Betonvloer schilderen? De complete gids

Hier zijn de stappen en alles wat je nodig hebt bij het schilderen van betonnen vloeren.  Als je nog niet bent begonnen met je voorbereiding, zul je ook onze concrete voorbereidingspagina leuk vinden.

  1. Hoe beton te schilderen: het belangrijkste werk.
  2. Gereedschap verzamelen: zorg dat je al je gereedschap bij de hand hebt – Ga naar dit deel.
  3. Onze go-to betonverf – Is Benjamin Moore’s Hot-Trax. Ga naar dat gedeelte hieronder voor meer informatie.

1. Hoe beton te schilderen, het leuke deel: nat worden

De beste manier om beton te schilderen is door het goed te plannen en al je gereedschap klaar te hebben. Heb je meubels om rond te schuifelen voordat je beton schildert? Spring hieronder om te zien hoe u dat efficiënt kunt doen. En lees over mijn go-to betonverf.



Hoe betonvloeren te schilderen is vrijwel hetzelfde:

Evalueren en misschien opnieuw coaten
  • Heeft het een 2e laag nodig? Gebruik een helder werklampje om van dichtbij te zien. Kleur kan een factor zijn: rood je bent dood, maar grijs is geweldig. Het borstelen heeft mogelijk geen 2 lagen nodig, zelfs niet als het gewalste gebied er twee vereist. Tweede jassen gaan sneller. Zorg ervoor dat u een lampje gebruikt om eventuele skips te zien.
  • Raam opnieuw coaten: Je moet echt opnieuw coaten na het minimum en vóór de maximale tijd voor het opnieuw coaten.
  • Wintertijd vertraagt het drogen/uitharden.
  • Zorg ervoor dat het volledig droog is voordat u objecten terug verplaatst. Duw je vingernagel in de betonverf om te proberen te zien hoe hard het is.
  • Zet je meubels terug, maar om de paar uur eerst en dan, de dagelijkse, controleren of er niets blijft plakken. Als er iets de verse verf omhoog trekt, moet je bijwerken. Gelukkig heb je die borstel nog niet gewassen.
  • Zomerhardingstijden kunnen weken zijn en in de winter een paar maanden! Behandel het een tijdje voorzichtig.

Arbeider die beton schildert met een verfroller

Opruimen (niet voor epoxy)

  • Belangrijkste tip is om niet op te ruimen. Pas als je zeker weet dat er geen meubels plakken en dit ongeveer een week of langer zal zijn. Wikkel de roller en borstel (met een beetje van het oplosmiddel (water voor water) in verschillende lagen goed plastic. Bewaar het in de koelkast als je gezin niet in paniek raakt!
  • Wees niet bang voor het schoonmaken van rolhoezen: het is gemakkelijk.
  • Hoe u uw borstel gemakkelijk kunt schoonmaken.

Als je niet alle meubels kunt verplaatsen…

  • We moeten vaak cementvloeren in secties schilderen. Het is iets moeilijker op die manier, maar soms is er geen keuze.
  • Spreid dekens of karton etc. uit en leg je meubels voorzichtig neer (aan de platte zijkanten in plaats van benen om het gewicht te spreiden). Multiplex of een paar lagen karton over de dekens verdelen het gewicht het beste.
  • Je kunt verf op meubels krijgen, enz., Dus denk erover na om alles te bedekken met plastic druppeldoeken.
  • Licht plastic glijdt en blaast af: gebruik tape die geen lijmvlek achterlaat. Koop een jaar aan groene schilderstape en maak je klaar om er verliefd op te worden.
  • Verzamel wat oude dekens of doeken (zelfs karton). Leg het meubilair aan de zijkanten of bovenkant (geen poten) om te voorkomen dat voorwerpen blijven plakken.
  • Wanneer je naar de voorbereiding hieronder komt, begin met het gebied dat je ALS LAATSTE gaat schilderen.
  • Wanneer je ergens schoonmaakt, zul je stof verspreiden – onze gezworen vijand.
  • Maak eerst je wachtruimte schoon en verplaats meubels daarheen. Bedek het dan allemaal met plastic / doek zoals hierboven en bescherm de vloer die je zojuist hebt schoongemaakt tegen stof.
  • Maak vervolgens het andere gedeelte schoon dat je eerst gaat schilderen.
  • Voltooi elke sectie voordat u de 2e laag op latere secties doet.
  • Zorg ervoor dat het eerste gedeelte volledig droog is voordat u van ding wisselt. Gebruik je vingernagel: duw in de verf om te proberen het te testen.

Voeg aan je lijst benodigdheden toe die je nog niet hebt. (Volledige lijst op onze hoofdtoolpagina.)

  • Grootste tip: gebruik geen low-budget rolhoezen /borstels: ze werpen pluisjes/borstelharen af en zal helemaal verpest je werk. Proberen om geld te besparen kan erg duur zijn!
  • Welke borstel? Tenzij je 2-delige epoxy doet, koop je een borstel die je reinigt. Het belangrijkste: het mag geen haren verliezen. Beton is net als elk ander oppervlak: er is geen speciale borstel voor cementverf. Mijn go-to borstel die je hier ziet, komt in vele maten.
  • Niet-voor-epoxy borstel: een standaard Purdy-borstel moet een huiseigenaar een leven lang meegaan met een zorgvuldige cleaning. (Hieronder laten we u zien hoe u het gemakkelijk kunt schoonmaken). Er zijn te mooi om een keer te gebruiken en te gooien.
  • Epoxy borstels: koop één borstel voor elke gallon (of voor elke 4 uur werktijd omdat ons potleven meestal 4 uur is). Besteed over het algemeen ongeveer 7-10 dollar aan elke borstel voor epoxy en gooi ze weg. Sorry, Brad Pitt. Hou van je man, maar hé, weet je.
  • Rol: Controleer uw exacte productetiket, maar de meeste vloerverven specificeren een 3/8 inch nap roller cover. Vergeet niet dat de budgetrollen werpen pluisjes af. (Zie onderstaande foto van een lezer die er op de harde manier achter kwam).
  • Epoxy speciale rollers: koop een roller voor elke gallon of een voor wat je kunt doen binnen de pot-life. U kunt proberen deze tools schoon te maken … maar dat doen we niet. Wij reinigen alleen rollen/borstels op waterbasis. (Het pot-leven zal hen doden… alsof het alle beatniks—NIET).
  • Rolframe en andere tools staan hier allemaal vermeld.
  • “Alleen buitenkant” verven moet giftig zijn in vergelijking met interieurproducten. Ze geven maandenlang gas af. Hier is waarom ze binnenshuis slecht zijn.
  • Goede ventilatie is belangrijk als je lang wilt leven en bloeien. Tenzij je VOC-vrije verf hebt, ventileer je zelfs in de winter. Hier is onze blik op VOC’s.
  • Een schone vloer is HET belangrijkste. Voordat we ingaan op alles wat er mis kan gaan, is het enige dat de meeste betonvloerverffouten veroorzaakt, dat de coating niet goed kan hechten omdat deze slechts licht of slechts één keer is gereinigd. We gebruiken TSP of een veel veiliger product gemaakt in de VS sinds 1966. Het is een concentraat dat je lange tijd zult gebruiken om vet, oliën, enz. te verwijderen om meer te doen dan alleen voorbereiden op het schilderen van betonvloeren. Keuken/bad, gebakken vet etc, etc. Spoel na het schrobben met een borstel de reiniger heel goed af… een paar keer, en laat helemaal drogen.
  • Lees hier de andere prep essentials die we hebben.

Grote oeps: waarom je geen dollar-store rollers zou moeten kopen:

keldervloer geschilderd met goedkope rolafdekking werd verpest
Een lezer stuurde deze foto: een ‘budget’ roldeksel pluis in haar verder mooie vloer. Nu begint het schuren en opnieuw schilderen. Wat leuk! Investeer alsjeblieft in gereedschap dat je voor het leven kunt bewaren!

3. Onze go-to verven voor betonvloeren (en onze runner-up)

Interesse in tweedelige epoxy? We hebben een volledige post over de beste garagevloerverven.

Voor de meeste betonvloeren raden we het beste aan: geef hier zoveel uit als je je kunt veroorloven. Op de lange termijn heb je minder gedoe (en kosten).

  • Benjamin Moore’s Hot Trax zou een uitstekende keldervloerverf maken, evenals garagevloerverf.
    Het heeft epoxyharsen toegevoegd voor taaiheid. Een zeer goede verf tegen een fatsoenlijke prijs die kan worden gebruikt in kelders, garages, patio’s, enz. Het is makkelijker aan te brengen dan de (superieure) tweedelige epoxycoatings. Beter dan de normale vloerverven als je meer taaiheid nodig hebt. Twee fantastische grijstinten. Saai, maar we houden ervan. Keuzes in betonvloerverfkleuren staan erom bekend dat er maar weinig zijn. INSL-X is een lijn van Benjamin Moore-verven die we altijd vertrouwen. Een uitstekende verf voor cement.
  • Tough Shield van INSL-X (Benjamin Moore).
    Niet voor garagevloeren maar de beste betonverf buiten de epoxy betonverven. Komt in vijf kleuren: niet slecht Benjamin. Gebruik op terrasvloeren of binnenhouten of betonnen vloeren. Binnen of buiten, beslaat ongeveer 400 vierkante voet per gallon (minder op ruwe vloeren) en reinigt met water.

Er is veel om over na te denken, maar dit bericht gaat alleen over het eigenlijke schilderij.

We hebben meer:

Zuur etsen? Je hebt het waarschijnlijk niet nodig.

Slijpen? Misschien wel, misschien niet…

Hoe zit het met primers? Ze zijn over het algemeen niet nodig op de meeste betonnen vloeren: dit is een kwestie van alkaliteit.

We hebben al deze problemen hier uitgelegd, maar het korte antwoord is dat het schilderen van betonvloeren ouder dan een jaar waarschijnlijk prima is als je heel goed weet hoe je kunt ontvetten / reinigen.

Lees hoe je vocht en alkaliteit tot op zekere hoogte zelf kunt testen, maar laat bij twijfel een vloerexpert het doen.

Onthoud: schilder nooit gloednieuw beton: wacht altijd minstens een maand. Als je niet zeker weet of je verder wilt gaan, is uitstellen verstandig.

Betonvloerverven zijn een wereld op zich. We hebben een volledige post over hen.

PS: we houden van het uiterlijk van decoratieve vlokken en deze zijn afgestemd op INSL-X-kleuren (3 om uit te kiezen). Lees over hoe je “vlokken op betonnen vloer pai uitzendtnt”.


Enig commentaar? Voel je vrij.


Samenvatting

Als je ooit een vloer hebt geverfd, weet je dat het schilderen van betonvloer precies hetzelfde is: het is de voorbereiding die zo anders is. Lees vooral het gerelateerde bericht over het voorbereiden van een betonnen vloer voor coatings. Geen ladders: het echte plezier in wanneer je betonvloer schildert.

De reiniger die u op beton gebruikt, is een belangrijk product en we hebben er alleen een bericht op.

Cementverf is er in 3 categorieën: gewone verf, verf met epoxy toegevoegd en de echte epoxy betonvloerverf die niet echt verf is maar een coating. We behandelen deze hier.

Voor garages houden we wel van het idee van in elkaar grijpende matten die echt lang meegaan, maar de meeste mensen willen betonvloer schilderen: dit gaat allemaal over garagevloerverf.

Beton beitsen is een prima optie: de beits doet meer dan alleen hechten aan de toplaag zoals betonverf.

We hebben ook keldervloerverf bedekt in onze kijk op het schilderen van keldervloeren.

Heb je de laatste tijd betonvloer geschilderd? Laat ons weten hoe het is gegaan.


Enkele beatniks die het leven leiden:

Beatniks groepsfoto Ginsberg Kerouac Corso
R tot L: Ginsberg, Kerouac, Corso

Bradthepainter ontmoette Ginsberg in ’86. Gewoon een normale man.