Aluminiumlijm – Handige gids voor aluminium epoxy en andere lijmen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Aluminium lijmverbindingen moeten niet alleen stabiel zijn, maar ook zo duurzaam, onopvallend en op zijn best hittebestendig mogelijk. Papier lijmen op papier is kinderspel en het maakt niet uit welke lijm je gebruikt. De situatie is heel anders als u bijvoorbeeld aluminium op hout wilt lijmen – er zijn hier een paar dingen om te overwegen. In onze lijmgids vertellen we u wat deze zijn en welke lijm het beste is wanneer u aluminium op aluminium wilt lijmen.

Aluminium is een relatief nieuw materiaal dat aan het begin van de 19e eeuw werd ontdekt en in 1827 voor het eerst in pure vorm kon worden geproduceerd. In die tijd was het proces nog zo ingewikkeld dat industriële productie niet de moeite waard leek. Pas twintig jaar later begon dit materiaal aan zijn triomftocht over de hele wereld en ontwikkelde het zich tot een industrieel veel gebruikt en zeer gewaardeerd metaal. Maar geen enkel huishouden mag zonder aluminium zitten, bijvoorbeeld als dunne folie voor verpakkingen of als materiaal voor lijstwerk.



De eigenschappen van aluminium zijn ook bij uitstek geschikt voor de lichtgewicht constructie van vandaag:

  • Het heeft een extreem hoge thermische geleidbaarheid, die alleen wordt overtroffen door de geleidbaarheid van koper
  • Het is een relatief zacht en gemakkelijk te verwerken metaal en heeft daarom de voorkeur van doe-het-zelvers.
  • Als aluminium in contact komt met lucht, oxideert de toplaag en beschermt het tegen diepe corrosie
  • Het wordt niet voor niets lichtmetaal genoemd: vanwege het lage gewicht bespaart het energie, vooral in de scheepvaart- en vliegtuigindustrie; het bewijst echter ook zijn waarde in andere industriële sectoren
  • Vanwege de barrière-eigenschappen kan het goed worden gebruikt als verpakkingsmateriaal om zowel voedsel als farmaceutische producten te beschermen tegen omgevingsinvloeden
  • Aluminium is interessant voor de elektrische industrie vanwege de uitstekende elektrische geleidbaarheid

verlijming aluminium

Deze en andere gunstige eigenschappen maken aluminium een van de meest essentiële materialen in de wereld van vandaag, zowel in de industriële als in de ambachtelijke sector.

Om aluminium samen te voegen, heeft de gebruiker verschillende opties, die we hieronder zullen bespreken. Er zijn echter een paar dingen om te overwegen, vooral met betrekking tot de onzichtbare oxidatielaag die het aluminium bedekt. Naast lassen en klinken is er ook de mogelijkheid om aluminium te verlijmen.

Aluminium is een uitstekende warmtegeleider. De smelttemperatuur is 660 ° Celsius, wat lager is dan die van koper, ijzer en andere metalen. Als u wilt dat aluminiumverlijming hittebestendig is, moet u niet alleen letten op de smelttemperatuur van het aluminium, maar ook op de hittebestendigheid van de gebruikte lijm.

Maar welke lijm heb je nodig voor het lijmen van aluminium?

De beste aluminiumlijm

Om aluminium te verlijmen, heb je idealiter een bouwlijm nodig. Om aluminium te lijmen, heb je de keuze uit drie verschillende soorten lijm:

  • Aluminium Epoxy: Epoxy lijm is verkrijgbaar in een of tweecomponentenversies. Verlijming met deze lijm is extreem veerkrachtig en duurzaam. Een optimale voorbereiding van de oppervlakken is echter noodzakelijk, die onder bepaalde omstandigheden behoorlijk complex kan zijn. Opgemerkt moet worden dat tweecomponenten epoxyharslijm uithardt onder kamertemperatuur, terwijl eencomponent epoxylijm warmte en druk vereist.
GORILLA 2-delige epoxy
  • Sterke, permanente, snelle en gap-vullende epoxylijm
  • Hardt snel uit, droogt, helder en is geweldig voor toepassing op meerdere oppervlakken
  • Voor zware reparaties die een duurzame hechting en oplosmiddelbestendigheid vereisen

Bekijk op Amazon

  • Acrylaatlijm: Dit is een extreem robuuste tweecomponentenlijm met een hoge slagvastheid. Let op de korte verwerkingstijd: het uitharden gaat erg snel. Acryllijmen zorgen voor een optimale verbinding tussen zowel twee werkstukken van aluminium als tussen verschillende materialen zoals aluminium en kunststof, of aluminium en hout.
GORILLA Super Lijm Gel
  • No-run control gel formule die geweldig is voor gebruik op verticale oppervlakken
  • Veelzijdige lijm met een anti-klompendop om uitdroging te voorkomen
  • Speciaal geformuleerd voor verhoogde slagvastheid en sterkte

Bekijk op AmAzon

  • Polyurethaan lijm: PU lijmen zijn ook vaak tweecomponentenlijmen. Ze hebben een lange potlevensduur en zijn daarom ideaal om op grote oppervlakken te werken. PU-lijmen vertonen ook uitstekende kleefeigenschappen bij het samenvoegen van verschillende materialen.
GORILLA Polyurethaan Lijm
  • Ongelooflijk sterke en veelzijdige lijm kan op veel oppervlakken worden gebruikt
  • Het beste voor zware reparaties op verschillende oppervlakken, zowel binnen als buiten
  • 100% waterdicht en bestand tegen blootstelling aan buitenelementen

Bekijk op Amazon

Tweecomponentenlijmen worden meestal geleverd in een patroon met dubbele kamer, zodat ze niet tegen hoge kosten hoeven te worden gemengd. Ze worden automatisch gemengd door op de doseereenheid te drukken en kunnen eenvoudig in kraalvorm of op specifieke punten worden aangebracht.

Instructies voor het verlijmen van aluminium op aluminium

Het verlijmen van aluminium is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. De aluminiumlijmen van vandaag maken het gemakkelijk voor de industrie en particuliere gebruikers om duurzame verbindingen tussen aluminium onderdelen te bereiken. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Eenvoudige en snelle toepassing
  • Gewichtsbesparing
  • Geen tijdrovend voorbereidings- en vervolgwerk
  • Het behalen van hoge en soms zelfs hogere sterktes dan bijvoorbeeld bij lassen

aluminium lijm

Toch zijn er enkele unieke kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden bij het verlijmen van aluminium op aluminium. Wat dit zijn, vindt u in onze aluminium verlijmingsinstructies hieronder.

Je hebt meestal een tweecomponentenlijm nodig op basis van acrylaat, polyurethaan of epoxyhars. Bescherm je werkplek royaal met meerdere lagen krantenpapier en draag ook je beschermende kleding. Meer informatie over persoonlijke veiligheid op het werk vindt u in een van de volgende hoofdstukken.

Belangrijk: Voordat u de lijm gebruikt, bestudeert u het gegevensblad van de fabrikant dat bij het product is geleverd om gedetailleerde informatie te verkrijgen over de toepassing, de levensduur van de pot, de flash-off-tijd en de uithardingstijd. Zorg ervoor dat je alle benodigde dingen bij de hand hebt:

  • De aan te sluiten onderdelen
  • De lijm
  • Schuurpapier met 120 korrels of een zandstraalmachine voor grote oppervlakken
  • Een wat hardere borstel of, voor grote oppervlakken, een handborstel
  • Vet- en siliconenreiniger
  • Een pluisvrije doek

Als alles klaar is, kunt u beginnen met een oppervlaktebehandeling.

Oppervlaktevoorbereiding van aluminium

Het klinkt vreemd, maar eerst moet het oppervlak worden gereinigd voordat het wordt behandeld met zandstraal- of schuurpapier – meestal wordt de omgekeerde volgorde gebruikt. Er is echter een reden voor deze volgorde van bewerkingen: als u begint met zandstralen of slijpen zonder voorafgaande reiniging, bestaat het risico dat vuil en vetdeeltjes diep in de stof worden gebracht door de mechanische verwerking. Daar zorgen ze dan voor een zwakkere hechting van de lijm.

De volgende procedure wordt daarom aanbevolen:

  • Reinig vet- en vuildeeltjes grondig
  • Zandstralen of slijpen
  • Vet en vuil weer verwijderen
  • Vanaf nu niet meer met blote handen aanraken!
  • Lijm aanbrengen
  • Aansluiting

Nadat het oppervlak is gereinigd en opgeruwd, moet u snel handelen: aluminium is een zeer reactief materiaal op het oppervlak waarvan zich snel een oxidelaag vormt bij contact met lucht. Dit kan de kleefeigenschappen van de lijm enorm aantasten en zelfs na uitharding kan de lijmnaad breken. Als de oxidelaag is verwijderd door slijpen of zandstralen, heb je maximaal tien minuten de tijd om de lijm aan te brengen en de twee oppervlakken met elkaar te verbinden.

Lijmproces

Breng nu de tweecomponentenlijm aan. Meestal gebeurt dit aan beide zijden met behulp van de contactlijmmethode; het is echter essentieel dat u de instructies van de fabrikant bestudeert. Druk na een specifieke flash-off-tijd de twee oppervlakken stevig tegen elkaar aan en bevestig ze indien mogelijk op hun plaats. De flash-off tijd is een essentieel onderdeel in de verlijming van aluminium. Het is van vitaal belang dat u het nauwkeurig observeert; anders bestaat het risico van onvoldoende hechting, omdat het oplosmiddel in de lijm mogelijk niet kan verdampen.

Hoe lang de verbinding nodig heeft om zijn uiteindelijke sterkte te bereiken, hangt af van vele factoren, zoals de gebruikte lijm, de materialen die worden verlijmd en de omgevingstemperatuur. Het is het beste om de instructies van de fabrikant te volgen. Over het algemeen is het beter om de lijm te lang te laten uitharden dan te kort.

Aluminium verlijmen op hout, beton en andere materialen

Naast het verlijmen van aluminium op aluminium, is het ook mogelijk om een breed scala aan verschillende materialen samen te voegen. Je kunt aluminium op hout lijmen, maar ook steen, beton en kunststoffen verbinden met aluminium. Voor dit doel worden voornamelijk kleverige bouwlijmen op basis van epoxyhars, PU of siliconen gebruikt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bonding:

  • Grote gebieden, waar meestal epoxyharslijm wordt gebruikt
  • Kleine gebieden, waarvoor PU- of PUR-lijm meer geschikt is

Zorg bij het verlijmen van verschillende materialen voor een goede oppervlaktevoorbereiding, zodat de lijm zijn kleefeigenschappen optimaal kan ontwikkelen.

  • Hout moet zorgvuldig worden geruwd, zodat de lijm goed hecht.
  • Beton en steen, als ze gaten hebben, moeten worden opgevuld en gevuld.
  • Aluminium moet absoluut vrij zijn van vet en vuil; dit geldt ook voor huidvet en de oxidatielaag die altijd aanwezig is!

Als u aluminium op hout wilt lijmen, moet u zich ervan bewust zijn dat hout, in tegenstelling tot aluminium, een organische stof is die snel kan veranderen, bijvoorbeeld als gevolg van UV-straling of vocht. Dit is nog een reden waarom het kiezen van de juiste lijm cruciaal is.

Veiligheidsinstructies voor het verlijmen van aluminium

Om aluminium te verlijmen in plaats van te lassen, moeten enkele veiligheidsaspecten worden overwogen. Draag handschoenen zodat de lijm niet in contact komt met je huid. We raden ook aan om een veiligheidsbril te dragen om contact tussen de lijm en uw ogen te voorkomen. Als de lijm in contact komt met uw ogen of slijmvliezen, was ze dan gedurende enkele minuten grondig met helder, warm water en zoek onmiddellijk medische hulp. Zorg ervoor dat u het gegevensblad van de lijm meeneemt, zodat de arts een idee kan krijgen van de stoffen in de lijm.

Zorg voor een goed geventileerde werkplek of draag een ademhalingsmasker, omdat potentieel schadelijke dampen kunnen ontsnappen tijdens het hechten.

Denk ook aan de bescherming van je werkplek. Leg dikke lagen krantenpapier neer of gebruik speciale films om oppervlakken tegen de lijm te beschermen.

aluminium verlijming

Opties voor het verbinden van aluminium

Om dit materiaal aan elkaar te lijmen, kunt u het natuurlijk lijmen met aluminiumlijm, maar er zijn andere mogelijkheden. Deze zijn echter vaak complexer – over het algemeen is het vele malen gemakkelijker om aluminium te verlijmen dan om het te lassen.

Toch willen we in onze Aluminiumgids de meest voorkomende verbindingstechnieken voor aluminium bespreken:

  • Bij het klinken of ook schroeven worden beide verbindingspartners met behulp van klinknagel- of schroefverbindingen met elkaar verbonden. Allereerst wordt een gat geboord en vervolgens worden beide delen aan elkaar verbonden met klinknagels of schroeven. Dit mag geen zwakke punten in het materiaal veroorzaken; dit is vooral belangrijk in gebieden die gevoelig zijn voor corrosie. Daarom moeten altijd preventieve maatregelen tegen corrosie worden genomen.

Dit type verbinding heeft het voordeel dat het aluminium zijn oorspronkelijke sterkte behoudt, omdat het materiaal niet wordt verwarmd, zoals het geval is bij lassen. Deze techniek wordt vaak gebruikt in de vliegtuigbouw. Voor de doe-het-zelver is het klinken met een handklinker van belang. Frequenter en eenvoudiger is echter het lijmen van aluminium.

  • Lassen kan met drie verschillende methoden:
    • Metaal inert gas lassen, ook bekend als MIG-lassen, maakt gebruik van een elektrische boog om de twee oppervlakken samen te voegen onder een afschermend gas.
    • Wolfraam inert gas lassen, ook bekend als TIG-lassen, maakt gebruik van een boog gevoed door wisselstroom.
    • De modernste variant is cold metal transfer welding, ook wel CMT-lassen genoemd. Hier wordt de vorming van spatten vermeden door de oppervlakken te verbinden met slechts één enkele, perfect getimede smeltdruppel tegelijk.

aluminium verbinden

Door te solderen kunnen ook twee verbindende partners van aluminium permanent met elkaar worden verbonden.

Vergeet niet dat verwarming altijd leidt tot hoge spanning en dus tot een vermindering van de materiaalsterkte. De oppervlakken die op deze manier met elkaar verbonden zijn, kunnen ook optisch lijden; er worden min of meer uitpuilende lasnaden geproduceerd.

  • We gaan in onze gids al in detail in op bonding; daarom beschrijven we het verlijmingsproces niet meer per se, maar beperken we ons tot het vermelden dat aluminium als metaal natuurlijk heel gemakkelijk te verlijmen is. Als het lijmwerk goed is uitgevoerd, blijkt de verlijmde naad vaak robuuster dan een gelaste naad.

Hiermee type verbinding, moet rekening worden gehouden met het type belasting. Hechte gewrichten mogen nooit worden belast door trekkende of afbladderende bewegingen, omdat deze het hechte gewricht kunnen beschadigen. Idealiter wordt het gewricht alleen belast bij stuwkracht.

Het lijmen van aluminium heeft echter nog andere voordelen ten opzichte van lassen. Het kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt bij het klinken, of lassen van aluminium is uit den boze, bijvoorbeeld bij het verbinden van aluminium en magnesium of voor superlichte kunststoffen. Bovendien leidt een hechtverbinding tot een vermindering van het gewicht: studies hebben aangetoond dat tot tien procent gewicht kan worden bespaard in vergelijking met conventionele verbindingsprocessen, wat een groot voordeel is, vooral in de vliegtuig- en autotechniek.

Tips en trucs

Typisch, bij het verlijmen van aluminium op steen, moeten eventuele oneffenheden eerst worden geëgaliseerd met behulp van vulstoffen en vulmiddel. Als u echter een pasta-achtige bouwlijm voor aluminium en steen of beton gebruikt, kunt u deze in dichte kralen aanbrengen en eventuele oneffenheden egaliseren. Op deze manier bespaar je jezelf de moeite om vol te raken.

Het verlijmen van aluminium is niet moeilijker dan het verlijmen van andere materialen. Het belangrijkste is een goede oppervlaktevoorbereiding en de keuze van de juiste lijm. Of aluminiumverlijming nu wel of niet hittebestendig is, u moet de datasheet van de lijm raadplegen. Wat het werkproces betreft, volg gewoon onze instructies voor aluminiumverlijming. We hopen dat we je kunnen helpen!