Hoe verwijder je verf van hout – De 7 beste methoden

Het beste deel over het schilderen van hout is dat het nooit permanent is. U kunt altijd van gedachten veranderen of uw stijl veranderen en dezelfde muur of hetzelfde meubelstuk opnieuw schilderen met een andere kleur. Wanneer je op die manier een verandering aanbrengt, moet je beslissen of je gewoon gaat schilderen over wat je hebt gedaan, of dat je de verf van het hout moet strippen voordat je begint.

Hoe verf van hout strippen
Hoe verf van hout strippen

Of je nu verf verwijdert om een andere kleur verf aan te brengen of meer natuurlijk wilt gaan met eenvoudig, gebeitst hout, aan het eind van dit artikel heb je genoeg opties voor de volgende stappen! Je kunt verf zo natuurlijk of zo hard verwijderen als je zelf wilt. We bespreken de voor- en nadelen van beide, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over wat het beste werkt voor uw project.

Waarom verf van hout strippen?

De grootste, meest universele reden om hout van verf te ontdoen is om met een fris, leeg canvas te beginnen. In plaats van meerdere lagen verf over te schilderen, kun je met een frisse laag op een vers stuk hout veel betere resultaten bereiken.



Een andere reden om verf van hout af te halen is om een slechte vorige verfbeurt te herstellen. Als die er al afbladdert, na verloop van tijd vervaagd is, of ongelijkmatig is aangebracht, zal je nieuwe verf er niet zo goed uitzien als wanneer je de verf zou strippen.

Tot slot is het belangrijk om oude verf af te strippen als het loodhoudende verf is. Als wat je aan het schilderen bent al sinds de jaren 1970 bestaat, is er een kans dat een van de verflagen erop lood bevat en dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Vóór 1978 was het niet bekend dat loodverf gevaarlijk is en werd het regelmatig gebruikt. Als je iets schildert van voor 1978, zorg dan dat je een loodverftest bij de hand hebt, zodat je zo nodig extra voorzorgsmaatregelen kunt nemen.

De 7 beste methoden om verf van hout te strippen

1. Met schuurpapier de verf van hout strippen

De eenvoudigste methode om verf te verwijderen is het afschuren van de bestaande verf. Met een handschuurmachine, een stofmasker, schuurpapier met een zware korrel en wat elleboogvet krijg je de verf eraf. Denk eraan, schuren met de nerf van het hout en houd de schuurmachine in beweging, anders kan er een put of guts in het hout ontstaan. Als alle verf eraf is, gebruik dan een vochtige doek om het verse oppervlak volledig schoon te maken.

Verf van hout strippen met schuurpapier
Verf strippen van hout met schuurpapier

Het schuren van verf van hout gaat een grote puinhoop maken, dus dit kan het beste buiten of in een ruimte zoals een werkplaats of een garage gedaan worden. Deze methode is het beste voor kleine stukken omdat de tijd die het schuren van verflagen op iets als een keuken vol kastjes zou kosten langer zou zijn dan iemand zou willen.

De enige uitzondering op die regel zijn hardhouten vloeren. Ik heb je hebt geschilderd hardhouten vloeren, het huren van een gigantische schuurmachine om de verf, vuil en vuil van hen te krijgen voor het opnieuw schilderen of beitsen hen is een geweldige optie!

Verf verwijderen van hout met een handschuurmachine
Verf verwijderen van hout met een handschuurmachine

2. Azijn gebruiken om verf van hout te strippen

Als het gaat om hoe je verf van hout kunt strippen, is azijn een andere goede natuurlijke optie om te proberen als je een hard chemisch afbijtmiddel probeert te vermijden. Azijn verwijdert de verf niet volledig, maar maakt hem zachter en maakt het afschrapen ervan veel sneller en gemakkelijker. Kook gewoon wat azijn in een pan op het fornuis en breng het met een verfkwast aan op de verf die u wilt verwijderen.

Laat het 10 tot 15 minuten zitten en test dan de verf. Misschien moet je deze stap herhalen als het nog niet zacht genoeg is. Als de verf zacht is geworden, gebruik dan een plamuurmes of een plastic schraper om de verf eraf te werken.

Er kunnen enkele hardnekkige stukjes verf zijn die je terug moet gaan en wegschuren, maar de azijn zal het werk absoluut op gang brengen. Als u klaar bent, veegt u het oppervlak af met een vochtige doek om alle restjes verf en de azijngeur te verwijderen. Als er nog een aroma hangt, maak je dan geen zorgen. Die zal snel verdwijnen!

3. Het gebruik van een hogedrukreiniger om verf van hout te verwijderen.

Als je een grote verf verwijderen project, zoals een dek of de zijkanten van uw huis, een hogedrukreiniger is een fantastische methode voor hoe je verf strippen van hout! Je hebt een hogedrukreiniger nodig met een PSI van minstens 2500 om de klus te klaren, maar een psi van 3000 is nog beter.

Verf verwijderen van hout met een hogedrukreiniger
Verf verwijderen van hout met een hogedrukreiniger

Voordat u begint, moet u al uw deuren en ramen voorbereiden om te voorkomen dat er water in uw huis komt. Vervolgens beweegt u de waterstraal met de nerf van het hout mee om de verf te verwijderen.

4. Een warmtepistool gebruiken om verf van hout te verwijderen

Als je iets hebt met lagen en lagen verf die je probeert te verwijderen, is het warmtepistool een goede methode om uit te proberen. Het vergt enige voorbereiding, oefening en voorzorgsmaatregelen, maar het kan meerdere lagen verf in één keer verwijderen. Zorg naast een verfpistool ook voor een ventilator, een paar hittebestendige handschoenen, een metalen verfkrabber en een grote vuilnisbak om de oude verf in te doen.

Verf van hout strippen met een hittepistool en schraper
Verf van hout strippen met een hittepistool en schraper

Laat het warmtepistool op een lagere stand staan (hogere standen kunnen het hout verbranden als je niet voorzichtig bent), houd het ongeveer een centimeter van het geverfde oppervlak, en beweeg het rond een klein deel totdat de verf begint te bubbelen. Gebruik dan uw verfschraper en schraap de verf eraf en in de prullenbak. U kunt proberen het warmtepistool in de ene hand te houden en de schraper in de andere en het voorzichtig tegelijkertijd doen, zodat de verf niet afkoelt tijdens het schrapen. Ga dan door tot alle verf verwijderd is.

5. Een staalborstel gebruiken om verf van hout te verwijderen

Een staalborstel om verf te verwijderen vereist veel elleboogvet en hard werk, maar het is een geweldige optie voor zeer gedetailleerde stukken of moeilijk te bereiken hoeken. Het kan u helpen om de eerste chippende laag eraf te krijgen of het kan gebruikt worden in combinatie met een andere methode, zoals azijn of een chemisch afbijtmiddel. Het is een belangrijk hulpmiddel om bij de hand te hebben als u verf op lastige plaatsen wilt verwijderen.

Verf verwijderen van hout met een staalborstel
Verf verwijderen van hout met een staalborstel

6. Een verfverwijderaar op sojabasis gebruiken om verf van hout te verwijderen

Verfverwijderaars op sojabasis bevatten een methylester, methylsojaat, gedestilleerd uit sojaolie. Dit oplosmiddel is veel milieuvriendelijker en duurzamer dan andere op aardolie gebaseerde producten. Het heeft een laag VOS-gehalte, geen ozonafbrekende chemicaliën en een lage ontvlambaarheid.

Deze gels werken goed, maar het duurt iets langer om verf van oppervlakken te verwijderen. Breng het gewoon aan met een verfkwast en laat het dan tot enkele uren zitten. Het druipt of verdampt niet, dus het gaat nergens heen en blijft effectief. Hoe langer het afbijtmiddel op basis van soja op de verf blijft zitten, hoe gemakkelijker het verwijderen zal zijn.

7. Een chemisch afbijtmiddel gebruiken om verf van hout te strippen

Als natuurlijke methoden zijn niet uw kopje thee, een chemische verf stripper is zeker om het werk goed te doen. Er zijn verschillende opties, dus doe wat onderzoek om erachter te komen welke je het meest comfortabel met, maar de algemene methode is allemaal hetzelfde.

De eerste stap is het aanbrengen van een mooie, dikke laag afbijtmiddel met een oude verfkwast die je weg kunt gooien als je klaar bent. Neem je tijd en zorg ervoor dat het product diep in alle ingewikkelde details komt.

Loop dan weg. Laat het afbijtmiddel zijn werk doen op de verf. Kijk naar de instructies en laat het met rust tot de aanbevolen tijd voorbij is.

Als de tijd verstreken is en de verf zacht is geworden, ga dan aan het schrapen. Gebruik een plastic of metalen schraper voor vlakke oppervlakken en wat staalwol of een oude tandenborstel op hardnekkige stukjes of in hoeken. Wees voorzichtig met metaal om krassen of gutsen op het hout te voorkomen.

Verf van hout schrapen na gebruik van een chemisch afbijtmiddel
Verf van hout schrapen na gebruik van een chemisch afbijtmiddel

Als er nog steeds verf zit die je er niet af krijgt, ga je gang en breng je het afbijtmiddel opnieuw aan en begin je bij het begin. Herhaal dit indien nodig.

Zorg ervoor dat u de instructies goed leest, want soms moet u het afbijtmiddel afwassen om de chemicaliën te neutraliseren.

Hoe verf van hout strippen

Nu je zeven methoden hebt om verf van hout te strippen, variërend van volledig natuurlijk met wat ellebogenwerk tot efficiënte chemicaliën, aan welk project ga je beginnen? Een erfstuk dat je nieuw leven wilt inblazen? Een oud bed dat u nieuw wilt maken? Een keuken vol kastjes die een upgrade nodig hebben? Als u op zoek bent naar inspiratie, bekijk dan zeker 21 geschilderde keukenkastideeën om u te inspireren!

Laat ons weten in de commentaren welke van deze methoden je probeert!