Beste lijm voor acryl plexiglas – De top plexiglas lijmen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Iedereen is bekend met polymethylmethacrylaat, hoewel niet onder deze naam. Bekender is de naam Plexiglas, gewoonlijk gespeld als plexiglas, dat werd gepatenteerd door Dr. Otto Röhm en verwijst naar een materiaal met zeer gunstige eigenschappen. Plexiglas verlijmen is echter niet bepaald eenvoudig, omdat er een paar dingen zijn om te overwegen. We zullen u vertellen wat deze dingen zijn en hoe u plexiglas of acrylglas kunt lijmen in onze plexiglasgids.



Wat is plexiglas?

In 1928 werd het materiaal PMMA, polymethylmethacrylaat, gelijktijdig uitgevonden in drie verschillende landen – Duitsland, Spanje en Engeland. Dr. Otto Röhm ontwikkelde het vervolgens verder totdat het klaar was voor serieproductie en patenteerde de naam Plexiglas. Tegenwoordig heeft Evonik Industries de rechten op de naam. Dit wordt opgevat als een kunststof die meestal transparant is, maar ook gekleurd kan worden en ideale eigenschappen heeft voor veel verschillende toepassingen:

  • In de optica wordt plexiglas onder andere gebruikt voor lenzen, vergrootglazen en diffuusschermen en prisma’s.
  • De auto-industrie profiteert van de transparantie en stabiliteit van plexiglas en gebruikt het onder andere voor beglazing en caravanramen, maar ook voor busdakramen.
  • In de elektrotechniek wordt plexiglas gebruikt voor de constructie van beschermende schermen en armatuurafdekkingen.
  • De bouwsector gebruikt dit materiaal voor verlichtingsarmaturen, beschermende beglazing, douchewanden en dakraamkoepels.
  • Vooral op hobbygebied is plexiglas enorm populair bij het maken van modellen.
  • Aquaria en automaten zijn ook vaak voorzien van plexiglas.

Overigens kunnen plexiglas en acrylglas niet volledig synoniem worden gebruikt, omdat er kleine verschillen zijn in hun chemische samenstelling.

De beste lijm voor plexiglas

Voordat u zelfs maar begint met het verlijmen van plexiglas, moet u erachter komen of het materiaal dat voorhanden is, daadwerkelijk plexiglas of iets anders is. Soms worden materialen die lijken op plexiglas ten onrechte plexiglas of zelfs acrylglas genoemd, terwijl het in feite PVC is. Dit maakt een aanzienlijk verschil in het hechtingsproces en kan in het ergste geval leiden tot een slechte hechting, wat zal resulteren in breuk van de lijmnaad of zelfs schade aan het materiaal.

Daarna moet je jezelf afvragen of je plexiglas wilt verlijmen aan plexiglas of aan een ander materiaal. Als u bijvoorbeeld plexiglas op hout wilt lijmen, moet u rekening houden met de verschillende materiaaleigenschappen: terwijl plexiglas glad is, is hout een poreus materiaal.

Bovendien moet de gebruikte lijm zich perfect aanpassen aan het transparante plexiglas en niet leiden tot vertroebeling van het gebonden materiaal. De volgende plexiglaslijmen zijn perfect geschikt voor plexiglas of acrylglas verlijming met diverse andere materialen:

Verlijmen van plexiglas op… Geschikte lijm
Plexiglas Acryllijm, Siliconenrubber, Secondelijm, Epoxylijm
Metaal Siliconenrubber, secondelijm, epoxylijm
Steen Siliconenrubber, secondelijm, epoxylijm
Keramiek Siliconenrubber, secondelijm, epoxylijm
Hart kunststoffen Acryllijm, Siliconenrubber, Secondelijm, Epoxylijm
Rubber Secondelijm

Opgemerkt moet worden dat de in de tabel vermelde secondelijm alleen mag worden gebruikt als de gelijmde naad niet wordt blootgesteld aan hoge temperatuurschommelingen.

Met deze kennis kunnen we verder gaan om de beste lijm voor plexiglas te vinden:

Acryl lijm

Plexiglas verlijmen met secondelijm

Iedereen heeft secondelijm in huis. Het heeft niet alleen het voordeel dat het zeer snel uithardt, maar het bindt ook veel verschillende materialen permanent en zeer duurzaam. Als secondelijm moet worden gebruikt als plexiglaslijm, moet u er rekening mee houden dat het geen gap-bridging-eigenschappen heeft. De te verlijmen onderdelen moeten dus exact passen.

We hebben een secondelijmtest uitgevoerd en stellen de testwinnaar aan u voor: Loctite Professionele Vloeistof Super lijm. Dit is plexiglaslijm van een professionele sterkte die snel zal werken om een sterke en duurzame hechting te bieden. De formula is ook bestand tegen vocht, koude temperaturen en de meeste chemicaliën. Het uiterste mondstuk zorgt voor precisie en detail en moet sluiten zonder te verstoppen. Dit is de ideale heldere secondelijm voor het verlijmen van plexiglas.

LOCTITE Professional Vloeibare Super lijm
  • Professionele ingrediënten werken snel en houden sterk
  • Snel ingestelde formule is bestand tegen vocht, de meeste chemicaliën en de kou
  • Pinpoint nozzle maakt nauwkeurige toepassing mogelijk zonder te druppelen of te sijpelen

Bekijk op Amazon

PROS

  • Vocht-, koud- en chemicaliënbestendig
  • Sneldrogend
  • Droogt helder
  • Vormt een sterke en duurzame band

Aangezien de Loctite Professional Liquid Superglue slechts één nadeel heeft, maar meerdere voordelen, is het voor ons de duidelijke winnaar in onze secondelijmtest.

Toepassingsgebieden

Secondelijm is over het algemeen geschikt voor kleine en selectieve verlijmingen die geen lange levensduur van de pot vereisen. De gelijmde naad kan worden blootgesteld aan hoge belastingen zodra de lijm is uitgehard. Dit komt omdat instantlijm een zeer duurzame lijm is die ook bestand is tegen hoge belastingen. Secondelijm is alleen geschikt voor het verlijmen van plexiglas als het verlijmde gebied later niet zichtbaar is. Dit komt omdat secondelijm wit hard wordt, zodat het er erg onaantrekkelijk uit zou zien op een transparante plexiglas ruit.

Toepassing

Voordat u de instantlijm gebruikt, moet het lijmgebied worden gereinigd. U kunt isopropanol en een zachte, pluisvrije doek voor dit doel gebruiken. Vervolgens kan de lijm aan één kant worden aangebracht en kunt u de substraten samenvoegen. Indien nodig kunnen ze aan elkaar worden bevestigd, hoewel dit meestal niet nodig is met een onmiddellijke lijm.

Verlijmen van plexiglas met acryllijm

Op acryl gebaseerde lijmen moeten styreenvrij zijn en worden gekocht als MMA-lijmen. Wanneer deze op het plexiglas worden aangebracht, vormen de lijm en substraten een chemische binding met elkaar, omdat de MMA en PMMA chemisch zeer op elkaar lijken. Dit resulteert in extreem duurzame en veerkrachtige banden.

Toch is voorzichtigheid ook geboden bij dit type acrylverlijming, omdat er na het verlijmen spanningsscheuren in het materiaal kunnen ontstaan. Je moet zo stressvrij mogelijk werken. Acryllijm heeft over het algemeen nog een ander groot voordeel: het loopt vrijwel vanzelf. Op deze manier vult het de openingen tussen de substraten optimaal op en zorgt het dus voor een perfect hechtingsresultaat.

We hebben verschillende acryllijmen getest en kwamen tot de volgende conclusie: Weld-On #4 Acryl lijm. Deze lijm is speciaal geformuleerd om blozen te weerstaan, dat is wanneer witte vlekken op het oppervlak optreden. Dit product biedt een waterdunne consistentie die snel en duidelijk droogt tot een zeer sterke hechting.

WELD-ON #4 acryllijm met applicatorfles
  • Geformuleerd als een blushbestendig cement voor het verlijmen van acryl aan zichzelf
  • Creëert heldere en zeer sterke bindingen
  • Droogt snel met een lange houdbaarheid

Bekijk op Amazon

PROS

  • Blush-resistent
  • Vormt een sterke en duurzame band
  • Lange houdbaarheid
  • Snel in te stellen

TEGENS

  • Lastig te gebruiken vanwege de waterige consistentie

We geven de Acrifix een glasheldere koopaanbeveling, niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de transparantie.

Toepassingsgebieden

Vanwege de optimaal getimede levensduur van de pot, transparante uitharding en de veerkracht van de lijmnaad, is een op acryl gebaseerde lijm voor plexiglas perfect voor het verlijmen over grote oppervlakken. U kunt bijvoorbeeld een tweede plexiglas ruit op een beschadigde paneel plakken en deze op deze manier repareren. Na de juiste procedure zal de acryllijm de twee plexiglas ruiten extreem strak aan elkaar lijmen.

Toepassing

Deze lijm moet ook grondig worden gereinigd voordat u het plexiglas lijmt. Daarna kan de lijm aan één kant worden aangebracht. Voeg nu de twee substraten samen. Het is belangrijk, vooral bij het verlijmen van plexiglas aan één kant, om de substraten te fixeren. Dit is niet absoluut noodzakelijk met een secondelijm; een lijm die een langere levensduur van de pot heeft, moet echter eerst zijn kleefkracht kunnen ontwikkelen. Gedurende deze tijd kunnen de plexiglasplaten wegglijden als ze niet vastzitten.

Verlijmen van plexiglas met acryl siliconen

Acryl siliconen wordt ook gebruikt als plexiglas lijm. Het wordt aangebracht in dikke kralen in een serpentijnpatroon en minimaliseert de risico op luchtinsluitsels, vooral bij het verlijmen van acrylglas over een groot gebied. De lijmverbindingen die worden gemaakt zijn zeer sterk en helemaal niet drukgevoelig. Daarnaast is acryl siliconen een zeer UV-bestendige en weerbestendige lijm.

In onze acryl siliconen test, de J-B Weld All-Purpose RTV siliconenkit en lijm presteerde veruit het beste. Dit is een heldere siliconenkit en lijm, wat betekent dat het twee toepassingen in één product biedt. Gemakkelijk te gebruiken, dit product kan worden gebruikt door iedereen die een duurzame en duurzame band tussen hun plexiglas oppervlakken wil bereiken. In feite is deze lijm waterdicht, weerbestendig en zal hij niet barsten of krimpen, waardoor hij ideaal is voor bijna alle oppervlakken. Deze lijm blijft flexibel na uitharding, dus het is het meest geschikt voor gebieden en verbindingen met hoge stress.

J-B WELD All-Purpose RTV siliconenkit en lijm
  • Helder, sterk en weerbestendig
  • Zal niet krimpen of barsten
  • Eenvoudig in gebruik

Bekijk op Amazon

PROS

  • Twee-in-één lijm en kit
  • Vormt een taaie en duurzame band
  • Waterdicht en weerbestendig
  • Bestand tegen scheuren en krimp
  • Werkt op verschillende oppervlakken

TEGENS

  • Onderste deel van de buis gevoelig voor barsten
  • Kan niet worden opgeslagen, dus moet in één keer worden gebruikt

Om de bovenstaande redenen is Ramsauer siliconenkit de beste acryl siliconenlijm voor ons.

Toepassingsgebieden

Acryl siliconen is ideaal voor laminaire plexiglas verlijming in het bijzonder. Het voorkomt effectief dat luchtzakken zich tussen de substraten ontwikkelen, omdat de taaie lijm (mits dik aangebracht) perfect opgaat in de ondergrond. Op deze manier vult het eventuele gaten op. Het dient daarom ook als afdichtmiddel tijdens het hechtingsproces en heeft een gap-vullend effect.

Toepassing

Acrylsiliconen worden aangebracht in dikke kralen, dus moet royaal worden gebruikt om de hierboven genoemde luchtzakken te vermijden. Vooraf moeten beide substraten worden gereinigd van stof, vuil, olie en vet. Zorg er bij het aanbrengen van de lijm voor dat de lucht tussen de twee substraten kan ontsnappen naar de buitenranden bij het verbinden.

Nadat u de lijm hebt aangebracht, kunt u de substraten samenvoegen en vervolgens bevestigen. Volg het gegevensblad van de fabrikant en geef de acrylsiliconen iets meer tijd voor het uithardingsproces in plaats van te weinig.

Plexiglas lijm

Plexiglas lijmen met epoxylijm

Epoxyharslijmen werken op basis van twee componenten, een hars en een verharder, die een chemische reactie veroorzaken na het mengen. De hars hardt uit en er wordt een extreem duurzame en veerkrachtige lijmnaad gevormd, die ook bewerkt kan worden. Epoxyhars kleuren lijmen is meestal ook geen probleem. Verder kan de lijm voorzien worden van diverse additieven en vulmaterialen. Er moet echter voor worden gezorgd dat de lijm en de te verlijmen materialen compatibel zijn, zodat de kleefeigenschappen niet worden aangetast.

Epoxylijmen zijn niet alleen geschikt als u plexiglas wilt repareren, maar ook als u plexiglas op andere materialen wilt lijmen. Als u bijvoorbeeld plexiglas op hout wilt verlijmen, is de tweecomponenten epoxylijm de voorkeursmethode. Ook hier is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de verschillende coëfficiënten van thermische uitzetting, maar ook met de belasting van de gebonden gebieden. Als het gebonden gewricht elastisch en flexibel moet zijn, is het beter om een lijm op siliconenbasis in plaats van een epoxyharslijm.

Wat deze betreft, hebben we ook een epoxylijmtest gedaan en het volgende gevonden: De Araldite Rapid Strong Epoxy Lijm biedt de gebruiker niet alleen de beste prijs-prestatieverhouding, maar ook alles wat men nodig heeft voor een veilige en duurzame verlijming van verschillende materialen. Dit is een professioneel product dat een sterke en duurzame hechting biedt die bestand is tegen water, chemicaliën, impact, olie en bepaalde temperaturen.

Het zet snel en duidelijk en kan op veel verschillende materialen worden gebruikt. Deze tweedelige epoxy kan in eerste instantie moeilijk te mengen zijn, omdat de afzonderlijke buizen het moeilijker maken om de perfecte mengverhouding te bereiken. Anders dan dit, zult u het moeilijk hebben om een effectiever product te vinden.

ARALDITE Snelle sterke epoxylijm
  • Sterke en duurzame tweedelige epoxylijm
  • Zet en droogt snel
  • Multi-use applicatie

Bekijk op Amazon

PROS

  • Transparant eenmaal uitgehard
  • Snel uitharden
  • Bestand tegen water, olie, temperatuur, impact en chemicaliën
  • Vormt een duurzame en duurzame band

TEGENS

  • Moeilijk om de juiste mengverhouding te bereiken door afzonderlijke buizen

Afgezien van dit enkele nadeel, geven we de Araldite epoxylijm graag een gloeiende aanbeveling!

Toepassingsgebieden

Een tweecomponentenlijm op basis van epoxyhars is een bijzonder geschikte lijm voor acrylglas als u het acryl aan een niet-krimpend materiaal wilt hechten. Hoewel een epoxylijm soms door fabrikanten wordt beschreven als trillingsdempend en duurzaam ondanks hoge impactbelastingen, zijn acryllijmen of acrylsiliconen meer geschikt voor gebruik op krimpende en trillende werkstukken.

Toepassing

Vóór de daadwerkelijke toepassing moeten de twee componenten van de lijm met elkaar worden gemengd. Als deze in een cartridge met dubbele kamer is geleverd, is deze stap zo eenvoudig als maar kan: druk gewoon op de cartridge en leeg de gewenste hoeveelheid lijm op een geschikte basis. De twee componenten komen tot stand in de optimale mengverhouding. U kunt ook gelijke hoeveelheden van elke stof meten en ze mengen in een geschikte mengschaal.

Meng nu beide componenten met behulp van een houten spatel totdat een homogene massa is gecreëerd. Je kunt ook een mengmondstuk gebruiken, maar met de hand mengen is meestal voldoende. Opgemerkt moet worden dat een mengmondstuk voor het mengen van epoxylijmen slechts één keer kan worden gebruikt. Daarna is het onbruikbaar.

Het oppervlak van de substraten moet vrij zijn van vet, olie en vuil, evenals stofafzettingen. Na een grondige reiniging met aceton of isopropanol wordt het oppervlak licht opgeruwd en vervolgens opnieuw gereinigd. De lijm kan dan aan één kant dun worden aangebracht. Het is raadzaam om het voorbereidende werk uit te voeren voordat u de lijm mengt, omdat u slechts een korte potlevensduur heeft.

De substraten zijn nu samengevoegd. Na ongeveer een kwartier is er al een zeer goede handgeschakelde sterkte bereikt. De uiteindelijke sterkte wordt na ongeveer 24 uur bereikt. Tot die tijd moeten de substraten aan elkaar worden bevestigd.

Tips en trucs voor het lijmen van plexiglas

  • Als u een echt duurzame en stabiele lijmverbinding nodig hebt, u kunt de substraten gloeien op 158 ° Fahrenheit (70 ° Celsius) s voor en na het hechtingsproces. Deze procedure wordt met name aanbevolen voor lijmen op basis van acryl.
  • Sommige lijmen reageren op een ongewenste manier met andere materialen, vooral als het gevoelige materialen zijn. Om mogelijke oplossing van deze materialen te voorkomen, is het essentieel om ze zorgvuldig te maskeren voordat u met agressieve kleefstoffen werkt. Gelekte lijmresten die nog niet zijn gedroogd, moeten onmiddellijk na het verbinden met een pluisvrije doek of keukenpapier worden opgehaald om lelijke neuzen te voorkomen.
  • Vooral bij plexiglas is het vooraf schoonmaken enorm belangrijk, want met dit transparante materiaal zijn eventuele vuil- en stofinsluitsels zichtbaar na het hechtingsproces.
  • Bij het verlijmen van sommige materialen, een adhesiebevorderaar kan voordelig zijn.

Plexiglas lijm

Veelgestelde vragen

Kun je plexiglas op hout lijmen?

Dit is meestal zonder problemen mogelijk als u het hout licht opruwt en vervolgens het te lijmen gebied grondig reinigt. Voor grote oppervlakken, een spray lijm is geschikt, die heel dun wordt bespoten.

Kun je plexiglas lijmen met siliconen?

Het lijmen van plexiglas met siliconen is geen probleem, omdat het werkt als een goede en duurzame lijm. Zorg voor een optimale oppervlaktevoorbereiding en gebruik indien nodig een primer.

Kun je plexiglas lijmen met hete lijm?

Vooral in de doe-het-zelfsector is plexiglas verlijmen eenvoudig mogelijk met behulp van een heet lijmpistool. De gelijmde naad mag echter achteraf niet aan grote spanningen worden blootgesteld, dus de bovengenoemde lijmen, zoals een acrylaatlijm of een tweecomponentenlijm epoxyharslijm, zijn meer geschikt voor duurzame en stabiele verlijming.

Het verlijmen van plexiglas is zonder problemen mogelijk. Het belangrijkste is de juiste lijm en optimale oppervlaktevoorbereiding. Het is het beste om onze plexiglas lijmtest en gids te volgen, want dan kan niets echt go fout.