Aquariumveilige epoxy – Leer hoe u hars voor uw aquarium kunt gebruiken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Als u iets goeds voor uw vissen wilt doen en ze een beetje variatie wilt bieden, probeer dan een landschap gemaakt van polystyreen en epoxyhars in het aquarium. Met een beetje vaardigheid en de juiste epoxyhars voor uw aquarium, kunt u uw ideeën in een mum van tijd in realiteit omzetten en zelfs de onderwaterwereld beschermen tegen tekenen van slijtage. Hoe dit werkt en waar u rekening mee moet houden bij het gebruik van epoxyhars in aquaria, wordt uitgelegd in onze gids.



Toepassingen van epoxyhars in het aquarium

Epoxyhars speelt niet alleen een representatieve rol in het aquarium door te worden gebruikt voor het creëren van indrukwekkende landschappen. Het kan veel meer:

  • Epoxyhars in het aquarium sluit alle oppervlakken effectief af en maakt ze waterdicht
  • Met een combinatie van polystyreen en epoxyhars kunt u niet alleen gevarieerde landschappen creëren voor het waterleven in het aquarium, maar ook kleine grotten en rotsformaties als toevluchtsoorden op de achterwand
  • Epoxy kan ook worden gebruikt om verschillende onderdelen aan elkaar te lijmen
  • Zelfs glanzende watervallen kunnen ermee worden gemodelleerd
  • Je kunt complete oppervlakken ook erg interessant maken door grof zand, grind of kwartsstenen op de nog natte epoxyhars.

kun je epoxyhars in een aquarium doen nadat je bent uitgehard

Voordelen van afdichten met epoxyhars in aquariumbouw

  • De gezondheid van uw vissen en andere aquariumbewoners moet worden beschermd. Soms nestelen gevaarlijke bacteriën zich in het water en brengen ze de vispopulatie in gevaar. Dan moet het aquarium moeizaam worden schoongemaakt. Epoxyhars beschermt de afgedichte oppervlakken echter tegen potentiële ziekteverwekkers. Het verbetert de waterkwaliteit enorm door schadelijke invloeden weg te houden.
  • Zelfs het vocht dat normaal gesproken de ontwerpelementen na enige tijd zou aanvallen, kan effectief worden bestreden in het aquarium door af te dichten met epoxyhars. Op de juiste manier gebruikt, beschermt epoxy alle oppervlakken tegen koel nat.
  • Mos heeft geen kans tegen epoxy in het aquarium – het houdt alle oppervlakken ermee afgesloten vrij van ongewenste planten. Dit is een groot voordeel voor de eigenaar van het aquarium, omdat hij het niet uitgebreid hoeft schoon te maken.
  • Een ander voordeel is de hoge UV-bestendigheid van de epoxyhars. Vooral als uw aquarium zich in een bijzonder lichte ruimte bevindt, is het een voordeel om de oppervlakken te beschermen met een geschikt middel. Dit kan epoxy zijn, omdat het schadelijke UV-stralen weghoudt van de afgedichte oppervlakken.
  • Bovendien is epoxy niet alleen krasbestendig, maar ook slagvast en bestand tegen alle dierlijke uitwerpselen en is daarom bij uitstek geschikt om hoge belastingen te weerstaan. Het oppervlak van de geharde epoxyhars is volledig glad en kan daarom gemakkelijk worden gedesinfecteerd of gereinigd indien nodig.
  • Het laatste grote voordeel is de compatibiliteit met verschillende additieven zoals vulstoffen en kleurstoffen, omdat u met behulp hiervan de meest diverse landschappen kunt creëren zoals de gebruiker ze wil. Of u nu een gladde of een schijnbaar met mos bedekte rotswand, donkere stenen of lichte krijtrotsen of misschien zelfs een of ander beeld wilt vormen – alles is mogelijk met de juiste epoxyhars voor het aquarium, wat piepschuim en een bekwame hand.

Geschikte epoxyhars

Bijzonder terrariumharsen worden aangeboden, die perfect geschikt zijn voor het afdichten van oppervlakken. Ze zijn ook een goede keuze voor het aquarium.

Toch zijn ze veel duurder dan de gangbare lamineerharsen. Ze zijn echter volledig voldoende voor afdichting in het aquarium, omdat ze niet alleen alle positieve eigenschappen van een terrariumhars hebben, maar ook niet giftig zijn. Ze stoten geen schadelijke stoffen uit die het waterleven op enigerlei wijze kunnen schaden.

U kunt daarom gemakkelijk een in de handel verkrijgbare lamineerhars gebruiken, die met een borstel kan worden aangebracht:

LET'S RESIN Kristalheldere epoxyhars
  • Kristalheldere afwerking, goed voor allerlei doe-het-zelfprojecten
  • Bubble Free Clear Resin
  • Niet-toxisch, lage geur en hoge vergelingsbestendigheid

Bekijk op Amazon

Deze materialen in het aquarium kunnen worden verzegeld

Epoxy is in principe geschikt voor alle denkbare materialen. Echter, de user kan profiteren van epoxyhars op polystyreen bij het bouwen van een aquarium. Piepschuim kan eenvoudig worden gemodelleerd, gekleurd en vervolgens worden afgedicht met epoxyhars. De epoxyhars tast het piepschuim niet aan en behoudt zijn vorm.

Maar ook andere materialen kunnen worden afgedicht met epoxyhars. Zo is de hars ook ideaal voor het afdichten van hout. In dit geval moet u echter letten op de consistentie van de gebruikte epoxy, omdat deze verkrijgbaar is in zowel dunne als dikke versies. Uw keuze hangt af van het te verzegelen materiaal. Als dit poreus is, moet een epoxysysteem met een hoge penetratiekracht worden gekozen. Epoxyharssystemen met een gemiddelde en hoge viscositeit zijn daarentegen bijzonder geschikt voor gladde oppervlakken.

Daarnaast is epoxy in principe een allrounder, die zijn positieve eigenschappen op bijna alle materialen ontvouwt.

aquarium epoxy

Instructies voor het afdichten van objecten in het aquarium

Het afdichten van objecten met epoxyhars voor het aquarium is geen hekserij. Zelfs als u een vrij onervaren vakman bent, zult u slagen met onze stapsgewijze instructies.

Epoxyhars mengen

Eerst moet je de epoxyhars mengen volgens de bijsluiter. Zorg ervoor dat de juiste mengverhouding van hars en verharder wordt gebruikt. Als dit niet wordt waargenomen, kan de uitharding onvoldoende zijn. De hars blijft kleverig en kan zijn positieve eigenschappen niet ontwikkelen; daarnaast kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Epoxy is alleen onschadelijk als het volledig is uitgehard.

Doe de hars en verharder in een grote container en roer grondig. Indien nodig kunt u het mengsel verpotten en opnieuw roeren om een bijzonder grondig mengsel te maken. Vergeet niet om meerdere keren langs de rand en onderkant van de container te borstelen om ervoor te zorgen dat de twee componenten perfect gemengd zijn.

Na het mengen begint het zogenaamde potleven. Nu moet je snel werken, want dit is beperkt. Daarna wordt de epoxyhars uitgehard en kan deze niet verder worden verwerkt. In geval van twijfel moet je altijd alleen een beetje epoxy mengen en later, indien nodig, meer ervan. Hoe koeler de ruimte waarin je werkt, hoe langer de levensduur van de pot.

Aanbrengen met penseel

Breng nu de epoxyhars met een kwast aan op de te behandelen oppervlakken. Dit kunnen verschillende rotsformaties of objecten voor het aquarium zijn, maar ook platte structuren of een achterwand. Deze waren eerder gemodelleerd uit polystyreen en bekleed met tegels lijm om levensechte landschappen of objecten te creëren.

Zorg er bij het afdichten met epoxyhars voor dat u een dunne laag aanbrengt om lelijke klonten op het oppervlak te voorkomen. Elk gebied moet echter grondig worden gecoat met de hars om ervoor te zorgen dat het afdichtmiddel correct wordt aangebracht. Daarna volgt de uithardingsfase.

Observeer de uithardingstijd

Zodra de epoxyhars volledig is uitgehard, komen er geen schadelijke stoffen meer vrij. Het verschil tussen de droogfase en de uithardingsfase is echter belangrijk. Dat laatste duurt aanzienlijk langer. Pas als dit is waargenomen, mogen de oppervlakken die zijn afgedicht met epoxyhars in een aquarium worden gebruikt. Het is het beste om de instructies van de fabrikant te volgen.

Houd er rekening mee dat de uithardingstijd aanzienlijk kan variëren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Als u twijfelt, is het beter om de epoxyhars wat meer tijd te geven – de gezondheid van uw vis zal u dankbaar zijn.

aquariumveilige hars

Veiligheidsinstructies voor het werken met epoxyhars

Bij het werken met epoxyhars moeten wegwerphandschoenen, een ademhalingsmasker en, indien nodig, een veiligheidsbril worden gedragen. Zorg ervoor dat de werkplek voldoende geventileerd is of buiten werkt. Kleding met lange mouwen wordt ook aanbevolen. Open vuur moet ten koste van alles worden vermeden!

Mocht de hars in contact komen met uw huid, was deze dan onmiddellijk en grondig af met warm water. Raadpleeg bij contact met je slijmvliezen of je ogen direct een arts! Neem de bijsluiter mee zodat hij een idee kan krijgen van de ingrediënten.

Het ontwerp van een aquarium is niet alleen geschikt voor professionals, maar ook voor ongetrainde ambachtslieden die gewoon van modelleren houden. Uw waterbewoners zullen zeker genieten van hun nieuwe landschap met epoxyhars op piepschuim.