Beste lijm voor koolstofvezel – Een gids voor het lijmen van koolstofvezel

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Carbon is een duur maar zeer veelzijdig materiaal dat bestand is tegen hoge belastingen en wordt daarom niet alleen in de industrie gebruikt, maar in toenemende mate ook in de hobbysector. Er zijn echter een paar dingen om te overwegen bij het binden van koolstof, die we u hieronder zullen uitleggen. We zullen ook uitleggen hoe je bepaalde lijmen kunt gebruiken voor koolstofbinding.



Wat is koolstof (CFRP)?

Koolstof is ook bekend als koolstofvezelversterkte polymeer (CFRP). Het is een composietmateriaal gemaakt van koolstofvezels met een plastic matrix die de ruimtes vult en de vezels aan elkaar bindt. Deze combinatie creëert een materiaal dat duur is, maar extreem veelzijdig, lichtgewicht en ongelooflijk sterk, en kan worden gebruikt voor een breed scala aan projecten.

In de regel is een hars, in het bijzonder epoxyhars, dient als de matrix. Verschillende andere thermoplasten en thermoharders kunnen ook als matrix worden gebruikt. De hars geeft de koolstof zijn stabiliteit; de materialen sluiten vrijwel op elkaar aan en worden zo bijzonder goed bestand tegen invloeden van buitenaf. De vezels en matrix zijn gelamineerd in zowel dwars- als lengterichting om een zo duurzaam en stabiel mogelijke structuur te bereiken.

Koolstof kan op verschillende manieren worden samengevoegd, maar in principe is alleen verlijming aan te raden. Deze verbindingstechniek is niet alleen minder tijdrovend dan alle andere methoden, het leidt ook niet tot een verzwakking van de structuur (zoals bijvoorbeeld het geval is bij klinken of schroeven).

Toepassingen voor carbon (versterkt plastic)

CFRP wordt overal gebruikt waar materialen worden blootgesteld aan hoge belastingen. Een hoge mate van stijfheid is vereist van het materiaal. De vele voordelen van het materiaal wegen zwaarder dan het nadeel van de zeer hoge prijs.

Tegenwoordig wordt koolstof gebruikt:

  • Als progressief materiaal in de auto- en vliegtuigindustrie;
  • Als een licht en gemakkelijk aanpasbaar, maar tegelijkertijd zeer stabiel, materiaal in de scheepsbouw;
  • Als materiaal in windturbines, vooral in offshore bedrijf;
  • Voor racefietsen om ze stabieler te maken en hun gewicht te verminderen;
  • Voor professionele tennisrackets;
  • In de hobby- en ambachtssector.

Belangrijke punten om te overwegen bij het lijmen van koolstofvezel

CFRP-binding biedt enkele uitdagingen voor de gebruiker, maar deze zijn overkomelijk. U moet aandacht besteden aan de volgende punten:

  • De gebruikte koolstoflijm moet krimparm zijn voor CFRP-binding om te slagen.
  • De dikte van de kleeflaag moet zo uniform mogelijk zijn.
  • Lijmen die naar buiten sijpelen, moeten worden vermeden of onmiddellijk verwijderd.
  • De omstandigheden waaronder de lijmnaad uithardt, moeten constant zijn. Er mogen bijvoorbeeld geen hoge temperatuur- of drukverschillen zijn.
  • Het is essentieel om aandacht te besteden aan het thermische uitzettingsgedrag bij het verlijmen van verschillende materialen ontstaan er anders spanningen in het materiaal die kunnen leiden tot breuken of verzwakking.
  • De uithardingstemperatuur moet laag worden gehouden, anders kan de buitenste schil onderhevig zijn aan thermische schade.

Koolstofvezellijm

Aanbevelingen voor koolstofvezellijm

De beste lijm voor koolstofvezel is te vinden in epoxy voor koolstofvezel of in koolstoflijm. We zullen deze twee lijmopties hieronder in detail bespreken, inclusief het best aanbevolen product voor elk.

Epoxy voor koolstofvezel

Een epoxylijm bestaat uit twee componenten die, eenmaal gemengd, een chemische reactie veroorzaken. Een tweecomponentenlijm op basis van epoxy vormt uiterst stabiele en duurzame verbindingen met een breed scala aan materialen. Het scoort ook met vele andere voordelen, die we hieronder zullen bespreken.

BOB SMITH INDUSTRIES Quik-Cure Epoxy
  • Vijf minuten werktijd
  • Hardt uit tot een enigszins flexibele consistentie
  • Vormt een duurzame band

Bekijk op Amazon

Op dit punt raden we de Bob Smith Industries Quik-Cure tweecomponenten epoxy aan voor het verlijmen van CFRP en koolstofreparatie. Dit is een epoxy die niet alleen snel zal uitharden, maar ook een duurzame maar flexibele en duurzame binding zal vormen, zelfs in gebieden die de neiging hebben om hoge niveaus van vibra te ondergaan.tion en stress. Dit product is niet geschikt voor onderdompeling in water, maar het is tot op zekere hoogte waterbestendig, omdat het kan worden gebruikt aan de binnenkant van boten met houten frame.

Deze epoxy kan zelfs worden gecombineerd met microballonnen om een snel uithardende stopverf te creëren. U hoeft slechts een uur te wachten voordat de volledige duurzaamheid van deze epoxy is gerealiseerd, hoewel uw verlijmde items binnen slechts 15 minuten kunnen worden behandeld. Dit product biedt een scala aan eigenschappen:

PROS

  • Snel uitharden
  • Droogt helder
  • Vormt een duurzame en duurzame band
  • Flexibiliteit van epoxy maakt het verlijmen van gebieden met hoge stress mogelijk
  • Enigszins hitte- en waterbestendig
  • Kan worden gemaakt in een stopverf

TEGENS

  • Niet waterdicht
  • Vereist nauwkeurige mengverhoudingen

Vanwege de vele voordelen kunnen we deze tweecomponentenlijm van Bob Smith Industries absoluut aanbevelen.

Toepassingsgebieden

In principe is een tweecomponenten lijm op basis van epoxyhars geschikt voor het verlijmen van alle denkbare materialen. Sommige kunststoffen zijn een uitzondering. De epoxyhars koolstoflijm is bijzonder geschikt voor zeer stabiele en duurzame verbindingen die worden blootgesteld aan hoge belastingen. Voor koolstofreparatie, zoals het vullen van scheuren en gaten in het materiaal, is deze tweecomponentenlijm de beste keuze.

Toepassing

Voor het verlijmen moet het oppervlak van beide substraten worden opgeruwd en grondig worden gereinigd van vuil, stof, vet en olie. Eventuele was moet ook worden verwijderd. Meng nu de componenten samen op een wegwerpoppervlak als de lijm niet in een patroon met dubbele kamer is geleverd. Roer tot de kleefmassa troebel is en bedek vervolgens de substraten met de koolstoflijm. Zorg ervoor dat de applicatie gelijkmatig is, maar niet te dik.

Verlijmen van koolstofvezel

De potlevensduur van de meeste epoxylijmen is ongeveer vijf minuten. Gedurende deze tijd moeten de twee substraten onder hoge druk worden samengevoegd en indien nodig worden gefixeerd. Sluit na het aanbrengen voorzichtig de cartridge of container. Nu kunt u het lang bewaren zonder de lijm te verspillen.

Secondelijm

Secondelijm is de standaardlijm die elk huishouden zou moeten hebben. Met zijn hulp kunnen snelle en eenvoudige reparaties worden uitgevoerd, omdat het in de kortst mogelijke tijd een stabiele band vormt met een breed scala aan materialen.

BOB SMITH INDUSTRIES Maxi-Cure Insta-Set Combo Pakket
  • Combopakket van cyanoacrylaat (CA) en versneller
  • Onmiddellijke binding wanneer samengebracht
  • Werkt op alle materialen

Bekijk op Amazon

Onze aanbeveling op dit moment is de Maxi Cure Insta-Set secondelijm combo pack van Bob Smith Industries. Deze secondelijmset bevat een cyanoacrylaat (CA) en versneller, die in combinatie een onmiddellijke en supersterke binding vormen.

Deze lijm hecht zich aan vrijwel alle oppervlakken en kan op verschillende manieren worden aangebracht om de sterkst mogelijke binding te bereiken. Dit product kan worden gebruikt voor het verlijmen en vullen van openingen, en het kan worden gesneden, geschuurd en gevederd zodra het droog is om een plasticachtige afwerking te vormen.

PROS

  • Verbindt alle oppervlakken
  • Vormt een onmiddellijke duurzame band
  • Eenvoudig in gebruik
  • Werkt als een lijm en gap-filler
  • Veelzijdige toepassing

TEGENS

  • Containers zijn van een slechte kwaliteit

De Bob Smith Industries secondelijm scoort goed met zijn vele voordelen en slechts één nadeel. Dus, dit product krijgt een absolute aanbeveling van ons.

Toepassingsgebieden

Secondelijm is aan te raden voor koolstofvezel en vele andere materialen wanneer kleine, duurzame bindingen moeten worden gemaakt. Een kleine insider tip is het afdichten van snijkanten met behulp van secondelijm. Dit sluit ze niet alleen permanent af, maar maakt ze ook absoluut waterbestendig.

Een dergelijke afdichting is met name aan te raden voor CFRP-snijkanten om ze te beschermen tegen omgevingsinvloeden. Breng de secondelijm eenvoudig aan op de snijkant met een fijne doseerspuit en laat deze uitharden. Pas op dat u de lijm niet te dik aanbrengt.

Beste lijm voor koolstofvezel

Toepassing

Secondelijm kan vrij eenvoudig worden aangebracht. In de regel wordt de buis geleverd met een zeer fijne doseerspuit, waarmee de lijmtoepassing succesvol is. De twee substraten moeten absoluut schoon zijn voordat ze worden aangebracht, d.w.z. vrij van vet, stof en vuil. De lijm is eendun geplakt en de twee substraten worden aan elkaar gelijmd. Fixatie is meestal niet nodig, omdat de secondelijm zeer snel hard wordt.

Tips voor het lijmen van koolstofvezel

  • Voor een betere en stabielere band, u kunt de twee oppervlakken gelijkmatig verwarmen. Dit verdeelt de volgende belastingen beter over de verlijmde substraten.
  • Bij het repareren van scheuren is het essentieel om aandacht te besteden aan de specificatie van de fabrikant voor het overbruggen van gaps. Dit geeft aan in hoeverre een scheur of opening stabiel gerepareerd kan worden.

Als een gat bijzonder groot is, kan het worden gerepareerd door nieuwe koolstoflagen in te brengen. Hiervoor moeten de oude lagen zorgvuldig worden afgeslepen.

Schoon

  • Voordat u de lijm aanbrengt, de substraten moeten grondig worden gereinigd. Ze moeten vrij zijn van alle mogelijke vervuiling. Dit geldt ook voor vet- en olieresten.
  • Reiniging kan worden uitgevoerd met behulp van organische oplosmiddelen, of lauw water met toegevoegde oppervlakteactieve stoffen (zeep). Als u een doek gebruikt om schoon te maken, moet deze pluisvrij zijn.
  • Na het reinigen van de lijmpunten mogen ze niet met blote handen worden aangeraakt, omdat anders het vingervet zich weer op hen kan afzetten. Gebruik wegwerphandschoenen bij het lijmen van koolstofvezel.

Koolstofvezellijm

Bereid de te lijmen gebieden voor

  • Om een betere hechting te bereiken, moeten beide substraatoppervlakken worden opgeruwd. Hierna moeten ze natuurlijk opnieuw worden gereinigd van het resulterende slijpstof.

Herwerken

  • Na het hechten, de substraten kunnen zonder problemen mechanisch worden verwerkt en geverfd.

Veelgestelde vragen

Kunnen objecten op koolstof worden gelijmd?

Het antwoord hangt af van het materiaal van het te verlijmen object. Kortom, het antwoord is ja als het object bijvoorbeeld is gemaakt van staal of een ander materiaal dat goed hecht met CFRP.

CFRP is een zeer veelzijdig en zeer duurzaam materiaal dat relatief eenvoudig te verlijmen is. Let op onze tips voor het lijmen van koolstofvezel, en dan kan er niets misgaan als je ermee werkt.