Schilderen over gevernist hout – Oud houtwerk nieuw leven inblazen met verf

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Sentimentaliteit maakt deel uit van wat ons menselijk maakt, het is een van onze meest vertederende kwaliteiten, maar er zijn bepaalde gevallen waarin het tegen ons werkt. Helaas kan het moeilijk zijn om dingen los te laten die we al heel lang hebben, of ze ons nu herinneren aan gelukkigere tijden of dat ze ons zijn geschonken door iemand die dicht bij ons hart ligt. Het probleem hiermee is dat dingen de neiging hebben om in de loop van de tijd te verouderen en te degraderen, of dat hun esthetiek een beetje verouderd raakt. In dit geval kunnen we ervoor kiezen om de kogel te bijten en deze dingen weg te gooien, of we kunnen moeite doen om deze items bij te werken en te repareren. Een bijzonder uitdagend type ouder oppervlak om te moderniseren en te repareren zijn gelakte oppervlakken, dus laten we eens kijken hoe we ze kunnen repareren of eroverheen kunnen schilderen in het belang van het geven van een nieuw leven.



Waarom is schilderen over gevernist hout zo moeilijk?

Als je ooit het onderwerp hebt opgezocht van schilderen over hout met een bestaande verniscoating, zul je waarschijnlijk merken dat er veel opmerkingen en / of artikelen zijn die gedetailleerd beschrijven hoe uitdagend het kan zijn om over gevernist hout te schilderen. Maar waarom is schilderen over gevernist hout zo uitdagend? Hier zijn een paar factoren die van invloed zijn op waarom het een beetje moeilijk kan zijn om over houten oppervlakken te schilderen met een bestaande laklaag.

Gebruik Primer over gevernist hout

Als al het hout in wezen hetzelfde is, waarom is het dan moeilijk om hout over te schilderen dat met vernis is behandeld? Welnu, het heeft te maken met de oppervlaktewrijving van bepaald materiaal. Naakt of .raw hout heeft meestal veel oppervlaktewrijving waardoor dingen zoals verf en andere oppervlaktecoatings aan het hout kunnen blijven plakken en zelfs in de houtvezels kunnen sijpelen. Vernis is wat een houtbehandeling wordt genoemd, het creëert niet alleen een dunne laag oppervlaktebescherming, maar sijpelt ook in de houtporiën om de bescherming ervan te garanderen.

Deze oppervlaktecoating maakt het oppervlak van het hout in kwestie glad, wat betekent dat dingen zoals verf of andere houtbehandelingen niet in staat zullen zijn om het oppervlak van het hout te penetreren. Dit betekent dat als je zou proberen om over een nieuw gevernist oppervlak te schilderen, de verf gewoon weg zou lopen en een puinhoop zou maken. Dit roept dan de vraag op: kun je over vernis heen schilderen als dat echt nodig is?

Methoden voor het schilderen over gevernist hout

In theorie kun je over vernis schilderen, maar het hangt echt af van het type verf dat je van plan bent te gebruiken, de leeftijd van de vernis die je probeert over te schilderen en de mate van voorbereiding die je bereid bent in het oppervlak te stoppen voordat je gaat schilderen. Dus, kun je over vernis schilderen? Ja, absoluut, maar het vereist wat elleboogvet, geduld, het juiste gereedschap en een goede voorbereiding van uw kant.

Welke soorten verf kunt u gebruiken op gelakte hout?

Hoewel het schilderen over gevernist hout een uitdaging is, kan het helpen om het juiste type verf voor de klus te hebben. er zijn maar een paar soorten verf die je moet gebruiken om over vernis te schilderen, omdat de meeste andere soorten waarschijnlijk zullen resulteren in een vlekkerige puinhoop die je moet opruimen. Sinds het schilderen over gevernist hout is al moeilijk genoeg, we dachten dat we je de moeite zouden besparen door je een shortlist te geven van verven die je wel en niet kunt gebruiken op gelakte houten oppervlakken.

Type verf Kun je het gebruiken om vernis over te schilderen?
Verf op oliebasis
Acrylverf
Latex verf
Emaille verf
Synthetische rubberverf
Verf op basis van lood

Waarom werken alleen bepaalde soorten verf op gelakte oppervlakken?

Als u overweegt om gewoon elk type verf op uw gelakte hout te gebruiken, is het belangrijk dat u begrijpt waarom elk type verf op vernis werkt. Deze verven hebben bepaalde kenmerken waardoor ze veel beter kunnen hechten aan gelakte oppervlakken dan andere, dus laten we eens kijken naar wat deze verven zo speciaal maakt, evenals enkele merken waarvan we denken dat ze de beste op de markt zijn voor het schilderen over gelakte oppervlakken.

Krijtverf over gevernist hout

Latex Verven

Er lijkt tegenwoordig veel verwarring te zijn rond latexverven, maar in werkelijkheid is dey’re een van de eenvoudigste verfsoorten die er zijn, om nog maar te zwijgen van een van de meest veelzijdige en effectieve gereedschappen voor het restaureren van oude meubels. Wat is latexverf vraag je? Nou, latexverf bevat eigenlijk helemaal geen latex, in feite zijn ze eigenlijk op waterbasis en daarom behoren ze tot de dunste verven op de markt.

Paint Over Primer op gevernist hout

Als je over gelakte houten oppervlakken gaat schilderen, heb je verf nodig die dun van consistentie is om de vernis te penetreren. Hoe dikker de verf, hoe kleiner de kans dat deze zich kan hechten aan het oppervlak van uw werkstuk, in welk geval het uiteindelijk gewoon wegloopt en uw vloer verpest. Latexverven zijn ook erg goedkoop, wat geweldig is voor grotere werkstukken.

Als u op zoek bent naar een goede latexverf voor uw volgende werkstuk, denken we dat u misschien onder de indruk bent van Rust-Oleum’s Painter’s Touch latex verf. Wat verffabrikanten betreft, is Rust-Oleum een van de beste in de branche. Dit merk is helemaal teruggegaan in 1921 en heeft een bewezen staat van dienst in het leveren van hoogwaardige, betaalbare verven die vaak de levensduur van de werkstukken waarop ze worden gebruikt, meegaan. Dit is geen verrassing gezien het feit dat ze het boek in feite over verf hebben geschreven.

Vernieuw oude gelakte houten meubels met verf

Hun verfkeuzebereik is niet anders, zodat u de beste kwaliteit verf hebt voor allerlei projecten, inclusief schilderen over vernis. Het is verkrijgbaar in 63 verschillende kleuren, kan zowel binnen als buiten worden gebruikt, beslaat ongeveer 120 vierkante voet en voelt droog aan in iets minder dan 30 minuten! Deze vlakke afwerking is ideaal voor interieurmeubilair, omdat het geen overmatige verblinding veroorzaakt bij contact met natuurlijk of kunstmatig licht en lijkt echt kleinere ruimtes vrij goed te openen.

Acrylverf

Acrylverf is een relatief nieuwe verfsoort en is snel uitgegroeid tot een van de meest populaire verfsoorten die tegenwoordig op de markt zijn. Acrylverf is ook een van de beste keuzes voor het schilderen van gelakte oppervlakken, het heeft een aantal unieke kwaliteiten die het ideaal maken voor het hechten aan oppervlakken die als uitdagend zouden worden beschouwd voor andere verfsoorten. Wat zijn deze kenmerken die je vraagt?

Hoe te schilderen over gevernist hout

Terwijl op latex gebaseerde verven zich hechten aan gelakte oppervlakken door dun genoeg te zijn om onder de behandeling door te dringen, hecht acrylverf zich aan gelakte oppervlakken door het gebruik van de dikke consistentie. Dit, in combinatie met de inherente kenmerken van acrylverf, maakt het ideaal voor het schilderen over gelakte oppervlakken. Niet alle acrylverven zijn echter gelijk gemaakt, dus waar moet je op letten in een goede acrylverf wanneer je wordt geconfronteerd met het schilderen over gelakte oppervlakken?

Nou, wij denken dat je het goed zou doen met de Krylon’s Colormaxx acryl latex kwast op verf. Krylon is toevallig een van ’s werelds meest gerenommeerde fabrikanten van verfproducten en heeft keer op keer bewezen dat ze alleen de beste kwaliteit verf, primers en hulpmiddelen voor huisverbetering op de markt produceren. Dit komt niet als een verrassing gezien het feit dat ze al sinds de late jaren 1940 bestaan.

Gebruik een zeil bij het schilderen over vernis

Wat acrylverf echt onderscheidt van sommige van de andere verven op de markt, is de veelzijdigheid en duurzaamheid. Deze verf kan worden gebruikt op een aantal oppervlakken, waaronder echt moeilijk te schilderen oppervlakken zoals keramiek en metaal, om nog maar te zwijgen van metselwerk, baksteen en gipsplaatoppervlakken. Net als de latexverf die we eerder noemden, kan deze verf indien nodig worden gebruikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Renoveren houten meubels met verf

Als de hechtingskracht en veelzijdigheid je nog steeds niet hebben verkocht aan dit merk, bedenk dan dat het ook verkrijgbaar is in negen verschillende kleuren, die allemaal perfect zijn om je oude, gelakte meubels te verbouwen en ze naar de 21e eeuw te brengen. Krylon’s color max formule is ook gemakkelijk op te ruimen en voelt meestal binnen een uur na het aanbrengen op uw gelakte oppervlakken droog aan.

Verf op oliebasis

Verf op oliebasis is geweldig om tal van redenen, ze helpen houten oppervlakken te beschermen tegen dingen als rot, insectenplagen, schimmel, UV-schade en zelfs dingen zoals warmte en kou. Olieverf werd bijna uitsluitend gebruikt vóór de komst van alternatieven zoals acryl- en latexverven, maar vanwege hun impact op het milieu zijn veel bedrijven en ambachtslieden hebben alternatieven gezocht.

Verfsoorten voor gevernist hout

Moderne verven op oliebasis hebben aanzienlijk minder vluchtige organische chemicaliën (VOC’s) in zich in vergelijking met degenen die aanvankelijk werden gebruikt, en ze zijn toevallig geweldig in het schilderen over gelakte oppervlakken. Hun vermogen om binnen te sijpelen en zich te hechten aan de vezels van een hout maakt ze ideaal voor het schilderen over houtbehandelingen en zelfs andere verven, plus ze zijn direct verkrijgbaar in vrijwel elke winkel en online.

Als u op zoek bent naar goede verf op oliebasis voor uw gelakte oppervlakken, is de Zinsser hoge huid cover vlek primer en sealer toevallig een uitstekende keuze. Hun product werkt niet alleen goed als verf voor het bedekken van gelakte oppervlakken, maar kan ook worden gebruikt als een priminglaag voor extra verven en heeft het extra voordeel dat het andere houtbehandelingen zoals een houtbeits kan bedekken. Helaas is het alleen verkrijgbaar in het wit, dus het werkt alleen als je op zoek bent naar een minimalistische afwerking of het gewoon als basislaag wilt gebruiken.

Verf geschikt voor gelakte hout

Het mooie van verf op oliebasis is dat ze heel lang meegaan, en ze doen uitstekend werk om oppervlakken te beschermen die er jarenlang mee zijn bedekt, en zelden dingen zoals retouches of vervanging nodig hebben. Het probleem met het gebruik van verf op oliebasis is dat je een goede primer nodig hebt om ervoor te zorgen dat deze correct aan het gelakte oppervlak hecht. Het gebruik van een zelfaanzuigende verf kan helpen om dit probleem te voorkomen.

Dit product van het Zinsser-team is zelfaanzuigend en is ideaal voor tijdgevoelige projecten dankzij de sneldrogende formule die ongeveer 35 minuten duurt. Je hebt ook het extra voordeel van de vlekblokkerende eigenschap, wat betekent dat dingen als vuil, vuil, vochtvlekken en zelfs directe hitte de afwerking van je werkstuk niet zullen verpesten.

Hoe te schilderen over gevernist hout met schuren

Nu u weet welke soorten verf ideaal zijn voor het schilderen over gelakte oppervlakken, moet u waarschijnlijk weten hoe u gelakt hout effectief kunt schilderen. Vergeet niet dat de sleutel tot het overschilderen van vernis in de voorbereiding ligt, wat een beetje geduld vereist om de eerste keer goed te krijgen. Dit gezegd hebbende, is een korte tutorial waarin wordt beschreven hoe u over gelakte oppervlakken kunt schuren. Hier zijn een paar dingen die je nodig hebt:

  • Een schone doek
  • Zeep eenvoudige afwasmiddel
  • Een paar handschoenen
  • Een mondkapje (bij voorkeur met een gasmasker)
  • Schuurpapier
  • Uw verfkeuze
  • Een zeil of oude krant

Bereid uw werkruimte voor

Voordat u gaat schilderen, is het een goed idee om uw werkruimte voor te bereiden om ervoor te zorgen dat er geen verdwaalde verf op u of de vloer van uw werkruimte komt. Dit kun je doen door een zeil of een oude krant op de vloer van je werkplek en bovenop je werktafel te leggen. Zodra uw directe omgeving is gedekt, is het tijd voor u om georganiseerd te worden. Plaats al je gereedschap aan de zijkant van je dominante hand om ervoor te zorgen dat je te allen tijde weet waar ze zijn.

Schik uw houtschildergebied

Het elimineren van rommel vermindert de kans op het per ongeluk morsen van verf of het aanraken van natte verf op uw werkruimte. Zorg er ook voor dat uw werkruimte goed geventileerd is, omdat de meeste verven schadelijke VOC’s bevatten die ernstig ongemak kunnen veroorzaken bij inademing in grote hoeveelheden. Zodra u tevreden bent met uw installatie, trekt u handschoenen en gezichtsmasker aan voordat u doorgaat naar de volgende stap in het proces.

Bereid uw werkstuk voor

Nu de belangrijkste stap in het schilderen over gelakte oppervlakken. Voordat we overgaan tot schuren, moet je ervoor zorgen dat je werkstuk voldoende is gereinigd. U kunt dit doen door gebruik te maken van een gewone huishoudelijke reiniger, of zelfs wat afwasmiddel als u geen algemene reiniger hebt liggen.

Hout reinigen voor het opnieuw schilderen

Gebruik je reiniger om wat zeepsop te mengen en het oppervlak van je werkstuk grondig te reinigen, dit zorgt ervoor dat er geen latent vuil of vuil is dat kan voorkomen dat je verf zich aan het oppervlak hecht en het voorkomt dat je schuurpapier plakkerig wordt.

Zodra u zeker weet dat uw werkstuk is schoongemaakt, moet u ervoor zorgen dat u het grootste deel van het zeepsop met een schone doek verwijdert en volledig laat drogen voordat u aan de volgende stap begint.

Schoon hout voor het opnieuw schilderen over vernis

Nu is het tijd voor u om eventuele gaten of onvolkomenheden in het oppervlak van u te corrigerenr werkstuk. U kunt gebruiken houtvuller als je gaten of kleine plekjes vangt waar in de loop der jaren hout is uitgespit. Het doel hier is om een oppervlak te hebben dat zo vlak mogelijk is.

Repareer deuken voordat u over gevernist hout schildert

Zodra je tevreden bent dat je oppervlak volledig droog en gevuld is, is het tijd om je schuurpapier eruit te halen. Je zult in eerste instantie wat medium grit schuurpapier willen gebruiken en dan doorgaan naar fijner gruis zodra het grootste deel van de oude vernis is verwijderd. Vergeet niet dat vernis een houtbehandeling is en vrij diep in het hout sijpelt, dus dit proces verwijdert alleen de oppervlaktevernis.

Zandvernis naar sleuteloppervlak voor schilderen

Houd er rekening mee dat het doel hier is om een oppervlak te hebben dat volledig vlak is, dus als u met een groot werkstuk werkt, wilt u misschien kiezen voor een elektrische schuurmachine om te voorkomen dat u uzelf uitput voordat het schilderen begint. Schuur met de richting van de nerf en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk hout blootlegt tijdens het gebruik van het medium grit schuurpapier. Werk af door je fijnkorrelige schuurpapier eruit te halen en maak het oppervlak van het werkstuk zo goed mogelijk glad.

Handschuren Vernis voor schilderen

Zodra u tevreden bent met het schuren van het werkstuk, zorg er dan voor dat u eventuele verdwaalde houtdeeltjes verwijdert die nog op het oppervlak van uw werkstuk aanwezig kunnen zijn. Dit is eenvoudig genoeg, het enige wat u hoeft te doen is een schone doek gebruiken om alle deeltjes die nog aan uw werkstuk kleven af te vegen, of als u een groot werkstuk hebt, gebruik dan wat perslucht om het oppervlak te reinigen. Als je dat doet, zorg er dan voor dat je je gezichtsmasker, handschoenen en oogbescherming draagt.

Zaagsel wegblazen na het schuren

Verf uw werkstuk

Hier zijn een paar tips over het schilderen van gevernist hout. Vergeet niet dat het meest uitdagende deel al voorbij is, je hebt je oppervlak voorbereid en ervoor gezorgd dat het grootste deel van het hout onder het oude vernisoppervlak is blootgesteld. Nu is het tijd om je verf eruit te halen en je versleten werkstuk weer boven water te krijgen.

Apparatuur voor het schilderen van gevernist hout

Vergeet niet dat als u een verf op oliebasis gebruikt, u een op olie gebaseerde verf nodig heeft primer voor gevernist hout. Als je er geen kunt kiezen, waarom probeer je dan niet de Roest-Oleum corporation primer op oliebasis voor gevernist hout, het heeft een ongelooflijke hechtingskwaliteit en wordt geleverd in aerosolvorm, wat u veel tijd en moeite bespaart. Als je acryl- of latexverf gebruikt, heb je de keuze om een primer te gebruiken, maar ze doen het ook vrij goed op zichzelf. Zodra je primer is ingesteld, is het tijd om te gaan schilderen.

Bij het schilderen over gevernist hout is het belangrijk om de richting van de houtnerf zoveel mogelijk te volgen. Vergeet ook niet om je verf voor te bereiden en goed te mengen voordat je aan de slag gaat. Waarom? Wanneer verf te lang op een plank blijft liggen, hebben sommige van de zwaardere deeltjes de gewoonte om naar de bodem van de container te zinken. Daarom, door de verf goed te roeren, worden deze deeltjes opnieuw in het grotere mengsel geïntroduceerd, zodat u het meeste uit uw verf haalt en dat u overal een consistente mix van pigment hebt.

Primer en Topcoat Paint op Vernis

Als u een vierkant of rechthoekig bord schildert, moet u van het ene uiteinde van het bord naar het andere schilderen om consistentie te garanderen. Als u met een rond of onregelmatig gevormd werkstuk werkt, kunt u het beste vanuit het midden beginnen en uw weg naar de randen van het werkstuk werken. Hoe dan ook, zorg ervoor dat u de dekking maximaliseert en dat u geen plekken hebt gemist.

Kun je over gevernist hout schilderen zonder te schuren?

Schilderen over gevernist hout zonder schuren is mogelijk, maar het kan een beetje lastig zijn, vooral als je geen ervaring hebt met het werken met dingen als oplosmiddelen. Dit gezegd hebbende, als je ervaring hebt met het werken met dit soort chemicaliën, kan het schilderen over gevernist hout zonder schuren je veel tijd en moeite besparen. Het enige wat je nodig hebt is een chemische stof die bekend staat als deglosser.

Deglosser is ook bekend als vloeibaar schuurpapier en zoals de naam al doet vermoeden, ruwt het gladdere oppervlakken op, zodat dingen zoals houtbehandelingen en verven een betere kans hebben om zich te hechten. Deglosser is zowel in de winkel als online te vinden, meestal in een aerosol- of vloeibare vorm, de laatste werkt het beste voor vernis die vrij recent is aangebracht, terwijl de aerosolvariant het meest geschikt voor het verwijderen van oudere afwerkingen.

Aerosol Deglosser

Hoe gebruik je deze prachtige tool? Vrijwel precies zoals je zou doen met gewoon schuurpapier. Het enige dat u hoeft te doen, is ervoor zorgen dat uw oppervlak voldoende is gereinigd en vervolgens uw deglosser op het gelakte oppervlak spuiten of schilderen. Eenmaal aangebracht, doet de deglosser zijn ding voor de aanbevolen periode van de fabrikant.

Vloeibare Deglosser bereidt verdwijnd hout voor

Het enige dat u nog hoeft te doen zodra de deglosser het oppervlak van uw gelakte werkstuk heeft verhoogd, is om overtollig te verwijderen met een schone doek en het oppervlak volledig te laten drogen. Breng vervolgens je primer aan en verf zoals je zou doen als je je werkstuk conventioneel had geschuurd. Hoewel dit een stuk eenvoudiger en minder arbeidsintensief is, is het misschien niet geschikt voor beginnende crafters.

Tips en trucs voor het schilderen over gevernist hout

Schilderen over elk oppervlak met een bestaande houtbehandelingsoppervlakcoating kan een uitdaging zijn, daarom (zoals we eerder vermeldden) ligt de sleutel om het goed te krijgen in het voorbereidingsproces. Een van de beste dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw werkstuk de verf behoudt die op het vernisoppervlak is aangebracht, is om de vernis zo goed mogelijk te verwijderen, maar niet volledig.

Textuurvernis voor schilderen

Terwijl vloeibaar schuurpapier werkt voor lichtere lagen of vernis die recenter zijn aangebracht, zal voor oudere lagen medium grit schuurpapier veel effectiever zijn. Een ander ding dat u wat tijd en geld kan besparen, is het identificeren van het type hout waarmee u werkt, hiermee kunt u de nerfdichtheid identificeren die u een goede indicatie zou moeten geven van welk type verf het meest bevorderlijk is voor uw werkstuk.

Bovendien, als u met een tijdgevoelig project werkt, kunt u een combinatie van zowel deglosser als conventioneel schuurpapier gebruiken. Dit zorgt ervoor dat u de grootst mogelijke hoeveelheid vernis verwijdert en het kan worden gebruikt om naast vernis ook verschillende afwerkingen te strippen. Dit gezegd hebbende, pas je techniek aan het type hout waarmee je werkt en probeer een combinatie van benaderingen om ervoor te zorgen dat je oppervlak voldoende is voorbereid op schilderen.

Nu je weet waarom het schilderen over een gevernist oppervlak zo uitdagend is, welke soorten verf werken bij het schilderen over vernis, wat deze verven uniek geschikt maakt voor de klus, voorbeelden van een aantal goede verven voor de klus en hoe je zowel met als zonder schuren over een gelakte oppervlak kunt schilderen, is het tijd om naar buiten te gaan en je nieuwe kennis op de proef te stellen. Vergeet niet om altijd de juiste persoonlijke beschermende kleding te dragen bij het werken met vernis en om altijd in een goed geventileerde ruimte te werken.

Veelgestelde vragen

Is er een goede primer voor gelakt hout?

Aangezien er maar een paar verfsoorten zijn die bevorderlijk zijn voor het schilderen over gevernist hout, zijn er alleen bepaalde primers die u kunt gebruiken. Acryl-, olie- en latexverven zijn geweldig voor het schilderen over gevernist hout, daarom zou u primers gebruiken die voor deze specifieke verftypen zijn gemaakt bij het schilderen over vernis (vooral bij het gebruik van verf op oliebasis).

Kun je over gevernist hout schilderen zonder te schuren?

Bij het werken met grotere werkstukken kan het wat arbeidsintensief zijn om schuurpapier of zelfs een schuurmachine te gebruiken. Bij het schilderen over vernis moet u het oppervlak schuren en als u het oppervlak niet conventioneel wilt schuren, kunt u deglosser of vloeibaar schuurpapier gebruiken om uzelf wat tijd en moeite te besparen.

Wat gebeurt er als je over vernis schildert?

Hoewel het mogelijk is om over vernis te schilderen, zal het resultaat waarschijnlijk erg slecht zijn. Daarom is het altijd het beste om de vernis zoveel mogelijk van het oppervlak te verwijderen voordat je je nieuwe verflaag aanbrengt. Vergeet niet dat vernis het oppervlak glad en vrijwel wrijvingsloos maakt, dit betekent dat er niets is voor uw verf om aan te hechten.