Beste houtlijm – Een gids over de beste en sterkste houtlijm

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Hout is niet voor niets een van de meest populaire materialen, omdat het een verscheidenheid aan positieve eigenschappen heeft. Het heeft echter ook enkele nadelen, die het niveau van hechting kunnen beïnvloeden. In onze houtgids leert u hoe u lijm voor hout kunt gebruiken en wat de beste houtlijm hiervoor is.



Eigenschappen van hout

Als u hout en lijm wilt combineren, moet u enkele basisdingen overwegen, omdat niet al het hout hetzelfde is. Er zijn een groot aantal verschillende houtsoorten, die zich niet alleen onderscheiden op basis van hun hardheid – zacht en hard – maar ook op basis van hun kleur of mogelijk bestaande harskanalen. Verder zijn er massief houtsoorten en kernhout, spaanplaat of spinthout. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen zwelling en poreus hout.

Maar dat is niet alles, want de eigenschappen van het betreffende hout kunnen zelfs variëren afhankelijk van vochtigheid, temperatuur en andere omgevingsomstandigheden. Het zet uit en krimpt, waar het hout zou “werken”. Deze werking kan ertoe leiden dat de gelijmde naad na verloop van tijd beschadigd raakt en in het ergste geval barst als de lijm niet geschikt is.

Lijm voor hout

Verder moet een goede houtlijm ook verschillende materialen aan elkaar kunnen lijmen, zoals wanneer er verschillende warmte-uitzettingscoëfficiënten aanwezig zijn. Een goede houtlijm moet rekening houden met al deze eigenschappen, omdat deze voldoende houdkracht moet leveren zonder dat het hout opzwelt of erdoor wordt opgenomen.

Overzicht van verschillende stressgroepen

Om hout permanent en met hoge sterkte te verbinden, moet de lijm de optimale eigenschappen hebben voor de specifieke verlijmde verbinding. Om deze reden zijn houtlijmen verdeeld in vier verschillende stressgroepen. Hoe hoger de klasseaanduiding, hoe weerbestendiger de betreffende houtlijm is.

Als je hout wilt lijmen, moet je dus zeker op de stressgroep letten, want anders kan het gebeuren dat de gelijmde naad weer loskomt bij ongunstige weersomstandigheden buiten. In principe is elke stressgroep geschikt voor gebruik binnenshuis, terwijl alleen stressgroep D4 geschikt is voor een echt sterke hechting buitenshuis.

Voor buitengebruik moet u ook letten op de temperatuurbestendigheid van de houtlijm. Het is raadzaam om een witte lijm te gebruiken die ook grotere temperatuurverschillen en direct zonlicht kan compenseren.

De klassen D1 tot en met D4 worden gebruikt voor de spanningen, zoals weergegeven in de volgende tabel.

Classificatie Functies
Stressgroep D1
  • Aangeduid als “droge sterkte”
  • Voor een zeer lage belasting van stress
  • Alleen geschikt voor gebruik binnenshuis
  • Restvocht van het hout mag niet meer dan 15% bedragen
Stressgroep D2
  • Aangeduid als “vochtbestendig”
  • Alleen geschikt voor gebruik binnenshuis
  • Zeer kort contact met vocht toegestaan
  • Restvocht van het hout mag niet meer dan 18% bedragen
Stressgroep D3
  • Aangeduid als “koudwaterbestendig”
  • Voor binnengebruik, maar ook geschikt voor natte ruimtes
  • Ook voor buitengebruik, maar alleen voor weerbestendig gebruik
Stressgroep D4
  • Aangeduid als “vochtig waterbestendig”
  • Ontwikkeld voor de allerhoogste eisen
  • Hoge en langdurige luchtvochtigheid vormt geen probleem

Verschillende soorten lijm voor hout

Er zijn verschillende soorten houtlijm op de markt en ze zijn niet allemaal geschikt voor elke toepassing. Zoals reeds uitgelegd, zijn er die voor gebruik binnenshuis en die voor buitengebruik. Maar ook andere criteria zijn belangrijk als je hout wilt verlijmen.

Houtlijmen met natuurlijke ingrediënten worden bijvoorbeeld onderscheiden van lijmen die synthetische stoffen bevatten. Natuurlijke houtlijmen zijn:

  • Lijm van Glutine, dat dierlijke afvalstoffen zoals botten bevat, maar nu alleen in uitzonderlijke gevallen wordt gebruikt.
  • Caseïne lijm, dat bestaat uit caseïne, een melkeiwit, en wordt geproduceerd in combinatie met calciumhydroxide, d.w.z. gebluste kalk

In vergelijking met glutinlijm heeft caseïnelijm het voordeel van hittebestendigheid. Het is ook waterbestendig. Het wordt echter zelden gebruikt door doe-het-zelvers, maar eerder door timmerlieden.

De hier genoemde houtlijmen zijn niet alleen milieufriesndly omdat ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, maar sommige zijn ook voedselveilig. De selectie van natuurlijke lijmen is echter klein en ze zijn meer geschikt voor professionele ambachten dan voor thuisgebruik. Daarom zijn ze ook niet in elke markt verkrijgbaar.

Beste lijm voor hout

Houtlijmen met synthetische ingrediënten daarentegen zijn meestal dispersielijmen die vrij zijn van oplosmiddelen en formaldehyde. Formaldehydelijmen zijn echter ook beschikbaar, evenals polyurethaanlijmen en epoxyharslijmen. Witte lijm is een van de bekendste synthetische houtlijmen.

Synthetische houtlijmen hebben dus verschillende voordelen. Ze bieden bijvoorbeeld een breed portfolio aan mogelijkheden en verbinden veel verschillende materialen veilig aan elkaar. Ze zijn ook bestand tegen hoge belastingen, hoewel natuurlijk aandacht moet worden besteed aan de classificatie van D1 tot D4. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan van deze houtlijmen op de markt verkrijgbaar.

Een groot nadeel is dat van de chemische ingrediënten, waarvan sommige ook verantwoordelijk kunnen zijn voor de sterke geur en mogelijke nadelige gezondheidseffecten. Veiligheidsuitrusting moet daarom altijd worden gedragen bij het werken met synthetische lijmen.

PVA Houtlijm (Witte Lijm)

De naam witte lijm zegt het al, want vóór de uithardingsfase heeft het een melkwitte kleur; het hardt echter transparant uit. Dit resulteert in een zeer onopvallende lijmlijn. Witte lijm hoeft niet te worden verdund of speciaal te worden gemengd, hoewel het kan worden gemengd met crosslinkers of uithardingsmiddelen. Voorzichtigheid is geboden bij zowel hardhout als tropisch hout, omdat deze vaak veel hars en/of olie bevatten. Deze stoffen kunnen de hechtingsprestaties van de witte lijm aantasten.

PROS

  • Formaldehydevrij en dus geurloos
  • Hardt transparant uit, waardoor het onopvallend wordt
  • Snelle uitharding bij kamertemperatuur
  • Lijm voor hout vormt een sterke binding

TEGENS

  • De meeste zijn niet voedselveilig
  • Sommige soorten PVA houtlijm zijn niet waterdicht
  • Niet geschikt voor tropisch hout of hardhout

Aanbeveling: ELMER’S Carpenter’s Wood Glue

Elmer’s PVA houtlijm heeft een band die sterker is dan hout zelf. Deze witte lijm is niet giftig en produceert geen schadelijke dampen. Het is ook gemakkelijk schoon te maken met wat water. Dit is een van de sterkste houtlijmopties, omdat het bestand is tegen hitte, water, schimmel en meeldauw en zowel buiten als binnen kan worden gebruikt. U kunt de lijm ook schilderen, beitsen en schuren zodra deze is uitgehard.

ELMER'S Timmermanshoutlijm
  • Bindingen sterker dan hout
  • Niet giftig, geen schadelijke dampen en gemakkelijk schoon te maken
  • Bestand tegen hitte, schimmel en meeldauw

Bekijk op Amazon

Met een gemiddelde uithardingstijd van minimaal 24 uur kan het zijn dat je even moet wachten tot deze houtlijm volledig is uitgehard. Het mondstuk kan ook gevoelig zijn voor overgebleven gedroogde lijm die het verstopt. Afgezien van deze kleine nadelen, zou je nalatig zijn om het gebruik van deze effectieve houtlijm te laten liggen, die beweert dat het hout zal breken voordat de binding dat doet.

Polyurethaanlijm voor hout

De modernste versie van de beste lijm voor hout vandaag is polyurethaanlijm. Hierdoor lijmt u de meeste materialen veilig en permanent aan elkaar. Dit betekent dat het verbinden van verschillende materialen ook geen probleem is. Dit geldt natuurlijk ook als je hout wilt lijmen.

Polyurethaanlijmen zijn niet alleen zeer waterbestendig, maar ook vrij van oplosmiddelen. Als u hout buiten wilt verlijmen, moet polyurethaanlijm zeker op de shortlist van lijmen staan, omdat deze lijm perfect is voor moeilijke of onstabiele weersomstandigheden omdat het een weerbestendige houtlijm is.

Sterkste houtlijm

Polyurethaanlijm voor hout is verkrijgbaar in zowel een- als tweecomponentenformuleringen. Beide harden elastisch en flexibel uit en zijn daarom geschikt voor het verlijmen van verschillende materialen, zelfs als ze verschillende thermische uitzettingscoëfficiënten hebben of worden blootgesteld aan hoge trillingen.

Een verschil is dat de lijm met één component tot drie dagen nodig heeft om volledig uit te harden, terwijl de tweecomponentenlijm een beperkte levensduur van de pot heeft en slechts ongeveer vierentwintig uur nodig heeft om volledig uit te harden.

PROS

  • Verkrijgbaar als zowel een- als tweecomponentenlijmen met verschillende verlijmingseigenschappen
  • Zeer goed bestand tegen omgevings- en weersomstandigheden
  • Bestand tegen veroudering
  • Bereikt optimale structurele sterkte, waardoor de lijmnaad bestand is tegen hoge belastingen
  • Gap-bridging capaciteit is zeer hoog
  • Lijmen naar keuze voor het verlijmen van grote oppervlakken
  • Verwerkingsmogelijkheden zijn net zo gevarieerd als de materialen die ermee compatibel zijn
  • Weerbestendige houtlijm die geschikt is voor buitengebruik

TEGENS

  • Meer geschikt voor snelle en ervaren vakmensen vanwege de korte levensduur van de pot
  • Meer kans om in de prijsklasse te zijn

Aanbeveling: LOCTITE Premium polyurethaan constructielijm

Dit is een lijm op basis van polyurethaan voor hout die gemakkelijk en veilig te gebruiken is op zowel binnen- als buitenprojecten. Het merk Loctite garandeert dat uw lijm waarschijnlijk net zo lang meegaat als het oppervlak waarop het is aangebracht. In feite is deze lijm tot acht keer sterker dan de meeste andere lijmen van bouwkwaliteit op de markt. De waterdichte houtlijm van Loctite is ook overschilderbaar en zal zelfs bij de koudste temperaturen uitharden. Omdat het ook VOC-conform is, is dit de ideale keuze voor het hechten van uw houten oppervlakken.

LOCTITE ProLine Premium polyurethaan constructielijm
  • Veilig in gebruik, verplaatsbaar en VOC-conform
  • Gemaakt van 100% polyurethaan
  • 8 keer sterker dan uw typische bouwlijm

Bekijk op Amazon

Dit product is zeer veelzijdig en kan op een aantal oppervlakken worden gebruikt. Deze lijm is echter niet ideaal voor niet-poreuze oppervlakken.

Epoxy houtlijm

Als u hout wilt lijmen, kan epoxyhoutlijm ook een goede keuze zijn, omdat het een zeer duurzame en veerkrachtige band vormt. Deze lijmen bestaan uit twee componenten, namelijk de hars en een verharder. Epoxylijmen behoren dus tot de categorie zogenaamde reactielijmen, omdat ze uitharden door een chemische reactie. Epoxylijmen zijn zeer goed bestand tegen zowel mechanische als chemische invloeden. Epoxy is een voorbeeld van een waterdichte houtlijm. Het kan niet alleen worden gebruikt als houtlijmen, maar ook als een gatvuller.

Epoxy houtlijm

PROS

  • Wordt zeer sterk, waardoor een duurzame en zeer veerkrachtige band ontstaat
  • Bestand tegen de meeste mechanische invloeden, evenals oliën en agressieve stoffen
  • Oplosmiddelvrij
  • Verlijmt een breed scala aan materialen, waaronder hout, glas, beton, verschillende kunststoffen en keramiek
  • Vulmaterialen kunnen worden toegevoegd (zoals kleurpigmenten, remmers of versnellers)
  • Potleven wordt aangegeven, zodat de gebruiker precies weet hoeveel tijd er nog over is voor het hechten

TEGENS

  • Vrij duur
  • Niet geleverd in een cartridge met dubbele kamer, wat betekent dat u de componenten zelf moet mengen
  • Mengen is niet bijzonder eenvoudig, omdat de mengverhouding absoluut exact moet zijn
  • Epoxy geeft potentieel schadelijke dampen af voordat het uithardt, dus je moet beschermende kleding en uitrusting dragen

Aanbeveling: GORILLA tweedelige epoxyspuit

Gorilla’s tweedelige epoxy houtlijm is duurzaam, duurzaam en vult gaten. Het kan worden gebruikt op een groot aantal oppervlakken die een stevige en duurzame binding vereisen. Deze lijm zet snel en droogt helder, en is gemakkelijk te gebruiken als gevolg van de spuitachtige verpakking. Het product bevat twee afzonderlijke vaten met een hars en een verharder, omdat het gescheiden houden van deze chemische reacties en daaropvolgende verharding voorkomt.

Om te beginnen moet u gelijke hoeveelheden uit elke buis doseren en de componenten gedurende enige tijd grondig mengen. Je hebt dan vijf minuten de tijd waarin je de epoxy houtlijm kunt aanbrengen, waarna deze begint uit te harden. Je moet de epoxy dan minimaal 24 uur laten uitharden om een taaie en blijvende hechting te garanderen.

GORILLA 2-delige epoxy
  • Sterke, permanente, snelle en gap-vullende epoxylijm
  • Hardt snel uit, droogt, helder en is geweldig voor toepassing op meerdere oppervlakken
  • Voor zware reparaties die een duurzame hechting en oplosmiddelbestendigheid vereisen

Bekijk op Amazon

Het kan moeilijk zijn om de juiste mengverhouding te bereiken, omdat de twee vaten de vloeistoffen met verschillende snelheden afgeven.

Secondelijm

Cyanoacrylaatlijmen, ook bekend als instantlijmen, zijn perfect voor kleine en selectieve verlijming. Hun zeer korte uithardingsfase verhindert hen echter om over grote gebieden te werken. Een goede secondelijm moet ook worden gebruikt voor het verlijmen waar bevestiging onmogelijk is.

PROS

  • Stevige en permanente verbindingen zijn mogelijk
  • Perfect geschikt voor snel werken
  • Geschikt voor veel verschillende materialen
  • Verschillennt doseertips zijn beschikbaar
  • Verschillende consistenties van de op de markt verkrijgbare secondelijmen

TEGENS

  • Huidcontact moet ten koste van alles worden vermeden vanwege de korte uithardingsfase
  • Ongeschikt voor verlijming met een groot oppervlak vanwege de korte levensduur van de pot

Aanbeveling: GLUE MASTERS Professionele Cyanoacrylaat Superlijm

Deze hoogwaardige secondelijm biedt een van de sterkste houtlijmalternatieven, omdat het vrijwel onmiddellijk uithardt en een lange houdbaarheid heeft, omdat het mondstuk nooit zal verstoppen of vastlopen. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid van deze medium-bodied lijm nodig om een sterke binding te bereiken die binnen slechts 15 seconden zal uitharden. Het mondstuk zorgt voor precisie en een gelijkmatige stroom, waardoor het ideaal is voor gedetailleerde projecten. U kunt deze lijm op een aantal verschillende oppervlakken gebruiken, hoewel deze niet op stoffen of kleding kan worden gebruikt.

LIJM MASTERS Professionele Cyanoacrylaat Super Lijm
  • Premium cyanoacrylaat met industriële sterkte
  • Snel en eenvoudig te gebruiken met een langere houdbaarheid
  • Zeer veelzijdig

Bekijk op Amazon

Deze secondelijm is giftig om mee te werken, dus het is belangrijk om in een goed geventileerde ruimte te werken. De viscositeit zou ook iets te dun zijn. Dit product compenseert deze tekorten echter met zijn hoge kwaliteit en werkzaamheid.

Hout lijmen aan andere materialen

Hoewel u lijm kunt gebruiken om hout op hout te lijmen, kunt u deze lijm ook gebruiken om hout te verbinden met andere oppervlaktematerialen, zoals glas, beton, metaal en tegels. Bij het verlijmen van hout aan een ander materiaal, moet u rekening houden met de eigenschappen van zowel het hout als het andere substraat bij het kiezen van de sterkste houtlijm.

Glas op hout lijmen

Bij het verlijmen van glas op hout is er een fundamenteel probleem: terwijl hout een werkmateriaal is met veel poriën, is glas een bijzonder glad en onbeweeglijk materiaal. Glas werkt niet als hout, dus er kunnen spanningen optreden tussen de twee materialen na het verlijmen. Daarom is het kiezen van de juiste lijm voor het lijmen van glas op hout enorm belangrijk.

Waterdichte houtlijm

Vooral het verlijmen van helder glas is lastig, omdat zelfs transparante lijmen er strepen op kunnen achterlaten. Met gecoat glas is het daarentegen mogelijk om in individuele gevallen de coating los te maken, waarmee ook rekening moet worden gehouden. De lijm moet daarom altijd op een onopvallend gebied worden getest voordat deze wordt gebruikt om grotere oppervlakken of opvallende gebieden te verlijmen.

Montagelijm is geschikt als lijm, maar niet in het geval van helder glas om de hierboven genoemde redenen. Hiervoor is een transparante lijm geschikt, die in het beste geval na het uithardingsproces nog flexibel is om zowel uitzetting als inkrimping van het hout te compenseren. Een tweecomponentenlijm zou ook het middel bij uitstek kunnen zijn om glas op hout te verlijmen.

Hout lijmen aan beton

Zeker voor een gepassioneerde doe-het-zelver ontstaat er menig situatie waarin je hout op beton wilt lijmen. Dit is eenvoudig mogelijk met de juiste knowhow. Een vaste montagelijm is geschikt voor gebruik als lijm.

Dit moet worden aangebracht in de vorm van een kraal en in golvende lijnen, zodat het zich optimaal verspreidt en er niet te veel luchtzakken zijn die het hechtingsresultaat kunnen schaden. Bovendien mag de lijm niet te dun worden aangebracht om vreemde plekken en scheuren te compenseren.

Lijm voor hout- en metaalverlijming

Het lijmen van hout op metaal is zeker mogelijk, maar dit vereist niet alleen de juiste lijm, maar ook zorgvuldig werk. Metaal heeft een veel grotere interne sterkte dan welke houtsoort dan ook, dus verlijming met een ongeschikte lijm kan ervoor zorgen dat de bovenste laag hout barst.

Het is raadzaam om een tweecomponenten epoxyharslijm of een acryllijm te gebruiken. Er moet echter ook aan worden herinnerd dat er veel verschillende metalen zijn die verschillende eigenschappen hebben. Niet iedereen kan even goed met hout worden verlijmd.

Tegels lijmen op hout

Zoals reeds vermeld, “werkt” hout – dat wil zeggen, het krimpt of zet uit, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Dit betekent dat het direct lijmen van tegels op hout geen goed idee is, omdat de tegels de bewegingen van het houten substraat slecht kunnen compenseren. Het resultaat is spanning, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot scheuren in de tegels. De remedie hier is ontkoppelingsmatten. Deze worden meestal op het houten substraat gelijmd. De tegels worden hier vervolgens met behulp van tegellijm op gelegd.

Hoe lijm te gebruiken voor Hout

Het verlijmen van hout is geen klus die alleen door professionals kan worden gedaan. Toch moet er met sommige dingen rekening worden gehouden, vooral als je een beginner bent in het gebruik van lijm voor hout. Wij vertellen u in onze houtlijm stapsgewijze instructies hoe u het beste te werk kunt gaan.

Voorbereidende werkzaamheden

Vóór de eigenlijke verlijming moet u de voorbereiding van het substraat aanpakken, wat essentieel is voor de duurzaamheid van de lijmnaad. De substraten moeten daarom grondig worden gereinigd van roest, vet en alle vuilafzettingen.

Bovendien moet het substraat volledig vlak zijn. Dit kun je bereiken door te schaven, schuren of slijpen. Op deze manier kun je ook gemakkelijk oude verf van hout verwijderen. Merk op dat na dergelijk werk het substraat opnieuw moet worden gereinigd van schuurstof.

Weerbestendige houtlijm

Daarna kan het oppervlak worden geprimed met verdunde houtlijm. Het is essentieel om absorberende oppervlakken te primen, zodat de houtlijm niet volledig wordt geabsorbeerd.

Verdun voor het primen de lijm en breng deze aan op de kleefoppervlakken van de substraten. Zodra dit volledig is opgedroogd, kunt u het lijmproces starten.

Het lijmproces

De ondergronden zijn nu aan beide zijden bekleed met houtlijm. Wees genereus, maar breng niet zo veel aan op de oppervlakken dat het allemaal uitstraalt. Voeg de substraten samen en beweeg ze heel licht en voorzichtig heen en weer om eventuele ingesloten luchtbellen op te lossen. Bevestig ze vervolgens op hun plaats. Overtollige lijm moet onmiddellijk worden geabsorbeerd met een houten spatel en eventuele resten kunnen vervolgens worden afgeveegd met een vochtige doek.

Uitharding en belasting van de gewrichten

Er is geen algemeen antwoord op hoe lang de houtlijm nodig heeft om volledig uit te harden. Houd rekening met de droogtijd van het gegevensblad van de fabrikant, hoewel het altijd beter is om het wat langer te laten staan om ervoor te zorgen dat het goed is uitgehard. Tot de definitieve uitharding laat u de gelijmde substraten op hun plaats zitten.

Hoe lijm van hout te verwijderen

Om lijm van hout te verwijderen, moet u kiezen tussen behandeld en onbehandeld hout. Als het hout eerder is behandeld of geverfd, ga dan als volgt te werk:

  • Verwarm de lijm voorzichtig en langzaam met behulp van een haardroger, maar pas op dat u de verf niet beschadigt. Een lage instelling van de haardroger zou voldoende moeten zijn. Richt de föhn een paar minuten op de lijm op een afstand van 20 cm.
  • Controleer van tijd tot tijd of de verwarming klaar is. Je moet de houtlijm kunnen oppakken met een papieren handdoek. Als de lijm nog steeds taaier is dan voorheen, verwarm deze dan enige tijd op een hoger niveau totdat deze kan worden verwijderd.
  • Een andere manier om houtlijm te verwijderen is door het af te schrapen met een kachelkrabber. U moet echter oppassen dat u de vernis niet beschadigt.

Lijm voor hout verwijderen

Lijm is gemakkelijker te verwijderen van onbehandeld hout dan van behandeld hout. Ga als volgt te werk:

  • Strooi een pluisvrije doek royaal met acetonvrije nagellakremover en wrijf het over de houtlijm totdat het loskomt.
  • Schuren is ook een goede optie die kan worden geïmplementeerd. Hiervoor kun je kiezen voor schuurpapier, wat staalwol of een stalen spons. Zorg ervoor dat u waardevol hout niet beschadigt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat het goed mee met hout?

Houtlijm is waarschijnlijk een van de meest duurzame lijmen van allemaal. Als het op de juiste manier wordt bewaard in goed gesloten containers en beschermd tegen hitte en direct zonlicht, kan het zelfs enkele decennia meegaan.

Wat blijft hangen aan hout?

Hout kan in principe aan alle denkbare materialen worden verlijmd. Er moet echter een geschikte lijm worden gebruikt en er moet rekening worden gehouden met de verschillende materiaaleigenschappen zoals porositeit en thermische uitzettingscoëfficiënt.

Wat is de beste lijm voor hout en metaal?

Als u hout en metaal wilt verlijmen, moet u een tweecomponenten epoxyharslijm of een polyurethaanlijm gebruiken. De lijm moet de verschillende interne sterktes kunnen compenseren.

Wat is de beste lijm voor hout en steen?

Als u steen op hout wilt lijmen, moet u een vaste polyurethaanlijm of een hoogwaardige montagelijm gebruiken. Let, vooral bij natuursteen, op de gap-bridging eigenschappen van de lijm.

Het verlijmen van hout aan andere materialen is niet zo eenvoudig als je zou denken. De verschillende materiaaleigenschappen in particular kan roet in het eten gooien van menig vakman als de verkeerde houtlijm wordt gebruikt. We hopen dat we u hebben kunnen helpen met onze houtlijmgids.