Hoe stucwerk te schilderen: Een doe-het-zelf gids

Er is niet te ontkennen dat exterieur stucwerk geeft een huis een stijlvolle en stijlvolle look geen andere siding kan evenaren. Maar zoals alle afwerkingen verliest het na verloop van tijd zijn mooie uiterlijk door dagelijkse slijtage.

Nu, je zou je huis kunnen laten “overspuiten”, wat betekent dat je nog een laag stucwerk toevoegt aan het bestaande oppervlak van je huis. Het is echter veel goedkoper en gemakkelijker om het gewoon opnieuw te schilderen. Je hoeft alleen maar te leren hoe je stucwerk moet schilderen.

Hoe stucwerk te schilderen: Een doe-het-zelf gids 1

Gelukkig, dit werk is zeker in de DIY ballpark en niet moeilijker dan het schilderen van een huis met een ander type siding, zoals hout.



Hieronder hebben we een stap-voor-stap gids samengesteld om je te laten zien hoe je stucwerk kunt schilderen.

Gereedschap en materiaal voor het schilderen van stucwerk

Hieronder hebben we de gereedschappen en materialen opgesomd die je nodig hebt om stucwerk te schilderen.

Gereedschap

Materialen

De beste buitenverven voor stucwerk

Hoe stucwerk te schilderen: stap voor stap

Zodra u uw gereedschap en materialen hebt verzameld, bent u klaar om te beginnen met het schilderen van uw stucwerk.

Stap 1: Inspecteer het stucwerk

Voordat u uw stucwerk schildert, moet u de staat ervan controleren. Ziet u scheurtjes? Als je een paar haarscheurtjes hebt gevonden, maak je dan geen zorgen, dit is volkomen normaal. De verf zal deze voor u opvullen. In de hoeken van deuren en ramen kunt u enkele spanningsscheuren vinden die naar de grond toe lopen. Dit komt ook vaak voor. Dit soort scheuren ontstaat na verloop van tijd als uw huis inklinkt en is gemakkelijk te repareren.

Controleer echter op andere tekenen van schade, zoals grote stukken stucwerk die ontbreken, horizontale scheuren, of vreemde verkleuringen. Dit kan een teken zijn van meer ernstige problemen zoals vochtopbouw achter uw stucwerk.

Als u bewijs van deze problemen ziet, moet u uw schilderproject uitstellen en een stucadoor bellen om de hoofdoorzaken te beoordelen en oplossingen aan te dragen. Anders zal uw nieuwe verfbeurt niet lang standhouden tegen de aantasting die al aan de gang is.

Stap 2: Was het stucwerk onder druk

Net als bij elk schilderproject moet u het oppervlak reinigen voordat u uw stucwerk gaat schilderen. U moet alle puin en vuil verwijderen voordat u gaat schilderen, en hogedrukreiniging is de snelste en meest efficiënte manier om dit te doen.

U kunt zelfs een hogedrukreiniger huren als u er geen wilt kopen. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen zeer nauwkeurig volgt en altijd een veiligheidsbril draagt. Het is aanbevolen om de hogedrukreiniger in te stellen tussen 1.500 en 2.500 PSI (pounds per square inch).

Wanneer u leert hoe u stucwerk moet schilderen, wilt u altijd de laagste drukinstelling op uw hogedrukreiniger gebruiken die de klus zal klaren. Test eerst een klein gedeelte voordat u overgaat op het hele huis om er zeker van te zijn dat de druk niet hoog genoeg is om uw stucwerk af te breken.

Als u reinigingsmiddel wilt gebruiken, raden wij u aan een milde, milieuvriendelijke variant te gebruiken. Als je je niet op je gemak voelt met een hogedrukreiniger, kun je altijd een vakman inhuren om dit deel voor je rekening te nemen. Zodra uw huis is gewassen, moet u het volledig laten drogen voordat u uw stucwerk schildert.

Stap 3: Bereid het stucwerk voor

Om uw stucwerk voor te bereiden, begint u met het repareren van alle kleine gaatjes en scheurtjes die u kunt vinden met acrylkit voor buiten. Als u grotere scheuren of delen met grotere schade ontdekt, kunt u deze misschien repareren met een stucpleister.

Beschadigd stucwerk repareren met stucpleister
Beschadigd stucwerk repareren met stucpleister

Als uw stucwerk eerder is geschilderd en u merkt dat de verf op bepaalde plekken is afgeschilferd, kunt u de randen van deze plekken licht wegschuren met schuurpapier met korrel 80 of 100 om de losse verf te verwijderen.

Kit rond uw deur- en raambekleding met polyurethaan kit. Het is iets moeilijker te gebruiken dan acryl, maar polyurethaan levert de beste waterdichtheid.

Stap 4: Kies de verf

Nu, voor de meeste stucwerk projecten, adviseren de professionals acryl latex verf met een vlakke glans. Dit is vaak een goede keuze omdat stucwerk poreus is, en de verf laat het ademen. Plus, Acryl latex is heel gemakkelijk aan te brengen, en u kunt het schoonmaken met alleen water.

U kunt echter ook kiezen voor een van de twee andere opties, zoals metselwerk of elastomeerverf.

Muurverf

Muurverven zijn speciaal ontworpen om te hechten aan materialen zoals beton, sintelblokken, gemetselde ondergronden en stucwerk. Deze verven zijn zeer duurzaam en zijn meer vocht- en schimmelbestendig dan acrylverven. Maar, ze bieden minder keuzes als het gaat om kleuren en veel lagere dekking dan acrylverven. Dus Metselwerk verf is een goede keuze als je meer geïnteresseerd bent in praktisch nut dan leuke kleuren voor het schilderen van uw stucwerk.

Elastomere verf

Elastomeerverf is een verf op basis van rubber die je in vloeibare vorm aanbrengt en die later opdroogt tot een laag vast rubber. Dit is uw verf als u op zoek bent naar de allerbeste waterbestendigheid. De dikke formule verbergt haarscheurtjes, maar deze verf is niet verkrijgbaar in dezelfde levendige kleuren als acrylverf.

Bovendien kan het tot 72 uur duren voor ze volledig droog zijn. Een ander probleem is dat elastomere verf moeite kan hebben met het hechten aan stucwerk, vooral als het stucwerk al verschillende eerdere verflagen heeft. Science elastomeric is de zwaarste van de drie verven. Door zijn gewicht kan hij oudere verf van het stucwerk doen wegtrekken.

Stap 5: Het stucwerk voorstrijken (indien nodig)

Als dit de allereerste keer is dat u uw stucwerk schildert, dan moet u het zeker eerst voorstrijken met een acryl latex blokvuller. Omdat stucwerk zeer absorberend is, zal de acryl latex blokvuller direct in de poriën van het stucwerk trekken, zodat u de dekking van uw aflak kunt maximaliseren.

Grondverf aanbrengen voor het schilderen van stucwerk
Grondverf aanbrengen voor het schilderen van stucwerk

Sommige verven zijn twee-in-één met een in de verf ingebouwde primer. Hiermee kunt u de klus sneller klaren.

Stap 6: Breng de verf aan

Om te beginnen met het schilderen van uw stucwerk, begint u rond de deuren, ramen en andere sierlijsten met een kwast. Rol vervolgens het stucwerk op met behulp van een roller met een dikke punt. Begin aan de bovenkant en werk gestaag in kleine stukjes zodat u een natte rand houdt.

Hoe stucwerk schilderen met een verfroller
Hoe stucwerk schilderen met een verfroller

Een andere methode voor het schilderen van uw stucwerk is het gebruik van verf in blik via een airless spuit. Als uw stucwerk veel structuur heeft, kunt u er met een roller overheen gaan nadat u uw spuitbus hebt gebruikt. Deze techniek wordt “terugrollen” genoemd.

Als je je stucwerk in de grondverf hebt gezet, heb je waarschijnlijk maar één aflak nodig. Zonder grondverf kunt u het beste minstens twee lagen aanbrengen. Volg zorgvuldig de aanwijzingen op het verfblik, want die vertellen u de ideale temperaturen en weersomstandigheden voor het aanbrengen van de verf, en hoe lang u moet wachten voordat u een tweede laag aanbrengt.

Onderhoudstips voor na het schilderen van uw stucwerk

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw DIY Stucco buitenschilderproject een succes wordt, is door routineonderhoud aan uw stucwerk te plegen. Zo voorkomt u vervelende verrassingen zoals het vinden van vocht achter uw stucwerk en tijdrovende scheuren die u moet vullen voordat u gaat schilderen. Dus na het leren hoe stucwerk te schilderen, maak een nieuwe gewoonte om de buitenkant van uw huis een keer per maand te inspecteren op scheuren en chips. Dit kan veel tijd en geld besparen op de lange termijn.

Het is een goed idee om uw stucwerk aan de buitenkant minstens elk jaar te inspecteren, op zoek naar probleemgebieden zoals afbladderende verf en afbladderende of overmatige barsten. Dergelijke indicatoren kunnen tekenen zijn van zettingsproblemen of vocht, waarvoor waarschijnlijk een vakman moet worden ingeschakeld. U kunt ook haarscheurtjes met verf bijwerken om te voorkomen dat ze groter worden.

Hier zijn een paar andere nuttige tips waarmee u uw stucwerk in topconditie kunt houden.

Regelmatig schoonmaken

Net als elk ander exterieur kan stucwerk vrij gemakkelijk vuil worden. Het kan vuil verzamelen als gevolg van buitenelementen, waardoor uw huis er vuil uit kan zien. Houd er ook rekening mee dat stucwerk een poreus materiaal is, wat betekent dat het gemakkelijk vlekken kan absorberen. Hierdoor is het een goed idee om uw stucwerk regelmatig schoon te maken.

Nu, voor dit, u misschien niet een elektrische wasmachine nodig. U kunt waarschijnlijk uw tuinslang gebruiken om uw stucwerk in het algemeen schoon te houden, maar het zou belangrijk zijn om regelmatig te wassen. Maar, als de tuinslang het werk niet doet, moet u misschien de zaken opvoeren met een hogedrukreiniger.

Stucwerk onder druk wassen voor het schilderen
Stucwerk onder druk wassen voor het schilderen

Routineverzegeling

Omdat stucwerk gemaakt is met een poreus materiaal, heeft het bescherming nodig tegen het binnendringen van vocht. Voor dit doel is het gebruikelijk voor velen om een metselwerk sealer verf die zal doordringen in het stucwerk, het voorkomen van vocht uit het krijgen van door. Hoewel u maar één keer hoeft te gebruiken, moet u in het begin de verzegeling om de vijf jaar of zo opnieuw aanbrengen om uw stucwerk te blijven beschermen.

Elastomere Coating

Zoals we eerder hebben besproken, is elastomere verf de beste bescherming voor uw stucwerk. U kunt een coating aanbrengen op plaatsen waar u scheuren hebt gevonden die acrylverf niet zal verbergen. En omdat het een rubberen verf is, heeft Elastomeric ook het voordeel dat het uitrekt als er een scheur ontstaat, zodat deze onder de afdichting blijft. Zo kan er geen water in deze scheuren komen om in uw stucwerk te komen. Dit soort afdichtingen gaan meestal tien jaar of langer mee.

U kunt een elastomeerlaag gebruiken om te beschermen en een acryllaag eroverheen voor decoratie. Als u voor die route kiest, wilt u misschien een paar lagen oudere verf wegschuren voordat u de coating aanbrengt om afbladderproblemen met de zware verf te voorkomen.

Tijdig repareren

Stucwerk is zeer stevig en duurzaam, maar het kan in de loop der jaren toch gevoelig zijn voor chips, scheuren en gaten. Deze gebreken doen niet alleen afbreuk aan de aantrekkelijkheid van uw huis, maar kunnen uiteindelijk ook de sterkte van uw stucwerk aan de buitenkant aantasten.

Bovendien, wanneer vocht zich opbouwt achter uw stucwerk, is het de perfecte plaats voor schimmel om te groeien. Schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor de bewoners van een huis. Ook kunnen scheuren een manier zijn voor ongedierte zoals insecten om uw huis binnen te komen.

Als u een scheur in uw stucwerk ziet, geef het dan geen tijd om groter te worden. Pak het probleem meteen aan en repareer het voordat het later tot een duurder probleem leidt.

Als de chip of scheur klein is, kunt u hem zelf repareren met de juiste materialen, zoals acryl- of polyurethaan kit, metselwerk, of elastomere verf. Maar, nogmaals, voor scheuren die te groot lijken voor deze methoden om te werken, raadpleeg altijd een vertrouwde professional voor advies.

Schilderen van stucwerk

Hoe te schilderen stucwerk: De Bottom Line

Zoals u kunt zien, als het gaat om het leren hoe om stucwerk te schilderen, het proces is niet verschrikkelijk ingewikkeld. Net als elke gevelbekleding, wilt u ervoor zorgen dat u een goede primer (indien nodig) toe te passen op uw stucwerk om uw verf een veilige hechting. Maar eerst, zorg ervoor dat u problemen zoals gaten en scheuren met behulp van de juiste materialen.

Zorg er ook voor dat u uw weersvoorspelling controleert voordat u begint. Niets is erger dan regen of andere omstandigheden die al uw harde werk verpesten. Wij hopen dat deze gids u helpt bij uw doe-het-zelf project. Blijf veilig en volg altijd zorgvuldig de aanwijzingen voor elk materiaal dat u in uw huis aanbrengt.

Bekijk ons bericht over de beste buitenverven voor stucwerk.

Bekijk onze pagina Buitenschilderwerk voor nog meer informatie over buitenschilderwerk, verf en producten.