Hoeveel lagen primer op hout? (Handleiding in 5 stappen)

Wat moet je weten over priming wood?

Het primen van hout is een zeer belangrijk onderdeel van elk doe-het-zelfproject, of je nu kaal hout priint of een stuk hout dat al vele malen is geverfd opnieuw schildert.

Primer is de beste vriend van een professionele schilder!

Waarom? Want om nieuwe verf echt te laten glanzen en die mooie kleur te creëren die u zoekt, is het essentieel om ervoor te zorgen dat uw houten oppervlak klaar is om accepteren schilderen.



Ja, je leest het goed. Je moet je houtnerf voorbereiden om klaar te zijn om die verfkleur vast te houden, want … laten we eerlijk zijn, hout kan kieskeurig zijn!

Het is een kieskeurig (en mooi) oppervlak dat, wanneer het goed wordt behandeld, een prachtig eindresultaat kan creëren.

Dus bij het schilderen van hout zijn er een paar belangrijke dingen om te overwegen wanneer je precies probeert te achterhalen hoeveel primer je nodig hebt!

Onafgewerkt hout versus eerder geverfd hout

Een van de eerste overwegingen hier is om te evalueren of uw houten oppervlak onafgewerkt hout is of een stuk hout dat u opnieuw gaat schilderen.

Dit is belangrijk omdat onafgewerkt hout een poreus oppervlak!

Dat wil zeggen: het gaat veel, veel meer absorberen van wat je erop legt dan hout dat opnieuw wordt geverfd.

Dat komt omdat als dit hout eerder is geverfd, het nog steeds een aantal van die oude verfmoleculen diep in de houtnerf zal vasthouden.

Dus zelfs als je van plan bent om het af te schuren, heeft het misschien nog steeds niet zoveel lagen primer nodig als een volledig kaal stuk hout.

Maar zelfs als u met een eerder geverfde houten plank of oppervlak werkt, moet u nog steeds primer op uw oppervlak gebruiken om ervoor te zorgen dat deze de nieuwe kleur zoveel mogelijk vasthoudt.

Kwaliteit & Kleur van Hout

Nog een grote overweging bij het kiezen van hoeveel primer je moet gebruiken en Wat van primer om te gebruiken, is het ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van het oppervlak van uw hout.

Werk je bijvoorbeeld met een gebeitst stuk hout?

Als dat zo is, moet u een getinte primer overwegen om die vlek grondig te bedekken voordat u begint met schilderen om ervoor te zorgen dat deze niet door die verfkleur heen zal verschijnen.

Of werk je met een stuk hout dat al een donkere kleur heeft?

Je zult waarschijnlijk meer lagen primer willen gebruiken om het volledig te bedekken, zodat het de nieuwe verfkleur goed kan accepteren.

Waar wordt het houten voorwerp geplaatst?

Dit is een andere vraag die de meeste mensen niet overwegen, namelijk waar wordt uw voltooide project geplaatst wanneer het klaar is?

Is het een meubelstuk dat buiten wordt geplaatst of wordt gebruikt in situaties met veel aanraking en veel verkeer?

Als dat zo is, kunt u overwegen om meer lagen primer te gebruiken en mogelijk een vlekblokkerende primer om vlekken op uw mooie nieuwe verfkleur in de toekomst te voorkomen.

Dit is iets waar een kwaliteitsprimer meestal voor moet zorgen.

Lees meer >> Hoe krijg je Primer uit je handen?

Het verwijderen van primer of het nu oude of nieuwe verf is, gaat wat werk kosten.

Als u het van een groot oppervlak zoals een muur verwijdert, kan het nodig zijn om een elektrisch schuurgereedschap zoals een vlakschuurmachine of palmschuurmachine uit te schakelen om de klus snel en efficiënt te klaren.

En vergeet niet dat als je over een oude muur schildert, het niet nodig is om eerst de bestaande verf en primer te verwijderen; je kunt het oppervlak gladstrijken door het op te ruwen met schuurpapier van korrel 220 en naar de stad te gaan op het eigenlijke schilderij.

Het prikken van de muur is echter een geweldig idee en noodzakelijk bij het schilderen over verf op oliebasis met verfproducten op waterbasis (latex).

Welke soorten primers moet je gebruiken?

Nu we hebben besproken hoe u uw houtoppervlak kunt evalueren, is de volgende belangrijke vraag om aan te pakken:

Welk type primer moet ik gebruiken?

Nou, voordat we daar op ingaan, moeten we eerst één ding aanpakken …vermijden zelfaanzuigende verf!

Waarom? Want zelfaanzuigende verven doen het gewoon niet, zeker niet voor kale houten oppervlakken.

Hoewel ze in bepaalde situaties leuk kunnen zijn, zijn ze niet ideaal als je probeert de hoogst mogelijke afwerking te garanderen.

Oef… nu dat uit de weg is, laten we enkele van de beste primers doornemen om naar te zoeken in verschillende situaties!

Lees meer >> Wat zijn de beste verfprimers voor hout?

Welk type verf gebruikt u?

Dus laat me je een vraag stellen: heb je voor dit huisverbeteringsproject van jou al een soort verf gekozen?

Dit is belangrijk om te begrijpen, want als u buitenverf gebruikt, wilt u een hoogbouwprimer gebruiken om ervoor te zorgen dat deze de duurzaamheid van uw verf op lange termijn kan behouden.

Als u echter latexverf gebruikt, wilt u er waarschijnlijk zeker van zijn dat u ook een latexprimer gebruikt.

Wat zijn de beste soorten primers die er zijn?

Er zijn verschillende geweldige merken primers die je vrijwel overal kunt vinden!

Of u nu op zoek bent naar Home Depot, Amazon of uw lokale verfwinkel.

Een van de beste allround primers op de markt is deze Zinsser Bulls-Eye 1-2-3 Primer die op waterbasis is en kan worden gebruikt voor binnen- en buitendoeleinden. Het heeft ook een hoge dekking en kan ook donkere verf bedekken.

Een andere uitstekende all-purpose primer is de Kilz Multi-Surface Sealer &Stainblocker die ook schimmelbestendig is en lichte tot medium vlekken blokkeert.

Onze laatste aanbeveling voor een geweldige primer is deze Sherwin-Williams Multi-Purpose Interior/Exterior Latex Primer &Sealer.

Dit brengt ons uiteindelijk bij het vlees van dit artikel…

Hoeveel lagen primer moet je op hout gebruiken?

Hoewel dit zal variëren afhankelijk van alle bovengenoemde factoren, ga ik schetsen waar je op moet letten bij het beslissen hoeveel lagen primer je wilt gebruiken.

Wanneer moet je één laag primer gebruiken?

Eén laag primer is vaak voldoende voor houten oppervlakken als je over een bestaande verflaag schildert en soms zelfs op kaal hout. Dus hoe kun je zien of het genoeg is?

Als je oppervlak eruit ziet alsof het volledig bedekt is met je primer naar keuze na één laag primer en het is opgedroogd tot de aanraking zonder door te kunnen kijken naar het hout, ben je waarschijnlijk klaar om te gaan!

Het ergste komt tot het ergste, je kunt een extra laag verf aanbrengen als je niet tevreden bent met de verfkleur na een enkele laag primer en verf.

Wanneer moet je meer lagen primer gebruiken?

Die gevallen waarin je meer lagen primer zou moeten gebruiken, zijn de situaties waarin je werkt met een echt versleten stuk hout dat gewoon dorstig is naar dekking.

Als u bijvoorbeeld een palethout-doe-het-zelfproject doet en het hout zelf is nog nooit eerder bedekt, heeft het mogelijk twee lagen primer nodig.

De beste manier om dat soort hout voor te bereiden, voordat je ooit primer aanbrengt, is door ervoor te zorgen dat je het voldoende schuurt met een hoogwaardig stuk schuurpapier.

Dit zal het helpen de primer en verfkleur veel beter te accepteren.

Een andere situatie die twee lagen primer zou vereisen, is als je met een echt donkere kleur werkt en je hoopt het te bedekken met wit of een andere felle verfkleur.

In die situatie wil je er absoluut zeker van zijn dat de onderliggende kleur niet doorschijnt als deze klaar is en je zou kunnen staan om twee lagen primer en misschien ook een extra laag verf uit te proberen.

Lees meer >> Wat zijn de beste primers om donkere verf te bedekken?

Benodigdheden die u nodig hebt voor het primen van hout

Nu we de essentiële dingen hebben behandeld die u moet weten voordat u begint met het primen van uw hout, laten we enkele van de belangrijkste benodigdheden bespreken die u moet verzamelen voordat u begint!

  • Schuurpapier (een paar verschillende grits)
  • Schilderij masker met ventilator
  • Verschillende verfkwasten (één voor verf en één voor primer tenminste)
  • Primer naar keuze
  • Verfkleur
  • Plastic druppeldoeken

Hoe hout te primen voor verf (5-stappengids)

  1. Schuur je hout grondig
  2. Reinig uw hout
  3. Breng eerste laag primer aan
  4. Optioneel: Breng tweede laag primer aan
  5. Verfkleur toepassen

Stap 1 – Schuur je hout grondig

Dit is een stap die Niet vermijd, zelfs als u een stuk hout opnieuw schildert.

Door te schuren kan uw hout volledig worden voorbereid om zowel primer als verf te accepteren.

Zoals in het bovenstaande voorbeeld, als je werkt met een ruw stuk hout zoals palethout of oud, versleten hout, zorg er dan voor dat je het door verschillende grits schuurpapier doet om dat oppervlak glad te strijken om primer te accepteren.

Stap 2 – Reinig je hout

Nu je het hout voldoende hebt geschuurd om je primer en verf volledig te accepteren, moet je ervoor zorgen dat je een luchtcompressor gebruikt om alle kleine stofdeeltjes volledig van het oppervlak te krijgen.

Je kunt ook een vochtige doek over het oppervlak laten lopen om ervoor te zorgen dat deze volledig stofvrij is.

Zorg er wel voor dat je dat niet doet gebruik een doek die super nat is, omdat we geen extra vocht op het oppervlak willen voordat we primer aanbrengen.

Stap 3 – Breng eerste laag primer aan

Nu het main event: Primer!

Het is tijd om de eerste laag primer aan te brengen.

Zoals bij het aanbrengen van elke vorm van verf of primer, wilt u ervoor zorgen dat u er genoeg van gebruikt om het hout volledig te coaten, maar niet zozeer dat u extra goopy vlekken en druppelsporen creëert.

Zorg er wel voor dat je het in schone, gelijkmatige slagen aanbrengt en goed verdeelt zodat de coating er helemaal omheen zit.

Stap 4 – Optioneel: Breng tweede laag primer aan

Oké, dus je hebt je eerste laag primer aangebracht en je hebt besloten dat het het beste is om een tweede laag aan te brengen om de deal te verzegelen (pun intended).

U wilt er zeker van zijn dat de eerste laag volledig is gedroogd voordat u verder gaat met deze stap.

Breng vervolgens de primer aan op dezelfde manier als voorheen en zorg ervoor dat er geen extra goopy-plekken zijn.

Stap 5 – Verfkleur toepassen

Eindelijk! Het is tijd voor verf.

Zodra je eerste laag (en eventueel tweede laag) primer is opgedroogd, is het tijd om je eerste laag verf aan te brengen.

Zorg ervoor dat u dezelfde methode volgt als bij de primer om een gelijkmatige coating te garanderen en let goed op eventuele plekken waar de primerkleur doorheen gluurt.

U wilt er zeker van zijn dat de verfkleur gedurfd, sterk en zelfs overal is bij het aanbrengen van de eerste laag.

En als je besluit dat je ook een tweede laag nodig hebt, ga je gang en breng die aan nadat de eerste laag droog is om ervoor te zorgen dat er absoluut geen slepende kleur van de primer (of het hout) doorkomt.

Laatste gedachten over het aanbrengen van primer op hout

Nou, daar heb je het! Nu heb je een grondig begrip van hoe je je houtoppervlak kunt evalueren en erachter kunt komen hoeveel primer je nodig hebt.

Natuurlijk is er hier veel ruimte voor vallen en opstaan, omdat elk huisverbeterings- en doe-het-zelfproject anders is en verschillende stappen vereist.

Maar gelukkig voor u is hout een van de gemakkelijkste oppervlakken om mee te werken voor verf, zolang het niet bedekt is met lak, laminaat of andere extra coatings.

Dus, hier is de hoop dat uw volgende houtproject goed uitpakt en dat u de verbluffende verfdekking krijgt waarnaar u op zoek bent.

Veel schilderplezier!