende verf. Als je gaat muren schuren let dan op de korrelgrootte van het schuurpapier. Optimaal is een korrel 220 of 240. Gebruik nooit grover schuurpapier dan korrel 150.Hechting van verf op pleisterwerk

Een gepleisterde muur moet altijd volledig schoon, droog, stofvrij en vetvrij zijn. Anders krijg je geen goede hechting van de verf. Het is het allerbeste als je niet gaat muren schuren en ze alleen afneemt met een droge doek. Bij vuile binnen of buitenmuren, in kamers waar veel wordt gerookt en waar de open haard vaak aan is, kun je niet anders dan het vuil van de muur te verwijderen. Dat doe je niet door muren schuren, maar met een oplossing van één deel ammoniak en negen delen water. Neem de gepleisterde muur af met deze oplossing en spoel hem na met schoon water. Wees voorzichtig. Oude lagen natte muurverf kunnen bij het afwassen gaan oplossen.