Beste Epoxy Primer – Gids voor het goed primen van oppervlakken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Als u een vloerbedekking vernieuwt en hiervoor epoxyhars wilt gebruiken, is een epoxyharsprimer ook aan te raden. Dit biedt verschillende voordelen. Hieronder laten we u graag zien waarom een epoxyharsprimer op beton de moeite waard is en hoe deze wordt aangebracht.



Wat is een epoxy primer?

Vloeren slijten na verloop van tijd, raken gebarsten of bevlekt. Andere tekenen van leeftijd en vermoeidheid komen ook voor. Ze kunnen bijvoorbeeld geel worden wanneer ze worden blootgesteld aan intensief zonlicht. Dan is het tijd om de vloer te repareren. Dit kan door een nieuwe verflaag aan te brengen.

Voordat u dit doet, moet u echter de vloer primen. Op de lange termijn bespaart dit u niet alleen geld, maar ook uw zenuwen, omdat priming de vloer beschermt tegen verschillende invloeden:

  • Op poreuze oppervlakken kan een primer hetzelfde effect hebben als een basiskleur voor hout. De verf blijft waar hij hoort te zijn en wordt na verloop van tijd niet opgenomen in het substraat. Hierdoor hoef je niet meerdere lagen verf aan te brengen. Het is voldoende om een solide primer in twee lagen aan te brengen, gevolgd door het daadwerkelijk aanbrengen van verf. Deze procedure is met name geschikt voor beton.
  • Verf hecht niet bijzonder goed op gladde oppervlakken. Daarom moet je hier eerst ook een primer op aanbrengen. Anders bestaat het risico op onvoldoende hechting van de vloerverf, waardoor deze na verloop van tijd ruw wordt en afsplintert. Je zult dan de vloer opnieuw moeten schilderen. De primer zorgt echter voor een langdurige hechting van de verf. Het is dus een soort medium tussen het substraat en de verflaag.

Een goede primer zorgt er dus voor dat verf beter hecht, de ondergrond minder absorberend wordt en de vloercoating een langere levensduur heeft. Een epoxyhars primer kan ook dienen als roestbescherming.

epoxy primer |

Welke substraten kunnen worden afgedicht met een epoxyharsprimer?

Verschillende soorten epoxyhars primer zijn verkrijgbaar in de handel. Sommigen van hen zijn bijzonder geschikt voor minerale substraten zoals beton en dekvloer, terwijl andere producten ook kunnen worden gebruikt voor tegels of verschillende metalen. Zorg er bij het kopen van epoxyharsprimer ook voor dat deze zowel binnen als buiten kan worden gebruikt.

Welke primer is geschikt voor epoxyhars?

Als u een vloer wilt coaten met epoxyhars, moet u ook vooraf een primer met epoxyhars aanbrengen, omdat dit het substraat zeer goed voorbereidt op de epoxyverf. Deze twee media vormen een optimale binding en beschermen uw vloer perfect tegen chemische, thermische en mechanische belasting.

Aanbeveling Spray Primer: U.S. Chemical Plastics 2K Rapid Primer Filler Grijs

U.S. Chemical Plastics 2K Rapid Primer Filler Grijs
  • Uitstekende hechting, ook op kale plaat en gegalvaniseerde oppervlakken en bestaande geschuurde verfafwerkingen
  • Universele, sneldrogende 2K-primer voor hoogwaardige autolakklussen. Ideaal voor gedeeltelijke verfklussen en spotreparaties.
  • Klaar om te spuiten – aerosol

Bekijk op Amazon

Aanbeveling glasvezel, hout, aluminium en staal: Marine-Tex RM330K

Marine-Tex Gluvit Waterdichte Epoxy Sealer
  • Gluvit barrièrelaag sluit af en beschermt rompen en dekken
  • Biedt superieure bescherming voor glasvezel, hout, aluminium en staal
  • Dicht lekkende naden en klinknagels in aluminium rompen af en lekt rond glasvezelcabines of dekken
  • Harde beschermende coating buigt met rompbewegingen om haarscheurtjes te overbruggen en af te dichten
  • Vult kleine scheuren en gaatjes

Bekijk op Amazon

Aanbeveling: Speedokote Epoxy Snelle Primer

Als primer raden we de BEKATQ 2K epoxyharsprimer BK-190EP aan. Dit biedt optimale bescherming en heeft nog vele andere voordelen:

  • Grijze kleur
  • Het wordt gebruikt als een barrière voor absorberende oppervlakken
  • De epoxyharscoating zorgt voor een slijtvast en waterbestendig oppervlak
  • De primer dient als perfecte oppervlaktevoorbereiding voor een epoxy vloerverf, maar ook als hechtingsbevorderaar voor diverse ondergronden zoals tegels, dekvloeren, beton of metaal.
  • Het is bij uitstek geschikt voor binnen- en buitengebruik
  • De epoxyharsprimer is geschikt als roestbescherming voor metaal
  • Je kunt het ook gebruiken om gaten en scheuren te vullen en mortel te binden
  • De epoxy primer is bestand tegen zware belastingen en chemicaliën; het is zelfs voedselveilig

Ondanks alle voordelen konden we geen nadeel ontdekken, daarom krijgt de BEKATEQ primer een onbeperkte aanbeveling van ons.

Speedokote Epoxy Fast Dry DTM Primer met lage voc
  • Eenvoudige 4:1 mixprimer met optionele 5-10% reductie met 0 voc reductiemiddel (SMR-0075)
  • Kan worden gebruikt als een primer en een sealer
  • Geweldige hechting op staal, aluminium, glasvezel, bodyvullers en bestaande afwerkingen
  • Legt superglad neer op 4:1 of met optioneel 5-10% 0 voc verloopstuk (SMR-0075)
  • Uitstekende hechtings- en corrosiebestendigheid

Bekijk op Amazon

Instructies voor primen met epoxyhars

Om een epoxyharsprimer op dekvloer of beton aan te brengen, moeten een paar dingen in acht worden genomen. We leggen in onze stapsgewijze instructies uit hoe je de primer het beste kunt aanbrengen.

Oppervlakte voorbereiding

De voorbereiding van het oppervlak is essentieel voordat de primer wordt aangebracht, omdat er anders een risico bestaat op onvoldoende uitdroging en dus onvolledige bescherming van het substraat. Dit moet daarom worden gereinigd van alle vuilafzettingen. Verwijder alle vet en olie die zich erop heeft gevestigd, evenals stof en ander vuil. Oude coatings moeten grondig worden opgeruwd voordat ze met de epoxyharsprimer werken om een betere hechting van de epoxy te garanderen. Daarna moet de vloer natuurlijk nog een keer schoongemaakt worden. Schilferende verf van een oude vloerbedekking moet ook grondig worden verwijderd.

Als de vloer nieuw is gegoten, moet deze eerst volledig drogen. Dit kan tot zes weken duren en moet zeker in de tijdsplanning worden meegenomen.

Ontbrekende gebieden opvullen

Na het reinigen moet het substraat worden bevrijd van alle verkeerde uitlijningen. Het moet helemaal vlak zijn. Het wordt aanbevolen om gaten en scheuren van tevoren te vullen. Let daarbij op de respectievelijke droogtijd van het vulmiddel. Dekvloer of egalisatieverbinding kan ook worden gebruikt in plaats van een afvlakmiddel.

epoxy primer sealer |

Mix epoxyhars primer

Nu kan de epoxyharsprimer voor het beton of de dekvloer worden gemengd. Hier moet u de exacte mengverhouding in acht nemen, anders bestaat het risico op onvoldoende hechting en uitharding. Anders zou de aangebrachte epoxy kleverig blijven en geen bescherming bieden voor de vloer. Raadpleeg het gegevensblad van de fabrikant voor de exacte mengverhouding.

Roer het mengsel heel voorzichtig en pot het ook een of twee keer op om een volledige menging te garanderen. Zodra de hars en verharder worden gemengd, begint de levensduur van de pot, d.w.z. de fase waarin de epoxyhars kan worden verwerkt. Er moet nu snel gewerkt worden. Als alternatief kunt u altijd slechts een beetje epoxyharsprimer mengen en dan meer indien nodig. Dit maakt de toepassing minder stressvol.

Epoxy primer aanbrengen

Gebruik een coatingroller of roller om de epoxyharsprimer op de dekvloer of het beton aan te brengen. Zorg ervoor dat je niet in te veel luchtbellen werkt. Laat de eerste laag 24 uur drogen en breng vervolgens een tweede laag aan volgens dezelfde procedure. Deze moet nu ook minimaal 24 uur drogen. Bij een omgevingstemperatuur van +20° Celsius is de coating na zeven dagen volledig belastbaar.

Veiligheidsinstructies voor het werken met epoxyhars

Bij het werken met 2K epoxyharsprimer moet de persoonlijke veiligheid gewaarborgd zijn. Draag indien mogelijk een beschermend pak. Als dit niet beschikbaar is, moet je op zijn minst letten op kleding met lange mouwen.

Adembescherming is nodig om uw slijmvliezen te beschermen tegen de ontsnappende dampen. Zorg ook voor voldoende ventilatie en bescherm je handen met wegwerphandschoenen.

Als de 2K epoxy primer in contact komt met uw ogen of slijmvliezen, zoek dan onmiddellijk na het wassen van de epoxy met warm water gedurende enkele minuten medische hulp. Neem het pakketje mee om het te laten zien.

Tips en trucs

Als de epoxyprimer op een koude plaats is bewaard, kunt u de viscositeit verhogen en zo zorgen voor een gemakkelijkere toepassing door de container enige tijd in een grote emmer lauw water te plaatsen.

De epoxy mag nooit worden opgeslagen of verwerkt in te warme en vochtige omstandigheden, omdat dit de positieve eigenschappen ervan kan aantasten. Tijdens de summer maanden, moet de epoxy primer worden bewaard op een koele en droge plaats.

Om een hoge mate van slipweerstand te bereiken, kunt u de nog vochtige primer bestrooien met kwartszand.

Een epoxyharsprimer wordt aanbevolen voor bijna alle oppervlakken, maar vooral voor oppervlakken die worden blootgesteld aan hoge belastingen. De applicatie is heel eenvoudig als u enkele basisprincipes volgt. We hopen dat we u kunnen helpen met onze gids.

wat is epoxy primer