Polyurethaan Resin Guide – Alles wat u moet weten

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Als je met hars wilt werken, heb je keuze te over. Er zijn verschillende harsen op de markt en elk type heeft zijn voor- en nadelen – inclusief polyurethaan giethars. In onze Polyurethaan Resin Guide geven we u de meest essentiële polyurethaan giethars eigenschappen en vertellen we u waar u op moet letten bij het kopen van polyurethaan.



Wat is polyurethaanhars?

Over het algemeen zijn polyurethanen kunstharsen of kunststoffen die het gevolg zijn van een polyadditiereactie tussen dialcoholen of polyolen en polyisocyanaten.

Polyurethaan giethars heeft een breed scala aan eigenschappen die variëren van toepassing tot toepassing en een breed scala aan mogelijkheden omvatten. Zo worden er niet alleen thermoplasten, maar ook thermoharders en elastomeren uit geproduceerd.

Over het algemeen bestaat de giethars uit een tweecomponentensysteem van hars en verharder, dat uithardt na vermenging door een chemische reactie. PU gietharsen kunnen, net als epoxyhars en polyesterhars, worden gecombineerd met verschillende additieven en vulmaterialen of kleurstoffen. Dit geeft hen de gewenste eigenschappen. De gebruiker kan bijvoorbeeld een remmer aan de hars toevoegen om de zogenaamde potlevensduur, d.w.z. de verwerkingstijd, te verlengen. Als gevolg hiervan kan dit zeer variabel worden gemaakt voor elke toepassing.

Er zijn ook kleurpigmenten en fluorescerende kleurstoffen die de polyurethaanhars een specifieke kleur kunnen geven. Hierdoor kunt u de hars aanpassen aan uw eigen eisen. Voorbeelden van fillers zijn onder andere katoenen flocks, glasvezels, minerale fillers en lichtgewicht fillers. Hiermee kan de gebruiker eigenschappen zoals mechanische sterkte, stijfheid of oppervlaktehardheid beïnvloeden.

Voor- en nadelen van polyurethaanhars

Voordat u PUR-hars koopt, moet u natuurlijk de eigenschappen van polyurethaan giethars zorgvuldig controleren om erachter te komen of het geschikt is voor uw doeleinden. Over het algemeen is PU giethars een zeer aangenaam materiaal met veel voordelen en slechts enkele nadelen.

Pros

  • Het heeft uitstekende stromingseigenschappen en kan daarom gemakkelijk worden gemengd en verwerkt
  • De viscositeit is echter niet te hoog, zodat deze optimaal kan worden gegoten en gevormd
  • Het hardt snel uit en de ontsmoldingstijd is erg kort
  • Het heeft een goede vulcapaciteit
  • Het kan ook worden gebruikt om zeer kleine en dunwandige modellen te produceren, die niettemin een hoge stabiliteit vertonen
  • Het is geschikt als elektrisch inkapselingsmiddel
  • U kunt een breed scala aan additieven mengen, zoals remmers, vulmaterialen en kleurpasta’s
  • Er is slechts een kleine hoeveelheid krimp tijdens het uitharden
  • Het heeft een zeer hoge hittebestendigheid na uitharding
  • Afhankelijk van de samenstelling zijn zowel elastomeren als thermohardende kunststoffen beschikbaar; de eerste kan worden samengevoegd door vulkanisatie na uitharding

Tegens

  • Het heeft een hoge gevoeligheid voor vocht, wat ongewenste reacties zoals schuimvorming kan veroorzaken
  • Om ongevoelig te worden voor UV-licht zijn bepaalde additieven nodig
  • Het is niet lasbaar na uitharding
  • Tijdens het uitharden veroorzaakt het styreen een sterke geur en dus een potentieel gevaar voor de gezondheid.
  • De kleefkracht van PU-hars is minder dan die van epoxyhars

PU-harsen die snel moeten worden verwerkt, maar tegelijkertijd ook snel kunnen worden ontsmolten, worden over het algemeen snelgietharsen genoemd. Als je met zo’n hars wilt werken, moet je daarom op de levensduur van de pot letten, anders hardt het materiaal te snel uit en moet je opnieuw beginnen vanaf het begin. Dit kan gezien worden als een nadeel, maar ook als een voordeel, want het resulteert er tenslotte ook in dat het snel ontsmolt.

Als u polyurethaanhars wilt kopen, moet u ook het hardheidsniveau controleren en of het geschikt is voor uw project. De mate van hardheid wordt aangegeven in Shore en moet op de betreffende verpakking worden vermeld. Na uitharding worden zachte materialen aangegeven in Shore hardheid A en hardere materialen in Shore hardheid D. De eerste hebben een rubberachtige consistentie.

Toepassingsgebieden van PU-hars

De toepassingsgebieden voor PU-hars zijn ongelooflijk divers. Polyurethaan giethars is een fascinerend materiaal voor both industrie en de doe-het-zelver.

Schuimen kunnen bijvoorbeeld worden geproduceerd uit PU, maar ook verven, lijmen en coatings. PU beschermt elektronische assemblages echter ook tegen een breed scala aan omgevingsinvloeden zoals mechanische belasting of vocht. Daarom zijn deze meestal ingekapseld.

Maar ook voor de productie van dempings- en veerelementen, gietbanden, instrumenttransformatoren voor midden- en hoogspanningstechnologie, aandrijfelementen en diverse slijtdelen is de PU-hars van onschatbare waarde geworden.

In tegenstelling tot de productie van schuim, waarbij een reactie met water en de resulterende schuimvorming gewenst is, moeten in alle andere toepassingen de oppervlakken waarmee de vloeibare PU-hars in contact komt volledig droog zijn. Anders kan de polyurethaan giethars zijn gunstige eigenschappen verliezen.

Vloercoatings

Polyurethaan giethars is vooral populair in industriële gebouwen zoals autowerkplaatsen of verschillende hallen, omdat het niet alleen visueel punten scoort en de onderliggende vloer – vaak beton – beschermt tegen hoge belastingen, maar ook veel andere positieve eigenschappen heeft. Als vloerbedekking is het slijtvast en zeer elastisch. Het is niet alleen bestand tegen hoge thermische maar ook mechanische belastingen en is gemakkelijk aan te brengen. Verder is het niet al te kostenintensief.

SUPERCOAT Watergedragen Urethaan Glazuur Jas
  • Ademend twee componenten watergedragen urethaan, blanke toplaag voor Supercoat epoxyvloeren, niet-vergeling
  • Industriële kwaliteit, Goede chemische bestendigheid, Hoogglans afwerking, Bestand tegen schade veroorzaakt door benzine, remvloeistof, stilstaand water en accuzuur
  • Beschermt epoxyvloer tegen krassen, kapselt decoratieve vlokken in, gemakkelijk schoon te maken

Bekijk op Amazon

In buitentoepassingen verdient het de voorkeur boven epoxyharscoating omdat het, in tegenstelling tot de laatste, niet de neiging heeft om geel te worden vanwege de hoge UV-bestendigheid en ook optimaal bestand is tegen scherpe temperatuurschommelingen. Polyurethaanharscoatings worden ook vaak gebruikt in kleuterscholen en scholen, omdat ze het risico op uitglijden en ongevallen verminderen.

De renovatie van platte daken wordt vaak uitgevoerd met behulp van PU-giethars. De giethars biedt aanzienlijke voordelen, omdat deze gemakkelijk aan te brengen en zeer duurzaam is. Ook hier komt de hoge UV-bestendigheid van het materiaal om de hoek kijken.

helder polyurethaanhars

Polyurethaan giethars voor het gieten van schimmels

Bij het gieten van mallen worden beide vloeibare componenten die met elkaar worden gemengd in een mal gegoten. Het materiaal hardt dan uit.

Vanwege de lage viscositeit en verschillende andere eigenschappen is polyurethaanhars bij uitstek geschikt voor het gieten van mallen, ongeacht of de mal verloren gaat of herbruikbaar is. Als u echter polyurethaan wilt gieten, zijn er twee dingen om te overwegen:

Model-Pro Polyurethaan Giethars
  • Giethars voor het maken van modellen, mallen, protoypes, beeldjes, proefvormen, reproducties maken, enz..
  • Model-Pro verandert in 15 minuten van vloeibaar naar vast en werkt uitstekend in siliconen mallen
  • Model-Pro is een tweecomponenten polyurethaan giethars die een goede slagvastheid en sterkte vertoont.

Bekijk op Amazon

  • De PU-giethars kan alleen uit de mal worden verwijderd als deze vooraf is behandeld met een lossingsmiddel
  • Met elastische polyurethanen is schade aan het hoofdmodel mogelijk, omdat het uithardingsproces hoge temperaturen genereert

Toepassingsgebieden voor het gieten van matrijzen zijn onder andere de volgende:

  • Inkapseling en productieprocessen van elektronische componenten, zoals halfgeleiders, assemblages en isolatoren
  • Afgietsels en gebruik bij de restauratie van monumenten en gebouwen
  • Wikkelen van bederfelijke voorwerpen en daarmee het gebruik als transparante afdichting
  • Coating en beglazing van verschillende objecten
  • Modelbouw, vooral als reproductie van waterlichamen
  • Oppotten van open contactpunten op kabels

matrijsgieten geniet een grote populariteit, zowel in de industrie als onder kleine gebruikers en kan niet alleen machinaal maar ook met de hand worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat de giethars zorgvuldig wordt gemengd en langzaam in de mal wordt gegoten; anders komen er te veel luchtbellen bij. Na het vullen kun je een paar keer lichtjes met je vingers op de gevulde mal tikken om de luchtbellen te laten ontsnappen. Om te voorkomen dat er te veel lucht wordt gemengd, kunt u de mal van onderaf vullen in plaats van het van bovenaf ingieten van de hars.

In de industrie worden zowel gietstof als gieterij in sommige fabrieken gedroogd met behulp van vacuüm en vooraf ontgast.

polyurethaan giethars

Verwerking van PU-giethars – Stapsgewijze instructies

Hoe je PU-giethars precies verwerkt, hangt natuurlijk af van het beoogde gebruik. In onze polyurethaanharsgids gaan we ervan uit dat het wordt gebruikt als vloercoating op beton en schimmelgieten.

  • Voordat u de polyurethaanhars giet, bereidt u alle benodigde materialen voor, omdat de verwerkingstijd van tweecomponenten PU-giethars natuurlijk beperkt is. Meng bij twijfel minder van het mengsel of voeg een remmer toe als u grote gebieden wilt bewerken of grote mallen wilt gieten.
  • Bij gebruik als vloer moet de vloer eerst worden voorbereid. Reinig het grondig van stof, vuil en vet. Vul eventuele voegen en scheuren zodat de hele vloer waterpas staat. Natuurlijk moet u de nivelleringsverbinding eerst laten drogen voordat u de giethars aanbrengt. Nadat u de ondergrond hebt voorbereid, kunt u de vloer primen. Gebruik idealiter een tweecomponentenprimer op basis van PU-hars zonder oplosmiddelen.

polyurethaan gieten

Vóór het daadwerkelijk gieten van de PU-hars, wordt aanbevolen om een basisprimer aan te brengen als vloercoating. Afbeeldingen: bhakpong – stock.adobe.com

  • Nu kunt u het polyurethaanharsmengsel mengen als u met twee componenten werkt. Deze stap is natuurlijk niet nodig als je met slechts één element werkt.
  • Volg de instructies van de fabrikant bij het mengen. Roer zo grondig mogelijk en giet het mengsel ook een of twee keer om ervoor te zorgen dat de twee componenten perfect met elkaar worden gemengd.
  • Na het mengen wordt de giethars aangebracht of in de mal gegoten. Voor vloercoatings is de gewenste dikte meestal slechts enkele millimeters, maar voor alle andere objecten hangt het natuurlijk af van de aard van uw project. Als u de hars niet wilt gebruiken om een vloerbedekking te gieten, maar om een mal te gieten, moet u de gebruikte mal vooraf behandelen met een geschikt lossingsmiddel.

polyester hars gieten

Tijdens het mengproces wordt het sterk aanbevolen om zeer grondig te werken. Beelden: Chinnabanchon9Job / shutterstock.com

  • Nu moet de hars op natuurlijke wijze uitharden. Hoe lang dit duurt, hangt ook af van uw project en het type hars dat wordt gebruikt. Zowel koudhardende als warmhardende harsen zijn beschikbaar. Sommige PU-gietharsen kunnen zelfs worden uitgehard met ultraviolette straling, bijvoorbeeld van een UV-lamp.
  • Voorzichtigheid is geboden bij het gieten van grote objecten, omdat het uithardingsproces relatief grote krimpgebieden kan veroorzaken. Dit kun je tegengaan door opnieuw te casten. U moet echter oppassen dat u geen blaasgaten of externe inkepingen opneemt. Na volledige uitharding is het niet meer mogelijk om het materiaal opnieuw te gieten, anders bestaat het risico op scheuren of op zijn minst interne spanningen in het materiaal.

polyester hars gegotenAfbeeldingen: bhakpong – stock.adobe.com

  • Let tijdens het uithardingsproces ook op de warmte die vrijkomt door het exotherme proces. Het moet mogelijk zijn om deze warmte dienovereenkomstig af te voeren, omdat anders de temperaturen in het gietstuk zullen blijven stijgen en het verhardingsproces te veel zal worden versneld. Dit kan ook zwakke punten in het materiaal veroorzaken.
  • Voorwerpen die met PUR zijn gegoten, kunnen na reiniging en grondige verwijdering van het lossingsmiddel naar wens verder worden verwerkt. Ze kunnen zowel worden geprimed als geverfd. Als het resulterende object buiten moet worden gebruikt, wordt aanbevolen om het te schilderen om de weerstand tegen UV-licht en verwering te vergroten.

Opslag en duurzaamheid van PUR-gietharsen

Bij het opslaan van polyurethaan giethars moet ervoor worden gezorgd dat grote temperatuurschommelingen worden vermeden. Over het algemeen moet PUR-giethars worden bewaard bij een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius in gesloten containers. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht en vochtbestendig is wanneer deze wordt geopend. Verwerk de geopende containers zo snel mogelijk en schud de twee componenten zorgvuldig maar grondig voordat ze worden gemengd.

Het is mogelijk dat de PU-hars tijdens de opslag licht kristalliseert. Dan kun je het langzaam en voorzichtig opwarmen tot maximaal 70 graden Celsius om het te dekristalliseren. Laat het in dit geval afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het verder verwerkt.

Veiligheidsinstructies voor het verwerken van polyurethaan giethars

  • De isocyanaten in polyurethaan giethars zijn allergeen en kunnen kanker veroorzaken. Deze eigenschappen zijn echter alleen van toepassing op het materiaal dat nog niet heeft gereageerd. Zodra de reactie is voltooid, zijn er geen verdere gezondheidsrisico’s van het materiaal te verwachten. Toch moet u voorzichtig zijn bij het hanteren van de PU-giethars.
  • Verschillende additieven kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals weekmakers of vlamvertragers.
  • Volg altijd de informatie van de fabrikant bij het werken met de PU-giethars. Gebruik ademhalingsbescherming en handschoenen tijdens uw werkproces en draag kleding met lange mouwen. Ventileer je werkplek goed en zorg ervoor dat je alle tools die je nodig hebt bij de hand hebt.
  • Vermijd open vuur in de buurt. Mocht het mengsel in contact komen met uw ogen of slijmvliezen, spoel ze dan enkele minuten grondig af en raadpleeg vervolgens een arts.

Vragen en antwoorden

Wat is polyurethaan?

Polyurethaan is een kunststof die we overal in ons dagelijks leven tegenkomen. Het heeft verschillende gunstige eigenschappen die niet alleen door de industrie worden gebruikt, maar ook door particuliere gebruikers. PUR wordt gecreëerd door een exotherme, d.w.z. warmteafgevende polyadditiereactie.

Polyurethaan is daarom een fascinerend materiaal, zowel voor industriële doeleinden als voor huishoudelijk gebruik. De eenvoudige toepassing en de vele positieve eigenschappen maken een schone productie mogelijk, zelfs zonder veel voorkennis.