De beste methode om een huis te schilderen met een spuitbus

Bent u op zoek naar informatie over hoe je een huis te schilderen met een spuit? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Deze gids vertelt je welke projecten geschikt zijn, wat voor gereedschap je nodig hebt, en hoe je een huisschilderproject van voorbereiding tot opruimen afrondt. Na het doorlezen bent u klaar om te schilderen.

Hoe een huis schilderen met een spuitbus

Veiligheidswaarschuwing voor het schilderen van uw huis met een spuitbus

Als u niet weet hoe u een huis met een spuitmachine moet schilderen, moet u bij uw eerste klus uiterst voorzichtig zijn en de onderstaande veiligheidstips in acht nemen.

  • Zorg ervoor dat je alleen spuit met voldoende ventilatie.
  • Bij het bedienen van spuitapparatuur moet iedereen de juiste veiligheidsmaatregelen nemen, alert blijven en opletten voor mogelijke veiligheidsrisico’s.
  • Richt het pistool nooit op uzelf of een ander persoon.
  • Draag beschermende kleding zoals handschoenen, een veiligheidsbril, goed schoeisel en stofmaskers/respirators.
  • Elke verfspuit wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing en het is raadzaam de specifieke voorzorgsmaatregelen en procedures voor uw apparaat te lezen.

Wat is een verfspuit?

Een airless verfspuit pompt verf met een druk tot 3.000 psi en kan helpen om grote schilderprojecten te versnellen. De verf zit in een emmer en wordt via een slang in het spuittoestel gezogen, zodat u niet hoeft bij te vullen. Verfspuiten brengen de verf soepel en zonder penseelstreken aan, voor een gelijkmatig uiterlijk.



Airless verfspuiten zijn er in vele maten, en hebben meestal vervangbare tips in verschillende maten en vormen die werken voor verschillende projecten en verfconsistenties. De goedkoopste modellen beginnen bij ongeveer $250 en worden online en bij bouwmarkten verkocht.

Voor welke projecten is een verfspuit goed?

Als u een huis gaat schilderen met een verfspuit, moet u niet vergeten dat spuiten niet geschikt is voor elk project. Overweeg het project dat u voltooit voordat u besluit te spuiten in plaats van een verfroller te gebruiken. De beste projecten voor verfspuiten zijn goed geventileerde, volledig dekkende projecten.

Een kamer voorbereiden voor het schilderen van een huis met een spuitmachine
Een kamer voorbereiden voor het schilderen van een huis met een spuitmachine

Aangezien alle gebieden die niet worden geschilderd, moeten worden afgeplakt/afgedekt met een zeil, moet u er rekening mee houden dat het werk dat wordt bespaard door te spuiten, verloren kan gaan aan het volledig afplakken van gebieden voor klussen die niet volledig dekken of binnenruimten omvatten.

Spuitmachines hebben in bepaalde situaties een voordeel ten opzichte van het gebruik van een roller, omdat ze meer dekking bieden, verf in kleine spleten spuiten en gemakkelijk moeilijk bereikbare plaatsen zoals plafonds kunnen bedekken.

Ideale huisschilderklussen voor een spuitmachine zijn:

  • Buitenhuis schilderen
  • Binnenplafonds, of volledige kamers met plafondprojecten, idealiter in een lege, onbewoonde ruimte

Gereedschap & Uitrusting voor het schilderen van een huis met een spuitbus

Nu u weet dat uw project geschikt is voor een spuitmachine, moet u ervoor zorgen dat u alle juiste apparatuur hebt ingesteld voordat u begint met het schilderen van uw huis met een spuitmachine.

Je hebt nodig:

  • Verfspuit
  • Verf – traditioneel zal een liter verf ongeveer 150 vierkante meter muur bedekken, maar het is beter om voorbereid te zijn op verfverlies tijdens het spuiten door 3x de hoeveelheid verf te hebben die u verwacht te gebruiken met een roller.
  • Roerstokjes
  • Dekzeilen, plastic zeilen of doeken
  • Schilderstape
  • Poetslappen
  • Verfkwasten voor bijwerken en schoonmaken
  • Verfkleding

Wanneer een huis schilderen met een spuitbus

Als je eenmaal je spullen bij elkaar hebt, is de volgende stap om de juiste dag te kiezen om te schilderen. Verfspuiters spuiten verf op afstand, dus een heldere rustige dag is noodzakelijk om buiten, of binnen als je ramen open hebt staan voor ventilatie, een schone verfklus te krijgen. Langzaam drogende verf en beits zijn een bijzonder groot risico op een winderige dag, omdat de verf grote afstanden kan afleggen en schade kan veroorzaken aan uw tuin, of het huis van uw buren.

Voorbereiding voor het schilderen van uw huis met een verfspuit

De ruimte vrijmaken

Voordat u begint moet u de ruimte die u van plan bent volledig vrijmaken. Alles binnen het bereik van de spuitmachine zal waarschijnlijk verf op zich krijgen, dus alle meubels moeten uit het gebied worden verwijderd.

Grondverf en reparatie

Zet alle kale plekken in het hout in de grondverf en krijt eventuele kieren in het hout. Alle gaten in houten bevelsiding of beschadigde bakstenen mortel moeten worden gerepareerd voordat u gaat schilderen, omdat het spuitproces kan leiden tot verdere structurele schade. De verf kan uw huis niet voor u oplappen of afdichten.

Maak het oppervlak schoon

U moet het oppervlak dat u van plan bent te schilderen volledig schoonmaken. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat de verf volledig aan het oppervlak hecht. Verwijder vuil, schimmel/meeldauw, of afbladderende oude verf. Schilderen over afgebladderde verf of schimmel kan leiden tot toekomstige rotting. Buitenoppervlakken kunnen het best worden gereinigd met een hogedrukreiniger met een reinigingsoplossing.

Maskeren en afdekken

Nadat uw schone oppervlakken zijn opgedroogd is het tijd om alle gebieden af te plakken die u niet wilt schilderen, zoals sierlijsten, ramen of andere oppervlakken. Grote gebieden zoals dekken, struiken, of paden zullen moeten worden afgedekt met beveiligde zeilen of doeken. Ga er niet van uit dat verfschilden alleen voldoende zijn om overspray tegen te gaan.

Een huis spuiten met een spuitmachine

Klaarmaken om te schilderen

Als u verf uit verschillende containers gebruikt, meng dan alles in een grotere container om een gelijkmatige kleur in uw project te garanderen. Voor de meeste projecten is het raadzaam een 5-gallon emmer te gebruiken met een deksel en een kleine opening voor de aanzuigslang. Zo droogt de verf niet uit en valt er geen vuil in.

Om uw airless spuittoestel in te stellen raden wij u aan de gebruiksaanwijzing te lezen van het specifieke spuittoestel waarin u hebt geïnvesteerd, want elk model is een beetje anders.

Uw huis schilderen met een spuitmachine

Test uw spuitmachine

Zodra u uw gereedschap en werkruimte hebt voorbereid, test u de druk van het spuittoestel. Omdat voor verschillende verfdiktes verschillende drukinstellingen nodig zijn, is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw spuitapparaat uw oppervlak gelijkmatig bedekt. Als het spuitpatroon ongelijkmatig is, verhoog dan de druk. Als het patroon ongelijkmatig blijft bij maximale druk, moet u waarschijnlijk de tip van uw spuittoestel vervangen door een grotere maat.

Omdat u nog aan het leren bent hoe u een huis met een spuitmachine moet schilderen, is het raadzaam om een paar extra oefenrondjes te doen om er zeker van te zijn dat u vertrouwen heeft in uw spuittechniek voordat u aan iets permanents begint, begin zo mogelijk met schilderen op een verborgen of minder zichtbare muur.

Zodra uw spuitmachine gelijkmatig schildert bent u klaar om uw huis te schilderen.

Hoe te spuiten

De spuitmachine moet loodrecht worden gehouden op ongeveer een voet van het oppervlak waarop u schildert. Als u te dicht bij de muur staat krijgt u druppels, te ver en u creëert een wolk van drijvende verf die nooit het oppervlak bereikt waarop u wilt schilderen.

Begin te schilderen vanaf de bovenkant van het huis en werk naar beneden. Richt de spuit op de onderkant van elke rij en beweeg uw hand in zijwaartse of op-en-neergaande bewegingen voordat u de trekker overhaalt om de verf los te laten. Zo voorkomt u vlekken. Vergeet niet de trekker los te laten om de verfstroom te stoppen terwijl u nog in beweging bent.

Hoe een verfspuit vasthouden

Bij het schilderen van uw huis met een spuitmachine moet u in zo breed mogelijke secties spuiten als u veilig kunt bereiken, maar laat geen secties drogen voordat u aan de volgende sectie begint, anders komt uw verfwerk er vlekkerig uit. Tijdens het schilderen is het aan te raden om de secties voor ongeveer 50% te overlappen, zodat uw verflagen gelijkmatig blijven.

Steekproefsgewijs controleren en repareren

Als je druppels hebt, gebruik dan een borstel om ze te egaliseren voordat je verder gaat. Vergeet niet dat fouten moeten worden gecorrigeerd voordat de verf droogt. Aan het einde van de klus moet u alle fouten nog eens nalopen en borstelen.

Een verfkwast gebruiken om bij te werken na het schilderen van een huis met een spuitbus
Een verfkwast gebruiken om bij te werken na het schilderen van een huis met een spuitbus

Opruimen na het schilderen van uw huis met een spuitbus

De omgeving opruimen

Laat de verf volledig drogen voordat u de tape van afgedekte gebieden, dekzeilen en lakens van beschermde oppervlakken verwijdert en alles weer op zijn oorspronkelijke plaats terugzet. De enige manier om schone lijnen te krijgen van afgeplakte gebieden is te wachten tot de verf 100% droog is.

Uw spuitmachine schoonmaken

Uw verfspuit moet na elk gebruik worden schoongemaakt. Pomp verf die in de verfspuit achterblijft niet in de lucht, maar pomp het in de slang terug in de verfemmer. Dit is goed voor zowel het milieu, de kosten van uw project en uw spuittoestel.

Elk spuitapparaat zal zijn eigen instructies hebben, maar het schoonmaken van het spuitapparaat is essentieel om te voorkomen dat de verf het apparaat verstopt. Als u aan een meerdaags project werkt, kunt u de spuitmachine het beste aan het eind van elke dag schoonmaken.

Nu weet u hoe u een huis moet schilderen met een spuitmachine

Nu je weet hoe je een huis moet schilderen met een spuitmachine ben je klaar om allerlei projecten aan te pakken. Van renovaties tot moeilijk bereikbare reparaties, dit handige apparaat bespaart u tijd en moeite. Zorg er alleen voor dat je de instructies volgt, en pas op voor rommel.

Voor meer informatie over de beste soorten verfspuiten op de markt, bekijk ons bericht over De beste verfspuit voor elk thuis schilderproject.

Bekijk onze Buitenschilderwerk pagina voor nog meer informatie over buitenschilderwerk, verf en producten.