Beste lijm voor rubber – De juiste rubberlijm kiezen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Sommige gebruikers zullen zich afvragen waar ze een rubberlijm voor zouden kunnen gebruiken, omdat rubberverlijming nog steeds niet gebruikelijk is. Maar al te vaak worden objecten weggegooid en nieuw gekocht in plaats van gerepareerd. Maar dit werk is helemaal geen probleem als u de juiste lijm voor uw toepassing heeft. In onze lijmgids laten we u kennismaken met rubberlijm en beschrijven we hoe u rubber op rubber of rubber op latex kunt lijmen – en zo zelfs schijnbaar moeilijke reparaties heel gemakkelijk kunt maken.



De verschillende soorten rubber verkennen

Tegenwoordig is rubber een alledaags materiaal uit de groep elastomeren dat overal te vinden is. Vanwege de positieve materiaaleigenschappen wordt het niet alleen gebruikt in huishoudens, maar ook in de industrie. Het rubberen materiaal kan worden gebruikt voor de volgende diverse items.

  • Schoenen, bijvoorbeeld rubberen laarzen
  • Andere soorten kleding
  • Trillingsdemper
  • Rollen
  • Afdichtingsringen, zogenaamde O-ringen
  • Autobanden

Tegenwoordig wordt rubber geproduceerd uit gesynthetiseerd rubber in een proces dat bekend staat als vulkanisatie. Zwavel wordt onder hoge druk en met behulp van grote hitte aan het rubber toegevoegd, waardoor het materiaal dwars gaat. Dit maakt het rubber zeer elastisch en heeft veel zeer positieve eigenschappen.

De uitvinder van dit proces was Charles Goodyear in 1839.

Waar worden verschillende soorten rubber voor gebruikt?

Er zijn verschillende vormen van rubber die voor al deze verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Sommige vormen van rubber, zoals siliconen, natuurlijke en polyurethaan rubber komen vaker voor. Dit zijn de soorten rubber die vaak worden gebruikt in ons dagelijks leven. Binnen deze verschillende soorten rubber zijn er twee hoofdsubcategorieën, zacht rubber en hard rubber.

Beste bandenrubberlijm beschikbaar

Zacht rubber is zeer elastisch en bevat een zwavelgehalte dat varieert tussen de vijf en tien procent. Hard rubber daarentegen heeft deze elastische eigenschappen niet en bevat aanzienlijk meer zwavel, variërend tussen 30 en 50%. Deze twee rubbers zijn de twee uitersten van het grade spectrum, omdat er veel verschillende gemengde vormen zijn. Deze vormen omvatten Elaste, Buna, Santopreen en schuimrubber. Schuimrubber is de meest bekende vorm voor gepassioneerde hobbyisten.

  • Siliconen rubber heeft een hoge hittebestendigheid, waardoor het populair is voor gebruik in kook- en ovenapparatuur, protheses en andere medische objecten en mechanische items zoals pakkingen.
  • Natuurrubber wordt ook gebruikt voor mechanische items zoals pakkingen, bevestigingen en afdichtingen.
  • Butylrubber is een van de meer elastische rubbers en wordt het meest gebruikt in binnenbanden, stoppers en afdichtingen.
  • EPDM rubber wordt meestal gebruikt in afdichtingen en slangen.
  • Nitril rubber is een van de meest voorkomende rubbers, meestal te vinden in printrollen, slangen, transportbanden en pakkingen.

De eigenschappen van een perfecte rubberlijm

De optimale rubberlijm is niet zo gemakkelijk te vinden als u belang hecht aan een bijzonder duurzame lijmverbinding. Dit moet perfect afgestemd zijn op de rubbersamenstelling en het beoogde gebruik. Toch zijn veel soorten lijmen over het algemeen geschikt voor een stevige hechting en is het assortiment beschikbare rubberlijmen breed. Tweecomponentenlijmen zijn bijzonder geschikt, evenals secondelijmen voor de meeste soorten rubber. Deze twee soorten lijm zijn ook zeer geschikt voor het verlijmen van rubber aan andere materialen. Als u bijvoorbeeld een rubberen mat op hout wilt lijmen, kunt u een van de bovengenoemde lijmen gebruiken.

Beste rubberlijm met schoenzool

Veelzijdigheid

Veel materialen kunnen al worden verlijmd met een in de handel verkrijgbare universele lijm; deze verbindingen zijn echter vaak niet zo stabiel als die gemaakt met een speciale rubberlijm. Afgezien daarvan bevatten ze oplosmiddelen. Om deze reden moet bij het verlijmen rekening worden gehouden met de flash-off tijd. Ze zijn ook verkrijgbaar als spuitbare aerosollijmen. Er zijn ook zogenaamde hotmeltlijmen, die verkrijgbaar zijn als low melts of hotmelts. Deze kunnen worden gebruikt om veel materialen aan elkaar te lijmen; ze zijn ook geschikt als je bijvoorbeeld latex wilt verlijmen. Ze zijn ook geschikt als je rubber op metaal wilt verlijmen.

Ten slotte kunt u ook dispersielijmen aanbrengen op diverse materialen. Deze zijn water- en temperatuurbestendig en bieden ook zeer goede kleefeigenschappen.

Adhesie

Sterke hechting is een van de belangrijkste eigenschappen om te overwegen bij het kiezen van de perfecte rubberlijm. De meeste rubberen items zijn flexibel, zoals de zolen van schoenen of rubberen slangen, dus uw lijm moet sterk genoeg zijn om te buigen en te buigen zonder te breken of te barsten. cyanoacrylaat, of super lijm, is een van de sterkste opties voor het verlijmen van rubber. Deze lijm zal binnen enkele seconden uitharden en slechts een kleine hoeveelheid is perfect voor het stevig verlijmen van veel verschillende soorten rubber. De beste rubberlijmen moeten ook een bepaald niveau van weerstand hebben tegen weersinvloeden, hitte en water.

Nieuwe epoxy rubber lijmlijm

Uithardingstijd

De uithardingstijd is ook een essentiële overweging voor rubberlijmen. Sommige lijmen zetten heel snel uit, zoals secondelijm, wat een geweldige manier kan zijn om heel snel te vertellen of de binding duurzaam en sterk is. Anderen zullen iets langer nodig hebben om in te stellen.

De rubberlijm die u kiest, is afhankelijk van de urgentie van uw project.

Elasticiteit

De elasticiteit die u nodig heeft voor uw rubberlijm hangt ook af van het project dat u wilt voltooien. Als u iets als een slang of een rubberen opblaasbare boot moet repareren, hebt u lijm nodig die kan buigen zonder te scheuren. Wat elasticiteit betreft, moet u letten op het zwavelgehalte van de rubberlijm. Hoe hoger het zwavelgehalte, hoe minder elastisch de rubberlijm is.

Beste secondelijmlijm voor rubberen schoenzolen

Samenvattend kan worden gezegd dat een vaste lijm voor rubberverlijming de volgende eigenschappen moet hebben:

  • Hoge kleefeigenschappen
  • Afdichtingsfunctie
  • Rubberlijm moet elastisch en flexibel zijn en dus een goed aanpassingsvermogen hebben aan alle soorten gaten, scheuren of openingen
  • Hoge weerstand tegen mechanische invloeden
  • Hoge weerstand tegen verwering

De verschillende soorten rubberlijmen

Er zijn veel verschillende soorten rubberlijm beschikbaar en er zijn er drie die het meest worden gebruikt. Deze drie rubberlijmen zijn cyanoacrylaat, lijmen op siliconenbasis en tweedelige structurele acryllijmen. We bekijken elk van deze in een beetje meer diepte hieronder.

Top Rubber TPE Lijm Lijm

Siliconen rubberen lijmen

Als u op zoek bent naar een zeer flexibele en elastische rubberlijm, dan is lijm op siliconenbasis misschien de perfecte optie. Zeer flexibel na uitharding, siliconen rubberlijmen zijn bestand tegen vocht, hitte en veel chemicaliën wanneer ze zijn ingesteld. Afhankelijk van uw behoeften kunnen bepaalde lijmen op siliconenbasis u zelfs geleidbaarheid en isolatie voor elektriciteit geven. Je kunt siliconenrubberlijmen krijgen met één deel, of in twee delen zoals een epoxy. Hoewel de tweedelige opties iets meer werk vereisen, zijn ze mogelijk duurzamer en kunnen ze sneller genezen.

Vaak moeten tweedelige rubberlijmen ook worden uitgehard onder UV-lampen, terwijl eendelige opties uitharden bij kamertemperatuur.

Cyanoacrylaat rubberlijmen

Ook bekend als superlijm, zijn deze lijmen geschikt voor bijna elke rubbertoepassing. Niet alleen dit, maar superlijm is een van de meest veelzijdige opties die er zijn, ook geschikt voor veel verschillende oppervlakken, zoals metaal en plastic. Het belangrijkste ingrediënt in de meeste cyanoacrylaatlijmen is een acrylhars die na uitharding in plastic verandert. Het uitharden van superlijmlijmlijmen vereist wel vocht, maar de ogenblikkelijke hechting is sterk en zeer stijf. We raden niet aan om dit type lijm te gebruiken op rubberprojecten die flexibiliteit vereisen.

Top Epoxy Rubber Lijm Optie

Structurele acryl rubberlijmen

Epoxy lijmen zijn geweldig voor het snel uitharden van rubberen hechting. Als u rubber of enkele van de meer lastige kunststoffen zoals PTFE of polypropyleen moet verlijmen, dan zijn deze tweedelige epoxylijmen ideaal. In vergelijking met eendelige lijmen zijn deze epoxylijmen langer houdbaar.

Ze drogen ook iets langzamer dan secondelijmen, zodat je uitlijning indien nodig kan worden aangepast.

Een samenvatting van de verschillende rubberlijmen

In de onderstaande tabel vindt u een korte samenvatting van alle details die we zojuist hebben besproken over deze drie soorten rubberlijm. U kunt dit gebruiken om te kiezen welke lijm het beste is voor uw unieke rubberverlijmingsproject.

Lijm Buigzaam Eendelig Geschikt voor verschillende oppervlakken Duurzaam
Silicone
Cyanoacrylaat
Structureel Acrylaat

Beste rubberlijm voor bijna alle soorten rubber is secondelijm

Als u op zoek bent naar een alternatief voor rubberlijm, moet u op zoek naar een universele lijm of, nog beter, een secondelijm. Secondelijm dankt zijn naam aan zijn extreem korte uithardingstijd. Het is ook heel gemakkelijk te hanteren. Het wordt meestal geleverd in een praktische buis en kan met uiterste nauwkeurigheid worden aangebracht. Je kunt rubber dus perfect lijmen met secondelijm.

Secondelijmlijm voor rubber

Het voordeel van de zeer korte potlevensduur van secondelijm is echter ook een nadeel: het is niet geschikt voor het lijmen van grote oppervlakken. Als u echter slechts een kleine hoeveelheid lijm wilt aanbrengen, kunt u secondelijm gebruiken.

Onze aanbeveling: GORILLA Super Glue

Onze aanbeveling op dit punt is de Gorilla Super lijm Ultra Gel. Het is verkrijgbaar in verschillende buismaten en biedt vele voordelen. Als u rubber met secondelijm wilt plakken, kunt u deze tip volgen: als de lijm niet perfect hecht, kunt u het te verlijmen oppervlak enigszins opruwen. Daarna moeten de te lijmen onderdelen worden bevestigd. Gorilla Super Glue is geschikt voor huishoudelijk gebruik en kleine reparaties, evenals voor permanente verlijming.

GORILLA Super Lijm Gel
  • No-run control gel formule die geweldig is voor gebruik op verticale oppervlakken
  • Veelzijdige lijm met een anti-klompendop om uitdroging te voorkomen
  • Speciaal geformuleerd voor verhoogde slagvastheid en sterkte

Bekijk op Amazon

PROS

  • Extreem sterke kleefeigenschappen
  • Hoge flexibiliteit door de toevoeging van microrubberdeeltjes
  • Onbreekbare en schokbestendige verlijmingen zijn mogelijk
  • Trillingsdemping en dus zeer zacht voor het materiaal
  • Waterdicht en bestand tegen weersomstandigheden; daarom perfect geschikt voor buitengebruik
  • De consistentie van de gel zorgt voor een perfecte toepassing zonder druppels en neuzen
  • Makkelijk in gebruik en dus ook geschikt voor onervaren vakmensen
  • Perfect voor het verlijmen van verschillende materialen aan elkaar
  • Ook geschikt voor poreuze materialen zoals hout en leer
  • Oplosmiddelvrij

TEGENS

  • De dampen kunnen de slijmvliezen irriteren, zodat veiligheidsbescherming in de vorm van een veiligheidsbril en een ademhalingsmasker essentieel is.
  • De droogtijd voor verschillende materialen kan veel langer zijn dan aangegeven; dit lijkt vooral het geval te zijn bij harde kunststoffen

Epoxy rubberlijm voor hard rubber

Als u een echt sterke en duurzame band tussen twee verschillende materialen wilt bereiken, moet u een tweecomponentenlijm gebruiken. Dit bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit twee componenten die alleen met elkaar reageren als ze gemengd zijn. Dan begint de verwerkingsfase, ook wel pot-life genoemd. Na deze fase wordt de lijm volledig uitgehard en bindt de twee materialen uiterst duurzaam en permanent.

rubber lijm

Onze aanbeveling: GORILLA 2 Component Adhesive

Zeker als je bijvoorbeeld een rubberen mat op hout of rubber op metaal wilt lijmen, is een tweecomponentenlijm de beste keuze. De tweecomponentenlijm is perfect geschikt voor alle rubbertoepassingen. De verlijmingen zijn permanent en praktisch niet detecteerbaar. De epoxylijm is weers-, temperatuur- en waterbestendig. Het kan ook mechanisch worden verwerkt en geverfd als het eenmaal is uitgehard. U kunt deze epoxyrubberlijm gebruiken om rubber te verlijmen aan een reeks verschillende materialen, waaronder glas, metalen, hout en kunststoffen.

GORILLA 2-delige epoxy
  • Sterke, permanente, snelle en gap-vullende epoxylijm
  • Hardt snel uit, droogt, helder en is geweldig voor toepassing op meerdere oppervlakken
  • Voor zware reparaties die een duurzame hechting en oplosmiddelbestendigheid vereisen

Bekijk op Amazon

PROS

  • De levering wordt uitgevoerd in een cartridge met dubbele kamer
  • De lijm is ontworpen voor zeer hoge belastingen
  • De potlevensduur van negentig minuten is bijzonder lang
  • De lijm, eenmaal uitgehard, is weers-, temperatuur- en waterbestendig
  • Het kan mechanisch worden verwerkt en overschilderd na uitharding
  • Geschikt voor veel verschillende materialen

TEGENS

  • De uithardingstijd van twaalf uur bij kamertemperatuur is relatief lang
  • In sommige gevallen kan een cartridge halfvol of minder zijn

Toepassingsgebieden voor rubberverlijming

Er zijn veel unieke toepassingen voor rubberverlijming, niet alleen in de industrie, maar ook in elk huishouden. De beste rubberlijmen zijn elastisch, zodat ze scheuren en openingen perfect kunnen verlijmen en afdichten zonder te scheuren en te breken. Hierdoor kan de gebruiker de rubberlijm ook gebruiken voor de reparatie van beschadigde rubberen voorwerpen. Het biedt een hoog niveau van bescherming tegen invloeden van buitenaf. Enkele van de objecten die u rubberlijm kunt gebruiken, staan hieronder vermeld.

  • Rubberen banden
  • Schoenzolen
  • Rubberen ballen
  • Slangen
  • Opblaasbare boten

[/su_list]

Vooral opblaasbare boten en slangen profiteren van de temperatuur en waterbestendigheid van de rubberlijm. Het is zelfs mogelijk om accessoiretassen aan de rubberboot te bevestigen, zodat verschillende items die nodig zijn tijdens de reis binnen handbereik zijn.

beste lijm voor rubber

De lijm is echter niet alleen geschikt om objecten snel en eenvoudig te repareren of te bevestigen. Rubberlijm verbindt verschillende materialen optimaal met elkaar. Het wordt ook gebruikt voor handwerk met verschillende materialen. Vooral het werk met schuimrubber wordt heel gemakkelijk gemaakt door de rubberlijm. U kunt ook veel rubberlijmen gebruiken om rubber effectief te verlijmen aan een reeks verschillende materialen, waaronder plastic, glas en metaal.

Zelfs verschillende materialen kunnen optimaal met elkaar worden verbonden met de rubberlijm. Rubberlijm is perfect geschikt voor het maken van modellen, omdat het niet alleen met uiterste nauwkeurigheid kan worden aangebracht, maar ook de verschillende materialen die worden gebruikt bij het maken van modellen optimaal en vooral permanent bindt.

Rubberlijm functioneert ook perfect als TPE-lijm. Dit klinkt triviaal, maar het binden van thermoplastische elastomeren is een uitdaging op zich. Dit komt omdat het oppervlak van TPE energiezuinig is en daarom erg moeilijk aan elkaar te binden. Rubberlijm heeft echter zulke goede bevochtigingseigenschappen dat het ook heel goed als TPE-lijm kan worden gebruikt.

Een stapsgewijze handleiding voor het lijmen van rubber

Rubberen verlijming is niet moeilijk en kan zelfs door onervaren vakmensen worden uitgevoerd. Allereerst moet worden gezegd dat de rubberlijm moet worden getest op een klein, onopvallend gebied van de materialen om erachter te komen of het echt geschikt is. Zoals reeds opgemerkt, zijn de kleefeigenschappen van de lijm gerelateerd aan de materiaalsamenstelling van de te verlijmen materialen. Als de rubberlijm geschikt is, kunt u deze op het hele oppervlak aanbrengen.

Secondelijm voor TPE Glue Rubber Adhesive

Voorbereiding

  • De optimale rubberlijm moet overeenkomen met de samenstelling van de twee te verlijmen materialen. Dit zorgt ervoor dat de band echt sterk, duurzaam en slagvast is.
  • Om een perfecte hechting te bereiken, het te verlijmen oppervlak moet absoluut schoon zijn. Dit verwijst niet alleen naar stof en vuil, maar ook naar eventuele vet- en olieafzettingen. Je kunt hiervoor een nitro thinner gebruiken.
  • Ruw de oppervlakken op met schuurpapier om de kleefeigenschappen van de lijm te verbeteren. Dit geeft de rubberlijm meer “grip”.
  • U kunt de kleefeigenschappen verder verbeteren door een primer aan te brengen. Dit wordt ook wel een bindmiddel genoemd. Het dringt het oppervlak binnen en verhoogt de oppervlakte-energie. Dit verbetert de kleefeigenschappen, vooral als u rubber op metaal wilt lijmen. Verder moet het oppervlak volledig droog zijn.

Rubber zelfklevende applicatie

  • De lijm wordt nu gelijkmatig aan één kant aangebracht, waarbij u ervoor zorgt dat uw huid er niet mee in contact komt. Zorg er ook voor dat je werkplek goed geventileerd is. U kunt een spatel of een borstel gebruiken om de rubberlijm aan te brengen.
  • Als de gebruikte rubberlijm een lijm op basis van oplosmiddelen is, moet u de flash-off tijd in acht nemen. Dit is meestal tien minuten, maar in geval van twijfel moet u altijd de instructies van de fabrikant volgen.
  • Zodra de flash-off tijd is verstreken, druk op de twee oppervlakken die aan elkaar moeten worden gehecht en bevestig ze.

Uitharden / Afwerken

  • Het duurt tot 24 uur voordat de rubberlijm zijn uiteindelijke sterkte heeft bereikt. Deze tijd varieert afhankelijk van tde omgevingstemperatuur en vochtigheid. Als je het niet zeker weet, is het beter om het gewricht iets meer tijd te geven dan te weinig.
  • De elasticiteit van de rubberlijm is gerelateerd aan de droogtijd. De eerste neemt steeds meer af naarmate het drogen vordert.
  • Na het uithardingsproces, kunnen de verlijmde onderdelen naar wens mechanisch verder worden verwerkt.

Het verlijmen van rubber op metaal – of zelfs op een ander materiaal – is geen probleem zolang u de juiste rubberlijm gebruikt. Zorg je er ook voor dat het oppervlak schoon is en indien nodig een geschikte primer wordt gebruikt, dan staat niets een permanente hechting in de weg. We hopen dat we je kunnen helpen met onze professionele tips voor het verlijmen van rubber.

Veelgestelde vragen

Hoe lijm je rubber op metaal?

Reinig de oppervlakken zoals hierboven beschreven, ruw ze op en breng een geschikte primer aan voordat u ze hecht om de kleefeigenschappen te verbeteren. Breng vervolgens de lijm aan en de oppervlakken worden samengevoegd.

Hoe kun je latex lijmen?

Het verlijmen van latex is een uitdaging, omdat de lijm die voor dit doel wordt gebruikt geen oplosmiddelen mag bevatten of te hard mag zijn, anders bestaat het risico op onvoldoende hechting of vervorming van het latexmateriaal. Het is het beste om latex te lijmen met een speciale latexlijm.

Wat is het alternatief voor rubberlijm?

U kunt ook een tweecomponentenlijm of een secondelijm gebruiken in plaats van een rubberlijm. De laatste is meer geschikt voor kleine oppervlakken.

Hoe kan ik rubberlijm verwijderen?

De lijm, die nog nat is, kan worden verwijderd met behulp van een zeepsopoplossing, de geharde rubberen lijm kan worden verwijderd met nagellakremover of white spirit. De geharde lijm kan alleen van harde voorwerpen worden geschraapt.

Is er een rubber- of PVC-test?

Houd een klein monster materiaal tegen een brandende aansteker. Als er een geur van verbrand haar is, is het rubber; als het materiaal kleverig wordt en uiteindelijk verbrandt, is het PVC.