Hoe harsjuwelen en de beste sieradenhars te maken [Tutorial]

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

De lijst met materialen die kunnen worden gebruikt om prachtige sieraden of dromerige accessoires te maken, is bijna eindeloos. Maar bijna geen enkel ander materiaal is zo veelzijdig en kan zo individueel worden verwerkt als epoxyhars. Als het kristalheldere oppervlak op zichzelf een absolute blikvanger is, kunt u ongewone unieke stukken tevoorschijn toveren met kleine, verwerkte details zoals parels, stenen of bloemen. In de hars zetten deze elementen prachtige accenten en blijven voor altijd. In het volgende artikel laten we je met veel tips en trucs zien hoe je eenvoudig zelf kostbare epoxyhars sieraden kunt maken.



Wat is de beste Jewelry Hars?

Voor de productie van uw individuele epoxy sieraden heeft u de keuze tussen verschillende harsen: epoxyhars, UV-hars of polyesterhars. Alle varianten zijn verkrijgbaar in een goed gesorteerde bouwmarkt, ambachtelijke winkel of in ieder geval online. Bij epoxyhars en polyesterhars is de juiste mengverhouding uiterst belangrijk voor een ideaal resultaat.

U moet de instructies van de fabrikant op de verpakking zeer zorgvuldig volgen bij het mengen van hars en verharder. De hars is vaak verkrijgbaar in relatief grote containers. De verharder is echter vaak verkrijgbaar in kleinere flessen. De reden hiervoor is dat epoxyhars voor het gieten in ongelijke verhoudingen moet worden gemengd.

Daarom is een maatbeker met een schaal, waarmee tot op de millimeter nauwkeurig kan worden gemeten, zeer nuttig voor het mengen. Een keukenweegschaal is ook erg handig om te meten. Als alternatief kunt u kiezen voor een kunsthars met een mengverhouding van 1:1, waarbij hars en verharder in gelijke delen worden gebruikt, of u kunt kiezen voor een UV-hars.

hars sieraden

Verschillen tussen de verschillende harsen

Het grootste verschil tussen epoxyhars en polyesterhars zit hem in de duur van het uitharden en in het uiterlijk. Omdat polyesterhars zeer robuust is en snel droogt, wordt het vaak gebruikt voor matrijsonderdelen zoals profielplaten, matrijsconstructie of in de scheepsbouw. Het is meestal licht bewolkt wanneer het wordt uitgehard. Epoxyhars daarentegen, met zijn kristalheldere uiterlijk, is veel beter geschikt voor verwerking tot sieraden en accessoires.

Een zeer goed alternatief is UV-hars. Dit hardt binnen enkele minuten uit met behulp van een UV-lamp en er hoeven geen twee componenten te worden gemengd. Een nadeel is dat de lagen maar heel dun gegoten kunnen worden. Dit is niet zo belangrijk bij het maken van sieraden, omdat dit meestal kleine stukjes zijn.

Beste hars voor sieraden

Het volgende Epoxyharsen voor sieraden werken voor bijna elk stuk dat je je kunt voorstellen, zelfs voor grotere.

PRO MARINE Levert ProArt Epoxyhars
  • Speciaal ontworpen voor kunstprojecten, uitstekende kleurstabiliteit
  • Zeer eenvoudig te gebruiken met 1: 1 mengverhouding, 100% vaste stoffen, hard-shell afwerking
  • Hoogglans en kristalhelder, uw all-seal oplossing, uitstekende luchtafgifte

Bekijk op Amazon

ONGELOOFLIJKE OPLOSSINGEN UV PRO Clear Coating Tafelblad Epoxy
  • Verbeterde UV-remmers om vergeling te weerstaan
  • Zelfnivellerende, super duidelijke resultaten
  • 1 : 1 mengverhouding naar volume (100 A tot 83 B in gewicht)

Bekijk op Amazon

Beste UV-harshars voor sieraden

Voor snelle resultaten en kleine stukjes gebruik UV-hars, met deze producten kunt u uw Resin stuk binnen enkele minuten maken.

LIMINO UV-hars
  • Hoogwaardige UV-hars is zelfnivellerend en zelfontgassend
  • De hars is niet giftig en droogt tot een mooie glanzende afwerking
  • Vergeelt niet na verloop van tijd en hardt uit tot een harde consistentie

Bekijk op Amazon

LET'S RESIN Doorschijnend gekleurde UV-hars kit
  • Deze kit van Let’s Resin wordt geleverd met 10 verschillende kleuren
  • Het gebruik van mengdoppen, spatels en andere gereedschappen is niet nodig
  • Droogt hard met UV-licht of zonlicht om een glanzende afwerking te produceren

Bekijk op Amazon

Welke objecten kunnen in hars worden gegoten?

Er zijn geen grenzen aan creativiteit bij het selecteren van de elementen die in de hars moeten worden gegoten. Bloemen, stickers, parels, stenen, glitter, voedsel of zelfs echte bereide insecten – alles is mogelijk. Soms is het raadzaam om het effect van een dergelijk element in de hars te testen voordat u het eigenlijke object giet.

Het is zeker gemakkelijker om te werken met solide, compacte maar niet te zware elementen, omdat ze hun vorm niet verliezen in de epoxyhars. (bijv. kleine kralen, glitters of micavlokken) Deze kunnen ook zonder problemen met de hars gemengd worden. Zware voorwerpen zoals kristallen en kleine stenen moeten tussen de afzonderlijke harslagen worden gegoten, anders zouden ze zinken. Giethars heeft een lage viscositeit, d.w.z. zeer dun van consistentie (in tegenstelling tot hars die wordt gebruikt voor hars kunst).

Filigraan objecten zoals natuurlijke materialen of gedroogde bloemen moet met veel behendigheid in de nog vloeibare hars worden geplaatst, anders kunnen ze verschijnen als lelijke klonten in de hars. In dit geval kan het nuttig zijn om de elementen vooraf af te dichten met servetlijm.

hars sieraden kitHet gieten van natuurlijke materialen is ook zeer decoratief. Het idee met de bereide insecten is natuurlijk een kwestie van smaak.

Perfecte hars sieraden mallen

Er is een breed scala aan kant-en-klare siliconen mallen zodat je direct kunt beginnen met het gieten van sieraden. Vooral in de sieradensector is er een grote selectie mallen – van oorbellen en hangers tot vingerringen of armbanden.

Hoe harsjuwelen te maken

Epoxyhars gietsieraden in siliconen mal

  • Zodra u een geschikte siliconenvorm voor sieraden hebt gekozen, het is erg handig om van tevoren in te schatten hoeveel van het mengsel daadwerkelijk nodig is om de mal te vullen..
  • Meng vervolgens slechts ongeveer de helft van de benodigde hoeveelheid en giet het in de mal. Optioneel kan de hars na het mengen extra gekleurd worden.
  • Objecten die zeer licht zijn, kunnen zoals reeds vermeld in de niet-koolzuurhoudende vloeibare hars worden geplaatst.
    Daarna moet het mengsel minstens 24 uur drogen (of zo lang als aanbevolen door uw harsfabrikant)
  • Zodra de eerste laag is uitgehard, plaatst u grotere en zwaardere objecten die u wilt werpen. Indien nodig kunt u ze repareren met een kleine hoeveelheid hars om uitglijden te voorkomen.
    Nadat dit is uitgehard, vult u de rest van de mal met de epoxyhars en laat u deze drogen zoals aanbevolen door de fabrikant.

Fooi: Eventuele luchtbellen die zich in de hars hebben gevormd kunnen worden verwijderd door kort (!) een hetelucht föhn of Bunsen brander over het materiaal te draaien.

Verwijder de harssieraden uit de mal

Exacte informatie over hoe lang de hars die u gebruikt nodig heeft om volledig uit te harden, is te vinden in de instructies van de fabrikant op de verpakking. Houd deze in acht tijdens de verwerking. Bij de meeste kunstharsen die geschikt zijn voor epoxyhars sieraden is het gietstuk na ca. 48 uur voldoende uitgehard om het uit de mal te halen. Let op: Vaak vormen zich ruwe of scherpe randen in de mal aan de onderkant van het afgewerkte stuk. Zorg ervoor dat u uzelf niet verwondt bij het verwijderen van het sieraad.

beste hars voor sieraden

Afwerking van epoxyhars sieraden

Eventuele scherpe randen kunnen eenvoudig worden verwijderd met fijnkorrelig schuurpapier. Als u conventionele siliconen mallen hebt gebruikt, missen de afgewerkte harsjuwelen vaak de nodige glans vanwege de mal. Met polijstpasta en een zachte doek bereik je in een handomdraai een kristalhelder, glanzend effect. Als alternatief kan het object worden afgewerkt met glanzende vernis of kristalheldere hars.

Voor meer informatie over epoxyhars schuren, lees onze diepgaande tutorial over het nat maken van zandhars

Het is echter het beste om gepolijste siliconen mallen te gebruiken. Deze hebben een extreem glad binnenoppervlak dat je sieraden een perfect egale afwerking geeft. Dit elimineert de noodzaak om het gieten af te maken. Geschikte siliconen mallen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Er is een breed scala aan verschillende vormen voor hangers, sleutelhangers, oorbellen, ringen en armbanden.

Lees voor meer informatie over epoxyharspolijsten onze uitgebreide zelfstudie over hoe hars te polijsten

Voor gevorderde studenten: giethars sieraden met hout

Het is ook mogelijk om epoxyhars en hout te combineren voor sieraden. Deze hars sieraden zien er bijzonder nobel en waardevol uit. Bovenal is het uiterst individueel. De procedure is hier compleet anders. Eerst wordt een blanco gegoten uit een (of meer) geschikte stukken hout naar keuze en hars met behulp van een meestal rechthoekige siliconen mal. Als alternatief kunt u de mal ook zelf maken.

sieraden hars

De absolute opperste discipline is de productie van epoxyhars sieraden in combinatie met hout. Deze sieraden zijn zeer nobel en tijdloos.

De stukken hout worden in de mal geplaatst en het geheel wordt vervolgens gevuld met hars.. Het is vooral effectief als u met geverfde hars werkt. Deze blanco wordt uit de mal verwijderd nadat deze volledig is uitgehard. Het wordt dan in de gewenste vorm of uiterlijk gesneden en vervolgens. Dit vereist iets meer vakmanschap dan bij conventionele giethars sieraden, maar met een beetje oefening is het niet zo moeilijk.

We kunnen deze siliconen mallen aanbevelen voor harshouten sieraden:

PALKSKY Medium Smalle Siliconen Rechthoek Mallen
  • Twee 12 holte mallen, elk is 11,6 “lang, 6,7″ breed en 1,18 ” diep
  • 100% pure, duurzame, flexibele en anti-aanbak siliconen
  • Geschikt voor temperaturen van -40 tot +446 graden Fahrenheit

Bekijk op Amazon

Veel voorkomende tegenslagen bij het maken van harsjuwelen

Het maken van hars sieraden heeft tal van unieke voordelen, maar het brengt ook een paar tegenslagen met zich mee. We hebben hieronder een paar uitdagingen geschetst waarmee velen te maken kunnen krijgen bij het maken van harsjuwelen, en hebben enkele veelgestelde vragen over het onderwerp beantwoord.

Bloemen ingebed in hars kunnen niet lang meegaan

Het inbedden van bloemen in de hars kan een verbluffend effect hebben, maar het moet goed worden gedaan. Zorg ervoor dat de bloemen correct worden behandeld voordat ze in de hars worden gezet. Anders kunnen bloemen na verloop van tijd vervagen of bruin of geel worden.

De beste manier om dit te voorkomen is om de bloemen goed uit te drogen en ze vervolgens te behandelen met een ultraviolette lak. Als je wilt dat de bloemen er nog steeds fris uitzien, kun je zelfs een beetje verf toevoegen die dezelfde kleur heeft als zij. Deze processen zijn nodig voor het behoud van de vorm en kleur van bloemen voordat u ze in hars insluit.

Hars sieraden kunnen bubbels vormen

Bij het mengen van de hars met de verharder zullen zich bellen vormen. Deze moeten worden verwijderd om een perfect helder stuk harsjuwelen te bereiken. Bubbels kunnen worden verwijderd met behulp van een ontgasser of drukpot. Hoewel deze items het meest efficiënt zijn, zijn ze ook vrij duur. Als je een beginner bent of niet vaak harssieraden maakt, dan kan het gebruik van een tandenstoker of blaasbrander ook helpen om van de bubbels af te komen.

Hars kan giftig zijn

Voordat hars uithardt en het is nog steeds in een vloeibare vorm, kan het potentieel schadelijke dampen en geuren produceren. Zodra de hars uithardt, wordt het wel niet giftig. Voor de beste veiligheidsmaatregelen, zorg ervoor dat de hars door de FDA is goedgekeurd voor voedselveiligheid en geen bisfenol-A bevat.

Met welke hars u ook werkt, zorg ervoor dat u zich in een goed geventileerde ruimte bevindt en de juiste beschermende maatregelen neemt. Dit omvat het dragen van handschoenen en een masker van de luchtwegen.

Hars kan geel

Een belangrijke aantrekkingskracht van hars is dat het uithardt tot een duurzame, glanzende en heldere afwerking. Helaas kan dit na verloop van tijd geel worden. Probeer een UV-beschermde hars van de hoogste kwaliteit te gebruiken om dit te voorkomen. Het toevoegen van een stabilisator kan ook helpen.

Hars sieraden thuis maken

Als je geïnteresseerd bent in doe-het-zelf en knutselen, dan is het maken van harsjuwelen thuis een geweldig idee. Met wat oefening kan het een gemakkelijke en zeer lonende taak zijn. Er is veel informatie over het onderwerp online en via boeken beschikbaar. De beste manier om kwaliteitsstukken te produceren is echter door oefening. Vergeet niet om de juiste beschermende kleding te dragen.

Veelgestelde vragen

Hoe hars sieraden te maken met behulp van gedroogde bloemen?

Je kunt kant-en-klare gedroogde bloemen kopen of ze zelf drogen met silicaatzand. Vul vervolgens een sieradenvorm met een kleine hoeveelheid hars, plaats de bloem hierin en bedek de rest van de mal met meer hars. Zodra de hars volledig is uitgehard, kunnen de bloemsieraden worden gebruikt. Vind een tutorial op onze blogpost Preserve bloemen in hars.

Is hars veilig om te gebruiken voor sieraden?

Wanneer de epoxyhars is uitgehard is deze volledig niet giftig. Er zijn verschillende soorten harsen beschikbaar, maar ze zijn over het algemeen allemaal veilig om als sieraad te dragen. Gaan voor een voedselveilige hars is het veiligst.

Hoe maak je hars en houten sieraden?

Hars sieraden kunnen nog verder worden verbeterd met hout. Hoewel dit er geweldig uitziet, is het een beetje complexer om het te maken. De stukken hout moeten eerst in een mal worden geplaatst, die vervolgens wordt opgevuld met giethars. De hars die hier wordt gebruikt, is vaak gekleurd met een soort pigment. Eenmaal uitgehard, kan de hars worden gevormd door schuren, zagen en afwerken. Dit proces heeft een bepaald niveau van vaardigheid, maar als je eenmaal hebt geleerd hoe je het moet doen, wordt het vrij eenvoudig.

Is Resin Jewelry waterdicht?

Hars is volledig waterdicht en maakt zeer duurzame items. Soms gaat het echter om harsjuwelen metalen clips en stukken, die moeten worden verwijderd wanneer ze het water in gaan.

Hoe lang kunnen hars sieraden meegaan?

Hars sieraden kunnen ongelooflijk duurzaam en duurzaam zijn. De enige problemen zijn dat hars soms geel kan worden en kan worden beschadigd door hoge temperaturen. Daarom moet de hars altijd goed worden verzorgd.

Is Resin Jewelry kindvriendelijk?

Zodra de hars is uitgehard, is deze volledig niet-toxisch en veilig voor kinderen of zwangere vrouwen. Het is ook zeer duurzaam en zal niet gemakkelijk breken, waardoor het een geweldige keuze is voor kindersieraden. Naast het maken van sieraden kan epoxyhars worden gebruikt voor verschillende andere toepassingen, zoals vloercoatings of werkbladen. Deze zijn altijd veilig te gebruiken voor iedereen.

Hars is een prachtig materiaal voor het maken van sieraden. Het is een geweldige manier voor ambachtslieden en doe-het-zelvers om te beginnen met het maken van unieke en prachtige sieradencreaties. Vergeet niet om de juiste veiligheids- en voorbereidende stappen te nemen, en je kunt eindigen met een prachtig sieraad dat een leven lang meegaat.