3D Epoxy vloeren – 3D Vloerontwerp met Epoxyhars

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Als u aan het renoveren bent en een heel bijzondere vloerbedekking wilt maken, hebben wij een insider tip voor u: de 3D vloer. Hiermee kunt u uw huis een heel speciale flair geven. In onze stapsgewijze instructies vertellen we je wat 3D EpoxyVloeren zo bijzonder maakt en hoe je zelf een 3D vloer kunt maken.



Wat is een 3D-vloer?

Een 3D-vloer bestaat uit een driedimensionaal beeld dat is gecoat met kunsthars. Om een realistisch effect te bereiken, moet het beeld de hoogst mogelijke resolutie hebben, d.w.z. een bepaald formaat. Als de EpoxyVloer 3D correct is gelegd, wordt een fotorealistisch 3D-effect gecreëerd voor de kijker.

Welke foto je kiest is een kwestie van smaak. In principe kan bijna elk ontwerp worden gekozen voor een 3D-vloer – het belangrijkste is dat de resolutie en hoek goed zijn. Er zijn bedrijven die alleen hun eigen foto’s aanbieden voor het leggen van een vloer, en er zijn ook bedrijven die u toestaan om uw eigen foto’s te gebruiken. Als doe-het-zelver heb je de mogelijkheid om degene te kiezen die het beste bij je past uit verschillende foto’s.

Voor- en nadelen van 3D Epoxyvloeren

Een 3D-effect op de vloer in je eigen huis zorgt voor een bijna overweldigende sfeer. Daarnaast heeft een vloer met 3D-optiek nog vele andere voordelen. Hier is een overzicht van alle voor- en nadelen:

Voordelen

  • Unieke kunstwerken worden gemaakt zodat uw appartement zich zeker onderscheidt van die van uw vrienden
  • De verscheidenheid aan afbeeldingen die kunnen worden gebruikt is gigantisch, dus u kunt er zeker een vinden die aan uw behoeften voldoet
  • Het is zelfs mogelijk om je eigen ontwerp te maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van je eigen foto’s of beeldbewerkingsprogramma’s.
  • U kunt een unieke flair in de kamer brengen door 3D-vloeren en behang of verschillende andere foto’s en gebruiksvoorwerpen te combineren
  • De motiefbasis, die vervolgens wordt afgedicht met hars, is zeer goed bestand tegen slijtage en stoten en is ook zeer goed bestand tegen chemische belastingen.
  • De vloer is relatief onderhoudsvriendelijk en zeer duurzaam
  • De afgedichte vloer is antislip en verhoogt zo de veiligheid; dit is een belangrijk selectiecriterium, vooral in een huishouden met kinderen
  • Er is keuze tussen een glanzende en een matte kit
  • De 3D vloer is naadloos en daardoor zeer hygiënisch en makkelijk schoon te maken

Nadelen

  • De 3D vloer DIY installatie wordt alleen aanbevolen voor ervaren vakmensen
  • Het leggen van een epoxyharsvloer 3D is zeer tijdrovend
  • De installatie is ook vrij duur
  • Het verwijderen van de vloerbedekking is niet eenvoudig
  • De vloer is niet bijzonder warm en voelt niet zo comfortabel aan als bijvoorbeeld houten vloerdelen, maar heeft meer het gevoel van beton.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de voordelen duidelijk groter zijn dan de nadelen en in feite is een 3D-vloer een indrukwekkend kunstwerk dat ongeëvenaard is. Niettemin moet de installatie van een dergelijke vloer goed worden overwogen. Als u niet zeker bent van het maken van een dergelijke vloer door middel van zelfgeprepareerde en geprinte foto’s, raden we u aan een afgewerkte 3D-vloersticker te gebruiken. Deze variant is veel eenvoudiger en ook goedkoper.

3D Boden Malerei Tapete Meer Strand Ozean Wellen 3D Boden Malerei Pvc Boden Tapete 3D Boden 150 * 105 cm

(* = Affiliate-Link / Bildquelle: Amazon-Partnerprogrammam)

Heb je echter ervaring op het gebied van vakmanschap, dan is het leggen van 3D vloeren niet zo moeilijk. Hieronder geven we u praktische 3D-vloer stap voor stap instructies.

Benodigde benodigdheden voor uw 3D-vloerkunst

Om zelf 3D Epoxy vloeren te maken, heb je de volgende materialen nodig:

  • Geschikt reinigingsgerei om vuil en stof van de vloer te verwijderen
  • Een zelfnivellerende primer
  • Het toe te passen canvas, d.w.z. het 3D-beeld
  • Een 2K kunsthars, PU-hars heeft de voorkeur – we zullen hieronder in de basis gaan
  • Een plastic wisser voor het gladstrijken van het canvas
  • Een plastic roller om de hars te verdelen

In deze lijst hebben we het bijbehorende beeldverwerkingsprogramma niet vermeld, dat u moet trotserennitely hebben. Met zijn hulp kunt u het ontwerp perfect aanpassen aan de kamer waarvan u de vloer wilt bekleden. We zullen hier later in detail op ingaan.

Mogelijkheid 1: Digitaal afdrukken van de foto

Het ontwerp moet worden afgedrukt met een resolutie van ten minste 300 dpi. Een slechtere resolutie zal resulteren in een onbevredigend beeld en dus niet in een optimaal 3D-effect. Sterker nog: het beeld dat op de vloer is aangebracht, ziet er uitgewassen en wazig uit. In plaats van je huis om te toveren tot iets speciaals, zou het er nogal ongepast uitzien.

Mogelijkheid 2: Koop afgewerkte 3D Vloerstickers

Als het te duur voor je is om het ontwerp zelf voor te bereiden en te printen, is er ook de mogelijkheid om 3D-vloerstickers te kopen als een eenvoudiger alternatief. Dit zijn onze aanbevelingen:

PU-hars voor het afdichten van 3D-vloeren

Als het gaat om het afdichten van 3D vloeren, heb je de keuze tussen epoxyhars en PU-hars. Beide zijn tweecomponenten kunstharsen die in een bepaalde verhouding gemengd moeten worden. Beide zijn duurzaam, kunnen op verschillende oppervlakken worden aangebracht en bieden de kijker een geweldige uitstraling. Bovendien kunnen beide soorten hars worden gemengd met verschillende vulmaterialen, bijvoorbeeld met remmers om de levensduur van de pot te verlengen, of met glitterdeeltjes en kleurpigmenten. Deze zijn echter minder belangrijk voor een 3D-vloer.

PU-hars heeft het voordeel uv-bestendig te zijn bij gebruik als afdichtmiddel voor een 3D-vloer. Epoxyhars is niet geschikt voor gebruik buitenshuis en wees voorzichtig, zelfs bij grote ramen met direct zonlicht, omdat deze kunsthars na verloop van tijd het risico loopt te vergeling. Met PU-hars bent u echter aan de veilige kant, omdat het de kleurglans van het onderliggende 3D-beeld lang behoudt.

3D-vloeren zelf – Stap voor stap Tutorial

Als je zelf een 3D-vloer wilt maken, moet je niet alleen tijd hebben, maar ook geduld en de juiste tools. Met onze stap voor stap tutorial kunt u eenvoudig uw eigen individuele 3D epoxyvloer maken.

Selecteer Foto

De keuze van de foto kan het project maken of breken. Dat gezegd hebbende, wees creatief, maar onthoud dat het een zeer hoge resolutie moet hebben. Het moet, zoals gezegd, minstens 300 dpi zijn.

Denk bij het kiezen van het ontwerp echter niet alleen aan wat u wilt, maar ook aan hoe het zal werken met het interieur van de kamer. Een 3D-vloer moet goed doordacht zijn en in elk geval worden aangepast aan de kleur en decoratie van de muren en meubels van de kamer.

Pas het perspectief van de foto aan de vloer aan

Nu kunt u met een camera foto’s maken van de kamer waar u het 3D-beeld wilt leggen. Gebruik hiervoor het perspectief van de kijker. Vergeet echter niet dat camera’s het perspectief vaak een beetje vervormen. Upload de foto’s naar een beeldbewerkingsprogramma en wijzig de grootte van de geselecteerde 3D-afbeelding zodat deze perfect past op de achtergrond van de foto die u hebt gemaakt. In deze stap leg je de 3D-vloer op de foto die je hebt gemaakt. Gebruik hiervoor de “Perspectief vervorming” functie in Photoshop of uw grafische programma.

Deze stap is niet alleen nodig om het juiste perspectief te kiezen en de vloer aan te passen aan uw behoeften, maar u kunt ook controleren of het gekozen ontwerp past bij uw behoeften en bij de rest van de kamer. Zoals eerder vermeld, moet de installatie van een driedimensionale vloerbedekking goed worden overwogen, omdat het moeilijk te verwijderen is als het eenmaal is gelegd. Dus wanneer u een ontwerp kiest, moet u oppassen dat u geen foto gebruikt waar u na een paar jaar moe van zou kunnen worden. Denk ook na over je toekomstige behoeften – stel je voor dat je een fotorealistische en nogal angstaanjagende foto hebt van een draak met zijn mond wijd open, en een paar jaar later heb je misschien een nieuwe toevoeging aan het gezin.

3D-afbeelding afdrukken

Als u de 3D-afbeelding wilt afdrukken, sleept u deze naar een USB-stick en neemt u contact op met een drukkerij die gespecialiseerd is in grootformaatafdrukken. Laat ze u adviseren over het juiste perspectief en druk een kleiner voorbeeld van de afbeelding af. Vervolgens kunt u het eigenlijke 3D-beeld in XXL-formaat voor de vloer afdrukken. Hiervoor moeten niet alleen hoogwaardige inkten worden gebruikt, maar ook inkten die zo UV-bestendig mogelijk zijn.

Yosot Hd 3D Bodenbelag Benutzerdefinierte Kreative Selbstklebende Tapete Klippe 3D Boden Tapete Schlafzimmer 3D Bodenbelag Wasserdichte Tapete-200cmx140cm

(* = Affiliate-Link / Bildquelle: Amazon-Partnerprogrammam)

Een goed en eenvoudiger alternatief voor het printen van 3D-foto’s zijn 3D-vloersticksers, die u gemakkelijk via internet kunt bestellen.

Bereid het substraat voor

Zoals met vrijwel alle oppervlakken, moet de vloer absoluut schoon zijn voor het gebruik van een 3D-vloerbeeld. Dit betekent dat je het moet schoonmaken – zorg ervoor dat het niet alleen stof- en vuilvrij is, maar ook vetvrij. Bij de 3D-vloer is er ook een kleine speciale functie die niet zo belangrijk is voor andere vloerbedekkingen: de ondergrond moet absoluut vlak zijn, d.w.z. vrij van oneffenheden. Dit kan de kwaliteit van de 3D-look enorm aantasten.

Vul alle scheuren en gaten met een geschikte vulstof en stopverf. Laat de compound goed drogen. Verwijder vervolgens stof en vuil van de vloer met behulp van geschikte gereedschappen zoals een veegmachine of stofzuiger. Randen en hoeken van de vloer moeten goed worden afgedicht, zodat ze volledig waterdicht zijn. Gebruik hiervoor in de handel verkrijgbare randisolatiestrips.

Afhankelijk van het substraat waarop u de 3D-vloer wilt aanbrengen, moet u deze mogelijk ook opruwen om de primer die later zal worden aangebracht een betere hechting te geven. Vergeet ook niet dat het substraat absoluut droog moet zijn, anders zullen de kleefeigenschappen van de lijm worden aangetast.

Pas nu eerst een zelfnivellering toe epoxy primer | zodat het substraat echt perfect waterpas staat. Dit moet volledig kunnen drogen voordat je verder kunt met de volgende stap.

3D-afbeelding toepassen op de vloer

De daadwerkelijke toepassing van het beeld op de vloer is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Hiervoor wordt een hoogwaardige lijm of een tweecomponenten epoxyharslijm gebruikt. De lijm wordt met een getande spatel op de vloer aangebracht voordat de 3D-print op het substraat wordt aangebracht.

Het 3D-beeld wordt aangebracht met behulp van een rubberen drukrol. De aanvraag moet in ongeveer 45 tot 60 minuten worden voltooid. Let op de potlevensduur van de gebruikte epoxyharslijm.

Nadat de 3D-vloer is aangebracht, moet u alle rimpels en bubbels verwijderen die zich hebben gevormd. Gebruik hiervoor een plastic wisser en strijk alle bubbels en rimpels gelijkmatig weg, van het midden tot de buitenranden.

3D Verdieping

Sluit 3D-vloeren af met PU-hars

Zodra het 3D-beeld op het substraat is aangebracht en u alle bubbels en rimpels hebt geëlimineerd, kunt u de hars mengen voor afdichting. Meng hiervoor hars en verharder in een specifieke verhouding. Het is essentieel om zich te houden aan de instructies van de fabrikant, omdat de vloer poreus wordt als er te veel verharder wordt toegevoegd. Als er te weinig verharder aan de hars wordt toegevoegd, kan het zijn dat de vloer niet voldoende hard wordt. Meng de twee componenten zeer grondig en verpot ze twee of drie keer.

Nu begint het potleven, dat is ongeveer 30 tot 45 minuten. Na deze tijd moet het werk aan de hars worden voltooid, omdat dan het uitharden van het materiaal begint.

Breng de kunsthars met een pluisvrije en stofvrije roller aan op de vloer en verdeel deze gelijkmatig. Rol meerdere keren over de vloer om de vorming van bubbels te voorkomen. Nadat u de hars op de hele vloer hebt aangebracht, volgt de uithardingstijd, die tot 24 uur kan zijn, afhankelijk van de fabrikant, omgevingstemperatuur en ventilatie. Daarna moet u een andere laag aanbrengen om de duurzaamheid en levensduur van de vloer te vergroten. Deze laag moet ook ongeveer 24 uur uitharden.

Denk altijd aan uw veiligheid bij het werken met hars en draag beschermende uitrusting zoals een veiligheidsbril, een ademhalingsmasker, handschoenen en kleding met lange mouwen. Zorg er ook voor dat de werkomgeving optimaal geventileerd wordt.

Helemaal aan het einde kunt u een tweede laag kit aanbrengen om de krasbestendigheid van de vloerbedekking te vergroten. Na ongeveer een week is de vloer volledig uitgehard en kunt u de kamer normaal inrichten en gebruiken.

3D Metallic Vloer

Naast de 3D vloer, die wordt aangebracht met behulp van fotorealistische beelden, is er ook de mogelijkheid om een 3D metalen vloer aan te brengen. Dit kan worden afgestemd op uw behoeften en punten scoren met spiegelgladde en glanzende structuren. Het geeft uw huis zowel een uitstekende als een moderne uitstraling. Net als de 3D-vloer is de 3D Metallic-vloer duurzaam en bestand tegen hoge mechanische en chemische belastingen. Het is voegvrij en daardoor zeer gemakkelijk en hygiënisch schoon te maken.

Onderhoud van 3D vloeren

3D-vloeren zijn relatief eenvoudig te onderhouden in vergelijking met andere vloerbedekkingen. Vervuiling door dagelijks gebruik kan eenvoudig worden verwijderd door nat af te vegen. U kunt verschillende verzorgingsproducten en speciale PU-reiniger gebruiken. Dit laatste wordt ook aanbevolen voor een grondigere reiniging.

Meer hardnekkig vuil kan ook worden verwijderd met de PU-reiniger en met behulp van een pluisvrije doek of een krasvrije pad.

Van tijd tot tijd en wanneer opvallende krassen optreden, wordt het opnieuw sluiten met een PU-hars aanbevolen. Om dit te doen, moet de vloer eerst grondig worden gereinigd en vervolgens worden afgedicht met de kunsthars.

Eisbär Unterwasserwelt 3D Stereo Badezimmer Boden große benutzerdefinierte wasserdichte Tapete, 350 * 245 cm

(* = Affiliate-Link / Bildquelle: Amazon-Partnerprogrammam)

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wat is de minimale diepte van een 3D-vloer?

De diepte van een 3D-vloer is minimaal 1,5 mm. Dit komt door de dikte van het beeld en de coatinglaag van epoxyhars of PU-hars.

Wat zijn de kosten van het leggen van een 3D-vloer?

Zelf een 3D vloer maken kost minder dan het laten doen door een professional. Bij een professional betaal je zo’n 80 tot 100 euro per ft². De kosten zijn afhankelijk van vele factoren, zoals het gebruikte materiaal, het substraat, het ontwerp, de ruimtelijke omstandigheden en de moeilijkheidsgraad. Vraag in ieder geval vooraf een offerte aan.

Waar kan ik 3D-vloerfoto’s vinden?

In de digitale wereld van vandaag is het ongelooflijk eenvoudig om geschikte professionele afbeeldingen te vinden voor een 3D epoxyvloer. Als u een begenadigd fotograaf bent, kunt u natuurlijk uw eigen afbeeldingen maken, maar het is gemakkelijker om Google Image Search te gebruiken. Als je aan de veilige kant wilt zijn, moet je aandacht besteden aan de licenties.

Online fotomakers scoren punten voor de rechtszekerheid en de kwaliteit van de foto’s. U kunt zich daar registreren en tegen betaling 3D-beelden voor uw verdieping ontvangen. Fotodatabases zijn nu massaal te vinden. Je betaalt een bepaald bedrag en koopt individuele foto’s, of je sluit een heel abonnement af.

Daarnaast zijn er nu ook bedrijven die speciale 3D-beelden voor de vloer aanbieden.

Hoewel het niet zo eenvoudig is om zelf een 3D-vloer te maken, is het voor particuliere gebruikers toch mogelijk. We hopen dat we je hebben kunnen helpen met onze 3D Floor Making Guide.