Sprayer Tips Guide: Airless en HVLP

Deze pagina is voor de tips voor zowel airless als fluid sets voor HVLP-sproeiers die ik op mijn website aanbeveel: Graco, Wagner en Fuji en enkele anderen.

Deze tips komen voort uit mijn ervaring van meer dan 30 jaar als professioneel schilder. Zie de belangrijkste producten op de spuitpagina voor de actuele tips en meer.



Airless-tips (inclusief productlinks)

Hier zal ik alleen Graco bespreken, maar de tips van veel makers kunnen worden uitgewisseld. Mijn mening: waarom? Ga voor de gemakkelijkste te gebruiken en schoon te maken en te verzorgen en kijk niet naar de paar extra dollar.

Deze Graco RAC (Reverse-a-Clean) tips werken met alle airless sproeiers, maar zorg ervoor dat uw machine de tip kan gebruiken die u van plan bent te kopen. Op mijn spuitpagina’s heeft elke machinesectie informatie over de openingen van de punt van de maximale en minimale grootte.

Over het algemeen worden alle Graco-tips in de VS gemaakt: nee, ik werk op geen enkele manier voor hen. Gewoon een fan.

De Graco RAC (Reverse-a-Clean) tips werken vrijwel met alle airless sproeiers, maar zorg ervoor dat uw machine de tip kan gebruiken die u van plan bent te kopen. Op mijn spuitpagina’s (hieronder gelinkt) heeft elke machinesectie informatie over max- en min-size tipopeningen.

Voor airless handhelds (enigszins ‘lage druk’), gebruiken we de FFLP514 (latex, etc) en de FFLP210 (voor lagedrukspuiten). De meeste handhelds gebruiken deze en de blauwe tip guard, maar controleer of de jouwe compatibel is. Er zijn TruAirless tips die lagedruktips zijn en een geweldige afwerking bieden. Deze kunnen worden gebruikt met de oranje bewaker die bij het apparaat wordt geleverd.
Anders hebben we ook groen FFLP tips en LP tips. Ze vereisen een blauw RAC X-beschermer die past op het spuitpistool dat bij de ProX 17 is geleverd.

Zijn RAC IV- en RAC V-tips uitwisselbaar? RAC X? RAC IV- en RAC V-tips zijn uitwisselbaar. Geen van beide is uitwisselbaar met RAC X-tips. De RAC X vereist een specifieke tip guard assemblage en afdichting.

Welke tip gebruik je voor je werk? Graco’s online tip selector: eenvoudig te gebruiken. Kom dan hier terug om te kiezen uit de onderstaande lijst.

Wanneer vervangen? Er is een geweldige grafiek op deze construction pro-pagina die de patronen laat zien die je krijgt met versleten ventilatortips. Ik zal het hieronder ook kopiëren.

Een schilder schrijft: “De oude stijl kost minder, maar ik ken niemand die het ReverseAClean-systeem niet gebruikt. Het is gewoon zoveel makkelijker.”


De nummers decoderen

Je kent waarschijnlijk de driecijferige code voor Graco airless tips, maar als je dat niet doet… laten we de belangrijkste latex tip 3-cijferige code decoderen, de 515. De eerste ‘5’ vertelt je hoe breed DE HELFT van de ventilator zal zijn op 12 centimeter van het oppervlak. Dus 5 betekent 10 inch. De volgende 2 getallen zijn de opening grootte in duizendsten van een inch. Dit vertelt u hoeveel verf er uitkomt (wat van invloed is op de coating mil build, of dikte). Een voorbeeld: neem een 317 tip en een 517 tip. De grootte van de opening is .017 inch. De ‘5’ in de 517 tip geeft een 10-inch ventilator maar niet voor de ‘3’ . De drie in de 317 geeft een 6″ ventilator. Dezelfde openinggrootte betekent dat dezelfde hoeveelheid verf wordt gespoten, maar de verf wordt dunner omdat deze afkomstig is van een bredere ventilator.

U kunt zien wanneer de tip te versleten is om te gebruiken door de ventilator te meten die hij heeft en de ventilator te berekenen had moeten doen.

Tip Kleur codering: Graco airless maakt gebruik van een kleurcoderingssysteem:

  • Algemene gebruikstips zijn blauw of zwart
  • Lagedruktips zijn groen
  • Hoge druk (heavy duty) zijn grijs

Kleurcodering van bewakers: Er zijn bewakers gekoppeld aan elke tip, ze zijn niet allemaal uitwisselbaar.

  • Oranje bewaker: RAC 4 of 5 inclusief LineLazer (LL5)
  • Blauwe bewaker: RAC 10
  • Grijze bewaker: Heavy Duty (HD)
  • Speciale TC Pro Tip Guard voor TC Pro snoer en draadloos

Geld Praten

  • Vergeet niet dat het gebruik van een versleten fooi je geld kost. Ik zeg altijd dat het beter is om meer uit te geven aan fooien dan aan afvalverf, hoewel het moeilijk kan zijn met de kosten van de RAC-tips. Een meer economische manier om te gaan is de oudere stijl multi-component tips, maar de meeste professionals gaven ze op om tijd te besparen, wat cha-ching is.
  • Houd de druk zo laag mogelijk, want het bespaart verf en tipleven.
  • Reverse-a-clean tips zijn tegenwoordig de standaard omdat het gemakkelijk klompen reinigt, wat niet kan worden voorkomen door de verf te filteren. De opening is gewoon zo klein. Vergeet niet dat de helft van de druk de levensduur van de tip verdubbelt!
  • Versleten tips zijn kostbaar: als u een versleten punt gebruikt, gebruikt u meer verf en duurt het langer. Voor contractors, het kan honderden dollars betekenen op een grote spuitdag. Wat kost één fooi? Dertig? Veertig? Grondnoten.

Aanbevolen tipmaten voor alle coatings

  • Lak of vlek .009 – .013
  • Heldere schellak .009 – .013
  • Vlekken, transparant: .011 – .013
  • Verf op oliebasis .013 – .015
  • Latexverf .015 – .019
  • Zware Latex of Glad Elastomeer .021 – .025
  • Elastomeer & Blockfiller .025 – .035 +


HVLP (productlinks inbegrepen)

Geen praatje hier, alleen de grafieken. Zeer gemakkelijk te begrijpen:

Graco HVLP Tip Guide: links om elk onder de grafiek te kopen

Fuji HVLP Tip Guide: links net onder

Beschikbare vervangers voor het pistool uit de M-serie (Hobby-Pro en Semi-Pro)

HVLP spuitdop set diagram
HVLP spuitdop set

Tips voor tips

Wat veroorzaakt slijtage? De vaste stoffen in verven slijten langzaam de puntopening. De beste spuittips zijn gemaakt van wolfraamcarbide dat, als het zeer slijtvast is, maar toch, alle spuittips zullen slijten bij gebruik.

De meeste fabrikanten gebruiken een universeel tipontwerp. Graco maakt twee verschillende niet-compatibele tiptypes. RAC X (de blauw tip guard) en RAC IV en V (universeel oranje tip bewaker). RacX-tips bevatten ook FFLP-tips. U kunt de bewakers verwisselen om elke gewenste tip te gebruiken, in de meeste gevallen zelfs van een andere fabrikant.

Ook de blauw Ltx, groen FFLP en de groen LP tips gaan in de blauw RAC X bewaker.

Sleutel tot een lang leven: Voor al deze soorten sproeiers, reinig ze onmiddellijk nadat u klaar bent.


Basics voor beginners

Elke sproeier wordt geleverd met een fooi, duh, dat weet je, maar dat is nog maar het begin. De meeste Graco spuitmachines zoals de Magnum x5 en de 210 ES schip met een “515” tip. Het eerste cijfer, 5, is de helft van de ventilatorbreedte, dus 10 inch. De “15” betekent de openingsgrootte die een maat is voor het volume dat doorkomt. De 515 is een geweldige medium volume tip voor latex, maar niet veel anders.

  • Hoe het tipmodelnummer te lezen: Het eerste cijfer, 5, is de helft van de ventilatorbreedte, dus 10 inch. De “15” betekent de openingsgrootte die een maat is voor het volume dat doorkomt. Zie ‘decoderen’ hierboven.
  • Verfdruk in de buurt van de spuitpunt van de binnenste verfspuit is voldoende om verf in je huid te injecteren: wees voorzichtig.
  • Draag een gasmasker. Het aantal filters is geestdodend. (Mijn post vereenvoudigt de gekke complexe wereld van maskers).

Geavanceerde tips

  • Zeef elke liter verf, zelfs direct uit het blik (voorkomt puntverstopping).
  • RAC-tips (Reverse-a-Clean), zijn beter, ook al kosten ze meer, ze besparen tijd. Deze tips kunnen worden teruggedraaid om klompen op te ruimen. Wanneer je ventilatorpatroon ‘vingers’ toont, draai je gewoon de bovenkant om, spuit je het in een emmer en is het schoon. De RAC tips van Graco gaan in de oranje tip guard (ook op de accessoires pagina). Deze tip guard en een RAC 4 (maat 515 tip) worden geleverd met zowel de Magnum als de 210ES hierboven.
  • Elke keer dat je stopt voor zelfs een korte pauze, week je de punt en zelfs het hele verfpistool in een emmer (water voor latex, dunner voor oliën, enz.). Dit voorkomt dat de tip verstopt raakt.

Wanneer te vervangen: Zoals een airless tip slijt, veranderen er twee dingen. De ventilatorlengte wordt korter en de gatgrootte wordt groter. Het eindresultaat is een meer ovaal patroon dan een lange, dunne lijn.

Versleten verfspuittips gebruiken veel meer verf
Versleten verfspuittips gebruiken veel meer verf, dus bespaar geld (verf) door een nieuwe punt in het pistool te houden.

Nieuwe tips besparen niet alleen geld en verf, maar het vermindert ook overspray en verlengt de levensduur van de pomp.


Accessoires voor HVLP en Airless Tips

Tip Bewakers: Tips zijn afhankelijk van de bewaker. Elke RAC X-tip heeft een RAC X-bewaker nodig. Standaard tips hebben een standaard afscherming nodig. De zwarte TrueAirless, zwarte RAC IV en zwarte RAC V Tips ga in de oranje RAC IV/V. Deze bewaker wordt geleverd met de Magnum en 210ES. Er zijn ook de blauw LTX, groene FFLP en de groene LP Tips ga in de blauw RAC X bewaker.

Opslag: Waar bewaar je ze nadat ze zijn gebruikt? De klantenservice van Graco schreef me: “Niets bijzonders bij het opslaan van de fooien. Zorg er wel voor dat ze schoon zijn.” Maar we gebruikten altijd een blik verfverdunner… maar om ze eruit te krijgen… Je ziet het probleem. De makers van deze Tipsaver stuurden me een sample en ja, het is een goede oplossing… geen woordspeling bedoeld. Bekijk het voor een zeer georganiseerde manier om ze op te slaan.

Een vriend van me schreef: “Een oude schilder leerde me om al mijn tips in lakverdunner te gooien “zodat ze niet zouden verstoppen”. Daar had ik een hekel aan! Die rotzooi vreet de huid van je handen en verbrandt de trilharen uit je longen. Ik dacht, er moet een betere manier zijn. Toen bedacht ik, als ik de punt gewoon uitblies als ik mijn sproeier schoonmaak, kan ik ze droog bewaren. Ik heb sindsdien nog nooit een verstopte tip gehad. Misschien moet ik het geheim delen.”

Types vergelijken: Het is duidelijk dat de RAC minder downtime zal veroorzaken, maar ze kosten meer. De meeste professionals geven daarom de voorkeur aan de RAC. Tijd is meer waard dan geld. De kosten zijn naar mijn mening verwaarloosbaar. Bovendien is het veranderen van tips gewoon een kwestie van het eruit trekken en er een nieuwe in doen. Plus het omkeren van de RAC om klompen op te ruimen. Hemel. Ik zal de oude soort niet bespreken met de fooi, behuizing, etc die uit elkaar valt. Ik zie het gewoon als ouderwets en niet voor huiseigenaren of aannemers.


Bedankt voor het lezen. Laat het me weten in de comments als je nog iets anders op deze pagina wilt zien.