Hoe aanrechtbladen te schilderen: Een complete gids

Bent u benieuwd hoe aanrechtbladen te schilderen? Zo ja, dan bent u op de juiste plaats. Ik ga je stap voor stap door het proces leiden.

Je aanrecht vervangen is niet alleen duur. Het is ook veel werk. Bovendien riskeer je ook je kasten te beschadigen wanneer je de werkbladen verwijdert.

Hoe aanrechtbladen te schilderen

Het goede nieuws is dat als je weet hoe je laminaat werkbladen schilderen, kunt u alle van de hoofdpijn overslaan en beginnen te genieten van prachtige nieuwe werkbladen met deze goedkope oplossing. Laten we erin duiken en alles leren over het schilderen van aanrechtbladen.



Kun je laminaat aanrecht schilderen?

Als u zich afvraagt of u laminaatbladen kunt schilderen, zult u blij zijn te horen dat u dat absoluut kunt. In feite, het schilderen van uw laminaat aanrecht is de perfecte oplossing voor het geven van uw keuken of badkamer tellers een frisse nieuwe look.

Een keuken of badkamer aanrechtblad gaat door veel misbruik en gebruik van warmte, water, constante reiniging, en morsen. Echter, de sleutel tot het succesvol schilderen van laminaat aanrechtbladen is om goed onderzoek te doen, zorg ervoor dat je zorgvuldig voor te bereiden, en zorg ervoor dat u de juiste materialen en gereedschappen klaar voor de job.

Gereedschap en benodigdheden nodig om laminaat werkbladen te schilderen

We hebben een lijst samengesteld van alle benodigdheden en materialen die je nodig hebt om je laminaat aanrechtbladen te schilderen. Gelukkig zijn de meeste van deze benodigdheden betaalbaar en heb je misschien al veel van hen in je werkplaats.

Voorbereidingsmaterialen en benodigdheden

Om laminaatwerkbladen te schilderen heeft u schuurpapier met een gemiddelde korrel (korrel 150 of korrel 220) en/of een vlakschuurmachine nodig. U heeft ook een schuurblok nodig voor het schuren van hoeken en randen.

Je hebt misschien ook wat contact cement nodig om de plekken te repareren waar het laminaat loskomt van de onderliggende spaanplaat.

Doek en schilderstape

Om uw vloer, achterwand, toestellen en kasten te beschermen, gebruikt u een doek of plastic folie en blauwe schilderstape.

Veiligheidsartikelen

Wij raden u aan elk project met chemicaliën en schuren uit te voeren met een veiligheidsbril op. Het is ook handig om latex of nitril handschoenen te dragen.

Een ander ding dat we je aanraden bij elk schilderproject is een masker dat je beschermt tegen de dampen van de verf.

Schoonmaakbenodigdheden

Je hebt een paar verschillende dingen nodig om je aanrechtbladen schoon te maken voordat je ze in de grondverf zet en schildert. Ook heb je spullen nodig om de ruimte schoon te maken nadat je klaar bent met het schilderen van je laminaatbladen.

  • Lappen
  • Papieren handdoeken
  • Minerale spiritus (gebruik dit na het schuren om al het schuurstof te verwijderen)

Verfspuit

Als je je aanrechtblad gaat spuiten (ja, dat kan), heb je een verfspuit van hoge kwaliteit nodig die ontworpen is voor het werken in kleine of gesloten ruimtes. Merk op dat de methode die we in dit artikel uit de doeken doen is hoe je aanrechten met kwasten kunt schilderen.

Schilderbenodigdheden

Kwalitatieve verfkwasten en verfrollers zijn de sleutel tot succes bij het schilderen van uw laminaatwerkbladen.

  • Verfkwast van hoge kwaliteit
  • Rollen
  • Schuimrollen (optioneel)
  • Kleine verfroller
  • Medium verfroller
  • Schuimverfroller

U hebt ook een stevig verfbakje en verfbakjes van hoge kwaliteit nodig.

Grondverf, verf en aflakverzegeling

Om uw laminaat werkbladen te schilderen heeft u drie producten nodig:

  • Latex grondverf
  • Verf op latexbasis
  • Topcoat sealer of pour-on hoogglans afwerking

U kunt kiezen voor verf op oliebasis als u de voorkeur geeft aan de duurzaamheid van producten op oliebasis.

Bij het kiezen van uw topcoat sealer, zorg ervoor dat u er een krijgt waarop specifiek staat dat het niet droogt met een gele kleur.

Een populaire en effectieve manier om je aanrechtbladen af te dichten nadat je ze geschilderd hebt, is door een pour-on sealer te gebruiken die een glanzende afwerking heeft. Als u uw laminaatbladen op deze manier wilt afdichten, hebt u een product nodig dat lijkt op dit product.

Blaasbrander

Het is handig om een brander te hebben om luchtbellen die zich in uw hars of aflak vormen weg te blazen.

Optionele benodigdheden

Als u een decoratieve look wilt maken zoals faux marmer of faux stenen aanrechten, kunt u benodigdheden gebruiken zoals een zeespons of een veer.

Stap voor stap gids voor het schilderen van laminaat werkbladen

Ben je klaar om te beginnen met leren hoe je aanrechtbladen moet schilderen? Laten we dit doen.

Stap 1: Verzamel benodigdheden

Verzamel al uw benodigdheden voordat u ooit begint met het schilderen van uw aanrechtbladen. Als je eenmaal je stroom op gang hebt gebracht, wil je niet hoeven stoppen en naar de winkel rennen voor meer benodigdheden. Als u producten online bestelt, zorg er dan voor dat u uw oppervlak zorgvuldig opmeet, zodat u de juiste hoeveelheid verf, grondverf en aflak kunt bestellen.

Als het gaat om verfkwasten, verfbakvoeringen, en verfrollers, is het beter om meer te hebben dan je nodig hebt, dan dat je te weinig hebt.

Bedenk dat je twee lagen verf en twee lagen aflak nodig hebt, dus zorg ervoor dat je genoeg koopt.

Stap 2: Het oppervlak van het aanrechtblad voorbereiden

Laminaatbladen zijn in de fabriek perfect glad geïnstalleerd. Daarom zijn ze niet ideaal om te schilderen zonder enig voorbereidend werk. Om uw laminaatbladen schilderklaar te maken, moet u ze na het schoonmaken licht opschuren. Daarna moet u ze schoonmaken met spiritus om al het stof van het schuren te verwijderen.

  1. Voordat u begint, open de ramen indien mogelijk en gebruik ventilatoren in de ruimte zodat er voldoende goede ventilatie is.
  2. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je keukenbladen of badkamerbladen vrij zijn van vuil. Dingen als vuil, vet of voedsel zullen uw verfwerk verpesten.
  3. Zodra uw aanrechten schoon zijn, moet u uw aanrechten een lichte schuurbeurt geven, zodat de primer en de verf iets hebben om zich aan te hechten. Je kunt hiervoor schuurpapier gebruiken, maar als je een vlakschuurmachine hebt, gaat dit deel van de klus veel sneller. Zorg ervoor dat je een schuurblok bij de hand hebt, zodat je de achterwanden en hoeken kunt aanpakken.
  4. Als je schuurt, schuur dan niet helemaal door het laminaat heen. Je doel is om het net genoeg op te krassen zodat je primer goed hecht.
  5. Als uw werkbladen geschuurd zijn, pak dan een vod en de spiritus en gebruik die om al het stof van het laminaatoppervlak te verwijderen. Ga met uw hand over het hele oppervlak van het werkblad om er zeker van te zijn dat het schoon en glad is.

Noteer tijdens het voorbereidingsproces welke delen loskomen van de onderliggende spaanplaat. U kunt deze probleemgebieden repareren met uw contactcement.

Stap 3: Breng schilderstape en droogdoek aan

Wanneer de minerale spiritus die je hebt gebruikt om het stof van je geschuurde aanrechtbladen te verwijderen is opgedroogd, is het tijd om te beginnen met het aanbrengen van schilderstape langs de randen van je aanrechtbladen. Op dit moment legt u ook eventuele doeken neer die u wilt gebruiken om uw vloer te beschermen tegen morsen of druppelen.

Voor het beste resultaat moet je ervoor zorgen dat je alles beschermt wat in contact kan komen met de verf of sealer, inclusief je muren, kasten, gootsteen, fornuis en koelkast.

Stap 4: Zet de werkbladen in de grondverf

Als je alles hebt afgeplakt en beschermd, kun je je aanrechtbladen in de grondverf zetten. Volg de onderstaande stappen voor perfect geprimerde aanrechten.

  1. Giet je primer in een stevig verfbakje.
  2. Gebruik je verfroller om de primer op te vangen.
  3. Met een heen-en-weergaande beweging breng je de roller aan op het aanrechtblad, waarbij je elke voorgaande pass een paar centimeter overlapt om ervoor te zorgen dat je randen nat zijn.
  4. Schakel voor de randen en hoeken van uw aanrecht over op de sierborstel. Wanneer u de primer op het aanrechtblad kwast, doe dat dan terwijl de gerolde primer nog enigszins nat is, zodat de gedroogde primer een vlakkere en consistentere textuur krijgt.
  5. Volg de instructies van de fabrikant om de primer volledig te laten drogen. In de meeste gevallen is het een goed idee om uw primer 24 uur te laten drogen en volledig uit te harden.

Zodra uw primer droog is, bent u klaar om u voor te bereiden op het schilderen.

Stap 5: Klaarmaken voor het schilderen

Je hebt wat tijd terwijl je grondverf droogt. Gebruik deze tijd om je voor te bereiden op het leuke gedeelte: het schilderen.

  1. Giet je restje grondverf terug in het originele blik.
  2. Gooi het verfbakje dat je voor de primer hebt gebruikt weg.
  3. Plaats een nieuw verfbakje in je verfbakje.
  4. Gooi de volgplaat die je voor de primer hebt gebruikt weg.
  5. Maak uw verfkwasten grondig schoon met minerale spiritus of water en zeep.

Klaar om te beginnen met schilderen? Laten we gaan!

Stap 6: Begin met schilderen

Zodra de primer op uw aanrecht volledig droog is, kunt u beginnen met schilderen.

  1. Meng je verf indien nodig en giet het in je stevige verfbak.
  2. Breng met een verse verfroller de verf aan op de geprimerde laminaatbladen.
  3. Zorg ervoor dat je elke streek overlapt om een natte rand te behouden.
  4. Als je bij de keukenachterwand, hoeken en randen komt, schakel je over op je kleine penseel.
  5. Gebruik je verfkwast om moeilijk bereikbare plekken te bereiken.
  6. Laat de eerste laag volledig drogen.
  7. Verf uw laminaat aanrecht met een tweede laag verf.
  8. Als u klaar bent met het schilderen van uw aanrechtbladen, vervangt u de verfbakfolie door een nieuwe folie, brengt u een schone roller aan op uw verfroller, en maakt u uw verfkwasten schoon.

Stap 7: Breng de juiste toplaag aan

Geloof het of niet, de belangrijkste stap bij het schilderen van laminaat aanrechtbladen is de effectiviteit van uw topcoat of sealer (ook wel blanke lak genoemd). Keukenbladen zijn hardwerkende oppervlakken, en een goede toplaag is essentieel om uw prachtige nieuwe verfwerk te beschermen. Een goed afsluitende toplaag beschermt uw geschilderde laminaat aanrechtblad tegen vele soorten schade, waaronder overtollige waterschade.

  1. Om je topcoat aan te brengen, volg je hetzelfde proces dat je volgde voor het gronden en schilderen van je aanrechtbladen. Omdat uw topcoat doorzichtig is, kunt u hem niet zo duidelijk zien, dus neem de tijd om hem aan te brengen.
  2. Net als bij het schilderen en gronden, overlap je rolbewegingen zodat je zeker weet dat je een natte rand hebt.
  3. Vergeet niet je kleine verfkwast te gebruiken om de randen, hoeken en andere moeilijk bereikbare plekken af te dichten.
  4. Als zich druppels vormen langs de randen, veeg ze dan onmiddellijk af met een vochtige doek.
  5. Als zich tijdens dit proces luchtbellen vormen, gebruik dan uw brander om ze te verwijderen. Als je geen brander hebt, kun je proberen er op te blazen door een plastic of metalen rietje.
  6. U zult ook een tweede laag van uw sealer nodig hebben. Gelukkig heeft latex sealer een snelle droogtijd, en is het meestal binnen een paar uur droog.
  7. Zodra uw aanrecht volledig droog is, kunt u uw schilderstape verwijderen.

Zorg voor uw geschilderde werkbladen

Om uw mooie nieuwe aanrechtblad met verf er als nieuw uit te laten zien, vermijdt u schrobgereedschap, staalwol en schurende reinigingsmiddelen. Maak in plaats daarvan uw aanrecht elke dag schoon met een zachte spons of een vod met een mild afwasmiddel.

Ongeveer één keer per maand kunt u minerale olie op een zachte vochtige doek gebruiken om de keukenbladen af te vegen.

De beginnershandleiding voor het schilderen van aanrechtbladen inpakken

Heb je vertrouwen in het schilderen van je laminaat werkbladen? Misschien bent u klaar om het schilderen van uw keukenkastjes aan te pakken. Als je klaar bent om je keuken een prachtige facelift te geven, bekijk dan zeker ons artikel over dat onderwerp.

Bekijk al onze bronnen over het schilderen van keukenkastjes hier.