Hoe een trappenhuis te schilderen

Een trappenhuis schilderen kan een lastige klus zijn!

Ze hebben hoge muren, ongelijke vloeren en creëren lastige hoeken en ruimtes.

Trappenhuizen zijn meestal een gebied waar veel doe-het-zelvers de grens trekken en een professionele schilder inschakelen.



Geschilderde muren boven het trappenhuis

Maar met het juiste gereedschap, de juiste kennis en een paar professionele tips kun je je trapgat veilig, snel en zonder rommel te maken laten schilderen.

In dit bericht ga ik niet te diep in op de basisprincipes van het daadwerkelijk schilderen van muren. In plaats daarvan zal ik kort ingaan op standaardzaken als voorwerk, rollen en snijden. Ik heb dit behandeld in andere delen van deze website (waarnaar ik hieronder zal linken). In plaats daarvan ga ik me concentreren op de stappen en strategieën die specifiek zijn voor het schilderen van een trappenhuis.

Het verzamelen van uw gereedschap en materialen

Er zijn niet al te veel speciale gereedschappen nodig voor het schilderen van trappenhuizen. Samen met het basis schildergereedschap heb je het volgende nodig:

De trap klaarmaken voor de verf

Grijs geschilderd trappenhuis

Het eerste wat u wilt doen wanneer u een kamer in uw huis schildert, is de kamer voorbereiden op de verf.

De trap schoonmaken

Verwijder eerst alles van de muren en de vloer van het trappenhuis waar u gaat schilderen, veeg of stofzuig het gebied totdat het schoon is.

Leg je droogdoeken neer

Zodra de ruimte is schoongemaakt, wilt u uw droogdoeken neerleggen. Deze dienen om te voorkomen dat verfdruppels, spetters en vuil op uw vloer of tapijt terechtkomen.

Persoonlijk gebruik ik graag genoeg droogdoeken zodat ik het hele gebied kan bedekken zonder mijn droogdoeken van plaats naar plaats te verplaatsen. Dit voorkomt dat ik druppels die de droogdoeken hebben opgevangen verspreid door met de droogdoek te slepen of erin te stappen en het op die manier te verspreiden.

Onvolkomenheden in de muren spacken

Als u gaten, deuken, of onvolkomenheden in uw muren hebt, is het nu de tijd om ze te vullen met spackpasta (gipsplaatmodder) zodat ze de tijd hebben om te drogen.

Schuur uw trapgat muren glad

Zodra uw spackle tijd heeft gehad om te drogen, wilt u uw muren glad schuren.

Hoe een trappenhuis te schilderen 1Hoe een trappenhuis te schilderen 2

Ik gebruik graag een Radius 360 ronde schuurschijf op een verlengstok. Deze schijven beschadigen de muren niet zoals een rechthoekige schuurpaal dat kan. Ze worden ook bevestigd aan verlengstokken zoals de Wooster 6′ – 12′, zodat u gemakkelijk uw trappenhuis tot aan het plafond kunt schuren.

Maak de afwerkingen schoon

Als u klaar bent met schuren, wilt u al het schuurstof van uw plinten afzuigen, zodat uw tape goed blijft plakken.

Tape uw plinten af

Het afplakken van uw plinten is een van die stappen die een schilderbeurt echt kunnen maken of breken. Slechte tape kan leiden tot verf die doorloopt op uw plinten en een ongelijke lijn tussen uw plinten en muren.

Als u wilt lezen hoe ik een perfect rechte lijn krijg zonder uitloop, bekijk dan dit bericht over Hoe plak ik tape voor het schilderen. Ik heb ook een geweldig bericht over het kiezen van de juiste tape voor elk schilderproject.

Snijden in de plafonds van een trappenhuis

Een ladder gebruiken om bij het plafond te komen

Het snijden in de plafonds van een trappenhuis is gemakkelijk het moeilijkste deel van dit schilderproject. Het gaat erom dat je op het punt komt waar je met een verfkwast de hoek kunt bereiken waar de muren het plafond raken.

Ik heb ontdekt dat de gemakkelijkste en veiligste manier om bij de plafonds van een trappenhuis te komen het gebruik van een Telescopische ladder is.

Hoe een trappenhuis te schilderen 3

Deze ladders zijn perfect voor trappenhuizen vanwege alle verschillende manieren waarop je ze kunt opstellen. Met zoveel mogelijkheden kunt u een telescoopladder voor meerdere doeleinden veilig opstellen in bijna elk trappenhuis.

Ze kunnen recht omhoog gaan als een uitschuifbare ladder, of in een A-frame op de trap worden gevouwen.

De Handyman Toolbox heeft een video waarin een van deze ladders in gebruik is in een trappenhuis. Het laat perfect zien hoe handig deze ladders kunnen zijn. Het schilderwerk in de video is wel erg ruw!

Een normale 16′-verlengladder kan vaak ook worden gebruikt bij het schilderen van een trappenhuis.

De echte truc bij het schilderen van een trappenhuis is het goed en veilig opstellen van je ladder. Doe het rustig aan en wees veilig.

In al mijn jaren van schilderen heb ik maar een paar trappenhuizen gevonden waar ik niet alle plekken kon bereiken met een uitschuifbare ladder of een multifunctionele telescoopladder. Steigers zijn bijna nooit nodig.

Als je niet comfortabel bent met ladders blijf dan lezen. Ik laat je een handige techniek zien waarmee je je trapgat kunt schilderen zonder ooit het comfort van de grond te verlaten!

Snijden in het plafond

Nu je bij het plafond in je trappenhuis bent, is het tijd om de muren langs het plafond in te snijden met je nieuwe verf.

Ik raad aan een 2,5″ Purdy Pro-Extra Glide verfkwast te gebruiken voor het insnijden van plafonds.

Ik raad ook aan de verf ongeveer 6″ van het plafond af te strijken. Dit geeft u ruimte bij het uitrollen van uw muren, zodat u niet per ongeluk met uw verfroller tegen het plafond stoot.

De muren van een trappenhuis uitrollen

Hoe een trappenhuis te schilderen 4

Nu je de plafonds hebt ingesneden met je nieuwe verf, ben je klaar om de muren uit te rollen met je verf.

Er zijn twee manieren om dit te doen, beide zijn prima en hangen af van je voorkeuren.

Ik houd graag mijn multi-ladder opstelling en rol de muren uit met een 1/2 nap rolkussen bevestigd aan een 2′-4′ verlengstok.

Dan moet ik wel een paar keer op en neer naar mijn ladder, maar dan kan ik mijn roller beter onder controle houden tijdens het schilderen. Dit geeft me een betere textuur, minder kans om het plafond te raken, en minder schoudervermoeidheid.

Je kunt ook de muren uitrollen met dezelfde rollerpad en hetzelfde frame, alleen bevestig je hem aan een Wooster 6′-12′ verlengstok. Met een bereik van 6′ zouden de meeste mensen gemakkelijk een 16′ hoge trappenhuiswand moeten kunnen uitrollen.

Hoe een trappenhuis schilderen zonder ladder

Als u niet geïnteresseerd bent in het beklimmen van een ladder om uw trappenhuis te schilderen, is er een andere manier waarbij u uw voeten op de grond kunt houden.

OPMERKING: Persoonlijk is dit niet mijn favoriete manier om een trappenhuis te schilderen, omdat het echt heel moeilijk is om een perfecte verfklus te maken, en het is nogal traag. Maar voor veel mensen is het de moeite waard.

Dus wat is deze methode?

Shur-Line maakt een borstelhouder die je op het uiteinde van je verlengstok kunt schroeven.

Hoe een trappenhuis te schilderen 5Hoe een trappenhuis te schilderen 6

Deze borstelhulpstukken zijn erg traag wanneer ze gebruikt worden om in een hoog trappenhuisplafond te snijden. Ze zijn ook vrij lastig om een rechte lijn te krijgen en vermoeiend voor de schouders. MAAR, je hoeft niet op een ladder te klimmen.

Als je klaar bent met insnijden, draai je gewoon de opzetborstel af en draai je je verfroller op om de muren uit te rollen.

Viola! Je hebt je trappenhuismuren geschilderd zonder ooit op een ladder te hoeven klimmen!

Afwerking en schoonmaak

Als je klaar bent met het schilderen van je trappenhuis, zorg er dan voor dat je de tape van je plinten trekt voordat de verf de tijd heeft gehad om uit te harden. Op die manier is de verf nog zacht als er iets onder je tape doorloopt en kun je het gemakkelijk van je plinten schrapen.

Tips voor het schilderen van een trapgat

Schilder uw muren één voor één om een natte verfrand te behouden. Dit zal helpen verminderen knipperen dat gebeurt wanneer uw natte verf rand uitdroogt in het midden van een muur.

Voelt u zich niet op uw gemak op de ladder? Pak een tweede persoon om te helpen de ladder te stabiliseren en een gevoel van veiligheid toe te voegen.

Strek u niet te ver uit terwijl u op een ladder staat. Mensen vallen wanneer ze zich te ver uitstrekken op een ladder.

Wil je meer lezen over het schilderen van hoge muren, niet alleen over trappenhuizen? Bekijk onze post over hoe hoge muren te schilderen.

Conclusie

Heeft deze post geholpen met je trappenhuis schilderproject? Heb je vragen over je project? Laat je vragen en opmerkingen hieronder achter, ik zorg er altijd voor dat ik elke reactie hier op DIY Painting Tips beantwoord!