Het leggen van een stenen tapijt – Epoxy stone vloer gids en instructies

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Stenen tapijten geven elke kamer een nobele sfeer. Maar als u niet erg bekend bent met het leggen van vloeren, kunt u ervoor terugdeinzen om een stenen tapijt te installeren. Het is niet moeilijker om te leggen dan het gieten van dekvloer; je kunt zelf een steentapijt maken met relatief eenvoudige methoden. In onze steentapijtgids laten we u zien hoe u zelf een steentapijt legt, de voor- en nadelen van een steentapijt en waar u op moet letten bij het verzorgen van uw steentapijt.



Wat is een stenen tapijt?

Een steentapijt is een vloerbedekking gemaakt van afgeronde kiezels, marmeren kiezels of kwartsieten, die verschillend gekleurd zijn en daarom ook verkrijgbaar zijn in veel verschillende tinten. Daarnaast is er een bindmiddel, dat meestal epoxyhars of polyurethaan (PU) hars. Steentapijten worden ook aangeboden in verschillende korrelgroottes. De stenen zijn rond gemalen, zodat ze een aangenaam gevoel geven tijdens het lopen.

Een stenen tapijt wordt gegoten, vergelijkbaar met dekvloer. Dit kan op een reeds bestaande vloerbedekking zoals beton of tegels. Stenen tapijten hebben open poriën en hebben geen voegen. Stenen tapijten voor buiten en stenen tapijten voor binnen zijn beschikbaar. In principe is deze bekleding perfect geschikt voor alle behoeften.

Tot 2016 waren steentapijten op basis van oplosmiddelen nog verkrijgbaar in de winkels. Deze zijn binnenshuis niet meer toegestaan, omdat ze schadelijke dampen kunnen afgeven. De stenen tapijten die tegenwoordig worden gebruikt voor interieurs worden als onschadelijk voor uw gezondheid beschouwd.

stenen tapijt

Wat zijn de voor- en nadelen van een steentapijt?

Steentapijten hebben verschillende voor- en nadelen ten opzichte van andere vloerbedekkingen:

Pros

  • Geluidsisolerende eigenschappen
  • Zorggemak
  • Een prettig loopgevoel
  • Relatief eenvoudige installatie (als je een paar dingen overweegt)
  • Extreem hoge weerstand
  • Geschikt voor binnen- en buitengebruik
  • Hoge weerstand tegen thermische en mechanische belasting
  • Zeer geschikt voor mensen met een allergie, omdat er heel weinig stof wordt opgewrikt door op dit oppervlak te lopen
  • Lichtecht
  • Geen statische lading mogelijk
  • Kan op verschillende ondergronden worden gelegd, zoals hout, beton of tegels
  • Gewrichtsvrij, glad oppervlak en dus optische vergroting van de kamer
  • Warm gevoel aan de voeten
  • Ook geschikt als stenen dekbedtrap
  • Het steentapijtpatroon is vrij te kiezen en kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker

Tegens

  • Hogere kosten dan laminaat en de meeste soorten parket
  • Installatie is niet erg moeilijk, maar heeft enkele kleine valkuilen
  • Verwijdering is alleen mogelijk met grote inspanning
  • Epoxyhars is niet lichtecht en daarom niet geschikt voor ruimtes met grote ramen; hier moet je je toevlucht nemen tot het duurdere polyurethaan

Een ander punt is het feit dat steentapijten na jarenlang gebruik kunnen worden bekrast. Maar we beschouwen dit niet als een minpunt, want ten eerste komen deze krassen voor op bijna elke vloerbedekking, zelfs op duur en robuust parket. Ten tweede kunnen ze relatief eenvoudig worden verwijderd. Bekijk onze tips en trucs aan het einde van de stenen tapijtgids.

Of een stenen tapijt of zelfs een stenen trap de juiste keuze voor u is, u beslist natuurlijk zelf. Wij helpen je verder met onze handige steentapijt gids!

Voorbeelden van gebruik

Het leggen van een steentapijt is een bijzonder goed idee voor buitenruimtes of de badkamer, omdat een kiezeltapijt niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook hygiënisch en waterdicht. Haptisch gezien is het een heel andere ervaring als je uit de douche stapt, en je voeten landen op een kiezeltapijt dat warm is voor de voeten in plaats van op koude tegels. Voor de douche zelf is een steentapijt ook de ideale oplossing.

Een steentapijt is geschikt waar een nobele uitstraling gewenst is. Niet alleen café- en autodealers maken graag gebruik van een steentapijtpatroon, maar ook particulieren die buiten een steentapijt willen leggen en daarmee hun tuin of de omgeving van een zwembad willen verfijnen.

Een stenen tapijt geeft elke trap en elke gang een onderscheidende flair. Ook tussendoor gewerkt, deze bekleding is een echte blikvanger. Dus, prachtige mozaïeken van stenigEr worden tapijtelementen en tegels gemaakt. U bent volledig vrij in uw ontwerpmogelijkheden met uw steentapijtpatroon.

Fooi: Waarom maak je geen keukenblad met een stenen tapijt? Vooral de stenen look geeft uw keuken een moderne en toch elegante uitstraling. Met zijn robuustheid scoort hij zelfs punten op het gebied van reiniging en snijweerstand.

Het leggen van een epoxy stenen vloer binnenshuis: onze diy-instructies

In principe wordt een steentapijt niet gelegd, maar gegoten. Je moet op verschillende dingen letten, die we in detail uitleggen in onze DIY stenen tapijtgids. Als u echter het gevoel heeft dat u de taak niet aankunt, kunt u altijd een stenen tapijt kopen dat al is gemaakt. Deze tegels worden aan elkaar bevestigd met een flexibele mesh-achterkant waarmee men het tapijt gemakkelijk kan plaatsen en aanpassen.

Een kant-en-klaar steentapijt kopen: MARGO GARDEN PRODUCTS Rain Forest Mixed Stones

Dit product bevat vijf onregelmatig gevormde stenen tegels, die elk een oppervlakte van 5 voet beslaan. De organische vorm van de tegels maakt het gemakkelijk om dit tapijt overal te plaatsen waar u maar wilt, en de flexibele mesh-achterkant kan ook dienovereenkomstig worden gesneden en gevormd. Eenvoudig aan te brengen en zelfs te verwijderen, u kunt dit stenen tapijt gebruiken voor projecten die zich zowel binnen als buiten bevinden. De verschillende kleuren en texturen van de natuursteen zorgen voor een werkelijk unieke esthetiek voor uw project.

MARGO GARDEN PRODUCTEN Regenwoud Gemengde Stenen Tuinmat
  • Geschikt voor binnen- en buitengebruik
  • Natuursteen varieert in kleur en textuur voor een unieke look
  • Hoogwaardige natuurlijke kiezelmozaïektegels

Bekijk op Amazon

Pros

  • Hoogwaardige natuursteen
  • Eenvoudig in gebruik
  • Kan worden aangepast aan de behoeften
  • Unieke look

Materialen die nodig zijn voor het bouwen van een kiezeltapijt

Om te beginnen heb je de belangrijkste materialen nodig voor het leggen van je steentapijt:

Je hebt ook de volgende bouwmaterialen nodig om dit project uit te voeren:

Let altijd op je persoonlijke veiligheid. Handschoenen en een ademhalingsmasker zouden verplicht moeten zijn, omdat het werken met epoxyhars en andere bindmiddelen (zoals polyurethaan) allergische reacties kan veroorzaken. Je ogen kunnen ook geïrriteerd raken door de geproduceerde dampen, dus het wordt aanbevolen om een beschermende bril te dragen. U kunt uw persoonlijke veiligheid waarborgen door het volgende te gebruiken:

Deze lijst lijkt misschien lang, maar op het tweede gezicht zul je merken dat het veel van de items bevat die elke goed gesorteerde doe-het-zelver al heeft. De andere dingen zijn relatief goedkoop te koop bij de meeste doe-het-zelfzaken en webshops.

Het is ook vermeldenswaard dat u alle materialen die u nodig hebt ongeveer 24 uur moet bewaren bij een temperatuur van ten minste 59 graden Fahrenheit (15 graden Celsius), of nog beter, bij kamertemperatuur. Stenen en harsen zijn bij deze temperaturen makkelijker te verwerken. Vochtig materiaal mag onder geen enkele omstandigheid worden gebruikt, anders houden de stenen het niet vast!

Leg alle benodigde materialen klaar en bereid het oppervlak voor door het grondig te stofzuigen. De vloer moet volledig stofvrij en droog zijn. Begin nu met de priming.

Primen van het substraat

Het is essentieel om een solide primer te bieden, vooral met absorberende oppervlakken. Als u dit niet doet, kan de epoxyhars wegsijpelen en zullen de kiezels na verloop van tijd losraken. Dit zal resulteren in lelijke gaten en scheuren.

epoxy stenen vloer

Meng eerst de primer grondig, die uit twee componenten bestaat.

Breng de primer aan met een brede kwast rondom de rand en in de hoeken. U moet dan een verfroller gebruiken, waarvan de grootte afhankelijk is van het gebied waaraan moet worden gewerkt. Gebruik voor een grote kamer een grote roller, anders wordt primen een zware taak.

Daarna wordt wat fijn kwartszand of silicazand op de vochtige primer gestrooid. zodat de volgende laag meer grip heeft en efficiënter verwerkt kan worden. Laat de primer drogen.

Bereiding van het mengsel

Meng nu het tweecomponenten bindmiddel en roer het grondig onder de kiezels in de metselstenen emmer. Het is essentieel om te zorgen voor de perfecte mengverhouding, anders komen de steentjes na een paar jaar los. Volg de instructies van de fabrikant. Alleen meng zoveel als je kunt verwerken in een korte tijd. Het is beter om meerdere mixen achter elkaar te maken dan één grote. Anders is de werktijd te kort en heb je de neiging om op te schieten en fouten te maken.

Hoeveel hars je aan het mengsel moet toevoegen, hangt af van de gebruikte stenen. Als je met kiezels werkt, heb je 7% epoxyhars nodig, terwijl kwarts meestal minstens 8% nodig heeft. Marmer heeft het meest nodig, omdat het bijna als een spons werkt – het absorbeert een groot deel van de hars, dus je moet minstens 10% hars aan het mengsel toevoegen.

Toepassing van het Pebble Carpet

Nu kunt u het kiezeltapijt gieten. Breng het mengsel aan en strijk het meteen glad met een troffel. Gebruik altijd een finishing troffel en een waterpas om de vloer volledig waterpas te maken. Controleer elk gebied snel op oneffenheden en egaliseer het met meer materiaal. Een zeer heldere lamp zal enorm helpen.

De vloer moet een dikte hebben van ongeveer 6 mm. Wil je een hogere diepte, dan moet je rekening houden met een langere droogtijd.

steenkoude epoxy

Als u alleen een groot gebied met de massa wilt bekleden, is de toepassing relatief eenvoudig. Iets veeleisender is het gebruik van patronen, maar ook hier hoef je niet per se een professional te zijn als je een steentapijt wilt maken.

Er zijn geprefabriceerde aluminium rails die aan elkaar kunnen worden geklikt, dus je hoeft alleen maar de rails op het oppervlak te leggen, ze vast te spijkeren en vervolgens de openingen met je mengsel op te vullen. Als alternatief kunt u natuurlijk uw eigen steentapijtpatroon maken. Leg eenvoudig overeenkomstige aluminium rails in de gewenste vorm, spijker ze vast en vul ze met de steentapijtsamenstelling in verschillende kleuren.

Dit laatste heeft als voordeel dat je helemaal vrij bent in je ontwerpmogelijkheden. U kunt garanderen dat u op deze manier niet hetzelfde stenen tapijt in de entree heeft als elke derde buurman in uw buurt.

epoxy kiezelvloeren

Drogen

Na ongeveer 24 uur, het stenen tapijt is klaar om op te lopen en na 48 uur kunt u er lichte meubels op plaatsen. Het kiezeltapijt bereikt zijn uiteindelijke hardheid na ongeveer zeven dagen. Tot nu toe moet schoonmaken worden vermeden.

Na het drogen en voordat u het meubilair opzet, moet u altijd een poriënafdichting aanbrengen, vooral in vochtige ruimtes. Gebruik een laag van heldere epoxy hars. Dit materiaal dringt de poriën van het stenen tapijt binnen en sluit ze. De oppervlaktestructuur blijft vrijwel geheel intact, maar de poriënsluiting zorgt voor een veel hygiënischere reiniging en extra duurzaamheid.

Steentapijt onderhoud en reiniging

Wacht altijd tot het steentapijt volledig is uitgehard voor de eerste reiniging. Het gebruikte reinigingsmiddel moet vrij zijn van oplosmiddelen. Anders kan het bindmiddel in het steentapijt oplossen en binnen een paar jaar zullen kleine steentjes door het huis rollen.

Speciale reinigingsmiddelen voor steentapijten zijn beschikbaar op de markt. Deze bevatten meestal essentiële oliën en garanderen zo een optimale feel-good geur. Ze mogen echter alleen in zeer verdunde hoeveelheden worden gebruikt. Een paar druppels in een emmer lauw water zijn voldoende, anders kunnen de hierboven genoemde gevolgen optreden.

Gebruik voor de zekerheid een milde reiniger op basis van zeep om je stenen tapijt schoon te maken. Werk ook niet met heet water, omdat dit de epoxyharslaag kan beschadigen. Water met een temperatuur tot 104 graden Fahrenheit (40 graden Celsius) is ideaal. Je hoeft niet af te vegen met een vochtige doek. Het steentapijt kan zeer nat worden gereinigd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld parketvloeren, die kunnen opzwellen als ze te nat worden behandeld.

Nadat u het oppervlak met een sopje hebt afgeveegd, moet u het opnieuw afvegen met helder water, anders kunnen er strepen op de vloer verschijnen. Als het water in uw omgeving erg kalkrijk is, moet u ook reinigen met een zachte microvezeldoek om lelijke randen na het drogen te voorkomen.

Van tijd tot tijd kunt u uw steentapijt ook waxen of een dunne laag heldere epoxyhars aanbrengen. Dit is echter niet absoluut noodzakelijk als het steentapijt niet is beschadigd.

Het leggen van de epoxy stenen vloer buiten

U kunt ook uw eigen epoxy stenen vloer in het buitengebied maken. Als je buiten een stenen tapijt wilt leggen, moet je op verschillende dingen letten.

Steentapijten met epoxyhars als bindmiddel zijn niet geschikt voor outdoor gebruiken, omdat ze niet lichtecht zijn en de neiging hebben om geel te worden met de jaren. Ze zijn ook ongeschikt voor kamers die worden overspoeld met licht. Voor dergelijke doeleinden moet u in plaats daarvan een stenen tapijt gebruiken, dat wordt aangebracht met een PU-bindmiddel.

In buitenruimtes moet u ervoor zorgen dat het stenen tapijt aan de buitenkant open is, zodat het weerbestendig is, anders kan opgehoopt water leiden tot vorstschade. Voordat u begint met het leggen van het stenen tapijt, moet u ervoor zorgen dat de ondervloer een helling van ongeveer één procent heeft.

Het belangrijkste voordeel van een stenen tapijt voor buiten is dat het gemakkelijk is om eventuele oneffenheden te egaliseren. Het egaliseren van de ondervloer is veel eenvoudiger dan bij houten planken of tegels.

stenen tapijten

Als u geen grote kiezels wilt gebruiken, kan een stenen tapijt met zandkorrels een alternatief voor u zijn. De korrels hebben meestal een grootte van 1 tot 3 mm en kunnen net zo gemakkelijk worden verwerkt als een tapijt van kiezels. Net als de kiezels zijn ze aangenaam rond omdat waterlopen ze in rivierbeddingen hebben vermalen. Dit type ondergrond zorgt ook voor een prettig voetgevoel.

Een moeilijkheid bij het maken van een buitensteentapijt zijn de verschillende uitzettingscoëfficiënten van de gebruikte materialen. De uitzettingscoëfficiënt beschrijft de mate waarin materialen samentrekken of uitzetten bij verschillende temperaturen. Om deze reden raden sommige experts aan om een stenen tapijt voor buiten te installeren als een zwevende installatie. Dit betekent dat het de ruimte krijgt om uit te zetten, om zo spanning en scheuren in het materiaal te voorkomen.

Als u aan de veilige kant wilt zijn, u kunt terugvallen op geprefabriceerde steentapijtelementen, die nu verkrijgbaar zijn in speciaalzaken. Op deze manier voorkomt u effectief schade aan het gebruikte materiaal en kunt u lang van uw vloer genieten.

Stenen tapijt trappen maken

Vooral op trappen snijden stenen tapijten een uitstekend figuur omdat ze zorgen voor een aangenaam voetgevoel en tegelijkertijd de juiste grip. Met een stenen tapijttrap kunt u eenvoudig oude treden upgraden.

Voor deze toepassing zijn speciale aluminium rails beschikbaar. Deze voorkomen dat de aangebrachte coating wegglijdt en vergemakkelijken tegelijkertijd het gieten. Het feit dat de sporen bijna onzichtbaar zijn onder het stenen tapijt, maar toch fungeren als randbescherming, is een ander voordeel. Je moet niet zonder deze rails; anders wordt de trap te kwetsbaar aan de randen en kunnen deze na verloop van tijd beschadigd raken.

Fooi: Als u een stenen tapijttrap wilt maken, moet u ervoor zorgen dat u het materiaal heel dun aanbrengt om de staphoogte niet te veel te veranderen.

Stenen tapijt tips en trucs

  • Zorg ervoor dat u alle benodigde materialen bij slechts één bedrijf koopt. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de materialen compatibel zijn met elkaar in plaats van elkaar af te weren of ongewenste bijwerkingen te vertonen. Als je epoxyhars als bindmiddel wilt gebruiken, gebruik dan indien mogelijk ook een epoxyprimer.
  • Bovendien moet u ervoor zorgen dat alle gebruikte materialen als onschadelijk zijn gecertificeerd, anders is er een risico voor de gezondheid.
  • In natte ruimtes, vooral wanneer het stenen tapijt wordt gebruikt als douchebak, is het essentieel om aandacht te besteden aan de helling naar de afvoer, anders wordt het water in de betreffende kamer afgedamd en niet afgevoerd. Let ook op de toepassing op vloerverwarmingssystemen. Dit is meestal zonder problemen mogelijk, maar bij twijfel is het beter om professioneel advies in te winnen.
  • Als u krassen van het gelegde stenen tapijt wilt verwijderen, bepaalde harsen of vulstoffen kunnen worden gebruikt. Het is het beste om hierover advies in te winnen.