Hoe krijg je verf van een auto? (Handleiding in 5 stappen)

Wat moet je weten over het krijgen van verf van een auto?

Er zijn een paar verschillende scenario’s waarbij u mogelijk verf uit uw auto moet verwijderen en elk scenario presenteert zijn eigen proces en uitdagingen.

Hieronder zullen we enkele van de meest voorkomende scenario’s opsplitsen en u helpen beslissen hoe u uw unieke situatie wilt benaderen.

Uw auto opnieuw schilderen

Misschien wilt u uw auto opnieuw schilderen en wilt u de bestaande lakbeurt volledig verwijderen, zodat u aan de slag kunt. Zorg ervoor dat u begint met het onderzoeken van uw specifieke auto en het herschilderproces, zodat u een beter idee krijgt van hoe u de bestaande lak van uw auto kunt verwijderen.



In sommige gevallen kunt u de bestaande verf overschilderen met een beetje voorbereidend werk (wat betekent dat u de verf helemaal moet verwijderen) en in andere gevallen is het het beste om de verf volledig te verwijderen met zoiets als een verfafbijtschijf.

Overspray/verfspetters

Het krijgen van overspray-specificaties op uw verfbeurt komt vaker voor dan u zou denken.

Hoe vervelend het ook is om overspray over je blanke lak te zien, het is vrij eenvoudig te verwijderen met behulp van gereedschappen zoals een detailleringsbalk die de bestaande verf niet verwijdert.

Wielen opnieuw schilderen

Stel dat je net een gebruikte auto hebt gekocht en de wielen zijn in een lelijke kleur gespoten. Om de verf te verwijderen, moet je iets krachtigs gebruiken, zoals aceton (afhankelijk van het type verf waarmee je werkt).

Sommige lichtmetalen velgen zijn gepoedercoat, wat een moeilijkere doe-het-zelftaak is om te volbrengen als je geen poedercoatingsset hebt, maar je kunt gepoedercoate verf verwijderen met sterke chemicaliën zoals aceton of een andere chemische stripper.

Verf bijwerken

Voor het bijwerken van verf moet u mogelijk een deel van de vorige verf verwijderen voor een succesvolle taak.

Als u bijvoorbeeld uw auto parkeert in de buurt van waar schilders werken, kunt u eindigen met kleine verfspecificaties over uw kostbare verfbeurt.

Lees meer >> Hoe retoucheer je autolak?

Verf verwijderen die u per ongeluk hebt “verwisseld”

Heb je per ongeluk de zijkant van een paal of – god verhoede – de auto van iemand anders geschraapt?

Het is vrij gebruikelijk om per ongeluk verf te verwisselen met een object of een ander voertuig, maar afhankelijk van het type verf waarmee je hebt gewisseld, kun je het misschien voorzichtig genoeg verwijderen om de lak van je auto intact te houden.

Er zijn enkele methoden waarbij alleen WD-40 en wat elleboogvet betrokken zijn, terwijl andere methoden verfverwijderingsoplossingen omvatten.

Bekijk de onderstaande video voor een paar suggesties voor het verwijderen van een verfoverdracht.

Benodigdheden die u nodig hebt om verf van een auto te krijgen

De benodigdheden die nodig zijn voor het verwijderen van verf variëren afhankelijk van de situatie.

Hier is een complete checklist voor al jullie professionele detailers:

Chemische verfafbijtmiddelen

Chemicaliën dienen goed bij het verwijderen van verf, en hoewel het gebruik van chemicaliën niet altijd de juiste oplossing is voor de klus, zijn ze leuk om in de garage te bewaren voor wanneer je ze nodig hebt.

Hoewel verfverdunner een van de meest voorkomende verfverwijderingsoplossingen is, kunt u ook aceton, minerale spiritus of ontsmettingsalcohol gebruiken, afhankelijk van de specifieke situatie en het type verf.

Als je de beste prijzen wilt, is het het beste om deze van Amazon te kopen, omdat ze soms prijzig kunnen zijn.

Microvezel handdoek

Microvezeldoeken helpen bij het afdrogen van de auto, en ze helpen ook bij het afvegen van polijstmiddel en was na het raken van carrosseriepanelen met de buffer.

Wrijfmiddel/correctiemiddel

Wrijfmiddel is een geweldige krasverwijderaar. Je zou verbaasd zijn over hoeveel lichte krassen en verfslijtplekken je kunt verwijderen door ze simpelweg uit te poetsen met een correctiemiddel.

Wax/wrijfmiddel applicator pads

Professionele detailers houden zowel handpads als ronde applicatorpads die verbinding maken met de elektrische buffer. Carnaubawas is een geweldige oplossing om de lak van uw auto te beschermen tegen vuil en UV-stralen.

Klei bar

Kleistaven zijn geweldig voor het verwijderen van kleine gebieden en overspray-specificaties zonder de blanke lak op de afwerking van de auto te verwijderen.

Lees meer >> Hoeveel kost het om de velgen van een auto te schilderen?

Verf van een auto krijgen (5-stappengids)

Nu je je benodigdheden hebt verzameld en hebt uitgezocht hoe je je specifieke project kunt aanpakken, zijn hier de stappen om die vervelende verf van je auto te krijgen.

(U kunt op een van de onderstaande links klikken om direct naar die stap te gaan!)

  1. Was de auto grondig
  2. Situatie/Stra evaluerentegize De beste oplossing
  3. Verfverwijdering uitvoeren
  4. Correctie Compound
  5. Wax en buff

Stap 1 – Was de auto

U wilt uw auto van tevoren wassen om lichte krassen door vuil en stof te voorkomen. Hier is een snelle herinnering voor een doe-het-zelf wasstraat.

U kunt uw auto gemakkelijk thuis wassen door een emmer vol warm zeepsop te vullen.

Parkeer de auto eerst in de schaduw. Nadat je de auto met water hebt overgoten, gebruik je een spons om het warme zeepsop over de hele auto aan te brengen, te beginnen met het dak van de auto en je een weg naar beneden te werken.

Nadat je al het vuil en vuil van de auto hebt geschrobd, gebruik je het opnieuw met water en gebruik je een microvezeldoek om volledig af te drogen.

Nu de auto schoon is, is de lak makkelijker te richten en te verwijderen.

Stap 2 – Evalueer de situatie / strategiseer de beste oplossing

Omdat er een paar verschillende situaties zijn waarin u misschien verf uit een auto wilt verwijderen, moet u de juiste oplossing voor het probleem uitvoeren.

Het idee is om de minst schadelijke technieken voor je verfklus uit te proberen (als je het niet verwijdert) en als het niet werkt, ga dan verder met meer drastische maatregelen.

Het succes van het verwijderen van verf hangt ook af van het type verf dat uw specifieke auto heeft, dus doe vooraf wat onderzoek om een goed idee te krijgen van waarmee uw auto is gespoten (zie de lakcode) of welk type verf op uw auto is geplakt.

Latexverf van een muurverf kan bijvoorbeeld gewoon gemakkelijk afschrapen met zoiets als een plastic scheermesje.

Hier zijn enkele stappen die u nodig hebt om u voor te bereiden op elke specifieke verfverwijderingssituatie:

Volledige verfverwijdering:

U wilt de ideale tool voor uw specifieke taak kopen. We raden aan om een verfafbijtschijf te gebruiken die aan een haakse slijper of boor voor een snelle en eenvoudige doe-het-zelf oplossing.

Verf van wielen verwijderen:

U wilt de auto parkeren in een gebied waar u comfortabel kunt werken, en het is

Overspray verwijderen:

Koop een kleibar voor auto’s.

Aceton zal ook werken in situaties van extreme overspray, maar pas op dat je aceton niet te hard in de verfbeurt wrijft, omdat het te veel verf verwijdert dan gewenst.

Touchup uitvoeren:

U wilt zoiets als schuurpapier met korrel 120 voor het licht schuren van gebieden waar verf is afgebrokkeld bij het uitvoeren van aanpassingen op grotere gebieden. Misschien wilt u ook zo’n korrel 1500 schuurpapier ophalen dat wordt gebruikt voor het nat schuren van de afwerking achteraf.

Stap 3 – Verfverwijdering uitvoeren

Gebruik de beste methode voor de klus om de verf eraf te krijgen. Hier is een gedetailleerd gedeelte voor elke verfverwijderingssituatie om u te helpen het werk correct uit te voeren:

Voor volledige verfverwijdering:

Er zijn een paar verschillende methoden om verf volledig te verwijderen, waaronder:

  • Verfverwijderaar/verfafbijtschijfjes

U kunt gemakkelijk verfafbijtschijfjes vinden op Amazon of bij uw lokale hardware / huisverbetering / auto-onderdelenwinkel.

  • Verfverwijderaar chemicaliën (aceton, bijvoorbeeld)

Er zijn tal van chemische producten die verf verwijderen. Doe wat onderzoek voordat u met deze producten gaat werken, omdat ze giftig kunnen zijn wanneer ze onjuist worden behandeld.

  • Schuurpapier (iets van 40 tot 80-grit)

Schuurpapier is altijd een optie voor het verwijderen van verf. U kunt bijvoorbeeld een handschuurmachine of een vlakschuurmachine met schuurpapier met een laag korrelig schuurpapier gebruiken om de verf vrij snel te verwijderen.

Sommige professionele autoschadeherstelbedrijven gebruiken een zandstraalmachine om snel en effectief alle verf van carrosseriepanelen te verwijderen.

Het enige nadeel van het gebruik van een zandstraalmachine is dat je in principe alle carrosseriepanelen moet verwijderen en isoleren van onderdelen die tijdens het proces kunnen worden beschadigd.

Sommige hogedrukreinigers spuiten met voldoende PSI om autolak te strippen.

Op de meest elementaire niveaus kunt u mogelijk een verfkrabber gebruiken om de verf handmatig van de auto te verwijderen. Een verfkrabber is een goed hulpmiddel om rond te hebben bij het strippen van gebieden dicht bij de bekleding en deurklinken.

Vetverwijderaar is goed om in de buurt te hebben bij het opruimen van wielen ter voorbereiding op het verwijderen van verf.

Voor het verwijderen van verf van wielen:

De eenvoudigste manier om verf van wielen te verwijderen zonder dure apparatuur is door een doek te verzadigen met aceton, en

wrijf een paar minuten over het oppervlak van het wiel (kan tot een uur duren) totdat de verf loskomt.

Als u uitgebreider advies wilt over het verwijderen van verf van wielen, bekijk dan onze gids hieronder.

Lees meer >> Hoe verwijder je spuitverf van wielen?

Voor het verwijderen van overspray van de verfbeurt:

Het verwijderen van overspray kan worden gedaan met een kleireep en wat spray wax of een ander reinigingsproduct zoals glasreiniger of zelfs gewoon zeepsop.

Je kunt ook proberen een plastic scheermesje op de verfbeurt te gebruiken om kleine overspray-specificaties te verwijderen. Een plastic scheermesje werkt geweldig voor het verwijderen van verf van ramen, en je kunt ook een echt mesje gebruiken, maar gebruik geen metalen scheermesje op getinte ramen, omdat dit de keramische tint aan de binnenkant van de ramen kan verwijderen.

Je kunt ook ontsmettingsalcohol en een doek gebruiken voor het verwijderen van latexverf of een kleine hoeveelheid van aceton zeer licht bij het verwijderen van sterkere autolakken zoals urethaan.

Voor touchup-voorbereiding:

Het bijwerken van kleine vlekken vereist niet veel voorbereiding. Zorg ervoor dat het gebied schoon is voordat u het aanbrengt.

Voor grotere gebieden moet u mogelijk de randen waar de basislaag zich scheidt van de andere verflagen licht schuren om een glad oppervlak te creëren waaraan de verf zich kan hechten.

Stap 4 – Correctie/Polijstverbinding

Nadat je de verf hebt verwijderd, is de kans groot dat er zichtbare slijtage in de verfklus is die er niet uitkomt zonder een goede detailklus.

En natuurlijk kunt u altijd een professionele detailer betalen om uw auto een snel detail te geven, maar u bespaart geld bij het detailleren van uzelf terwijl u uzelf ook toestaat om een elektrische buffer voor de klus te kopen.

Goede tips voor het aanbrengen van correctie/polijstmiddel:

Breng een paar kleine puntjes aan op het applicatorpad en plaats de elektrische bufferspoeling op het carrosseriepaneel dat u aan het detailleren bent.

Schakel de elektrische buffer in en beweeg deze langzaam rond het paneel in een cirkelvormige beweging. U kunt ook een handapplicatorpad gebruiken en de polijstverbinding indien nodig met de hand aanbrengen.

Stap 5 – Car Wax en Buff

Het waxen van de auto nadat de klus is geklaard, helpt het vuil, UV-stralen, enz. van uw auto te houden. Als je je verfklus echt leuk vindt, wax je het om de paar maanden.

Het aanbrengen van autowas kan met een elektrische buffer met dezelfde techniek als een elektrische buffer.

En ja, je kunt wax aanbrengen met een applicatorpad of zelfs een microvezeldoek, maar het duurt veel langer dan een elektrische buffer.

Andere waardevolle bronnen over hoe verf van de auto te krijgen

Mogelijk moet u wat retoucheerverf doen nadat u de lak hebt verwijderd, dus bekijk onze pagina over het bijwerken van autolak.

Wilt u nog een stap verder gaan met het beschermen van uw auto?

Probeer een keramische coating die de lak insluit en de noodzaak van buitendetaillering elimineert.

Het laten aanbrengen van een keramische coating op uw voertuig door een professional is meestal niet goedkoop, maar het is een investering die zal helpen de esthetische waarde te behouden.

Weet u niet zeker waar u moet beginnen met uw verfverwijderingsproject? Stel ons een vraag op onze Pro Paint Corner pagina!