Top 5 Beste spuitverfprimers ( Review)

Wanneer moet je een spuitverfprimer gebruiken?

Laten we de gouden vraag beantwoorden: wanneer moet je een spuitverfprimer gebruiken?

Nou, het simpele antwoord is… wanneer je iets gaat spuiten!

Het ingewikkelder antwoord is, wanneer u de best mogelijke verfhechting wilt garanderen.



Dus laten we dit nog een beetje uitpakken, zullen we?

Waarom een primer gebruiken?

U moet altijd een primer gebruiken wanneer u een hoogwaardige afwerking van uw doe-het-zelfproject wilt maken.

Het kan gemakkelijk zijn om de priming-stap over te slaan en gewoon nog een laag verf toe te voegen om ervoor te zorgen dat het de algehele kleur heeft waar je voor gaat.

Dit zorgt echter voor meer problemen op de weg, zelfs als de verf er mooi uitziet!

Dit komt omdat het primen van uw oppervlak een glad oppervlak creëert waar de door u gekozen verf zich aan kan hechten.

Of het nu gaat om een mooi tuinmeubilair, een lamp of gewoon wat retoucheerverf op een huishoudelijk item, het primen voor het schilderen zal je werk veel, veel gemakkelijker maken.

Dit geldt vooral wanneer je werkt met iets dat geen hout is.

Als je bijvoorbeeld een oud meubelstuk dat toevallig van metaal is gemaakt een nieuwe look wilt geven, kun je gaan voor een “alles-in-één spuitverf” in de kleur van je keuze en het daar gewoon bij laten.

Een paar maanden later kunt u echter merken dat er wat chippen of schilfers plaatsvinden in de aanraakgevoelige delen van dat meubelstuk.

Vaak realiseer je je niet hoe belangrijk een primer is totdat het te laat is en je mooie verflaag binnen enkele weken begint te slijten.

Dus, als je resultaten wilt die blijvend zijn, doe het dan de eerste keer goed en prime!

Wanneer moet je Primer aanbrengen?

Deze is iets makkelijker te beantwoorden: nadat je je oppervlak goed hebt voorbereid.

Het voorbereiden van je oppervlak betekent echter verschillende dingen voor verschillende projecten.

Als u bijvoorbeeld een versleten houten bank een nieuwe look wilt geven, wilt u misschien eerst een oude, vervaagde verf afschuren. Schuren is een super belangrijke stap (hoewel je misschien in de verleiding komt om het over te slaan), vooral als de oppervlakteverf fragmentarisch en afbrokkelend is.

Schuur het af met wat schuurpapier – net genoeg om een glad oppervlak te creëren en de oude verf te verwijderen – en veeg het hout vervolgens af met een vochtige doek om ervoor te zorgen dat er geen blijven hangend stof is.

DAN (en alleen dan) is het tijd om te gaan zitten en het hout te primen.

(En als je meer wilt weten over hoe je hout op de juiste manier kunt primen, ga dan naar dit andere artikel waar ik over schreef hoeveel lagen primer te gebruiken op hout!)

Wat zijn de verschillende soorten spuitverfprimers?

Voordat u uw spuitverfprimer kiest voor uw volgende doe-het-zelfproject, is het belangrijk op te merken dat er meerdere soorten primers zijn om uit te kiezen.

Hoewel dat misschien klinkt als een no-brainer, is het erg belangrijk om een goed begrip te hebben van de sterke en zwakke punten van elk type, zodat je niet eindigt met een rommelig eindresultaat.

De primer die je kiest is als de basis voor je verfklus, dus als je ervoor wilt zorgen dat je doe-het-zelfproject zo lang mogelijk meegaat en er geweldig uitziet, beknibbel dan niet op het vinden van de beste spuitprimer voor de klus!

Primers op oliebasis

Het eerste type dat ik wil bespreken zijn de primers op oliebasis.

Deze worden al tientallen jaren beschouwd als “industriestandaard” en met goede reden.

Deze primers zijn super veelzijdig en ze werken op bijna elk oppervlak onder de zon, plus ze werken meestal voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Primers op oliebasis zijn een uitstekende keuze voor het primen van geverfd of ongeverfd hout, metalen oppervlakken en het schilderen over een bestaande verflaag. Ze zijn ook ongelooflijk in het afdichten van kaal hout en voorkomen dat tannines die vrijkomen uit het hout in je verflaag bloeden.

Dit betekent dat de primers op oliebasis u uiteindelijk helpen een hoogwaardige, duurzamere verflaag te krijgen.

Dus wat is het nadeel?

Ze ruiken! Ze zetten veel vluchtige organische stoffen (VOS) uit die in hoge concentraties schadelijk zijn voor mens en dier.

En aangezien we het hebben over spray primers hier, het is belangrijk op te merken dat je moet zijn erg voorzichtig bij het gebruik van een sprayprimer op oliebasis.

Dat betekent dat je de veiligheidsuitrusting niet kunt overslaan, zoals een masker met een ventilator, een bril en handschoenen. Je wilt NIET dat dit spul in contact komt met je huid of luchtwegen.

Dit betekent ook dat u de verfbeurt langer moet laten drogen in een goed geventileerde area (idealiter buiten) zodat die VOC’s meer tijd hebben om van het gas af te gaan voordat ze in een minder geventileerde ruimte worden geplaatst.

Primers op waterbasis (ook bekend als Latex Primers)

Primers op waterbasis, ook wel Latex Primers genoemd, zijn veelzijdig en nuttig op zichzelf.

Ze zijn veel minder broos dan primers op oliebasis, wat betekent dat ze op de lange termijn duurzamer zijn en na een tijdje een kleinere kans hebben om te chippen of te pellen.

Latex primers hebben echter hun eigen stuurhut van uitmuntendheid, en dat is toevallig het primen van zachte of poreuze oppervlakken.

Ze nemen de taart als het gaat om het primen van baksteen, gipsplaat, beton, gegalvaniseerde metalen oppervlakken en zachtere houtsoorten zoals grenen.

Ze zijn geweldig in het creëren van een glad oppervlak om mee te werken, zelfs op ruwere materialen, plus ze zijn verkrijgbaar in formules met een laag of geen VOC-gehalte, wat betekent dat ze niet hetzelfde niveau van toxiciteit en geur veroorzaken als een primer op oliebasis.

Ze zijn echter niet zo goed in het blokkeren van vlekken als een sprayprimer op oliebasis zou zijn.

Lees meer >> Hoe repareer je ongelijke spuitverf?