Deck Paint vs. Stain – Hoe een afwerking voor exterieurhout te kiezen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Er zijn tegenwoordig weinig dingen die echt bijdragen aan zowel de waarde als de algehele esthetiek van een huis, maar buitendekken hebben de neiging om precies dit te doen. Want wat is er niet leuk aan? Luie zondagmiddagen doorbrengen met je gezin of genieten van wat late-night sterrenkijken op die late zomeravonden naast een knisperend vuur. Decks zijn geweldig, is wat we zeggen, en als je er een hebt, weet je waarschijnlijk dat ze soms behoorlijk uitdagend kunnen zijn om te onderhouden. Ze worden immers de hele tijd blootgesteld aan de elementen en ze zijn in feite eersteklas onroerend goed voor insecten en schimmels als ze niet voldoende worden beschermd. Dit gezegd hebbende, heb je twee basisopties voor het beschermen van je houten dekken die dekverf of houtbeits zijn, maar welke van deze opties is beter? Laten we beide stoffen eens bekijken en bespreken welke het meest geschikt is voor het beschermen van uw buitenterras.



Deck Paint vs. Vlek

De dekverf vs. vlek argument is er een die veel aannemers en gepassioneerde doe-het-zelvers hebben gehad sinds decks voor het eerst werden gebruikt. Eerlijk gezegd hebben ze allebei hun respectievelijke voor- en nadelen, en het komt echt neer op wat je bereid bent te verdragen op het gebied van onderhoud. Om u een goed idee te geven van wat deze beschermende stoffen zijn, hebben we hieronder een korte samenvatting van elk gemaakt met details over wat ze zijn en hoe ze werken.

Verfspuit gebruiken om het dek af te werken

Uw buitenterras schilderen

Kiezen of u dekhout wilt schilderen of beitsen, kan een moeilijke beslissing zijn, maar als u besluit uw dek te schilderen, kunt u er zeker van zijn dat uw hout goed beschermd is en dat zo zal blijven totdat de verf opnieuw moet worden aangebracht. Verf is betoogd om weg te nemen van de natuurlijke esthetiek van blootgestelde houtnerf, wat een deal-breaker is voor degenen die van het uiterlijk van natuurlijk hout houden.

Buitenverf voor houten dekken

Aan de andere kant, als u geen fan bent van zichtbare houtnerf, dan is het schilderen van uw buitendek misschien precies wat u zoekt in een esthetische upgrade. Verf zorgt er ook voor dat de algehele visuele impact van uw dek uniform is, zonder houtnerf of vlekkerige planken rond om het oog af te leiden. Het betekent ook dat u een kleur voor uw terras kunt kiezen die niet beschikbaar is door houtbehandeling en / of natuurlijke houtkleuren.

Houd er rekening mee dat verf wordt beschouwd als een oppervlaktecoating, wat betekent dat hoewel het het oppervlak van uw dek beschermt, het niet zo diep in de houtnerf zal doordringen als houtbehandelingsproducten. Dit betekent dat als uw verf na verloop van tijd beschadigd of versleten is, uw dek kwetsbaar wordt voor externe krachten.

Dit betekent dat hoewel je je deck niet lang opnieuw hoeft te schilderen nadat je het in eerste instantie hebt gecoat, je het om de paar jaar opnieuw moet aanbrengen omdat de lagen in de loop van de tijd degraderen. Het herverhardingsproces vindt meestal ongeveer eens per decennium plaats als uw dek is geverfd door een professional, maar dit houdt geen rekening met bijzonder ruw weer of overmatig voetverkeer op uw dek.

Geschilderde houten vlonderplanken

Als u echter nog niet op de manier bent om uw oude vlonderplanken te vervangen, of gewoon niet wilt om sentimentele redenen, dan is verf misschien uw beste optie. Waarom? Verf verbergt onvolkomenheden in de vorm en nerf van het hout, wat betekent dat eventuele kromtrekkende of lelijke knopen netjes worden verborgen onder de uniforme textuur en het kleurenpalet van de verf.

Verf vermomt de imperfectie van het houten dek

Zoals we eerder vermeldden, is het kiezen of je dekhout wilt schilderen of beitsen een moeilijke omdat er een paar voor- en nadelen aan elk zijn, maar een nadeel dat degenen die verstand hebben van hout lijkt af te zetten, is het feit dat verf vocht in het hout vasthoudt. Dit betekent dat het hout zal uitzetten en krimpen zoals het zou doen wanneer het deel van een boom is, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat uw verf uitrekt en barst.

PROS

  • Gemakkelijk te onderhouden
  • Vereist geen regelmatig onderhoud
  • Vrijheid om de kleur van je deck te kiezen
  • Verbergt gebreken in je deck
  • Beschermt het oppervlak tegen vocht, insecten en hitte
  • Een dikke coating tussen het oppervlak en de directe omgeving
TEGENS

  • Dringt niet diep into de houtnerf
  • Houdt vocht vast in de houtvezels
  • Verduistert de nerf van het hout
  • Moeilijk te verwijderen als je van gedachten verandert
  • Heeft het potentieel om na verloop van tijd te barsten en af te pellen

Beitsen van uw buitendek

Het argument schilderen van een dek versus vlekken is al aan de gang sinds decks werden uitgevonden en zal waarschijnlijk nog lang nadat we weg zijn nog steeds worden gehad. Waarom? Het schilderen van een dek versus kleuring argument is een geldig argument. Immers, terwijl verf u meer kleuropties biedt en een mooie dikke laag bescherming toevoegt aan het oppervlak van uw dek, dringt houtbeits diep in de houtvezels door om ongeëvenaarde bescherming te bieden voor zowel intern als extern.

Beits voor het afdichten van houten dek

Wat zijn de voor- en nadelen van het beitsen van je deck? In tegenstelling tot het schilderen van uw dek, wordt beitsen niet geclassificeerd als een oppervlaktecoating. Houtbeits wordt meestal meer gezien als een houtbehandeling, omdat in plaats van simpelweg een beschermende laag op het oppervlak van de houten plank te creëren, het diep in de vezels van het hout sijpelt en ermee bindt om niet alleen het hout te beschermen, maar ook de kleur ervan te verbeteren.

Beits op dek aanbrengen met roller

Aan het einde van de dag krijgt u nog steeds bescherming en een esthetische upgrade voor uw dekhout met als enige verschil de manier waarop het product met het hout interageert. Veel mensen kiezen voor houtbeits in plaats van verf omdat het mogelijk maakt om de nerf van het hout weer te geven en toch bescherming en een verbeterd uiterlijk te bieden.

U kunt ook kiezen voor houtbeits boven verf omdat u het natuurlijke rustieke kleurenschema wilt behouden dat hout op natuurlijke wijze aan elke ruimte biedt. De aanwezigheid van verf in bepaalde instellingen kan esthetisch behoorlijk schokkend zijn, en aangezien houtbeits u de keuze geeft tussen transparant, op waterbasis en op oliebasis, hebt u de mogelijkheid om de intensiteit van uw houtkleur te kiezen.

Beits aanbrengen op houten dek

Is het dan beter om een dek te schilderen of te beitsen? Welnu, dit hangt af van wat je van je deck wilt en de hoeveelheid moeite die je bereid bent te steken in het onderhoud van het oppervlak. Houtbeits gaat lang niet zo lang mee als een goede verfklus, dus je gaat betalen voor de esthetische aantrekkingskracht van de zichtbare houtnerf. Als je echter kleintjes hebt en je je zorgen maakt dat ze op het dek uitglijden, is houtbeits beter dan verf omdat het veel meer oppervlaktewrijving biedt.

Kind op antislip houten dek

Houtbeits werkt ook niet goed op licht generfde houtsoorten, en omdat het geen oppervlaktecoating is, vult het geen scheuren of onvolkomenheden in het oppervlak van het hout. In feite benadrukt het ze, wat betekent dat je deze gebreken moet corrigeren voordat je je vlek aanbrengt. Welnu, is het beter om een dek te schilderen of te beitsen? Nou, het hangt echt af van wat je bereid bent te verdragen en hoe je je zuurverdiende geld wilt uitgeven, dus dit maakt het een voornamelijk subjectieve keuze op basis van je behoeften en voorkeuren.

PROS

  • Biedt zowel interne als externe bescherming
  • Hecht met interne houtvezels
  • Verbetert de natuurlijke kleur van hout
  • U kunt kiezen tussen massieve, semi-transparante of heldere houtbeits
  • Benadrukt de natuurlijke nerfstructuur van het hout
TEGENS

  • Gaat niet zo lang mee als verfcoatings
  • Verbergt geen onvolkomenheden
  • Zal geen kleine scheurtjes vullen
  • Sommige houtsoorten accepteren beits niet goed
  • Kan onvolkomenheden in het oppervlak van het hout benadrukken

Schilderen versus beitsen van dekhout: wat is duurzamer?

Schilderen vs. beitsen van dekhout, wat is de duurzamere optie? Ongeacht welke esthetische uitstraling u verkiest, het einddoel hier is om ervoor te zorgen dat u een deck hebt dat lang meegaat. Je zou het immers vreselijk vinden om al dat werk te doen om erachter te komen dat je je deck opnieuw moet laten verschijnen wanneer de seizoenen veranderen. Dus, welke is dan beter?

Verf aanbrengen op houten dek

Houtbeits

Laten we eerst eens kijken naar de houtbeits. Houtbeits wordt gewaardeerd om zijn vermogen om ervoor te zorgen dat de nerf van uw hout zowel intern als extern wordt beschermd. Dit in aanvulling op het feit dat houtbeits de natuurlijke aantrekkingskracht van het hout benadrukt en verbetert, maakt het een publiekslieveling onder degenen die liever de houtnerf van hun buitendekken zien.

Vlek verbetert de kleur en korrel van het dek

Þwordt gezegd, als je doel is om zo min mogelijk tijd te besteden aan het onderhouden van je dek, vooral wanneer de lente rondrolt na een strenge winter, is houtbeits een slechte keuze. Waarom? Houtbeits moet constant worden gecontroleerd en om de twee tot drie jaar opnieuw worden afgewerkt, afhankelijk van de houtsoort waarvan uw dek is gemaakt en het type beits dat u hebt gekozen om te gebruiken.

Houtbeits op oliebasis is de beste optie voor het beitsen van buitenwerkstukken, omdat het inherent waterbestendig is en helpt bij het beschermen van uw hout tegen splijten en barsten terwijl het gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan direct zonlicht (wat uw dek zal zijn). Houtbeits op waterbasis is geen goed idee bij het behandelen van hout dat zich buiten bevindt, omdat het niet zo duurzaam of waterafstotend is.

Dit betekent echter niet dat houtbeits een slechte keuze is. Als het erop aankomt, hangt de keuze die je maakt af van hoeveel je echt wilt genieten van het uiterlijk van de nerf van je hout en hoeveel tijd en moeite je bereid bent te besteden aan het onderhoud ervan. Als je een drukke levensstijl hebt of niet op de middelen bent om een professional binnen te laten komen en je deck voor je te onderhouden, raden we deze methode van dekbescherming niet aan.

Verslechterde beits op houten dek

Dit gezegd hebbende, gezien alle voor- en nadelen van het beitsen van een deck, is de beslissing bijna volledig subjectief. Als u nog steeds niet zeker weet welke u moet kiezen, overweeg dan om online of bij uw lokale ijzerhandel een vraag te stellen, omdat zij een goed idee hebben welke houtbeschermingsmethode het beste is voor uw lokale weersomstandigheden en welke bij uw budget past.

Houtverf

Laten we nu eens kijken naar houtverf voor het oppervlak van uw dek. Verf is een go-top optie voor diegenen die genieten van meer kleurrijke esthetiek en liever hebben dat de korrel van hun dekken niet wordt blootgesteld. Er zijn veel redenen hiervoor, zoals potentiële splinters, of gewoon het feit dat blootgestelde houtnerf zou botsen met de algehele look waar ze voor gaan. Hoe dan ook, verf lost deze problemen op een snelle en effectieve manier op.

Felgekleurd houten dek

Hoe lang gaat dekverf dan mee? Nou, in tegenstelling tot houtbeits gaat dekverf eigenlijk heel lang mee en hoeft deze niet zo regelmatig te worden onderhouden als een houtbeits. Daarom, als u minder tijd wilt besteden aan het onderhouden van uw dek en het niet erg vindt om de optie op te offeren om de houtnerf van uw dek te laten zien, is dit de optie voor u.

Geschilderd dek op boothuis

Het schilderen van uw buitendek met houtbeits creëert een coating die ongeveer 10 jaar meegaat, afhankelijk van de kwaliteit van de verf, de beginconditie van het hout waarvan uw dek is gemaakt en hoe hard de temperatuurveranderingen in uw directe omgeving zijn. Als je ervoor kiest om je deck te schilderen, heb je echter een aantal merkbare nadelen, zoals we eerder vermeldden.

Naast het verbergen van de nerf van uw dekhout, is dekschildering de afgelopen jaren afgekeurd omdat het vocht vasthoudt in de nerf van het hout. Dit opgesloten vocht zet vervolgens uit en krimpt volgens de temperatuur van uw directe omgeving, en omdat de verf een inflexibel medium is, kan het ervoor zorgen dat uw verfklus barst en scheurt.

Verf op dekken kan barsten en afbladderen

Dus, hoe lang gaat dekverf mee? Nou, tot 10 jaar, afhankelijk van waar je verblijft, het type hout dat je hebt gekozen om te schilderen en natuurlijk de hoeveelheid voetverkeer die het dek zal verwerken. Houd er ook rekening mee dat als u ervoor kiest om uw deck te schilderen; het zal glad zijn als het nat is, dus zorg ervoor dat je dit onthoudt als je kleintjes hebt die rondrennen tijdens het sneeuwseizoen.

Geschilderd versus gebeitst dek: wat is duurder?

Een deck is niet bepaald een basisbehoefte, dus je moet weten dat het bezitten ervan ook niet goedkoop is. Natuurlijk kun je er zoveel van genieten als je wilt, maar je hebt ook de taak om het te onderhouden en te repareren als er iets misgaat. Dit gezegd hebbende, wilt u waarschijnlijk uw kosten tot een minimum beperken, dus als het gaat om het argument van het geverfde versus bevlekte dek, wat is goedkoper?

Kostenvergelijking van dekverf met beits

Laten we eerst eens naar de verf kijken. Als je je deck gaat schilderen, moet je een buitenkokende of acrylverf gebruiken. Deze verven zijn niet goedkoop, vooral wanneer ze in grote volumes worden gekocht. Hoeveel kunt u verwachten te betalen? Welnu, u kunt tot $ 35,00 per gallon betalen voor de premium dingen en zo laag als $ 25,00 voor de meer betaalbare merken.

Geschilderd houten dek en reling

Houtbeits daarentegen is iets gemakkelijker op de zak omdat het niet zo duur is om te produceren. Dit betekent dat je vaak veel meer houtbeits dan verf kunt krijgen als je een beperkt budget hebt, wat betekent dat je waarschijnlijk behoorlijk wat overhoudt. Dit is geweldig, want als delen van je werkstuk moeten worden bijgewerkt, heb je wat vlekken bij de hand.

Verf gaat iets langer mee dan beits, maar het is duurder en uitdagender om aan te brengen. Houtbeits daarentegen is goedkoper en gemakkelijker aan te brengen, maar gaat niet zo lang mee. Kiezen welke beperkingen u bereid bent te accepteren, is uiteindelijk de beslissende factor als het gaat om deze media, zorg er wel voor dat u rekening houdt met alle variabelen bij het nemen van uw beslissing.

Hoe wood deck paint en wood stain aan te brengen

Nu je weet wat houtbeits en verven zijn en welke duurzamer is, is het een goed idee om te weten hoe je deze stoffen moet aanbrengen als je van plan bent om zelf de uitdaging aan te gaan. Dit gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe we zowel houtbeits als verf effectief op uw houten dek kunnen aanbrengen.

Vlek op dek aanbrengen met borstel

Hoe houtbeits aan te brengen

Houtbeits is heel gemakkelijk aan te brengen en duurt ook niet lang. Het enige dat u hoeft te doen, is ervoor zorgen dat uw oppervlak correct is voorbereid voordat u uw houtbeits op het dek aanbrengt en u bent vrijwel klaar om te gaan. Hoe bereid je je ondergrond voor? Zorg er eerst voor dat alle spijkerkoppen gelijk zijn met het oppervlak van het bord en dat eventuele deuken en/of gaten goed zijn opgevuld.

Dek voorbereiden voor vlekken

Zodra al je gaten zijn gevuld en je dek is schoongemaakt, is het tijd om je houtbeits klaar te maken. Hoewel vlek met een borstel kan worden aangebracht, raden we aan om het met een roller aan te brengen om een gelijkmatige verdeling te garanderen. Zorg ervoor dat je je houtbeits goed roert voordat je wat in een verfbak giet.

Eenmaal gegoten, steek je je roller erin en maak je hem mooi nat met je houtbeits. Breng met behulp van uw roller uw houtbeits aan volgens de lengte van elk bord of door één deel van het dek tegelijk te bedekken. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat u een consistente dekking krijgt over uw hele dek zonder vlekkerige plekken aan de randen. Zodra u tevreden bent met het werk dat u hebt gedaan om uw vlek aan te brengen, laat u deze drogen gedurende de aanbevolen periode van de fabrikant.

Deck Paint aanbrengen

Alles schilderen kan een hele onderneming zijn als je geen ervaring hebt, maar het kan vooral een uitdaging zijn als je een groot plat oppervlak als een houten dek moet schilderen. Zoals bij het werken met elk houten werkstuk, is het belangrijk om het grondig schoon te maken met wat zeepsop en het volledig te laten drogen voordat u doorgaat naar de volgende stap in het proces.

Schoon dek voor het schilderen

Zodra uw werkstuk is gereinigd, is het tijd om het oppervlak te schuren en te primen. Schuur met behulp van een vlakschuurmachine het oppervlak van uw werkstuk lichtjes en verwijder eventuele vuil met een borstel of met behulp van wat perslucht. Zodra je oppervlak helder is, meng je je primer, giet je wat uit in een verfbak, haal je wat op je roller en prime je je deck door de lengte van elk bord te volgen.

Laat de primer drogen en uitharden voor de aanbevolen periode van de fabrikant voordat u doorgaat naar de volgende stap in het proces. Zodra de primer is opgedroogd, is het tijd om te gaan schilderen. Zoals je deed met je primer, meng je het goed en giet je wat in een schilderbak.

Als je er genoeg van hebt, haal je wat op een fijne dutjesroller en schilder je je deck volgens de lengte van elk bord. Je zou ongeveer twee tot drie lagen verf nodig moeten hebben om een blijvende bedekking voor je dek te creëren. Zorg ervoor dat u elke laag volledig laat drogen voordat u de volgende aanbrengt.

Nu je het verschil kent tussen houtbeits en dekverf, welke gemakkelijker aan te brengen is, welke het goedkoopst is, welke het meest duurzaam is en hoe je ze allemaal correct kunt aanbrengen, is het tijd om erop uit te gaan en je nieuw gevonden kennis op de proef te stellen. Vergeet niet om rekening te houden met uw lokale weersomstandigheden en hoe elke stof zal interageren met de houtsoort waarvan uw dek is gemaakt bij het maken van uw keuze.

Veelgestelde vragen

Kun je een deck schilderen?

Kun je een deck schilderen? Ja, het is mogelijk om een houten dek te schilderen en het is eigenlijk een van de duurzamere oplossingen voor het decoreren van uw buitendek. Verf op oliebasis en verf op acrylbasis zijn enkele van de beste opties voor buitendekken, omdat ze waterputten afstoten die sijpelen en diep in de vezels van het hout.

Gaat wood deck paint lang mee?

Gaat houtdekverf lang mee? Houtdekverf is meestal op oliebasis, wat betekent dat het vrij duurzaam is. Dit verftype dat speciaal voor buitentoepassingen kan worden geformuleerd, kan iets meer dan 10 jaar meegaan, wat betekent dat u zich niet al te veel zorgen hoeft te maken over onderhoud, splijten of scheuren.

Hoe lang gaan houten dekken mee?

Houten dekken hebben de neiging om relatief lang mee te gaan. Het gemiddelde houten dek heeft een levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar, maar dit is wel afhankelijk van de houtsoort waar je dek van gemaakt is. Dichtere, zwaardere houtsoorten die correct zijn behandeld, hebben het potentieel om nog langer mee te gaan dan dit.